Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Kulata(a határ) előtt kb. 3 kilométerrel van a kifelé(Görögország) vezető oldalon először Lukoil, utana 3-500 méter és ŐMV. Közvetlenül az átlépés előtt(a bazárral szemben) AS24 Az árak nem drágábbak pályán mint lakott területen.
Románián és Bulgárián keresztül megyünk majd Görögországban.
Lesz egy kis kitérőnk a Rilai Nemzeti Parkba, 2 nap pihenő Sarareva Banya-ban. (A fürdő sajna be van zárva júliusban, ahogy olvasom, de a 7 tó völgyet fel szeretnénk keresni.)
2022-ben jártunk arra utoljára (Arad - Severin - Vidin - Montana - (81) - Sofia - (A3) - Kulata útvonalon), kérdésem hozzátok, hogy ezen az útvonalon történt-e valami lényeges, amiről tudni kell?
Illetve: már elfelejtettem, a bolgár autópályák melletti benzinkutakon is (jóval) drágább az üzemanyag, ahogy Magyarországon is? Vagy nem? A határ (Kulata) előtt hol és melyik kúton érdemes tele tankolni?
A "Mindenféle útvonal ..." az, amit Szerbián keresztül tervez a Google?
Azért csinálja, mert minden útvonaltervező a főútvonalakra akarja terelni a forgalmat, hiszen "azokon a leggyorsabb a közlekedés".
(Nekem két alternatívát dobott, annyi különbséggel, hogy 2.-ban Kübekházánál léped át a HU-SRB határt és csak Belgrádnál csatlakozol az 1. változathoz az autópályához.)
Van egy alternatíva, ami km-ben rövidebb, mint a Google automatikus ajánlatai (időben pedig a kübekházai változatnál is):
- olcsó az üzemanyag és az autó is kevesebbet fogyaszt (lásd. a hátrányoknál a 2. fület).
Hátránya:
- a vidini hídpénzt csak ott helyben lehet fizetni, emiatt van egy kisebb sor (a szerb határon garantáltan többet vársz),
- Romániában és Bulgáriában is van elég sok kiépítetlen útszakasz (értsd, nem autópálya), emiatt max 90-el, vagy még lassabban haladva teljesíthető.
Az utak minősége nem borzasztóan rossz (a magyar utakat ismerve ott csak kellemes meglepetésben lehet részed).
(Anno a '90-es években engem azért értek ott nagy meglepetések, leginkább a "hova lett az aszfaltozott út?" kérdéskört jártuk körül ...)
Ez az útvonal főként vendégmunkás rohamok idején ajánlott.
Rilát látni KELL! Gyönyörű. Mi sajnos csak 2 órát töltöttünk ott.
A kolostor előtt van egy nagy -fizetős- parkoló, ha jól emlékszem 5 leva (vagy 3€) a díja.
Kegytárgyak lényegesen olcsóbbak, mint Görögországban, a Shopban (a torony melletti kis bolt) kártyával is lehet fizetni. (Vagy levával. Euróval nem ... no de majd jövőre!)
Télen voltunk Sumenben legutóbb, amikor a nagy hó esett. A ruszei hídon konkrétan 0 percet kellett várni, mert pont a mi oldalunkat engedték haladni. Úgy emlékszem nem volt útlevél ellenőrzés, csak előtte a hídpénz fizetéskor kellett megállni. A javítási munkák folytak .
Sziasztok! Mi meg idén pont nem Rusze felé akarunk menni, hanem a Rilai kolostornál kezdünk. Mindeféle útvonalat ajánlanak az útvonaltervező
appok de nem bízok bennük. Debrecenből indulunk. Volna tippetek merre jó menni? Nekünk eddig kimaradtak a kalotinai borzalmak amikről itt lehetett olvasni.
A Giurgiu-Ruse határátlépésről szeretnék néhány infó. Van-e lehetőség online hídpénz vásárlásra. BG oldalt találtam, de RO-t nem. Olyan cikkekel találkoztam, hogy az ellenőrzés megszűnésével kaotikus lett az átkelés, több órás várakozás stb. Borsodból éveken át a Szerbeken keresztül jártunk, de pont a lutri határátkelés miatt úgy gondoltuk, megyünk RO-n keresztül. Aztán most az infók alapján itt se jobb a helyzet. Van valakinek infója, hogy mennyire gázos az átjutás a hídon? Esetleg valami oldal, ahol lehet látni, a forgalmat?
