Sziasztok! Ezzel a fajjal van valakinek tapasztalata? Morus bombycis `Shin Tso`, vagy ahogy itthon fut: Shin Tso japán eperfa. A leírásokat olvastam, akinek esetleg van termő fája, attól a tapasztalatok érdekelnének. Köszönöm!
Nem a képek felbontását kell csökkenteni, hanem a képfájlok nagyságát kell begyűrni 1024 kilobájt alá. Ezt irfanview programmal és a pluginjával meg tudod csinálni Érdemes a magyar nyelvi fájlját is felpakolni , mert magyarul lényelmesebb használni, mint angolul, vagy németül.
Fényes, sima hátuljú, hosszú száru levelek. Hosszú kocsányú terméskék. Szerintem morus alba. Ráérsz tavasszal lombfakadás előtt csonkára fűrészelni,(fagéllel vagy közönséges fehér standolit olajfesték sűrű részével bekenheted a csonkokat) és akkora husángokat fog hajtani, hogy fás vagy félfás csapokkal angol nyelvesre be tudod oltani, legkésőbb július végéig. Én parafilmszalaggal izoláltam, de lehet zacskózni is.
A kertemben nagyon sok eperfa magonc van. Olyan 15 éve volt egy nagy árvíz biztosan az hozott magokat. Van már köztük több termő is.
A probléma az , hogy nagyon apró termésűek , valahogy a gyerekkori emlékeim mások. Sajnos a közelben nem igazan találtam oltóanyagot,
Tehát keresné oltóanyagot, feketét és fehéret is. Fel tudnék cserébe ajánlani jujuba gyökérsarjat, PAV , indián banán magoncot , kis vadcitrom fát, Lotus magoncokat.
Felsőzsolcán , Miskolc közelében lakom. Ha Kelet - Magyarországon , tömegközlekedéssel elérhet helyen van , elmegyek érte.
Valóban a magoncok "nyögvenyelősebben" fejlődnek. Nem tudom mikor, melyik nigra leend erőteljesebben az adott alba alanyon. Én a köveikezőket tapasztaltam: jobb a helyben kelt alany (ha fiatalabb lennék és újra kezdhetném, minden gyümölcsfát helyben kelt magoncra oltanék), a nigrak közül pl. a Canko téren volt(van?), ami eredetileg is alba alanyon éldegélt, novekedése erőteljesebb, mint a tabáni. Az oltást alba alanyon a lehetséges magasabb (pangó)talajvíz (10 évvel ezelőtt talkozhattam ezzel) miatt végzem, a nigra, ezen körülmények között, saját gyökerén, kimúlik.
Köszönöm az elismerést! Ugyan itt a mellékelt képen idei oltásom látható szintén helyben kelt magoncon, ez a nigra a tabáni fáról származó (ezen találkozhatunk hímvirágokkal is). Ebben a templomkertben még egy oltványom létezik, az anyafa dunántúli, ezenkívül, egy nigra magoncot is telepítettem, ami Alaşehirből (ókori Philadelphia) vásárolt magokból kelt ki.
Nem tudom mennyire normális, de én is láttam már ilyen fát nagyban. Kellemetlen az biztos. Cseréld le! Ha csak virágzott, jövőre is csak virágozni fog.
Keresek eladó fehér és fekete eper fát, mindkettőből a legnagyobb szeműt. Régebben sokat olvastam ezt a fórumot, nagyjából képben vagyok, magról kellene ületeni, majd oltani egy jófélét rá, de most időhiányban vagyok, ezért inkább fizetni szeretnék érte annak, aki ebben profi, ennek a fanatikusa évek óta. Csongrád megyében érte tudnék menni, de ha Szeged / Algyőre postáz, szállít valaki, az lenne az ideális.
Minden bizonnyal Morus albaról van szó, mely lehet fehér, tüdőszínű, fekete terésszínű avagy termés nélküli, hímvirágú. Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy a nigrat magról keltethetünk, nem ismert természetes előfordulása, bár, régi irodalmakban Urmia (Urmai) környékén emlegetnek spontán előfordulást. Ezen utóbbi változat sorsa valóban a gondos gazda kezében van, önállóan nem tud fennmaradni.