Én úgy látom az egészből, hogy ahol átálltak és lekapcsolták az FM sugárzást, ott irdatlan mennyiségű pénzt költöttek az előkészítésére, valamint hegyvidéki országokban, amiből szerintem több van, másként merül fel az egész; a decentralizált hálózat jobb eredményt ad. Ráadásul még mindig kétszámjegyű hallgatottsága van százalékban a helyi FM adóknak, mivel azokból sok megmaradt.
Igen jól követhető, hogy mennyit számít az az adott ország gazdagsága, és még az sem elég: Svájcban úgy 40% a DAB+, 40% az internet, 3% a TV és 17% az FM hallgatottsága, többé-kevésbé Norvégia is hasonló, ami az egyik első volt a lekapcsolásban. Átálláskor pedig mindenütt visszaesett az össz. hallgatottság úgy 10 százalékot, valamint százezrével kellett az emberek DAB-képes készülékeket vásárolniuk...
Az előkészítés összetett volt: az autóimportőröknek DAB-ra képes rádiókkal kell autókat forgalmazni stb. Nálunk a legkisebb plusz költségtől is népharag van. És évtizedek kellettek ott is az egészhez. A volt szoc. országokban csak Csehországban és Szlovéniában közelít 90 százalékos lefedettséghez a DAB, máshol teljesen kísérleti állapotban van, de az embereknek csak tizenvalahány százalékha használja az előzőekben is. Ausztriában is ilyen, de ott viszonylag friss az indulás. És ez csak néhány statisztika (forrásokkal), amit pár perc alatt ki lehet deríteni.
A netrádiók mindenben szélesebb lehetőséget adnak. Bárki IS indíthat műsort. Nincs kiszolgáltatottság a műsorszolgáltatók helyi kötelezettségeinek. Igazán világméretű. Mobilteló mindenütt van mindenkinél kéznél. Mind potenciális hallgató.
Persze a "rádiózáshoz" már csak a nevében van köze.
Én az osztrák DAB-ban találtam számomra tetsző műsorokat, szerencsére internetes stream van mindegyikhez, így itthon, egy Kenwood internetrádióval akkor is tudom hallgatni őket, ha nem ott vagyok.
Semlegesen leírom, a legtöbb rádió reklámeső némi zenével, a maradék pedig valamelyik politikai oldal szócsöve. Pendrive-ról, meg CD-tárról hallgatok zenét, az szól amit én szeretnék. Ugyanezen okokból TV-szolgáltatásra se fizetek elő, a pár valamirevalótONtopik módszerrel nézem, ha épp valami érdekes van a reklámok között 🙂.
A híreket pedig (reklámblokkolóval fűszerezve) leválogatom a netről, arra kattintok ami érdekel.
Nem tudok hozzászólni, mindig rühelltem az úgynevezett tömegkultúrát - az 50-ből, gondolom, úgy 45 könnyűzenei kereskedelmi adó különféle formában. : -) Ja, és ott is van Maria-rádió...
Leírnám, hogy a tájékoztatás milyenné vált a nagy szabad Nyugaton meg még sok minden mást, de az éber moderátorok megint eltüntetnék. Van, ami nem jelenhet meg még akár válaszként sem - ilyen történt valamelyik topikban.
"Rákérdeztem arra is, mi szóltak az AH-nál a kísérletéhez.
Karakas Róbert így válaszolt: >>Ha őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy meglehetősen szűk volt azoknak a köre, akik értékelték a szakmai teljesítményt és a kezdeményezést. Ők a közvetlen kollégáim és a háttértámogatásért felelős osztály szakmailag kompetens dolgozói, akik már a fejlesztési fázisban is tudták, hogy valami készülőben van. Páran, akik megkerülhetetlen szereplői voltak a betelepülésnek,
meglepődtek, hogy ilyet még senki sem kért tőlük így belülről, rajtuk kívül pedig – főleg vezetői szinten – általános érdektelenséget tapasztaltam, ami amúgy komolyan meglepett<<"
> Véletlenül sem ilyesmik miatt történt, hogy nem volt elég érdeklődés, az emberek nem akarnak vagy tudnak új készülékeket vásárolni,
Persze, hogy nem volt érdeklődés, mert kínálatot kellett volna elsőként biztosítani, ami majd felkeltette volna a vásárlói igényeket.
De amíg ugyanazokat a műsorokat lehetett a budapesti tesztadásban hallgatni, mint amiket amúgy analógban is venni lehetett, ugyan mi motiválta volna az embereket arra, hogy jóval drágábban DAB+ vevőt vegyenek?
Bécsben most jelenleg 50 (!) műsor fogható a négy DAB multiplexben, többségük analóg FM sugárzásban nem érhető el.
Van bármi, nullánál nagyobb értelme kimenni a szakmai napra? Már azon túl, hogy pár kollégával tudok beszélni személyesen.
Volt, leginkább ezért meg pár előadásért is! Mondhatni igazán ez volt az idei BURABU, a bordányival együtt valódi rádiós találkozó volt. Kis börze is volt (páran ragaszkodtak hozzá hogy legyen), normális holmikkal. Anico jelentős kedvezménnyel árult, elfekvő készletekből hatalmas "sonderangebot".
Mraszos "genyát" egyet se láttam, ellenben jól felkészült előadókat, jófej hobbitársakat, meg ami ritka egy ilyen rendezvényen, gyönyörű istennőt igen 🙂. Ez a MRASZ már nem "az a" MRASZ.
Apropó, ha már rádiós fórum, érdekességképpen ránéztem, hogy van-e hasonló méretű ferritgyűrű a piacon.
