Keresés

Részletes keresés

Empok Nor Creative Commons License 2 napja -1 0 24779

A 8. részről nehéz bármit is mondani. Nem volt olyan dögunalmasan béna, mint a 7., de egy biztos: ez volt a legostobább epizód a Star Trek történelemben. Ezt most halál komolyan mondom.

Megint egy rohadt vígjáték epizód és közben semminek nincs semmi értelme. Ezúttal a vulkániak voltak célkeresztben, de mindezt úgy, hogy az írónak lövése sem volt arról, hogy kik a vulkániak. Ezek nem értik meg a kultúra és genetika közötti különbséget. Ha vulkániak ezek szerint genetikailag logikusak ebben a sorozatban, mi a franc ez??? A romulánok meg genetikailag rejtelmes összeesküvők??? Komolyan nem értik ezt meg, a vulkániak régen érzelmektől túlfűtött, erőszakos népek voltak, akik kulturálisan vették fel a logikát? Arról nem is beszélve, hogy vannak vulkániak, akik elvetik ezt a filozófiát, Sybok vagy az Enterprise-ben a "logika nélküli vulkániak". Az egy ideológia és önfejlesztési módszer, nem genetika, hát hogy a francba lehet ekkora baromságot csinálni? És volt valami odavetett akármilyen mondat, hogy "Spock élményeiből áll össze és ezért több évnyi önfegyelmet kaptak egyszerre" vagy mi a fene, hát maga a rész hazudtolja ezt meg, a végén pont az a lényeg, hogy NEM volt bennük önfegyelem. Az egésznek úgy, ahogy van semmi értelme nincs, egy legostobább Adam Sandler gagyi vígjáték szintje alá esett a sorozat ebben a részben. És a hajuk, a genetikai izé, amit beadnak, átrendezi a hajukat???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ezek szerint az írók azt gondolják, hogy a vulkániak haja genetikailag olyan, amilyen? Hát nem látták Spock-ot, amikor hosszú haja volt az első mozifilm elején? Ilyen jelenet inkább egy rajzfilmben képzelhető el.

És a vulkániak, istenem, azok a vulkániak... Mindegyik arrogáns, undok, aljadék módon viselkedik, mintha ezek lennének a vulkániak. A nagy progresszív sorozat olyan undorítóan rasszista, hogy az felfoghatatlan. Ezek nem vulkániak, hanem a vulkániak sztereotípiája, egy felszínes paródia a vulkániakról. Ezekkel egy mondatot nem lehet beszélni normálisan. És értem, ez lenne a poén benne, a vicc. Körülbelül mintha valakit magyar DNS-el oltanának be és egyből gulyáslevest akarna enni és karikás ostorral csapkodna, mintha egy kínai DNS-sel megváltoztatott ember elkezdene hajlongani és rizst követelni. Ez a szintű humor bocs, de nekem nem működik.

El sem tudtam mosolyodni. Pike ordítozása és vulkáni paródiája baromi kínos volt. Az egész epizód inkább gagyi és kínos humor volt, mint vicces. Egyetlen poén volt, amin tényleg nevettem: amikor az a vulkáni azt mondta, hogy "az ősi földiek azt mondták, hogy very cool", na az tényleg Star Trek-es poén volt. A probléma ezzel csak az a baj, hogy ez a régi sorozatokban jó poén, mert a Kurtzman Trek-ben simán beszélnek így, hogy: very cool, dude, yay, meg káromkodnak, mert ennyire el akarják adni a fiataloknak a Star Treket.

És Kirk. Minek van benne, ha semmilyen haszna nincs a sztoriban? Akárki lehetett volna ebben a részben, semmi nem volt, amihez itt Kirk-re volt szükség.

ron89 Creative Commons License 6 napja 0 0 24778

A 7. részről írtakat nem olvastam el, mert még nem néztem meg, de ha Ortegas nagyobb szerepet kapott benne , akkor elhiszem hogy nem jó. :)

A 6. rész megkockáztatom, hogy a legjobb volt eddig a 3. évadban. Az elején azt hittem, hogy a Doomsday Machine  is kap egy retcont, de nem így lett hálistennek. Szinte már egy pilot epizód volt az új tervezett TOS sorozathoz, a fél gárda már összeállt, és tetszett amit alkottak.

