Keresés

Részletes keresés

Pekari. Creative Commons License 2025.08.30 0 0 28945

sziasztok horvato.ban vagyunk meg egy hetig... van itt egy fa amirol tudnek agat szedni.. erdemes dugvanynak? milyen fajta lehet? 

csoer Creative Commons License 2025.08.09 0 0 28944

Virágdömping, rengeteg gyümölcs lesz a vége.

Az egyik kedvencem.

csaba64 Creative Commons License 2025.08.06 0 0 28943

Szintén röviden.

Gondoltam megvitatom Önnel a válaszát

de már látom felesleges Önnel erről értekezni-már nagyon elkanyarodtunk az eredeti poszttól 

BÁR tudnék !!!

Üdvözletem-szép napot !

Előzmény: csoer (28942)
csoer Creative Commons License 2025.08.06 0 0 28942

Csak befejezésül röviden.

Ez a Fórum nem vétel-eladásról szól. hanem tapasztalatokról, segítő véleményekről stb.

Én ugyanúgy amatőr vagyok, mint maga.

Igaz régóta foglalkozom többek közt a citrusokkal, rengeteget oltottak sikeresen, dágványoztam is.

Azt mondom kora tavasszal kerülnek a citrusok metszésre, nem dugványt kellene kérni vagy venni, hanem vesszőt.

Így saját magának lesz meg a sikerélménye a dugványozáshoz.

Nem tudom, hogy kik a "profik" Talán a kertészek, tízen ezrekért kik adta el betonba kockába ültetett.

Maga keveri az oltást a dugványozással?

Mi köze a dugványozásnak a vadcitrom alanyhoz?

Elvégre dugványozással lett kezdve az egész.

l

Előzmény: csaba64 (28941)
csaba64 Creative Commons License 2025.08.03 0 0 28941

Kedves Csoer Uram!

Ha jól figyelt azzal kezdtem soraim "megvételre keresek"!!!!Tehát nem ingyé! 2.Csak felajánlottam esetleges cserét -ha valakit érdekel ! 3.Nem azt mondtam,hogy most csináljon bárki nekem dugványt vagy oltványt !  (feltételeztem ,hogy az olyan amatőröknek mint én  esetleg van már készen!

Igen amatőr vagyok sok citrus már sikeresen kipusztult nálam ,mert a "Profik " olyat adtak el nekem tizen ezrekért amit nem lehetet életben tartani---tudom most jön azzal,hogy nem jól csináltam, nem jól teleltettem Tudja mit? Legyen igaza! De nem tudtam olyan növénnyel mit kezdeni aminek kivolt rohadva a gyökere  vagy "beton"kockába volt ültetve,mert hiába ültettem át más megfelelő ültető közegbe úgyis elpusztult

Ugye ismerős amit leirtam

Természetesen jó nekem oltóvessző is megindulás előtti , de egyenlőre csak 1 db 11 éves  vad citromom (Poncirus trifoliata)van  a kertben most az idén hozza első párszem termését amire abból megfelelő magoncok lesznek min 3-4 év  

Elhiheti egy "keveset " már olvastam a témában és egy kevéske pénzt is áldoztam már rá (3 éve lakom olyan helyen ,hogy minden ideális a citrusoknak. A vadcitromot pedig cserépben vittem a mostani helyére

Ne haragudjon ,hogy nem áltam meg szó nélkül válaszát csak azért,mert valaki kérdez nem biztos hogy hülye vagy sóher.

Tiszteletem

Előzmény: csoer (28940)
csoer Creative Commons License 2025.08.03 0 0 28940

Pusztán kíváncsi lennék ki csinál neked dugványt augusztusban. És persze nem ingyen.

34 fajta citrusom van, rengeteget oltottam és dugványoztam is. Ennek az ideje kora tavasszal van.

Megfelelő alanyra történő oltást tartom jónak, szemben a dugványozással. Nem részletezem a lényegi különbséget.

Egy biztos, ritkán fordult elő, hogy dugványozzak és természetesen azt sem ingyen.

Régebben nagyon egyszerűen vesszőt kértek tavasszal és mindenki maga oldotta meg a szaporítást.

Zsák számra szoktam a levágott ágakat kidobálni minden évben.