Nem, mert nem volt eddig teljes integráció, ez számít.
A bolgár árszint jóval alacsonyabb, mint pl. a holland. Persze most se lesz holland árszint, de elindul hozzá közeledés.
A másik a bankrendszer. A bolgár jogszabályok sokkal keményebbek, mint ami az eurózónában vannak, a bankokat több szabály köti. Azaz január 1-től hirtelen lazább lesz a pénzügyi szabályozás.
Ennek fő következménye: a bankok több hitelt adnak majd, ráadásul olcsóbban.
Mi a következménye ennek? Megnövekszik a pénz mennyisége, azaz az árak nőnek, hiszen áruból nem lesz több.
Milyen átváltási baszakodásról vizionálsz? Állandó az árfolyam amióta megcsinálták. Leírtam hány leva 1 €. Ennyi volt 2000ben és most is. Nem is téged kérdeztelek.
Én igazából nem is látom az € értelmét Bulgáriában. 2000 óta az van 1,95583 árfolyamon. Most osztják a leva bankbetéteket meg az adósságokat ennyivel és minden megy az útján? Árakat, béreket, mindent és ennyi? Mik a várakozások? Az árdrágítástól van félelem vagy eufória van, hogy megcsináltuk?!
"Mint azonban a Politico pénteki cikkében írja, ezt Bulgária egy sor, államilag meghatározott díj statisztikai csökkentésével érte el. Áprilisban érdemi indoklás nélkül közel tíz százalékkal csökkentették a vasúti viteldíjakat és a postaköltségeket, de az inflációs index csökkenésére messze legnagyobb hatással az állami egészségügyben elszámolt kórházi napidíjak radikális visszanyesése volt: egyik napról a másikra az ötödére vitték le a kórházi ellátás után az intzéményeknek adott állami támogatásokat. Ennek döntő szerepe volt abban, hogy márciusról áprilisra 1,2 százalékponttal csökkent a hivatalos éves infláció, ami így már megfelelt az euróbevezetés feltételeinek."
Eleve egy természeti akadály a Balkán-hegység, ez ketté választja az országot.
Mindig könnyebb volt a nyugat-kelet irány. Már a római utak is így mentek.
A római kori legfontosabb főút: Isztanbul-Plovdiv-Szófia-Ni, szinte teljesen egyezek a mai úttal. S Ninél elágazott, az egyik a mai albán tengerpartig, a másik a mai Vajdaság közepéig, majd onnan nyugatra a mai Horvátország felé.
Ez volt a fő út évszázadokon át, csak a kommunizmus alatt nem: akkor Isztanbulból inkább Thesszaloniki felé mentek, majd onnan jugoszláv területen Niig. A kommunizmus bukása után meg visszaállt a normál helyzet, már felesleges Görögország felé menni.
Szófiából mindig egyszerűbb volt nyugatra menni, mint északra.
Szerintem 10 éven belül nem lesznek rendes jó utak a 2 Duna-híd felé. A ruszei eset különösen reménytelen, nem hiszem, hogy 2050 előtt lenne rendes autópályás összeköttetés a déli részekkel. A vidini eset meg fog oldódni gyorsabban.
Ősszel Törökországba tervezünk egy körutat, és hazafelé éppen a Szófia-Montana-Vidin-Nagylak útvonalra gondoltam.
Régen (az ezredforduló környékén) jártunk arra többször is, de azóta a gyorsabb szerb irányt választottuk (főleg a Nis-Dimitrovgrad autópálya elkészítése után).
S arról nem beszélve, hogy nem román érdek az út javítása Vidin után, azt összekötni rendesen az erdélyi autópályával.
Pénzük sincs erre, s egyre kevesebb lesz. Ha a dolgok a mostani módon mennek tovább, visszakapják Moldáviát, s akkor ott lesznek hatalmas költséseik. Arra biztos nem lesz pénzük, hogy egy román szemmel harmadrangú úttal foglalkozzanak.
Szóval hiába az EU-s észak-dél folyosó terv, senki se ad rá pénzt.
Ma is jobban megéri - időben - átmenni két határellenőrzésen Szerbiát érintve Szófia-Budapest útvonalon, mint az ellenőrzésmentes, de lassú romániai átutazást választani.
Én csak akkor mentem arra, amikor kutyákkal voltam, s nem volt biztos, nem lesz-e gond Szerbiában a kutyák papírjaival.