Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ha jól figyelt azzal kezdtem soraim "megvételre keresek"!!!!Tehát nem ingyé! 2.Csak felajánlottam esetleges cserét -ha valakit érdekel ! 3.Nem azt mondtam,hogy most csináljon bárki nekem dugványt vagy oltványt ! (feltételeztem ,hogy az olyan amatőröknek mint én esetleg van már készen!
Igen amatőr vagyok sok citrus már sikeresen kipusztult nálam ,mert a "Profik " olyat adtak el nekem tizen ezrekért amit nem lehetet életben tartani---tudom most jön azzal,hogy nem jól csináltam, nem jól teleltettem Tudja mit? Legyen igaza! De nem tudtam olyan növénnyel mit kezdeni aminek kivolt rohadva a gyökere vagy "beton"kockába volt ültetve,mert hiába ültettem át más megfelelő ültető közegbe úgyis elpusztult
Ugye ismerős amit leirtam
Természetesen jó nekem oltóvessző is megindulás előtti , de egyenlőre csak 1 db 11 éves vad citromom (Poncirus trifoliata)van a kertben most az idén hozza első párszem termését amire abból megfelelő magoncok lesznek min 3-4 év
Elhiheti egy "keveset " már olvastam a témában és egy kevéske pénzt is áldoztam már rá (3 éve lakom olyan helyen ,hogy minden ideális a citrusoknak. A vadcitromot pedig cserépben vittem a mostani helyére
Ne haragudjon ,hogy nem áltam meg szó nélkül válaszát csak azért,mert valaki kérdez nem biztos hogy hülye vagy sóher.
Szia.Igen igazad van.Csak az nem az igazi!Ha saját magad neveled fel a növényt akkor ismered meg igazán,hogy mire van szüksége mit szeret-mit nem(mert ugye nincs 2 egyforma igényü növényed --csak hasonló mégha ugyanarról a növényről szárazik akkor sem)
Bocsáss meg--- nem vagyok sóher!Csak elegem van abból,hogy mindig mindent készen veszünk!Párszor már megtapasztaltam az ilyen "kész" növények bajait s utána meg bánkodunk ,hogy tizen ezrekért vásárolt növénykét nem tudjuk életben tartani,mert sok dolog miatt esélyem sincs. HA úgynézem akkor inkább kezdek dugvánnyal és ha szerencsém van 5-6 év után megszokjuk egymást,kiismerem az igényeit és lehet belőle 20-30 éves jó termő fácska (amig a halálom után ki nem pusztitja valaki)
Üdvözletem.Eureka citrom gyökeres dugvány érdekelne megvételre---nem öreg növény keresek.Esetleg cserébe tudok lunáriót adni ha valakinek az kell érte.
Ránézésre az új hajtás olyan, mint őszibarackon a tafrina fertőzés. Nem mondom, hogy az mert fogalmam sincs, hogy citrusokat megtámad-e az a gomba, de ugyanolyan fodrosnak tűnnek a levelek. Lehet csak valami "ártalmatlan" hiánybetegség de biztos ami biztos alapon én tuti levágnám ezt a hajtást és megsemmisíteném. Sokat nem veszítesz vele ha levágod, viszont sokat nyerhetsz ha a további fertőzést megelőzöd.
A barna foltok szerintem napégés nyomai. A leveleken maradt vízcseppek lencseként fókuszálták a napsugarakat és alattuk megfőttek, megégtek azok a levélrészek. Este locsold/párásítsd a citrusokat, vagy olyan napszakban mikor árnyékban vannak...
A Grapefruit fámon milyen betegség lehet? A beszáradt barna részek a leveleken már tavaly ősszel is megvoltak, aztán télen hajtott egy hajtást (kicsit sok volt neki a teleltetőhelyen levő 13 fok) ami teljesen fakó lett.
Ezt nem lehet megmondani, attól függ mennyi esik felétek. A túl sok se jó, mert kimossa a tápanyagokat. Ebben az esetben persze le lehet takarni őket valamivel, amíg esik.
Én ma fogom kihordani őket a szobából. Termés csak a Sorrentói citromon van, de virág majdnem mindegyiken.
-4 fokot még kibírnak, annál hidegebb csak nem lesz már.
Én azt a melléképületben tudnám megoldani, de már behordtam mindent a házba, az emeletre, nem fogom megint hurcipálni ezt a sok nehéz cserepet. Majd jövőre okosabb leszek és a melléképületben teleltetem őket.
Ott csak az a rizikós, ha bejön valami hideg idő, -15, -20 fok, akkor a melléképületben is lemehet a hőmérséklet -5 fokra, ami már rizikós. Viszont ekkora fagy nálunk nem volt már nem is tudom hány éve. Lehet, hogy 10 éve is megvan.
Köszönöm. Én egy fűtetlen szobában teleltetem őket, a hőmérséklet 11 és 15 fok közt van ebben télen. Ez eléggé a teleltetési hőmérséklet felső határa. Amikor 15 fok van, már elkezdenek hullani a levelek. Amikor viszont lemegy 13-14 fokra, akkor a hullás megáll/lecsökken. Az 0-10 fok biztos ideálisabb lenne. Ezt a melléképületben meg tudnám oldani, ott viszont teljesen sötét van egész nap, ráadásul nagyobb hideg esetén ott lemehet a hőmérséklet -2, -3 fokra is, habár ennyi még nem szokott ártani nekik.
A Káláim még kinnt vannak a kertben, azok is kaptak már -3 fokot többször is, de nem viselte meg őket. Pedig fagyérzékeny növény.