Lehet, hogy nem öltöző, hanem tartózkodó, vagy ebédlő...stb. néven fut, de a 154-es pályaszámú kocsi volt.
Egyébként a 115, 117, 118, 119, 122, 145, 148, 151, 153-as pályaszámú Ev kocsikat, valamint az É-D-i vonalról a 3016-ost vágták szét 2001-ben, ha jól emlékszem. A 154-es meg átment a Kőér utcába.
Természetesen lehet bizonyos részekkel vitatkozni. Az o. é. forintértékek az építkezés záróelszámolásának értékei, az aranykorona-értékeket a koronaérték-törvény (1892:XVII. tc.) alapján számoltam, a forintértékeket a Danyi-féle 1754-2016 hosszú pénzértékindex-idősorból, a 2016-2025 korrekció a KSH éves fogyasztóiár-indexei alapján történt. Megnéztem az aktualizált Danyi-idősor 2023-as kiadását, itt volt egy kis differencia, mert én a koronát 2837,19 Ft-tal számoltam 2025-re, Danyinál ez 2978,59 Ft lenne. Persze aranyparitáson számolva a korona ma 11298,78 Ft lenne, de vásárlóérték helyett aranyparitáson számolva durván torzulna az egyenértékűsítés.
Nem vagyok metrós, de emlékeim szerint az M2-en volt 2 perces követés is a 80-as évek derekán. Az M3-on pedig 2.20. Az 1986-os BKV menetrendben az M2 csúcsidőben 2.07-et írt.
Az M2 vonalon 27db 5-kocsis szerelvény volt (100-199 Ev, 200-224 Ev3 és 359-362 a 81-717) Majd a "Barbi program" idején 9 kocsit selejteztek, egy átment az É-D-i vonalra öltözőnek és az orosz államadósságból jött a két vízipók. tehát kb. 27 szerelvény volt az állandó. Az M3-as vonalon 40/6 kocsis szerelvény volt plusz tartalék kocsik (225-294 Ev3 és 300-358-ig 81-717). A többit a szakemberek majd megválaszolják nekünk.
Kíváncsi vagyok: Kb. mikor ás mi volt a történelmi "csúcs" járatsűrűség és fordaigény az egyes budapesti metróvonalakon? Manapság a 2-esen 18, a 3-ason 30 szerelvényre van szükség egy nap, 150 másodperces csúcsidei követéssel, ha a futár fordákat jól értelmezem. Volt ez valaha mondjuk 24+36 vagy hasonló, kb. 110~120 másodperc követéssel? Vagy ez a 18+30 kb mindig így volt, amióta teljes a két vonal?
Meg van az, csak le van fedve a lépcső felnyitható vaslemezekkel. Most valami vendéglátós terasz van rajta, de időnként látom felnyitva a lejárót, gondolom valami raktárnak használhatják.
Én csak egyet láttam az akkori Majakovszij utca és a Lenin körút sarkán a járdában lefelé voltak lépcsőn megközelíthető pincehelyiségek az úttest alatt. Na, ennek a hátsó falánál futott egy másfél méteres(?) víznyomócső, ami eltört, benyomta a pince hátsó falát, és hirtelen annyi víz tört be, hogy a két ott levő ember nem tudott kimenekülni, ott fulladtak meg szerencsétlenek.
„A 3-as metró nyomvonalát szándékosan úgy alakították ki, hogy érintse a klinikai negyedet és az észak-pesti gyárakat”
Vagy ha nem, hát kis nyúl. A Váci út–Belváros–Üllői út útvonal klasszikus főközlekedési tengely, nem véletlenül az első lóvasúti vonalak is itt nyíltak meg.
Azaz:
– adott volt a közlekedési tengely;
– természetesen ennek mentén települtek a fontos üzemek, a klinikai negyed;
– A forgalom növekedésével természetesen ide építettek metrót is.
Ritkán dicsérem a Négyest (sőt...), de ettől a csuszától eltekintve jó az anyag.
Mivel idén durván 117 hétvégi nap van- szombat/szabadnap, vasárnap, ünnepnap-, ezért valóban, az év MINDEN napját számítva a 300-305 milliárd a reális végösszeg.
Én meg a BKK vezérigazgatós lemondásos cikkben olvastam... azért felmerül bennem a kérdés, hogy a nem hétköznapi dolgokkal mi van, az hogy van finanszírozva?