Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 9 órája 0 0 13690

Nem írtam eddig, de megjött a vérvétel eredménye és teljesen jó lett a pajzsmirigy eredményem, tehát nincs semmilyen pajzsmirigy betegségem.

A körzeti orvos felírta klobetazol tartalmú szereket: Dermovate kenőcs, Closanasol kenőcs és Dermovate oldat.  Hihetetlen, de pár nap alatt kb. 80%-ban elmulasztotta a pikkelysömöröm tüneteit! Nagyon örülök neki. A fejbőrőmön 80-90%-ban elmúlt a gyulladás, a pirosság és a pikkelyek hámlása is. Soha ilyen nem volt még eddig! Pedig sokféle szteroidot használtam már. Elocom, Diprosalic oldat, Flucinar, Daivobet oldat, de ezek gyakorlatilag semmit nem használtak. A szalicilsavas oldate se.

Érdekes, hogy a könyökömön és a térdemen csak 60-70%-os a javulás, persze ez is nagyon jó. De a fejbőrömön jobban hatott valamiért.

A kobetazol sokkal erősebb szteroid, mint a többi felsorolt. Elvileg csak 1 hónapig lehet használni egyhuzamban, aztán szünetet kell tartani. De a videóban mondta az orvos, hogy tud olyanról, aki 30 éve használja szünet nélkül.

Ez súlyos bőrgyulladásokra való (pikkelysömör, ekcéma, seborrheás dermatitisz, lupusz). Azt nem tudom, hogy androgén hajhullásra van-e pozitív hatása.  A fejre a Dermovate oldat való. 5-10 perc alatt megszárad, nincs rossz szaga és nem tapad tőle össze a haj. Ráadásul a 25 ml-es Dermovate oldat még olcsó is, csak 1100 ft. Mivel androgén hajhullásnál (szerintem) sokkal enyhébb a gyulladás, mint súlyos pikkelysömörnél, ezért én ilyen esetben csak nagyon óvatosan használnám és nem napi kétszer, hanem ritkábban. Mindenképp érdemes kikérni bőrgyógyász tanácsát.

Nekem napi lát használattal csak bő 1 hétre elegendő, de én a teljes hajas fejbőrre használom, oldalt és hátul is. Ha valaki csak a fejtetőre használja mondjuk 2-3 naponta, annak szerintem 1 hónapra is elég lehet.  De én androgén hajhullásra inkább enyhébb szteroidot használnék, mondjuk a Daivobet oldatot.

Előzmény: Sickcunt (13689)
Sickcunt Creative Commons License 10 órája 0 0 13689

És a korábbi bejegyzésed alapján honnan tudod hogy tényleg androgen alopeciaban szendvedsz, nem pedig alopecia areata incognita, voltál esetleg külföldön ahol diagnosztizáltak? Őszintén szólva én most elgondolkodtam rajta hogy adok egy esélyt a klobetazolnak. Egyébként abban az 50 perces videóban a komment szekcióban valaki szintén leírta hogy az alopecia areata-t diagnosztizáltak nála és neki a napi rosemary oil masszírozás helyre hozta, ergo bármilyen erősebb gyulladás csökkentő jó lehet

Előzmény: AmazingGecko (13679)
AmazingGecko Creative Commons License 12 órája 0 0 13688

https://wmn.hu/wmn-life/61034-kutatok-vegre-eljutottak-a-megoldasig-amivel-meggatolhatjak-a-ferfiak-kopaszodasat

"Paul Kemp, a HairClone társalapítója és vezérigazgatója maga is kopaszodik – elmondása szerint ezért választotta tudományos témájának a férfiak hajhullását. A vállalat ugyanis olyan kísérleti sejtterápiát fejleszt, ami a kopaszodást megelőzni szeretné – nem pedig kezelni, mint a már most elérhető és elég drága hajbeültetések.

