Többet írhatnánk a témában, mást - sajnos - nem nagyon.
Emiatt kúszok-mászok a kocsik alatt a mai napig, ha mechanikai a gond. Megfűszerezve az alkatrészek takarításával, kenésével. Ezeket sem nagyon művelik a szervizekben - sem márka-, sem kis szervizekben. Ahogy le, úgy fel, majd a gép behajtja a rozsdás csavart.
Evezzünk vidámabb témára. :-) Vagy legalábbis másra.
Igaz az, hogy a mphu bizonyos helyeken átvesz bontásra szánt komplett (összes ajtó, ülések, motor, szóval utcai állapot), rendszámos autókat 40-50-60 forintos kilónkénti vasárban? Egy tréleres mondta a múlt héten, de sok konkrétumot nem igzán tudott. Akkor nem bíbelődnék a küszöbhibással, hanem betolnám oda. Hiába jó benne minden más, egyrészt nem tudom tárolni, másrészt ha abban nem kopik, a használósban is kitart még 8-10 évig ugyanaz.
Sajnos nincs menekvés, ötven éves kor felett is alá kell vetni magunkat.
Hááát az 5x után még én is szerettem vele foglalkozni, de most már a 6x után nem füllik hozzá nagyon a fogam. Nyilván a muszály nagy úr! De mostanában
inkább azt ellenőrzöm, hogy mi lett megcsinálva és hány csavar maradt lazán! Sajna bármilyen hihetetlennek is tűnik eddig nem sokszor volt olyan, nem találtam.
Volt rá példa, hogy a féltengely gumi harang csere után majdnem kiesett (képeltesen) a jobb oldalon a kerék mert a féltengely anya nem volt meghúzva! A másik eset amit nem felejtek el, a talpas gömbfej csere után a gólyaláb csavarja nem volt meghúzva és konkrétan lötyögött az egész! Kanyarban lehett érezni ahogy átbillen az egész! Nyilván én mindehol tisztességesen kifizettem a szerelők díját, nem alkudoztam!
Sajnos nincs menekvés, ötven éves kor felett is alá kell vetni magunkat. Pedig nekem is betyár nyűgös, pláne, hogy egy bonyolultabb és nagyobb kocsi teljes felújításán dolgozom (munka mellett ...).
Egyébként nem csak a szerelők, hanem a vizsgáztatók területén is akadnak érdekes dolgok. Az egyik Feliciám bontásra érik, a két küszöb gyakorlatilag lassan csak dísz, így hiába van minden más rendben, annyit nem ér. A kozmetikázás (értsd: teljes küszöbcsere és -javítás) árából vehetek egy olyat, ami még minimum két vizsgán átmegy mindenféle trükk nélkül.
Figyelmetekbe ajánlom a duct tape-pel igényesen leragasztott sárvédőíveket. Biztosan rozsdamentesek, azért kellett leragasztani mindkettőt. És ez így átmegy ... :-o
Üdv Urak! Ha még valaki jár erre!? Egy információ ami most történt éppen velem. Mivel már nem nagyon akaródzik befeküdni az autó alá, megkértem a fiam ismerősét
aki otthon is vállal javítgatást, hogy ki kellene cserélni az első futómű szilenteket és a hátsó kopogást/zörgést felderíteni. Ami ki lett cserélve az első szilentek, a hátsó lengéscsillapítok gumikkal. Oda adta a kiszedett alkatrészeket és irány haza! Nos én tudatában voltam annak, hogy a szilentek cseréjével megváltozik a futómű beállítása. De nyilván a szerelő ezt nem vette számításba. Hazajöttem igen erős kormányzási problémával és ferdén álló kormánykerékkel! Mivel jó az idő és van házi készítésű futómű mérő szerkezetem nekiestem. Nos amit mértem megdöbbentett! a kerék összetartás a +3mm(max!) helyett +18mm volt! Ez konkrétan 100km alatt lenullázta volna a gumikat. Sajna megint bebizonyosodott az a tény, hogy a legjobb indulatú szerelőkben sem lehet megbízni!
A szerncsém az volt, hogy pár éve én állítottam be és a csavarokat a kormányösszekötőn nem téptem halálra így aránylag egszerűen beállítottam a megfelelő értkre.
Legyen ez tanulság, ha valamit cserélnek a futóművön akár gólyalábat, akkor is le kell ellenőrizni a kerék összetartást. Nos ez igaz más autókra is nem csak ezekre.
Összeragasztottam ragasztópisztollyal, körbevágtam és mint az új. Átfolyik a víz de egy kevés szilikon a tetejére és megfogja a port és egyéb kicsi dolgokat.
Csak a problémám az, hogy későn gondolkodtam, na meg láthattam volna a képen is a szar minőséget. Megint beigazolódott az, hogy utángyártott alkatrészt
soha nem lehet úgy használni(ha egyáltalán?) ha kiveszem a csomagból és berakom az szinte soha nem működik......
