"5) "kerékpáros, szállj le" tábla (ami amúgy nem így önmagában része a cseh kresznek, hanem az üres kék tábla az, azzal, hogy lehet bele különféle instrukciókat írni, pl. ezt)"
Kiemelt átszállópont lesz Kőbánya felső, ahonnan a Puskás Ferenc Stadion metróállomáshoz is csúcsidőben percenként indulnak a MÁVbuszok, valamint csúcsidőben 4 percenként indulnak, de egész nap sűrűbben közlekednek a Blaha Lujza térre közlekedő 37 -37A villamosok.
Ez a 8-8 percezés nagyon szorosra adja ki. Ha teszem fel, nyer 3 percet a 37E, akkor a Telekitől tolni fogják egymást. Menetrendileg lesz (lesz?) 1 perc, valóságban tudjuk mi van. És akkor szambázik ott a 62-es, 28-asok, 217E... 2-6, vagy 3-5 perces start Kőfelsőtől már reálisabb. Bár tudni kéne "menetrendesítve" lesz-e a gyorsaság, vagy csak mááárketing és ugyanazzal a menetidővel ér le Blahára... de még a többi mindig ott van.
Igen, a több viszonylat tud probléma lenni. itt ugye - ha tényleg lesz 37E - akkor már 4 viszonylat lenne, ha valaki rossz helyre jön be, akkor egy, nagyon esetleg kettő villamost tud kerülni.
Az közös 4 percezéssel 15 indulás, e mellé jön a két 10 percező Kőbányai úti viszonylat, azaz 23 indulás.
E mellé ott van a körúti kiállás reggel és kora délután.
Nehezít némileg a végállomás bejárata, itt az első jelzőnél megállt villamosok és a közút is tudja egymást zavarni.
A forduláshoz azért némileg számíthat, hogy a csúcsban ide járó 62-eseknek egy teljes kör már több mint 100 perc, így szükség lehet EÜ szünetekre itt, ehhez viszont át kell kelni az úton, meg lemenni a pincébe.
Ami még kicsit lassít egy Közvágóhoz képest, hogy itt egy kereszttülrohanós ICS-hez képest egy tátra esetében le is kell szállni, ha hosszúba megy valami, akkor szedőt is kell cserélni, illetve van az a pont, ahol már a jelzőberendezés is csak lassít.
A Népszínház utcában már nincs mit kihagyni, nem is érdemes.
Hát, ebben nem vagyok teljesen biztos. Ha van egy tényleg tömött vonatpótló, akkor ahhoz felesleges lehet megálln és ajtót nyitni, hogy a megállóban várakozók aztán megállapítsák hogy nem férnek fel/megpróbálnak felférni, miközben már ott lesz a követő.
"Vagy engedjen meg a 20/1984-es rendelet mindent, ha már vannak kivételek, amiket a forgalomtechnikai és a közútkezelő megenged, és bízza a kezelőre a döntést, hogy milyen táblát enged és milyet nem."
és a még meg sem született táblatorzókra és forgalmi rendekre hogyan is kapnak oktatást azok, akiknek ezek szerint kellene közlekedniük?
Tudom, hogy nem azt mondtad, csak továbbgondoltam. ;)
A Népszínház utcában már nincs mit kihagyni, nem is érdemes.
A Blaha kapacitása jó kérdés, itt ugye a viszonylatok száma a probléma, mert pl. a Jászai Mari tér is gond nélkül fordított fénykorában 29 villamost óránként, amikor csak 2-es, meg 2A létezett, és ha nem is teljesen problémamentesen de a Széll Kálmán téren is tudott a 4-6 két fordítóvágányon fordulni.
Nem azt mondom, hogy minden szép és jó, csak azt hogy nem lehetetlen.
Mondjuk a 37E-nek nem kell sokat állnia a Blahán reggel, mivel úgyis befelé lehet nagyobb forgalomra számítani, ezért ahogyan érkezik a lehető leghamarabb lehet is küldeni visszafelé.
Bár teszem hozzá, hogy az ide betett szöveg szerint a 37 és a 37E közösen 4 percenként fognak indulni, ami azért elég combos sűrítés, ha azt veszem, hogy ma a reggeli csúcsban a legsűrűbb követés a 37/37A közös szakaszán 10 perces, vagyis akkor elvileg kb. 8-8 percezés lesz.