Az utóbbi években a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a kopaszodás eredete a hajszálak alapját alkotó specializált bőrsejtek, úgynevezett dermális papillák elvesztésében rejlik. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak a haj vastagságának, növekedésének, szerkezetének és talán még a színének szabályozásában is. De a legtöbb férfi esetében ezeket a sejteket fokozatosan elpusztítja a dihidrotesztoszteron nevű hormon, amely a férfi test érését okozza a serdülőkor alatt.

„Egy hajszálon körülbelül ezer dermális papillasejt van – mondta a Guardiannek Kemp.

„Minél több ilyen sejt van a hajszálon, az annál vastagabb lesz. Ám amikor fogyni kezdenek, és a számuk a felére csökken, a haj elvékonyodik.”

A folyamat vége az, hogy a hajszálak annyira vékonyak lesznek, és olyan lassan nőnek, hogy gyakorlatilag láthatatlanná válnak, majd kihullanak.

Kemp és vállalata pedig azon dolgozik, hogy ezt az elvékonyodási folyamatot átfordítsa. Terveik szerint a kezelés menete úgy nézne ki, hogy egy ember száz hajszálát őriznék lefagyasztva, majd amikor szükség van rájuk, felolvasztják őket, és ezekről lehetne a dermális papillasejteket laboratóriumi körülmények között szaporítani. Ezeket a sejteket pedig visszainjekciózzák a fejbőrbe, ami által a haj újra erőre kap.

Kísérleteket eddig csak egereken végeztek el, de ezeknek az eredményei bizakodásra adnak okot – 12-18 hónapon belül pedig megkezdik az eljárás tesztelését önkénteseken is.

A tudósok szerint a dermális papillasejtekben olyan genetikai markerek is megtalálhatóak, amikből az is kimutatható, hogy az adott egyénnek hol fog húzódni a kopaszodás által a hajvonala, mely területek érintettek, és ezáltal megelőzés jelleggel lehet majd kezelni a pácienseket. Kemp elmondása szerint ez az eljárás tehát elsősorban a fiatalabb korosztálynak lehet hasznos, akik szeretnék megelőzni a kopaszodást."

Midnightx Creative Commons License 1 napja 0 0 13687

Sziasztok!

Honnan érdemes orál minoxot, Loxidilt rendelni?:   Nem veszik el a vámon?

Good_times Creative Commons License 4 napja 0 0 13686

Szia!

Nem tudom , hogy eredeti-e, (valszeg az, a samponokat nem nagyon szokták hamisítani) de nincs is jelentősége. Az összetétele alapján az eredeti se ér semmit androgén hajhullásra. Ráadásul filléres összetevők vannak benne (koffein, B-vitamin, ginzeng stb.), amik nem indokolják a magas árat. 55.000 ft/liter, nevetséges!

Ha androgén hajhullásod van, akkor csak a fina/duta és a minox hozhat eredményt. De jelentősen azok se fogják visszasűrűsíteni a hajad. Jó esetben megtartják azt, ami még maradt. Esetleg kicsit vastagabbak lesznek a hajszálak. Ennyi.

Előzmény: Kevéshajú (13685)
Kevéshajú Creative Commons License 4 napja 0 0 13685

Sziasztok!
Mit gondoltok az Alza-nál kapható Revita "nagy" samponról, eredeti, vagy hamis lehet? - találkoztam olyan kommenttel, hogy egy ottani drágább parfüm állítólag hamis volt.

AmazingGecko Creative Commons License 5 napja 0 0 13684

Én őket tartom a leghitelesebbnek. 2 profi orvos több évtizedes tapasztalattal. Röviden, tömören, érthetően magyarázzák el a dolgokat. Nem akarnak eladni mindenféle csodaszert és semmit vagy csak nagyon keveset nem érő kezelést.

Előzmény: Equrvanet (13683)
Equrvanet Creative Commons License 5 napja 0 0 13683

Kérdőjel lemaradt.

Előzmény: Equrvanet (13681)
AmazingGecko Creative Commons License 5 napja 0 0 13682

Teljesen egyetértek!

Nemrég néztem egy videót tőlük, amiben mondták, hogy a Saw palmetto nem ér semmit. Régebben sokat volt róla szó ebben a topikban is, de nem használt senkinek.

