Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Volt még azért sok fejfájással járó probléma a csodán amit megoldottam . Pl a tipikus zár hiba ! Kettős reteszelésű a zár az összes VW autóban . Amikor nekem elsőnek bezárt a hátsó utastér ajtó 😢 . Kapta ajánlatot a javításra olyan árat hogy csak néztem . Aztán volt olyan aki azt mondta ,hogy szériája az ajtó borítást és úgy tudja kinyitni az ajtót . Ja a javítási díj után még 1 elem fényezni is kell . De olyan is volt aki azt mondta az olcsóbb ha a kárpitot vágja és úgy cseréli ki a zárat . S amikor feltettem a kérdést ,hogy honnan lessz rs kárpit (?). Bontóból hangzott a válasz. Én mondtam ha előbb hoz olyat ami benne van akkor semmi gond . De bizony nem talált természetessen . Rs kárpótolttalálni olyan mint tűt keresni a szénakazalban . Aztán csináltam én egy kis lemezre egy 1,5 mm-es kulcsot és órák kerdése de kiszedtem a csavarokat a kéder gumi mögül csukott ajtónál . Aztán ebből tanulva az első ajtóknák ki is vettem a csavart a műszerfal takarásából . De milyen jó ,hogy ezt tettem ! Mert a következő ajtó bezáródás az anyós ülesnél volt . Akkor megtanultam s kb 5 évente inkább cseréltem zárat mindenhol . De ezt a technikát sokan megtudták s még pénzem is származott belőle. Roncsolás nélkül tudtam javítani a zár cserét . Nem lenne elég az össze újjam hány vw konszen autója fordult meg nálam ezmiatt . Ezért is merem mondani amit mondtam nincs olyan rész amit nem szedtem szét a csodán s nem tudnám elmondása hogyan kell megcsinálni .
Egyszer megszívatott nagyon . Eltömödött a víz leeresztő kis cső ( az eső csatornában ) s egy eső után ( nem kis eső volt ) be folyt a víz a pollenszűrőnél és azt hittem lukas a fűtő radiátor . Nem gyűlöltem meg ,hogy hiányozhat e a hűtő folyadékból . De azt sem ellenőriztem ,hogy ami csepegett a szőnyegre az édes e (?). S neki estem szétszedni a műszerfalt , mert masként nem ferni a fűtés részhez . Aztán a fűtesnél a terelőről ( hideg meleg levegő terelő lapát ) levált szivacs s ezt kezdte kapkodni az utastérbe a szellőzőkön keresztül . A harmadik eset meg a fűtő hűtő moci adta meg magát . Tehát én tényleg elmondhatom , hogy nincs olyan rész a csodán amit nem szedtem szét .
Alvazazaskor meg az üzemanyag tankot is leszedtem , tehát az üzemanyag rendszert is meg kellett bontani . Azt is vagy 5 alkalommal tettem meg .
A + súly és a fele fogás mentette a hatását . Látom volt ,hogy a gépet el is engedted és tette a dolgát . Csak így sokat kell kerülni a kis fogás miatt .
Sanyibá neked mekkora a lefelé eltolodás a gép rögzítési pontja és az eke rögzítesi pontja között ?
Dehogy jó, csak segített feleannyi fogás. Sok helyen rá kellett állni az ekére és úgy szántottunk. Az egyik videón 3.-al mentem az lett volna a jó, de én már nemszaladok utána. Fent van feljebb nézzétek meg!
Abból a 463... ezerből 21 ezer ami nem az én családom és én ( de inkább az én 43-al lábamtól van ott ) tőlem született meg . Általában én csináltam én is az autót . Persze amikor programozni és írogatni kellett abban meg szakember tette ezt meg . De ismertem minden porcikájat az autónak , még a műszer falat is kiborítottam már vagy 3 om alkalommal is . De kuplung , féltengelyek , fékek, vezérlés , futómű mind mind én javítottam . Nincs olyan része az autónak amit nem láttam vagy szedtem szét es raktam össze . Szinte fejembe vannak a biztosíték tábla es a vezeték színek is ( utóbbi azert korlátolt) . Tehát szinte csukott szemmel is ismerem ezt az autót kívül belül .
Igen, de nagyon kemény volt az alja, sok helyen bele kellett taposni a földbe. Igaz csak kb feleannyit vitt mint eddig, de nekem könnyebb volt. Kapott még 1-1 , db 30 kilos sújt a hóna alá csak 1x-2x kellett tolni. Nehéz talaj ez nagyon. Itt egy pár vidi: https://photos.app.goo.gl/SGfN5p1wTDqGK9PR9
Mint írtam nem hobbi autót akarok , azokat már sajnálnám minden nap használni .
