Egy bosszantó motor hibáról írnék, ami kb. egy évtizedig baxtatott. (1.2-2005)
Egy "szép napon" kezdődött a sárga lámpa világítás megjelenésével közvetlenül
tankolás után. Semmi különöst nem észleltem a motor működésében, pár nap múlva kialudt. :)
Aztán pár éven át néha-néha csinálta, főleg a tankolások után és én ezt a hibát a rossz minőségű
üzemanyagnak tudtam be. Három éve sajnos etanolos bio benzint voltam kénytelen tankolni és
utána szinte megőrült a Kalos. A gázt levéve megállt a motor, körforgalomnál, lámpánál, autópályáról letérve... De ami érdekes nem mindig. Rögtön vásároltam egy új üzemanyag szűrőt, viszont a régibe kukkantva láttam, hogy patika tiszta - sárga.
Próbáltam átállni 100-as benzire, aminek valami eredménye volt. Ritkábban hagyott ki, de mégsem múlt el a hiba.
Vártam türelmesen, hogy talán víz volt a fentebb említett xar benzinben és majd eltávozik - semmi.
Gyertyák, kábel, szikra ok, EGR cső koromtalan mint az új ...
Aztán két éve beszereztem egy usb-s ELM-et ami P107 hibát jelzett. Lehúztam a MAP szenzort dadogott a motor,
visszadugtam jól ment. Töröltem a hibát, de egyre sűrűbben visszajött. Már-már bele is törődtem, de
aggasztott, hogy miért fogyaszt 10l felül, amikor újkorában 7l volt. Rákapcsoltam megint a diagnosztikát és
figyeltem a grafikonokat. Bemelegedés rendben, szépen jár a motor alapjáraton. Aztán ebéd után ismét rákapcsoltam üresben és láss csodát: a MAP senzor beállt 10kpa alá ahelyett, hogy az atmoszferikus légnyomást jelezné (100kpa)!!! Tehát mégiscsak a szenzor rossz, valszi bemelegedve kontakthibás és így esetenként jó/rossz jelet küld a fedélzeti egységnek.
Gyorsan rendeltem utángyártottat(10euró) és se sárga lámpa, se rángatás, se fulladás.
És a fogyasztás is a régi. :))