Szóval a Sörgyárnál kell megoldani a tartózkodást a 37E-nek és akkor a Blahán minimálisat kell álljon.
Délután meg pont a Blaháról kell kifelé ütemesen közlekedni és az Sörgyárnál pörgetni a visszafordulást, ez már okozhat gondot, de azért a délutáni csúcsban valamivel ritkább a közlekedés.
Szerintem itt majd egymásba kell forgatni a 37-est a 37E-vel és lehet, hogy a 28/28A-val és akkor meg lehet oldani. A legideálisabb az lenne, ha TW lenne minden Népszínház utca járaton és akkor ha sikerül úgy válogatni, hogy mindegyik vonalra van minden járművezetőnek vonalismeretije, akkor lehetne az egészet a legkönnyebben kezelni.
Halkan jegyzem meg, hogy egy Blaha és az Élessarok között közlekedő 37E azért adott esetben a 28/62 párosról is vonzhat át utasokat, ha annyival versenyképesebb tud lenni a menetideje.
Attól még nem lesz az a villamos expressz, ahhoz az kell, hogy Kőfelső után befelé a következő megálló a Hidegkúti stadion legyen
Igen. Nem is állítottam ennek ellenkezőjét.
befelé már úgyis minden megállóban meg kell állnia a 28 és a 62-es miatt.
A közös szakaszon (ha a Magdolnát kikerüli) akkor még két közös megálló van, bár ebből is az egyik a II János Pál, ami metrómegállós, így elég indokolatlan lenne kihagyni.
Ami még probléma lehet, az a Blaha végállomás kapacitása.
Attól még nem lesz az a villamos expressz, ahhoz az kell, hogy Kőfelső után befelé a következő megálló a Hidegkúti stadion legyen, utána pedig a Fiumeitől befelé már úgyis minden megállóban meg kell állnia a 28 és a 62-es miatt.
Kifelé ugyanez a Fiumei után csak a Hidegkútnál és Kőfelsőnél áll meg.
Gondolom a Sörgyárnál fog fordulni praktikusan, így az Élessaroknál még megállítható.
Mondjuk teszem hozzá, hogy a BKK-nál ilyen változás még sehol sincsen fent sem a BKK Infón, sem a GTFS-ben.
Valamilyen módon azért kellene kezelni bizonyos lehetőségeket.
Nem tudom, hogy az új KRESZ pontosan mit tartalmaz, továbbra is hétpecsétes titok még a tervezők számára is, nemcsak a laikusok számára, egy szűk kivételezett körön kívül konkrétan senki nem tudja, hogy pontosan mi van a tervezetben.
Aztán egyszercsak hatályba helyezik, és kiderül, hogy azonnal kellene módosítani rajta.
Az az igazság, hogy minden ország bőven kilépett már elég régóta a bécsi egyezmény kereteiből, és ez nem biztos, hogy jó, de nem tisztem megítélni, és persze a bécsi egyezményt is lehet, hogy frissíteni kellene, jó lenne legalább az EU-n belül törekedni valami egységességre és kilépni a nemzeti kivételek világából.
Persze van ami teljesen egyértelmű, hogy mit akar jelenteni de pár hónapja talán pont attus volt, aki hozott francia és benelux példákat arra, hogy ember legyen a talpán a helyieken kívül, akik megértik, hogy adott esetben egy tábla mit is akar jelenteni.
Vagy engedjen meg a 20/1984-es rendelet mindent, ha már vannak kivételek, amiket a forgalomtechnikai és a közútkezelő megenged, és bízza a kezelőre a döntést, hogy milyen táblát enged és milyet nem.
Hát, az is egy megoldás, ha a szabályozás magába foglalja ezeket az eseteket. Ami annyiban nem lenne példa nélküli, hogy a nemzeti kreszekben (a bécsi egyezmény univerzumán belül is) mindig van egy csomó többé-kevésbé egyedi jelzés, mint ahogy a magyar is szokott bővülni ilyenekkel, csak a szokások és körülmények változásánál látványosan lassabban.
