Sziasztok!
2015 márciusában lesznek az első tesztmodellek.
Ezek már nem a régi Vitarák, csak a nevükben.
Itt várjuk a tulajdonosokat/érdeklődőket.
Remélem jó sokan vesznek ilyet!
Egy hónapos Vitara GLX kihangosító. A telefon (Samsung S20) telefonkönyvét csak részleteiben veszi át az autó. Próbáltam többször, de nem jövök rá mi lehet a probléma. :-( Kérek segítséget.....
Az "SP"-t a kokszosodás csökkentésére fejlesztették ki.
A "Váltósegéddel" (nyilakkal) ne törődj, használd a füledet, úgy mint eddig.
Magasabb fordulatnál történő váltások esetén nincs torpanás/rángatás, ahogyan azt lejjebb is írták.
Amennyiben ismered, használd visszaváltásoknál, (főleg a gyorsaknál), a klasszikus "dupla kuplung, közte gázfröccs" műveletsort, így mindig lesz "erőtartalék"-od.
Az 5. és a 6. fokozat általában már az 1:1 arány alatt van, azokat akkor használjuk, ha a feltételek kifejezetten adottak. Gyorsításra, mi több, hirtelen/menekülő gyorsitásra nemigen alkalmasak.
Köszönöm az infókat, majd akkor utánajárok ennek az olaj dolognak. Nem volt még turbós motorú autóm, csak klaszikus szívó benzines, így olvasom, hogy milyen problémák lehetnek (kokszosodás) megtorpanás...stb), és ennek szeretnék amennyire lehet elébe menni.
Ami a fura számomra még, hogy 1500-as fordulatnál már szeretné ha felváltanék, és 1000-2000 fordulat közötti tartományban dolgozik a motor menet közben.
Én még a 2000-3000 fordulat között dolgozó motorokban nevelődtem, meg autópályán 4000-4500 körül pörgő 5-ös fokozatban (6-os régen nem volt).
Nem törvényszerű a torpanás és főleg azoknál fordul elő, akik rendszerint alacsony fordulaton terhelik nagyon a rendszert (2000 alatt padlógáz), tessék visszaváltani, hiába oldja meg az autó alacsony fordulaton, nem jó a technikának.
Magamból kiindulva már rég gondja kéne, hogy legyen, 60000 van ugyan csak benne, de napi 3-3km távokat kap télen és nyáron, 2-3 hétvégente 2x30, nagyon ritkán több.
Egy tény, 2800 körül váltom 1-ből és 2-ből is 2500 körül, hidegen is, 3-ból is 2500 kB, 4-ben 50-et tartom, 2000 alatt max gyenge gyorsítás, ha még akarok indulni visszaváltok, mint korábbi szívóknál.
Évente 2x kap 100-as evo-t, amúgy csak mol 95 megy bele és nincs gond.
Az 5W-30 API SN az előző előírás volt. Lehet, hogy a fővárosi szakik figyelmét elkerülte ez az "apróság", vagy csak olyan olaj volt a raktárban. Beletöltötték és arra játszottak, hogy a tulaj úgysem ért hozzá, ami, - sajnos -, az esetek többségében igaz is...
Immár kicsivel több mint 1 hónapja vagyok tulajdonosa egy új Vitarának, amiben lágyhibrid motor van a K14D-s kódú.
Ami az érdekes benne, hogy megcsináltam az 1000 km-es ellenőrző szervízt olajcserével egy nagy fővárosi márkaszervizben, és a számla alapján 5W-30-as olajat tettek bele, amit nem értek, mert ebbe a motorkód alapján 0W-20-as kellene bele.
Azt tervezem, hogy az ősz során, október-november felé, amikor a téli gumiszettet teszem fel, akkor megint kérek olajcserét, és kimondottan én mondom is a gyárilag előírt olaj használatát, hogy télen mivel azért hétközben sokat rövid utakat megyek, ne legyen gond a sűrűbb olajjal.
Ami a sebességváltót illeti, nekem egyedül az 5-ösből a 6-osba váltáskor vannak akadásaim, amikor középállásnál jár a váltókar, és tenném be a 6-osba, ott akad meg. De az sem igaz, hogy csak hidegen, mert van amikor melegen is csinálja ezt. De most 1200 km felett már nem annyira jellemző, így ez lehet megszűnik lassan, bejáratódik. Más fokozattal nincs gondom, nagyon szép váltani a sebességeket könnyű két ujjal.