Előzmény: Equrvanet (13681)
Equrvanet Creative Commons License 5 napja 0 0 13681

Akkor ez a legjobb csatorna, ezt érdemes követni a témában:
https://www.youtube.com/c/TheHairLossShow

AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 13680

Sajnos majdnem mindegyik tele van tartósítószerrel, permetszer-maradvánnyal, ízfokozóval és mindenféle marhasággal. Meg rengetegen szednek fogamzásgátlót, az is hormonális cucc.

Előzmény: Djani31 (13678)
AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 13679

Nekem diffúz androgén kopaszodásom van, magyarul oldalt és hátul is ritkul a hajam, csak kisebb mértékben, mint a fejtetőn. Igazából minden eset más és más. Épp a napokban olvastam valami olyat, hogy állítólag 250 olyan gén van, ami részt vehet a kopaszopdásban. Kinél melyikek, az egyénenként változó. A többségnek nyilván a hagyományos androgén hajhullása van.

A környezetnek nyilván nem tesz jót, de ez érvényes az összes, több tízezer féle gyógyszerre, permetszerre, műtrágyára, kipufogógázra, kozmetikumra, műanyagra, vegyszerre stb. 100 év múlva talán lesz erre megoldás, de nem mostanában.

Előzmény: Doctor Morreau (13676)
Djani31 Creative Commons License 6 napja 0 0 13678

A legtöbb ember egészségtelenül él és 50 körül már jelentkeznek is a problémák amikre egy fél patikára való gyógyszert írnak fel, az hogy még emellé hormonális cuccot is szednek már nem oszt nem szoroz. A sok szemét kajától amit magába töm nem is beszélve, ezektől sem lesz tiszta a vizelet meg széklet.

Előzmény: Doctor Morreau (13676)
AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 13677

Dr Lidia Rudnicka bőrgyógyász professzor asszony néhány esetben kombinálja az orál és topical minoxot. Ráadásul beveti a finát és a dutát nők esetében is!

https://www.youtube.com/watch?v=QtT8XU73Whk

6:12   Érdekes az a topical finaszterid spray.

Doctor Morreau Creative Commons License 2025.08.20 0 0 13676

Ha a gyulladás lenne a kopaszodás (egyik) oka, akkor oldalt és hátul is kopaszodnának a férfiak. De ugye, a férfias kopaszodásra általában a patkó alakú ritkulás jellemző, a hormonálisan érzékeny hajhagymák sorvadásával. 

Ezeknél a szereknél a probléma, hogy a vizelettel megjelenik a vízben, tehát környezeti károkat is okoz ennyi minden erős vegyi anyag, hormonális cucc szedése. 

Előzmény: AmazingGecko (13672)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.17 0 0 13675

Kutatások szerint nincs értelme/előnye együtt/felváltva szedni a finát és a dutát.

A duta jelentősen hatásosabb, ezért egyszerűbb azt szedni egyedül. Hogy milyen dózisban és időközönként, az egyénenként változik. Enyhébb esetekben heti 2 szem is elég lehet. Középsúlyos esetekben napi 1 szem (0.5 mg).  Agresszív esetekben sajnos napi 2-6 szemre is szükség lehet.  5 szem 79%-al csökkenti a scalp DHT-t. 6 szemnél nincs adat, de feltételezhetően 85% körüli DHT csökkenést okozhat.

https://www.youtube.com/watch?v=xY0MiSph9f4

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.17 0 0 13674

https://www.youtube.com/watch?v=NVLjOqlE2yk

Hasznos videó. Sok új infó nincs benne, de nagyon jól összefoglalja és elmagyarázza a dolgokat.

Ami meglepett, hogy bár fina/duta/minox használata során legtöbbször kb. 2 évig lehet javulásra számítani, utána stagnálás vagy lassabb/gyorsabb romlás következik, viszont egy japán kutatás szerint ENYHÉBB, kevésbé agresszív esetekben a javulás akár 10 évig is tarthat!