Így kapásból most cseh példákkal tudom illusztrálni a gondolatot:
5) "kerékpáros, szállj le" tábla (ami amúgy nem így önmagában része a cseh kresznek, hanem az üres kék tábla az, azzal, hogy lehet bele különféle instrukciókat írni, pl. ezt)
Szóval hasonló feladat lenne mondjuk definiálni és (akár) kitáblázni a "kerékpársávra eső buszmegálló" fogalmát is, az elsőbbségi viszonyok rögzítése mellett, lehetőleg valahogy úgy, hogy az a jelzés- és festésképből is érthető legyen.
Nehezen tudom elképzelni a helyzetet úgy, hogy a kerékpárosok eleve nem kerülik el a kereszteződést vagy útszűkületet?
Ha a kerékpársávot le kell terelni az út úttestjéről, akkor jó eséllyel a kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút tábla a logikus... és onnantól rájuk a notmál úttest lámpái nem vonatkoznak, hiszen egy külön úton haladnak...
"A pályafelújítás idején Kőbánya felsőn új, kiemelt átszállópont létesül, ugyanis itt lesz a hatvani és újszászi vonal elővárosi vonatainak végállomása. Kőbánya felső és a belváros közötti kapcsolatot a Puskás Ferenc Stadion metróállomáshoz csúcsidőben percenként induló MÁVbuszok, valamint a Blaha Lujza térre közlekedő 37E jelzésű expressz vonatpótló villamosok nyújtják, amelyek csúcsidőben a 37-37A villamosokkal közösen 4 percenként indulnak.
A MÁVbuszokkal az M2-es metró, a villamosokkal az M2-es és az M4-es metró érhető el, utóbbival pedig nemcsak a belváros, hanem Kelenföld vasútállomás is elérhető, ahonnan a nyugati országrészbe indulnak a vonatok."
ja, hogy elolvastad a többi pontot is a bekezdésben :)
Ja, én köcsög. :DDD
amúgy leírtam, mik a szempontok, ami azért nem van sapka - nincs sapka - csak tájékoztatást adó táblák esetén
- a jól láthatóság biztosított, jelzésméret, kontraszt stb.
- nem merül fel, hogy félrevezető üzenetet hordozhat
Igen, csak itt felmerül, hogy például milyen táblát tennél ki ami a kritériumaidnak megfelel, és arról tájékoztatja a kerékpárral közlekedőt, hogy a közúti jelző tilos jelzésének idején is továbbkerekezhet egyenesen?
Mert ugye ha elválik egymástól a kerékpársáv és a közúti forgalmi sáv, akkor külön kerékpáros jelzőt kell(ene) kihelyezni, de azt pár nap miatt mondjuk senki sem érzi indokoltnak.
De még ha ki is tenne valaki ebben a helyzetben egy a szempontjaidnak megfelelő táblát, az ütközik a 20/1984-be és egyébként az 1/1975 kpm-bm sem ismer ilyen szituációt.
Az általad linkelt 20/1984 KM rendelet 11§. (3) a bekezdése szerint:
Tilos
a) a KRESZ-ben, illetve a közúti jelzések szabványaiban nem említett közúti jelzések alkalmazása,
Valójában a szövegben az van, hogy a buszsávban haladók minden járműnek szabad jelzést ad a busz kiegészítő jelző, de jogos, végülis megengedi.
A többi is inkább a Közúti Jelzési Egyezmény meg esetleg ÚME által ismeretlen jelzéskép alkalmazása, amíg tájékoztat, nem értelemzavaró, és jól láthatüó és felismerhető, addig legyintek, nem egy kategória az egymásnak ellentmondü jelzésképpel.
Ezzel azért én nem tudok teljes mértékben egyetérteni, mert szubjektív módon döntöd el, hogy melyikkel nincsen bajod és melyikkel van, vagyis ha nagyon elegyszerűsítem, akkor az érvelés a van sapka, nincs sapka szintjére esik.
Amire hivatkozom, az az, hogy konkrétan egymásnak ellentmondó jelzések együttes alkalmazása tilos... ezt a példáidnál nem látom.
A második példád egy elég régi KRESZ-módosítás eredménye, a jelzés értelme változott, azóta nincs ellentmondás.
A többi is inkább a Közúti Jelzési Egyezmény meg esetleg ÚME által ismeretlen jelzéskép alkalmazása, amíg tájékoztat, nem értelemzavaró, és jól láthatüó és felismerhető, addig legyintek, nem egy kategória az egymásnak ellentmondü jelzésképpel.