Bár az újabb előzménysorozat tervének annyira nem örültem, mert biztos sok konfliktus lesz a kánonnal, de ha ilyen lenne mint ez a rész, akkor én szívesen nézném.

Előzmény: Empok Nor (24776)
seci Creative Commons License 2025.08.25 0 0 24777

Akartam neked irni, amikor kijott az S03E07, hogy meg ne nézd! Egyébként ez tényleg borzasztó volt, még a Discovery egyes epizódjaihoz képest is.

-seci

Előzmény: Empok Nor (24776)
Empok Nor Creative Commons License 2025.08.24 -1 0 24776

A 3x06 meglepően nézhető volt.

A 3x07 a legrosszabb rész eddig a sorozatban. Mintha egy Discovery epizódot láttam volna, de abból is a leggyengébbek egyikét. Komolyan mondom, ez most már olyan szinten röhejes, hogy meg akarom kérdezni a készítőket: a halott szülők szükségesek ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a Flottához?

Mi a franc volt ez, hogy még Ortegas-nak is halott az anyja, most már tényleg annyira röhejes, egy Disney rajzfilmben nincs ennyi szülői halál! Komolyan mondom, képtelen vagyok megérteni ezt a megszállottságot, most már minden egyes szereplőnek fiatalkorában meghalt egy szülője? De tényleg, Uhura, La'an, Chapel, Egyes és most már Ortegas is, Pike apja biztosan halott, de legyünk korrektek, azt nem tudjuk mikor halt meg, lehet, hogy nem gyerekkorában. Spock szülei élnek, de csak mert a sorozat kánon nem engedi az íróknak, hogy ők is hullaként végezzék a melodráma kedvéért. Egyedül M'Benga nem mondott még el egy sírós sztorit, hogy a szülei hogy égtek el vagy robbantak szét a szeme láttára és hogy emiatt csatlakozott a Flottához... Röhejes, komolyan mondom. A kevesebb több. Ugyanezt csinálták Picard-al, pontosan ugyanezt. Ezek az írók ezek szerint nem tudják elképzelni, hogy valaki azért csatlakozzon a Csillagflottához, mert tényleg felfedező, mert tényleg kíváncsi és kész, ennyi, egy profi szakember. Minden karakternek valami szörnyű tragédiája volt gyerekkorában és csakis úgy dolgozhatják fel a traumát, ha elmenekülnek a Flottába és ott találják meg a családjukat, Picard is nyilván ezért ment a Flottába, mert az anyja nézegette a csillagokat aztán felakasztotta magát.

Nesze neked utópia! Nesze neked Roddenberry-féle jövő, ahol nincs éhezés, járványok és mindenki boldogan élhet. Ezek szerint ennyire sok a baleset és betegség, hogy a Föderáció zászlóshajóján a hídon szolgáló személyzet csak árvákból állhat. És igen, elvétve előfordult ilyen a régi sorozatokban is, de hát nem is lenne bajom, ha csak 1 vagy 2 karakter története lenne ez. És egyébként is, mi ez, hogy ezeknek csak halott szüleik vannak, hát mi történt ezekkel utána, nem voltak nevelőszüleik sem??? Worf-nak is meghaltak a biológiai szülei, de hát volt két kedves, normális, támogató szülője a TNG-ben. Pedig ő Worf, róla lenne a legkönnyebb azt írni, hogy mindig csak szenvedett. Miért nem beszélnek ezek a nevelőszülőkről, valami pozitívat, valami, felemelőt, valami Star Trek jellegűt! Ez az árvák által alkotott "found family" a legelcsépeltebb, legunalmasabb, legbénább közhely Hollywoodban.