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.06 0 0 13673

Újra belinkelem ezt a videót, mert elhangzik egy nagyon fontos infó 7:50-nél.

https://www.youtube.com/watch?v=1SCWL1NN8PM

Mindenhol azt írják, hogy a fina első pozitív hatásai 3 és 6 hónap elteltével jelentkeznek legtöbbször, de épp a napokban láttam egy olyan nevetséges videót, ahol 6 hetet (másfél hónapot) mondtak.

Ebben a videóban egy olyan kísérletre hivatkoznak, amely szerint a legkisebb pozitív változás is csak 6-10 hónap elteltével várható. De a legjelentősebb hajnövekedés/vastagodás 12 és 24 hónap között szokott megtörténni.

A vicc az egészben, hogy felmérések szerint a finát kipróbálók nagy része 3-4 hónap után abbahagyja a szedését, mert azt hiszi, hogy nem hat a szer. Én annak idején 8 hónap után hagytam abba, mivel semmi javulást nem okozott, de ha láttam volna ezt a videót, akkor tuti szedtem volna még legalább fél évig.  Lehet, hogy akkor se hatott volna, de ez már sosem fog kiderülni.

8:30-nál arról beszél a videóban, hogy a legtöbb orvos nem világosítja fel a gyógyszert szedőket, hogy milyen hatást remélhetnek. Sokan teljes hajvisszanövést remélnek, de a legtöbb esetben csak a kopaszodás sebességének lassulása vagy stagnálása várható. Ritkább esetben egy kevéske haj visszanövése és/vagy a meglévő hajszálak egy részének megerősödése.

Mivel nem csodaszerről van szó (pláne önmagában, minox stb. nélkül használva), ezért már a kopaszodás lelassulása is pozitív eredménynek számít.

Minél később kezdi el használni valaki a finát/dutát, annál kisebb javulás várható. Nem szabad húzni az időt, a kopaszodás legelső jeleinél cselekedni kell, mert 1-2-3 év múlva már lehet, hogy késő.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.05 0 0 13672

https://www.youtube.com/watch?v=3h6LLcznI4A

A kopaszodás 2 fő okozója a DHT és a gyulladás. A DHT-t könnyű visszaszorítani DHT-blokkolókkal, de a gyulladás kezelése sokkal nehezebb, mivel rengeteg dolog okozhat gyulladást.

Stressz, vegyszerek, allergia, foltos hajhullás, pikkelyömör, ekcéma, seborrheás dermatitis, szőrtüszőgyulladás stb.

Meg kell találni a kiváltó okot és aszerint kezelni.

Clobetazol egy erős szteroid, de akár naponta is lehet használni.

Rendkívül hatékony új szer: JAK inhibiorok!  Rengeteg mellékhatásuk van, kizárólag súlyos esetekben használhatók:  reumás ízületi gyulladás,  pikkelysömörhöz társuló izületi gyulladás, foltos hajhullás.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13671
AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13670

https://www.youtube.com/watch?v=1SCWL1NN8PM

Ez egy nagyon érdekes videó. 14 éves korától kezdve 5 bőrgyógyász is androgén kopaszodást diagnosztizált nála. Szedett finát, használt minoxot nem sok eredménnyel. Volt hajbeültetése is, nem sok sikerrel.

Végül, kb. 10 évvel később kiderült, hogy rossz volt a diagnózis: valójában egy alopecia areata incognita nevezetű autoimmun betegségben szenved, ami a foltos hajhullásnak egy nagyon ritka altípusa, ami diffúz ritkulást okoz és látványra nagyon könnyű összekeverni a sima androgén kopaszodással. De mivel ez egy autoimmun betegség, másfajta kezelést igényel, mint az androgén kopaszodás.