Előzmény: csaba64 (28938)
csaba64 Creative Commons License 2025.08.02 0 0 28939

*szárazik=származik

Előzmény: csaba64 (28938)
csaba64 Creative Commons License 2025.07.26 0 0 28938

Szia.Igen igazad van.Csak az nem az igazi!Ha saját magad neveled fel a növényt akkor ismered meg igazán,hogy mire van szüksége mit szeret-mit nem(mert ugye nincs 2 egyforma igényü növényed --csak hasonló mégha ugyanarról a növényről szárazik akkor sem)

Bocsáss meg--- nem vagyok sóher!Csak elegem van abból,hogy mindig mindent készen veszünk!Párszor már megtapasztaltam az ilyen "kész" növények bajait s utána meg bánkodunk ,hogy tizen ezrekért vásárolt növénykét nem tudjuk életben tartani,mert sok dolog miatt esélyem sincs. HA úgynézem akkor inkább kezdek dugvánnyal és ha szerencsém van 5-6 év után megszokjuk egymást,kiismerem az igényeit és lehet belőle 20-30 éves jó termő fácska (amig a halálom után ki nem pusztitja valaki)  

Előzmény: AmazingGecko (28937)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.07.21 0 0 28937

15 ezerért már kapsz nagyméretű oltott cserepest, amin akár termés is van.

Előzmény: csaba64 (28936)
csaba64 Creative Commons License 2025.05.29 0 0 28936

Üdvözletem.Eureka citrom gyökeres dugvány érdekelne megvételre---nem öreg növény keresek.Esetleg cserébe tudok lunáriót adni ha valakinek az kell érte.

Ali-bá Creative Commons License 2025.04.25 0 0 28935

Köszönöm, majd lesem a termését.

Előzmény: JHutter (28934)
JHutter Creative Commons License 2025.04.25 0 0 28934

Esetleg Medica Maxima?

Előzmény: Ali-bá (28932)
Ali-bá Creative Commons License 2025.04.10 0 0 28933

Csokros a virága és nem hegyes a levele.

Előzmény: Ali-bá (28932)
Ali-bá Creative Commons License 2025.04.10 0 0 28932

Meg tudná valaki mondani, hogyez milyen citrom-féle? Régebben oltottam, már nem tudom azt se, hogy kitől kaptam az oltóvesszőt.

Nobody1 Creative Commons License 2025.03.13 0 0 28931

Ránézésre az új hajtás olyan, mint őszibarackon a tafrina fertőzés.  Nem mondom, hogy az mert fogalmam sincs, hogy citrusokat megtámad-e az a gomba, de ugyanolyan fodrosnak tűnnek a levelek. Lehet csak valami "ártalmatlan" hiánybetegség de biztos ami biztos alapon én tuti levágnám ezt a hajtást és megsemmisíteném. Sokat nem veszítesz vele ha levágod, viszont sokat nyerhetsz ha a további fertőzést megelőzöd.

A barna foltok szerintem napégés nyomai. A leveleken maradt vízcseppek lencseként fókuszálták a napsugarakat és alattuk  megfőttek, megégtek azok a levélrészek. Este locsold/párásítsd a citrusokat, vagy olyan napszakban mikor árnyékban vannak...

Előzmény: AmazingGecko (28930)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.12 0 0 28930

A Grapefruit fámon milyen betegség lehet? A beszáradt barna részek a leveleken már tavaly ősszel is megvoltak, aztán télen hajtott egy hajtást (kicsit sok volt neki a teleltetőhelyen levő 13 fok) ami teljesen fakó lett.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.12 0 0 28929

Szia!

Ezt nem lehet megmondani, attól függ mennyi esik felétek. A túl sok se jó, mert kimossa a tápanyagokat. Ebben az esetben persze le lehet takarni őket valamivel, amíg esik.

Én ma fogom kihordani őket a szobából. Termés csak a Sorrentói citromon van, de virág majdnem mindegyiken.

-4 fokot még kibírnak, annál hidegebb csak nem lesz már.

Előzmény: vinik táltos (28928)
vinik táltos Creative Commons License 2025.03.09 0 0 28928

Ma kihordom a telelőből a citrusokat. Meglehetősen jó állapotban vannak. Félárnyékba kerülnek.

Az a kérdésem, hogy mivel utoljára február 20. körül kaptak egy kis vizet, az eső, amit jósolnak a jövő hétre, árt-e nekik, vagy pont jó lesz.

Üdv: Karcsi bácsi.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.26 0 0 28927

Ilyenkor sajnálom, hogy cukorbeteg vagyok!

Előzmény: JHutter (28926)
JHutter Creative Commons License 2025.02.25 0 1 28926

..készen van a kandírozott Medica....

