Elegem van a budapesti kerékpárosokból, akik azt képzelik magukról, hogy ők az utak királyai. Azokból akik agyilag képtelenek felfogni, hogy ha nincs világítás a bringán, és este tekernek, azok magukat veszélyeztetik. Akik a járdán döngetnek el kisgyerekek mellett, mert ők a nagy egoista kerékpárosok. Akik mindenre és mindenkire tekintet nélkül tekernek. Azokból akik a kerékpárosokat az utak söpredékévé tették.
ami pedig a szerencsés megoldás lenne -- kivéve extrém nagy forgalmú kerékpárutat, ahol esetleg nem szintbeni megoldáson érdemes gondolkodni -- az a kerékpáros forgalom úttestre, kerékpársávba vezetése a körforgalom előtt nem sokkal, és kerékpársáv a körfotgalomban.
Kő az állóvízbe: Körforgalom, bicikliút átvezetése a zebra mellett. Kinek van elsőbbsége? A KRESZ egyes rendelkezéseiből nem rakódott össze egyértelműen. Pl: kihajtásnál a kanyarodó jármű kontra egyenesen haladó jármű esete áll fenn? Mi a helyzet az út másik oldalán, ahol az autó behajt a köriforiba, keresztezve ugyanesen bicikliutat?
A női autóvezetők több mint negyede napi szinten él át negatív megkülönböztetést az utakon. A magyarok közül sokan tartják rosszabb sofőrnek a nőket.
A női autóvezetőkkel szembeni megkülönböztetésről készített felmérést a drivingcamp vezetéstechnikai központ. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy szinte minden ötödik magyar (17 százalék) rosszabb sofőrnek tartja a női vezetőket a férfiaknál, a megkérdezettek több mint fele azonban nem ért egyet ezzel az állítással, 29 százalékuk pedig semleges választ adott erre. Érthető okokból a nők döntő többsége elutasítja ezt a sztereotípiát, 60 százalékuk megalapozatlannak tartja a kijelentést.
A lakosság 86 százaléka már tapasztalt olyat, hogy egy sofőrt a neme miatt negatívan ítéltek meg, a válaszadók csupán 14 százalékának volt ismeretlen ez az élethelyzet. A megkérdezettek közel kétharmada ritka jelenségnek tartja ezt, azonban a nők 28 százaléka jelezte, hogy napi szinten él át ilyen jellegű megkülönböztetést. A fővárosban autózók egyharmada is rendszeresnek érzi a nemi alapú ítélkezést, amely összefüggésben állhat a magas stresszfaktorú helyi közlekedéssel.
Ahol nők bringáznak, ott jó bringázni! A női kerékpárosok aránya az egyik legjobb fokmérője annak, mennyire kerékpárosbarát egy város. Ha egyre több nő teker, az azt jelenti, hogy a közlekedés biztonságosabb, a környezet élhetőbb, és a bringázás valódi, egyértelmű választás mindenkinek.
Sajnos a kerékpáros infra jelentős része Budapesten a Demszky-érából való, amikor is a tüntessük el az úttestről a kerékpárosokat volt a cél. Egy sor helyen ezerszer jobb választás lett volna a kerékpársáv. Helyenként akár a keresztmetszet újragondolásával simán meg lehetett volna csinálni...
Ahol sok a gyalogos, ott jó eséllyel városias a környezet, sok a kereszteződés meg néha a kapu is. Ott nem a járdán vezetett kerékpárutakat kellene erőltetni, jobb horog és hasonló veszélyek miatt. (Ez alól kivétel a rakpartok ahol nincs se kapu, se kereszteződés, és esetleg kevés, kizárólag sétabiciklis turistáknak szánt kerékpárút)
Kerékpárlopás: nekem van olyan lakatom, amin 2 flexes lopási kísérlet nyoma is látszik. Kicsit is értékesebb bringához frekventált helyeken a minőségi lakat erősen ajánlott.
"a kresz Gézáról elnevezett szabályrendszert. Amúgy ha Kovács Géza lenne, Kovács ismeretek, nem Kresz ismeretek lennének."