Egy Olux nevű kortoszteroidos hajhabot írtak fel neki, amit csak heti egyszer kell használni és nagyon szépen kinőtt neki a haja.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13669

Eszméletlen élethű hair systemek vannak már, Budapesten is van ilyen hajszalon, ami ezekkel foglalkozik. Vásáry Andrénak is ilyen van.

https://www.youtube.com/watch?v=4FvqQqv9nP8

Csak sajnos nagyon drágák, főleg a jobb minőségűek. Nem tudom mennyibe kerül éves szinten, de 1 millióba biztos. Nem mindenki engedheti meg magának.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13668

https://www.youtube.com/watch?v=_ztlTfneNEM

Jelenleg a leghatékonyabb kopaszodás lassító szerek a duta és az orális minoxidil. De még ezek együttes használatával sem lehet megállítani a kopaszodást. Az első 1 évben stabilizálják a helyzetet, némi javulás is bekövezhet: erősebb lesz a hajszálak egy része, több hajszál lesz növekedési stádiumban. A 2. évtől azonban fokozatosan csökken a hatásuk. Ritka esetben stagnálás előfordulhat egy ideig, de alapvetően lassan vagy gyorsan ritkulni fog a haj, attól függően ki milyen géneket örökölt. Részben genetika, részben a természetes öregedés miatt folyamatosan ritkulni, vékonyodni fog a haj.

A harmadik probléma az, hogy nem ismerik még teljesen a kopaszodás folyamatát. Nemcsak a DHT játszik szerepet. Van egy még ismeretlen tényező is, ami gyulladást okoz, így gyilkolja a hajhagymákat.

Aztán ott van az 50%-os szabály: a hajszálak megerősítésére akkor van esély, ha az eredeti vastagságuknak max. a felére mentek össze. Ha a miniatürizálódás már 60-80%-os, akkor azok a hajszálak már menthetetlenek. Gyógyszeres kezelés mellett egy darabig még megmaradhatnak, de visszaerősödni nem fognak és idővel valszeg elhalnak.

A legnagyobb és a leggyakoribb hiba, amit valaki elkövethet (mint pl. te is) az az, hogy későn kezdi el a hatékony kezelést. 2 éve vetted észre a kopaszodást, de valszeg már korábban elkezdődött, csak akkor még nem volt feltűnő. Szóval eltelt 3 vagy akár 5 év is, sok hajad elment és nagy részük már nem fog visszajönni a megfelelő kezelés hatására sem.

Alepvető fontosságú a gyors cselekedés és a megfelelő szerek használata.

Ha sokat késlekedik valaki, akkor már a legjobb szerek sem fognak csodát tenni.

Előzmény: md912 (13665)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13667

Annyi biztos, hogy hogy sűrű hajad már sosem lesz sajnos. Még hajbeültetéstől se. Ráadásul hajbeültetés után is kell finát/dutát szedni.

Legjobban sztem egy jó minőségű hair systemmel járnál. Azonnal dús hajad lenne tőle, nagyon természetesnek néz ki, nincs semmi mellékhatás. Jó drága, de szerintem megéri.

https://www.youtube.com/watch?v=RaQIWxv0Lpo

https://www.youtube.com/watch?v=p0tdnkhqAwE

AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13666

Nem, ilyet nem írtam.

Erős kopaszodás esetén napi 1 szem Avodart (0.5 mg duta) és orál minoxidil (napi 2.5 - 5 - 10 mg, ki mennyit bír)  kisebb-nagyobb mértékben le tudja lassítani a kopaszodást. Azt nem hinném, hogy meg tudja állítani, de szerencsés esetben jelentősen le tudja lassítani.

A finaszteridet felejtsd el, mert egyrészt kevésbé hatékony, mint a duta, másrészt pont a diffúz hajhullásra nem szokott használni. Nekem is diffúz van, 8 hónapig szedtem a finát és semmit se ért.

Mindenképpen duta kell. Minoxidilból az mindenképp orális változatot próbáld. A topical minden 2. embernek nem ér semmit, a leírásod alapján te is ebbe tartozol. A Kirkland amúgy meg  a legrosszabb márka.

Szóval érdemes adni egy esélyt az orál minoxnak. Akár csak 2.5 mg-os adagot. Ha kellemetlenek lesznek a mellékhatások, akkor bármikor abba tudod hagyni.