JHutter Creative Commons License 2025.02.25 0 1 28925

Két Medica termést összevártam és elkezdtem blansírozni...

Háromszori vízcserével forró vízben kiáztattam, majd cukros oldatban lassú tűzön főztem,

hagytam benne kihűlni pár óra alatt és lecsorgatás után 3-4 órát levegőn szikkasztva,

most egy aszalóban tovább szikkasztom, amig alkalmas lesz kristálycukorba forgatáshoz...

Megjegyzés a cukros főzővíz isteni ízű lett!!

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.18 0 0 28924

Én azt a melléképületben tudnám megoldani, de már behordtam mindent a házba, az emeletre, nem fogom megint hurcipálni ezt a sok nehéz cserepet. Majd jövőre okosabb leszek és a melléképületben teleltetem őket.

Ott csak az a rizikós, ha bejön valami hideg idő, -15, -20 fok, akkor a melléképületben is lemehet a hőmérséklet -5 fokra, ami már rizikós. Viszont ekkora fagy nálunk nem volt már nem is tudom hány éve. Lehet, hogy 10 éve is megvan.

Előzmény: JHutter (28923)
JHutter Creative Commons License 2025.01.18 0 0 28923

Garázsban, folyamatos szellőzésnél 11 fokon. 75 % páratartalommal szinte minden hajt-virágzik-bimbózik, ebből tavasszal lesz gond.

Kimerülnek és kevesebb termés várható. Nem tudom az épületben lévő garázsban alacsonyabb hőmérsékleten tartani a növényeket.

5 fokos hidegházi teleltetés kellene!

BorneoS. TeresaKöldök NarancsMedica

Igen:

Előzmény: AmazingGecko (28922)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 28922

Basszus, a Sorrentoi citrom is bimbózik! Kell ezeknek valami beporzás?

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.13 0 0 28921

Az M. Papuana az valami citrusféle? Citrus wintersii az új nevén?

https://www.homecitrusgrowers.co.uk/australianpngnativecitrus/citruswintersii.html

Előzmény: JHutter (28124)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.13 0 0 28920

Ma vettem észre, hogy virágzik a Meyer citrom. Ez normális januárban? Fűtetlen szobában vannak a citrusféléim, 13-15 fokon.

A Meyer teljesen nyugalomban volt, de most hirtelen megjelentek a virágok.

A Grapefruit pedig hajt, amióta csak behoztam a kertből novemberben. Igaz nem erősen, csak nagyon lassan. A többi egyelőre nyugalomban van.

JHutter Creative Commons License 2024.12.15 0 1 28919

Ismét a teleltetőben---Ők is "szeretnének" egy a garázsnál jobb helyet...

Medica

Interdonato

C. Variegato

Amalfi

Cappuccio

Melarosa

S. Teresa

Sorrento

Lim. Borneo

Micr. C. Papuana

csoer Creative Commons License 2024.12.14 0 0 28918

A kisebb zöldek Kucle, a mandarinok Honican, a Nagy mandarin Satsuma, a nagyobb zöld Caribi lime, van egy ausztrál is.

A Caribi lime-t zölden szedtem le, de néhány hét múlva már be is sárgult volna, így a "zöld citrom"-ból sárga lenne.

Papírvékony héjú, mag nélküli nagyon lé dús és nagyon aromás. Ez a Caribi

Ma egy kis áttekintést csináltam a csúfolt teleltetőben és egy kis ízelítő:

Brazil édes citrom érés közelében

Vér mandarin érés közelében

Mexikói lime

Limequat

Előzmény: AmazingGecko (28917)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28917

Nagyon szépek! Konkrétan milyen fajták?

Előzmény: csoer (28915)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.13 0 0 28916

Köszönöm. Én egy fűtetlen szobában teleltetem őket, a hőmérséklet 11 és 15 fok közt van ebben télen. Ez eléggé a teleltetési hőmérséklet felső határa. Amikor 15 fok van, már elkezdenek hullani a levelek. Amikor viszont lemegy 13-14 fokra, akkor a hullás megáll/lecsökken. Az 0-10 fok biztos ideálisabb lenne. Ezt a melléképületben meg tudnám oldani, ott viszont teljesen sötét van egész nap, ráadásul nagyobb hideg esetén ott lemehet a hőmérséklet -2, -3 fokra is, habár ennyi még nem szokott ártani nekik.

A Káláim még kinnt vannak a kertben, azok is kaptak már -3 fokot többször is, de nem viselte meg őket. Pedig fagyérzékeny növény.

Előzmény: csoer (28914)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!