A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (rövidítve: KRESZ) egy rendeletbe foglalt szabálygyűjtemény, jogi nevén az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet, mely „a Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza”.
"munkába járásra sokan használják, régebben én is azzal jártam, volt benne jónéhány esőben bőrig ázás.
ismerek egy ficerét aki a mai napig bringával jár melóhelyre. egy év alatt közel száz ezer forint marad így
a zsebében."
Ha tudsz a munkahelyeden száraz, váltóruhát tartani, akkor az sem probléma! Amúgy az esőkabát és a cipőre húzós esőnadrág közepes esőtől simán megvéd! Tapasztalat.
Én kerékpározom sokat, és rengetegszer tapasztalom hogy az amúgy nem rég megépitett bicikliút hemzseg gyalogostól, persze kikerülöm a jardán őket, nem csengetek.(Csengőszót legutóbb a suliban hallottam)komolyra fordítva, bár nálunk pár éve van bicikliút, megszokhatták volna ezidáig is a jelenlétét a gyalogosok.Somszor én is gyalog megyek, de mindig járdán.Ezt rengetegen nem tartják be.
Amúgy nem foglalkoztat a kresz annyira, ismerem a táblákat hellyel közzel, szabályokat szintén.De nem inditok tanfolyamot aki nem tudja(ezalatt nyilván a kerékpárosokst értem)a kresz Gézáról elnevezett szabályrendszert.Amúgy ha Kovács Géza lenne, Kovács ismeretek, nem Kresz ismeretek lennének.:)nem baj.
Elismerem hogy már sokan használják munkába járáshoz is a kerekpárt, én ugyan nem , mert nem is dolgozok.. még(de akkor se azzal mennék ha dolgoznék szal nyolc)
Ezért egyre bővül a számu(n)k.Én hobbiból használom.
Az alap hogy műszaki hibával nem lehet biciivel se menni(ha már buszok mennek rossz fékkel pl. Legalább a kerósok ne tegyenek ki ekkora veszélynek magukat, és a többi közlekedőt, gyalogost.Mar kötelezőre írt Biciklis kresz vizsga se lenne hülyeség, annyian vannak.(Vagyunk)
Az én 7 éves biciklim( 2017.június 17 én én hoztam el a szalonból, ahol a szomszédunk a tulaj)már botrányosan rohad, de ez biciklin nem olyan necces hogy rendőr kiszolitana hogy álljak meg.Amúgy is lecsélésre érett, 1-2 év múlva lesz újabb.
Több biciklit el is loptak tőlünk, legutóbb 6 éve, de 2011 ben is.a nem idén barnultak.mar elköltöztek, úgyhogy nem tartok tőle hogy megismétlődik egy ideig.2 elég volt.
Ez stimmel, Franky23 viszont a Harmat utca Kőrősi Csoma Sándor úttól kezdődő szakaszáról írt...
A másik irányba az Albert Camus utca - Maláta utca ad ilyen lehetőséget. Nem vagyok ellene az efféle deltáknak...
Azonban: legalább kerékpáros útirányjelző táblák nem ártanának, ha ezeken a kis utcákon át szeretné a város bekötni a Harmat utcai kerékpáros infrastruktúrát a gerincbe.
"Bebeknél vége az egyoldali, nem irányhelyes kerékpárútnak, lehet átkeveredni az úttest túloldalára."
Nem kell átkeveredni a Harmat utca túloldalára!
Lemész a Bebek előtt a Bebek-átlón, vagy a Bebek utcán az Előd utca felé és az Ónodi utcán érsz el a Kőbánya-felső vasúti átjáróhoz, onnan meg már van bringaút az Őrsig és tovább. Sajnos a másik irányban nem ér össze a BNV főbejárata előtt végződő kerékpárúttal.
Csak épp akad kereszteződés, kapu, buszmegálló bőven. A Kőrösi Csoma és Bebek közti szakaszra nem a járdán vezetett kerékpárút való szerény véleményem szerint.
Az érdemi szívás a tavalyi Google Street View szerinti állapot mentén az az, hogy a Bebeknél vége az egyoldali, nem irányhelyes kerékpárútnak, lehet átkeveredni az úttest túloldalára.