S -cross ? Az első szériák elég bénák számomra kinézetre . Az újabban meg az 1 literes Turbós motor (?) , de van az 1,4 Turbós is tudom . De kicsi motor túróval ? Nem jó ötlet számomra . Kezdek arra rájönni ,hogy nem biztos találok magamnak megfelelő autót . Lehet Turbós de nagy köbcentivel , de ne tsi vagy tfsi . A kis motoros Turbós semmi képpen . A szívó motoros nagy motorosok még jók lennének számomra, ( igaz tatás autók nemelyik ) viszont azok nagy kasznival rendelkeznek s azt akkor anya nem fogja vezetni . Pedig pár éve volt ( szerencsére) egy Toyota Avansis ( 2004 es 2 literes motorral ) is a portán . Azt akkor csak is azért vettem meg mert alkalmi vétel volt és ment volna piacra . Azt elvitte anya 4-5 alkalommal de mindig azt mondta neki ekkora autó nem kell . De szerencsére a 6 alkalommal is azzal volt 🙏 . Neki még az octavia is nagy volt meg csak tölteni, parkolni ne is kelljen . Tehat neki az octinál nagyobb aztót nem vehetek , kisebbet meg én nem akarok . Szóval vannak problémák nem mondom . De most keresgélni sincs kedvem . Lehet hétvégén elvitetem magunkat itt Vácon egy autó kereskedésbe , amire rámutat anya az lessz . Legfeljebb ő vezet többet , én meg nyugdíjba vonult a vezetéstől .
. Se bringázás se autózás, marad a volán járat és kész . Eltudok azzal is jutni a munkahelyemre könnyen , aztán másért meg már nem kell nagyn fog kelleni számomra az autó . Az , hogy a hóbortom és kettyoságomat abba kell hagyni úgy is .
Pont ma töltötte volna be a 75 ik életévét . Ő már a röngenes mivolta miatt korkedvezménnyel ment nyugdíjba . De neki az utolsó 2 éve már csak a betegségről szólt sajnos . De volt benne makacsság is , pedig még lehettek volna évei . Viszont most ez történt s nincs más . Viszont egy szép beszédet mondott az egyik kollégája s mondott egy érdekes dolgot . Ha ahol dolgozott a Zoli ( mármint röntgen gépek telepítése és mint mérnök) , a világban és az országunkban egy kis lámpa világítana bizony nagy fényesség lenne . Igen a 60 években a Medikor nagy név volt mind itthon és a nagyvilágban egész a közelkeletig . Aztán mivel nagy amatőr rádiós volt , egy rádiós is mondott beszédet . S a végén az ő rádiós nevével búcsúzott .
90 évig ? Az azért már gombócból is sok , szerencsés ember volt .
Azt olvastam ma hogy a legtöbb autó gyár törli a dízel motorokat a jövő évtől, és hogy nagyon drága lesz a dízeles ,még az üzemanyag is ! Amúgy is már ezév elejétől a 16 évnél idősebb járműveket nem is lehetne forgalomban tartani ,de mivel közfelháborodás lenne belőle senki sem mer hozzá nyulni ehhez még jelenleg !
Sajnos nem volt jó tapasztalatom a szervizekkel (finoman szólva ).
Szidják átkozzák a hulladék (francia csigaevőket ) , akkor ami nem látott Servicét, az mi a franc-ért megy el huszon-évet apró hibákkal. Kicsit elgondolkodtató.
Igen hasonló korúak, de arra a momentumra szerettem volna ezzel felhívni a figyelmet, hogy ezt a megtett kilómétert az én családom hajtotta bele, (gyerekeim ezen a vason tanultak meg vezetni) és én szervizeltem,olajcserék, vezérlés, kuplung 150 000-nél, fékek S.T.B. Én készítem fel, hordom műszaki vizsgára is.
Tudom, de van itt az utcában ezekből amik minden nap megy.
Feri bátyám 40 éve hajtja(és már ő is használtan vette) minden áldott nap a Vaz 2103-at a világ kilómétere benne van, de megy. Wartburg-al meg én is jártam napi szintem úgy ahogy a 120-al is.
Ő is 7o fölötti volt már ? Szerintem aki végig dolgozta az életét, az bizony mindönképpen mögérdemöl 15-20 év nyugdíjas kort egészségben eltöltve !
Családunk régi barátja volt, szögről végre rokon is Sanyi bátyám, ő legalább elhúzta 9o éves koráig az elmönetelt. Több mint 3o évig volt nyugdíjas, mert a sok év fapados buszozásra járt neki valamennyi korkedvezmény. Igaz hogy már az utóbbi években nem vezethetött, mert erősen mögromlott a látása.