A vákuumdob két tőcsavarjára van egy tömítéssel csatlakoztatva a főfékhenger, a főfékhenger tetején két, tömített süllyesztésben ül a műanyag tartály. Nem ördöglakat, nekem elsőre ment. Figyelni kell, és ahogy Gyula írta, a légtelenítés kétemberes, de ez más autóknál is így van.
Itt megtalálod a leírást (csehül), rajzokkal a dokumentum 453. oldalától kezdődik: scribd.com/document/468220456/felicia-cedrych-pdf
Ha ezt kimásolva nem leled, a felicia-cedrych kereséssel előbb vagy utóbb megleled.
Befolyhat az olaj a defenderhez. Mivel két oldaról van tömítve a főfékhengerre is kell gumigyűrű. Tehát 2db anya és az esetleg szoruló gumigyűrű fogja.
Más!
Ha valaki pollenszűrő cserén gondolkodik ezt véletlenül se vegye meg!!!!
Szia! Mire gondolsz? Alapesetben ha nem akarod javítókészlettel felújítani(ha csak azért enged) akkor a menet: régi ki új be és jöhet a segéd aki nyomkodja a pedálokat
a légtelenítéskor. Megjegyzem nincs kizárva, hogy a hátsó fékdoboknál pontosan ugyanez a helyzet. Ami viszont fontos lehet az érdemes megvenni a légtelenítő csavar
lazításhoz a speckó kulcsot! Ugyanis ha be van rohadva akkor két lehetőség van vagy leszakad tőbe-> munkahenger csere esetleg az elsőnél komplett féktuskó kicsit innen tovább nekem a gumicső cserénél a főfékhengerig kellett cserélni a csöveket mert a gumi és fém találkozást még utólag satuban sem lehetett megmozdítani!
Az ilyen szerelés mindig egy zsákba macska mert nem tudni melyik barom töltötte ki előtte a bosszúját egy egy csavaron és szakadás határig húzta! Vagy egyszerűen lusta volt a berakás előtt egy zsíros ronggyal megtörölni amitől ugye évek múlva is szerelhető. A szervízekben szerelt alkatrészek csavaros rögzítése az esetek 99%-ban
Értem. Van erről más lehajtás is? Mert ha nincs akkor ez az egész értelmetlen hülyeség! Nem igazán találkoztam olyan autóval ahol nem lenne szükség a
generátor állandó tekerésére. A feszültségszabályozó feladata a felesleges energia lekorlátozása. ráadásul ha(?) van benne fordulatszám mérő akkor az a generátor fordulatát használja a diseleknél. Tehát ha leállítod ez pörög tovább amíg el nem fogy a lendület?
Az igaz, hogy a diselek nem használnak sok villanyt üzem közben de ott a világítás kiszolgáló rendszerek és indításhoz 2x akkora energia kell mint a benzinesnek.
Még jó, hogy az enyémben nincs ilyen! Nálam egyszer csinált a szerelő annó a 95'-nél váltójavításkor ilyet ott is lógott a motor amíg elkészült a váltó. Sajna nálam 2db tőcsavar bánta a kipufogónál. A benzinesnél nincs szinte semmilyen mozgás a kipufogó és a motor között kivéve az 1db rugós rögzítést. Ez amirők írsz nem véletlenűl egy vezető kerék? A "szabadonfutó" nekem azért fura mert az olyan szerkezet amit egy irányban lehet hajtani a másik irányba pedig szabadon elfordul. Még a klímáknál van olyan ami egészen addig szabadon forog amíg a mágnes ami rögzíti a tengely és a kerék közötti kapcsolatot nem kap "villanyt". Mondjuk használaton kívül annak is lehet hangja....
A célszerszámmal az autón szerelhető a szíjjtárcsa.
A tengelybe illeszkedő (M10 jelű 12 szögű csillag) szárat el kellett vágni rövidebbre, hogy elférjen a kasznitól.
A jobb első kereket levettem. A motort olajemelővel alátámasztottam. A motor jobb felfüggesztőről két alulról kivehető csavart kivettem, (a helyükre 1-1 15cm menetes szárat csavartam, hogy könnyebben visszataláljon a helyére. Olajemelővel leengedtem a motor jobb oldalát kb 6-8cm-t.
A célszerszámmal meglazítottam a szíjjtárcsát, ami így elfért a generátor és a kaszni között.
(Igen jobb menetes a tárcsa, amiben kezdtem kételkedni, mert nehezen indult meg.)
Vélhetően a szabadonfutó (pompás találmány!) indulás után pár percig ronda hangot ad. A többi forgó simán csendesen fut. Mondjuk a generátor is, de a szabadonfutót kézzel nem tudom próbálni.
Alatta a szervó felette az adagoló. Ha aláfekszem remélem látszik, hogy a legegyszerűbb.
Ha a motort le lehet engedni pár centit, lehet, hogy le lehet venni csak a generátor tárcsát???