De bárhogy is döntesz, gyorsan kell lépni. Ilyen agresszív, gyorsan előrehaladó kopaszodánál már néhány hónap vagy 1-2 év alatt is rengeteg hajat el lehet veszteni.

md912 Creative Commons License 2025.08.04 0 0 13665

Utolsó bekezdésedre reagálva, akkor azt mondod, hogy jelenleg mindenkinek, akinek nem enyhe kopaszodása van felesleges küzdenie a kopaszodás ellen?

2 éve vettem észre, hogy kopaszodok. Akkor a fejtetőmön volt 1 kis folt, ahol kezdett látszódni a fejbőröm (nem volt teljesen kopasz folt, csak látszódott a fejbőr). Ügyes fésüléssel még el tudtam rejteni. Később kiderült, hogy Diffúz kopaszodó vagyok.

2023 decemberében kezdtem el Topical Mino-t használni (Kirkland). Azóta használom, de semmi hatást nem mutat. 2024 júliusában V. Gábor felírt 1 évre elég Finasterid-et, ekkorra már Norwood 3 Vertex felé haladtam már a hajhullással, már nem volt opció, hogy ügyes fésüléssel el tudom rejteni, már csak hair fiber-el tudtam takarni.  

Eltelt 1 év, mióta szedem a Finát, 2024 Áprilisához képest mindenképpen jelentős a ritkulás (olyan, mintha lett volna egy shedding-em, miután elkezdtem szedni a finasterid-et, de shedding ugye azoknál szokott lenni, akik később visszanövést tapasztalnak, nálam pedig a visszanövés sajnos elmaradt). 1 kis teljesen kopasz foltot leszámítva még relatív mindenhol van hajam. V. Gábor a legutóbbi konzultáción azt mondta, hogy ő már nem ír fel senkinek se Fin/Dut-át, nekem pedig azt tanácsolta, hogy csináltassak hajbeültetést, 10.000 hajszállal jó leszek egy 10 évig (ez kb 3000-3500 graft).

Tehát így 1 évnyi Oral Fin, lassan 2 évnyi topical Min után kezdem elveszteni a reményt és egyre jobban megbékélek a helyzetemmel. Dutát nem igazán tudom kinél lehetne felíratni, Oral Min-t pedig nem annyira akarok szedni, mivel úgy tudom, hogy mellékhatások között a szívvel kapcsolatos mellékhatások is ott vannak, nekem pedig van ebben kockázat. Tényleg kezdi azt érezni az ember, hogy ilyen téren nem lehet küzdeni a "természettel".

Előzmény: AmazingGecko (13664)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.02 0 0 13664

Szívesen, örülök, hogy hasznukat vetted! Nagyon jó az a Hair Loss Show csatorna, 2 nagyon profi ausztrál doki, akik napi szinten ezzel foglalkoznak (kopaszodás, hajbeültetés stb.)

Korábban azt hittem, hogy kopaszodásnál kizárólag csak a scalp DHT számít, most viszont kiderült, hogy 30%-ban a vérben levő DHT is játszik. Azt szinte teljesen leredukálja a napi 1 szem Avodart. A gond a scalp DHT.

Enyhébb esetekben simán elég a napi 1 szem Avodart. Sajnos agresszívabb esetekben napi 2-6 szem kellene a kopaszodás megállításához. Azaz napi 1-3 mg duta.

A mellékhatások, az más kérdés... És valszeg semelyik orvos nem írna fel ekkora adagot.

Ha találnék egy orvost, aki felírna napi 2 szem Avodartot, lehet, hogy kipróbálnám. Az feltehetően kb. 60%-al csökkentené a scalp DHT-t, ami bár messze van az ideálistól, de már komoly eredmény lenne.

Ami az minoxot illeti, az emberek legalább felénél az orál változat hatásosabb (illetve bizonyos esetekben csak az hatásos). De inkább olyan 60%-uknál. Mert ott vannak a különböző bőrbetegségekben szenvedők (pl. pikkelysömör, ekcéma, seborrhea), náluk a megvastagodott bőr miatt akkor se szívódik fel a topikal minox, ha esetleg megvan a fejbőrükben a szükséges enzim. Ráadásul ők nem is dermarollerezhetnek a gyulladt bőr miatt.