Éppen akad, kettőt egymásra téve majdnem az a méret jön ki, amire szükségem van. De még gondolkodom ezen a megoldáson, mert hát a ferritgyűrű nagyon merev kerámia, ha odacsapom a műszert valamihez, el is törik belül.
Illetve bár a ferritgyűrű elvileg nem teljesen vezetőképes (megaohmos nagyságrendű, lemértem párat), de azért mégsem kifejezetten szigetelőnek szánják.
Ha nincs kitéve esőnek, párának akkor a poliamid ideális. Metamid, Danamid, stb néven van. Megfizethető ára van, szívós, jól forgácsolható. Jó kopásálló. De nedves környezetben a textilbakelit sem jó. A teflont nem könnyű forgácsolni, jóval drágább.
Hobbielektronikára már kiírtam, de beírom ide is, hátha akad ötlet :)
Sziasztok!
Egy távtartó elkészítéséhez szükségem volna alapanyagra, vagy egy olyan anyagdarabkára, amelyből körkivágókkal ki tudok vágni 2db ilyen csődarabkát: Cső külső átmérő: 40mm Cső belső átmérő: 22mm Cső hossz: 20-25mm (ez rugalmas)
Elektromosan szigetelő kellene, hogy legyen (100-200V), illetve nem folyamatosan, de időnként kb. 250 fokig hőálló. Emiatt elsősorban textilbakelit, másodsorban teflon anyagokra gondoltam, de bármi jó, ami hasonlóan jól megmunkálható otthoni körülmények között.
Apropó, textilbakelit és teflon 40mm átmérőjű rudak léteznek, de pl. a textilbakelitnek meglepően horror ára van a boltokban.
Javaslatot is szívesen várok, ha van jobb ötletetek az anyagot és a beszerzést illetően.
Fordítva is igaz. A Teslákra kitolták a long range extended funkciót on-line valamelyik nagy viharban, hogy lehetőleg mindenki töltőknél való sorbanállás nélkül el tudjon haladni a veszélyeztetett helyekről.
Benzint meg ne tárolj kannában, a bioetanol (és pár egyéb) összetevő miatt brutálisan romlik a minősége idővel. 30 éve még "végtelen" volt a szavatossága, mára ez a múlté.
[ON]
Van bármi, nullánál nagyobb értelme kimenni a szakmai napra? Már azon túl, hogy pár kollégával tudok beszélni személyesen.
Én csak egy logikai bukfencre kérdeztem rá. A személyre szabott információhoz jutás vagy nem jutás technikailag már egy ideje megvalósítható, mégsem történt még meg, így egyelőre az internet sokkal jelentősebb.
A kisember túlélőstratégiáival az a probléma, hogy állatok vagyunk, krízis esetén a többi ember úgysem hagyja megvalósulni. Őket leküzdeni rengeteg erőforrás kell, és nincs is hová menni már, máshol is ugyanazok vagy rosszabbak a problémák. Így ilyeneken nem töröm a fejem, ill. csak alapszinten.
A vellanyverda is pár ezer forintos kínai panelkával leszakítható a netről. Ráadásul a nap az égen tartósabb talán mint a kannás kúti benya. Ma már a napelem alig drágább mint egy jó burkoló panel.
Ez személyes alapállás kérdése is. Számomra a rádió a kikapcsolhatatlanság eszköze, ráadásul minimális az infrasrtuktúra igénye akár az internethez, akár a telefonhoz viszonyítva, amiket egyetlen kattintással el lehet sötétíteni. Bár főleg az internetet használom, de nem mondanék le a rádióról. A rádió esetében kevésbé látszik mások számára, hogy milyen irányú az érdeklődésem.
Hasonló okok miatt nem vennék soha elektromos autót, mert egyetlen kattintással működésképtelenné lehet tenni a töltését - éppen akkor nem működik amikor a legnagyobb szükség lenne rá, azaz krízishelyzetben. Az más kérdés hogy ha temérdek pénzem lenne akkor lenne két Tesla a garázsban mert miért ne, de mellette legalább egy benzines terepjáró a bunkerben, sok feltöltött kannával.
Ki-ki mitől érzi magát szabadabbnak ... izé, kevésbé rabnak. Ráadásul (szvsz) nem is az eszközökben van ennek a szabadságnak a végső lényege, hanem (szvsz) ott hogy mennyire vagyunk rabjai a mások, a hatalom, a társadalom által sugallt vagy kényszerített értékszempontoknak, azaz mit gondolunk a jóról és a rosszról, mit gondolunk arról, hogy ugyanúgy kell-e gondolkodnunk és élnünk mint másvalaki vagy akár a többség.
Nekünk a lakótelepen szerencsénk volt, hegytető. A hazaiakon kívül cseh 1-2, jugó 1-2 meg "Mátyásföld", orosz. Közösítő+erősítő saját gyártású. Később (rendszerváltás után nem sokkal) erre az árbocra egy Penetrator, kinyílt a világ, DX ezerrel, QSL-lap hegyek, bitang terjedés volt!
A helyhez most is hozzáférek (magántulajdon!), elsőrangú QTH "remete" ADS-B vevőhöz, LoRa, Meshtastic stb. célra.
Én három ellátási körzet határán laktam gyerekkoromban, mindig szívtunk. Szabad freki kevés volt, legalábbis UHF alatt az erősen szóló környező országokat is beleértve, az adók meg távol. Pedig városban laktunk és nem is annyira a világ végén. Mindenkinek, aki megtehette, magas árbocon elhelyezett, irányított antennái voltak sávonként erősítőkkel stb. Meg hát az analóg TV-adás hogyan venné fel a versenyt bármiben.