Ami a fogyasztást illeti nekem 5,1 l az átlag , de utankánt változó, de sok esetben még ha a fővárosba is megyek 4-4,5 l-re jön csak ki, így ez nagyon jó. A start/stop rendszer jól működik, engemet nem zavar, észre sem venni a lámpánál állva, hogy lassabb volna az elindulása, azért mert áll a motor.
A lágyhibrid akkumulátornál nekem az 5 csíkból 2-es, és 3-as között változik a töltöttsége, hosszabb úton szokott felmeni 4-es csíkra, de 5-ös még sosem volt.
Szia! Nekem 7 éves múlt az 1.4 T GLX Vitarám 122500km van benne,de semmi kokszosodást nem vettem észre,megy mint a golyó. Néha tankolok 100-as benzint,ki tudja nem árthat.
Elvileg, működési jellegéből fakadóan "kell", hogy "valamennyire" kokszosodjon a BoosterJet is (a nemhibrid korábbi C-s motorkódú változatok annyival szerecsésebb helyzetben vannak, hogy nincs EGR, tehát közvetlen kipufogógáz-visszavezetésből fakadó lerakódás). Láttunk már diós-tisztításos videot is keringeni BoosterJet motorról a neten..minden esetre a fórumokon nem igazán látom, hogy tömegesen számolnának be kokoszosodási problémáról.
A magam részéről: apósom K14C S-Crossában ~140+e km van, az én K10C-mben pedig 246e, köszönik szépen jól vannak (felhasználói szemmel) ugyanolyan hibamentesen teszik a dolgukat, mint bejáratós korukban. :)
Sziasztok, nagyon rég jártam itt, tehát nem tudom, hogy volt e már szó arról, amit kérdezni szeretnék. Szóval mostanában mindenhol azt hallani, hogy a közvetlen befecsis motorok kokszosodnak, főleg a szívóoldal. Az 1,4-es, turbós motor megjelenése óta már viszonylag sok idő telt el, lehet már egyik-másik kocsiban sok kilométer. Tapasztalt valaki kokszosodást közületek?
Egyébként kikapcsolt állapotban is működik a kihangosító ( nyilván bejövő hívásnál, mert ugye menet közben nem illik telóról hívást indítani ), és a tolatókamera is.
S abban tudnátok segíteni, hogy kulcsnélküli indításnál hogy van motor indítása nélkül gyújtás? Mintha csak egyet fordítanék a kulcson egy normál autóban.
Mi a cél? A teljes fejegységet szeretnéd kikapcsolni (azt hiszem a tolatókamera olyankor is aktív, a kihangosítóban nem vagyok biztos)? Mert akkor hosszan nyomd a bekapcsoló gombját..azzal el megy aludni és úgy rémlik leállítás után is megjegyzi ezt. Vagy ha a rádió hangja zavar, akkor kizárásos alapon esetleg vedd le 0ra a hangerőt.
Úgy látom elvesztünk az indexelés részleteiben. Ne tegyétek, felesleges.
Mindig vannak/lesznek olyanok, akik betartják vagy legalábbis úgy gondolják, hogy betartják a szabályokat.
Mindig lesznek olyanok, akik a még a 70-es véda alatt is lelassítanak 50-re ( jó esetben csak annyira).
Engedjük el.
Mivel én kezdtem a témát, pontosítanék.
Az zavar a sávelhagyás jelzőben, hogy ha pl. kamion mögött megyek és előzni akarom, akkor előbb kinézek, hogy jön-e szembe valaki előzhetek-e.
De a rendszer jelzi, hogy sávelhagyásra készülök és elkezdi rángatni a kormányt visszafelé. De ezt már akkor megteszi, amikor még a felezővonalat éppen csak megközelítem, nem lépem át.
Ahhoz nem kell záróvonalat átlépnem vagy felezővonalat, hogy jelezzen. Elég csak megközelítenem.
Persze itt jön spriccpumpa : De az már előzési szándék........
Részemről ezt a fejezetet lezártam.
Talán annyi érdekesség még, hogy amikor kihoztam akkor panaszkodtam a váltóra, hogy a második fokozatot nehezen veszi, főleg visszakapcsoláskor.
Nos, ez észrevétlenül elmúlt kb. 5000 km alatt. :-)