Szóval a többségnek jobb az orál minox, amennyiben bírják a mellékhatásokat. Egyébként anyagi szempontból is sokkal olcsóbb.

Nemrég láttam egy videót, amin ahhoz hasonlították a kopaszodás elleni leghatékonyabb szerekkel való kezelést, mintha valaki árral szemben evezne egy folyón. Rövidebb távon még döcögve működhet, viszont hosszú távon nem fog sikerülni, mert a természet rendjével harcol az ember. A duta/fina/minox stb. le tudja lassítani a kopaszodást, de megállítani nem tudja, bármit is mondanak az orvosok.

Előzmény: Fomate (13661)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.08.01 0 0 13663

Nézd meg mindhárom belinkelt videót a 13658-as hsz.-ban. A neurológus orvos elmagyarázza, hogy 3 fajta hajhullást okozhat a pajzsmirigybetegség:

1 - Klasszikus diffúz ritkulás. ->  https://www.youtube.com/watch?v=NuO7A7QRD9U

2. - Foltos hajhullás (alopecia areata)   ->  https://www.youtube.com/watch?v=MhcEdOYC7VA

3. - Androgén hajhullás.  ->  https://www.youtube.com/watch?v=Dn3lDccstgc

Az androgén hajhullás mellett foltos hajhullásom is van kb. 10 éve. Nekem is a füleim mögötti részen szokott kihullani és a fejtetőn. Fél éven belül magától visszanő, de aztán mindig kihullik újra. Pár hónapon vagy 1-2 éven belül. Ez egy autoimmun betegség. Pikkelysömöröm és pollenallergiám is van, ezek is autoimmun betegségek.

Ha a vérvétel során kiderül, hogy pajzsmirigybetegségem is van, az is autoimmun betegség.  Sosem gondoltam volna, hogy ennyiféle problémát okozhat a pajzsmirigy. Ez a doki nagyon vágja a témát a videói alapján. 300 tünetet okozhat a Hashimoto betegség (pajzsmirigy alulműködés), ezek közül sok jelentkezik nálam is. Kíváncsi leszek a vérvétel eredményére.

https://www.doctordavidclark.com/

Előzmény: Fomate (13660)
Fomate Creative Commons License 2025.08.01 0 0 13662

Teljesen eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik a két gyógyszer, emiatt a két bogyó egymás hatását felerősíti és támogatja. Megcsinálhatod külön-külön is a bevezetést, de azzal annyit fogsz elérni, hogy kevésbé látványos és lassabb lesz az eredmény, és X hónap múlva úgyis mindkettőt egyszerre fogod tolni.

Ha a pénz a gáz, vagy mégsem akarod egyszerre, akkor én a helyedben a dutával kezdenék, mert az alapvetően a kiváltó okot támadja (DHT szintet csökkenti), míg a minox igazából csak egy felületi kezelés, kb. mint egy fájdalomcsillapító. Ráadásul a duta szedése esetén pár hónap múlva kiderül, hogy jelentkezik-e bármilyen mellékhatás nálad. +1 tanács: heti 3 dutánál szerintem ne szedj többet az első pár hónapban.

Előzmény: Midnightx (13654)
Fomate Creative Commons License 2025.08.01 0 0 13661

Ez amúgy meglepően hasznos információ, nem is köszöntem meg, most megteszem, köszi nagyon az infókat!

Btw amióta ebbe a scalp dht témába jobban belemásztál, bevittem a heti rutinba a szigorú heti 1 db avodart + 1ml minox + dermapen topical kezelést, és a "napterápiával" kiegészítve (ez annyit jelent, hogy hétvégén vizes hajjal 1-2 órát a napon vagyok és amikor megszárad, újra bevizezem) legalább 40-50%-kal csökkent a hajhullásom az elmúlt 2 hétben.

Szóval keep up the good work! :)

Előzmény: AmazingGecko (13656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!