Ami a rész többi részét illeti, szót sem érdemel. Nyilván egy titkos küldetésre kell elküldeni a gyereket, hogy dokumentumfilmet készítsen. Nyilván a Flotta egy háborúban támogatja az egyik felet nyíltan, mintha csak George Bush lenne a Föderáció elnöke, Ortegas öcsi meg a gyarmatosítókhoz hasonlítja őket. Nyilván Spock nyíltan, a kamerába nézve mindeni számára meséli el, hogy a vulkáni gyerekek őt hogyan rekesztették ki, nyilván mindenki előtt fogja a magánéletét megvitatni. Ez az Ortegas öcsi meg mint az Éjjeli féreg című film főszereplője, pszichopataként nyomja a kamerát a hordágyon fekvők arcába.

Egy vicc volt az egész. Annyira rossz volt, hogy még a SNW rajongók is lehúzták.

Empok Nor Creative Commons License 2025.08.11 -1 1 24775

Szerintem nem találta el az előadásmódját, hiszen lássuk be, azt sejteti, hogy Shatner rossz színész és röhejes a játéka. Ezzel pedig egyáltalán nem értek egyet, szerintem Shatner nagyon jó színész. A TOS és Kirk teljesen félre van magyarázva az amerikai popkultúrában. Nemcsak túlzás vagy leegyszerűsítés amit gondolnak, hanem konkrétan az ellentéte a valóságnak. Az eredeti sorozatban lévő Kirk egy nagyon is profi, komoly, szabályokat nagyon követő, katonás vezető volt, akit a pilot-ban Gary Mitchell haverja is úgy hívott, hogy egy "köteg könyvnek lábakkal", a Finnegan nevű kadét meg állandóan piszkálta, amiért annyira sokat tanult az Akadémián. Egy tökéletességre törekvő igazi vezető, aki emellett imádja az irodalmat, a verseket, klasszikus műveltsége van, pár részben még idegen költőktől is idéz. 3D sakkban nagyon nagy mester, Spock sem tudta legyőzni soha vulkániként sem. Ö volt az egyensúly Spock és McCoy logikus illetve érzelmes nézőpontja között. Kirk emellett egy kedves, együttérző, de kissé zárkózott ember volt, aki csakis kizárólag komoly kapcsolatokra volt nyitott, csak néhány szerelme volt, azok pedig mind komolya kapcsolatok voltak és mind intelligens, független, elismert nőkkel (pl. Areel Shaw kiváló ügyvéd, Janet Wallace endokrinológus és sejtstruktúra szakértő, Carol Marcus a Genesis szerkezet építője). A 70-es években így volt ismert Kirk kapitány, az inspiráló beszédeiről és az idegenekkel szembeni elfogadásáról ismerték. Shatner pedig egy kiváló színészként volt számon tartva, érdemes megnézni a 70-es évekbeli interjúit, amik még a popkultúra által torzított Kirk és TOS előtt készültek, hogy egész más kérdéseket tettek fel neki és tök komolyan vették.

Csak később találták ki az összes baromságot, hogy Kirk valamiféle szabályokra fittyet hányó playboy lett volna, aki nem volt nyitott diplomatikus megoldásra, aki először lőni akart, aki minden részben csak nőket akart hajkurászni és már jönnek is a poénok arról, hogy Kirk-nek állandóan állt a...., hihihi, hahaha, a szex vicces, mert Amerikában a protestáns etika által befolyásolt kultúrában a szexre gondolni sokaknak kicsit kínos és az emberek kínjukban nevetnek. Ez a Kirk soha nem létezett, ahogy a minden részben röhejesen túljátszó Shatner is egy mítosz. Ezek mind abból erednek, hogy évtizedekkel később az emberek pár kép alapján ítélnek (mivel a legtöbb ember felületes és hát nem túl okos) és félreértik amit, látnak. Kirk szabályszegése szerintem a onnan ered, hogy a Star Trek 3-ban ellopja az Enterprise-t. De hát az pont arról szól, hogy soha nem csinálna ilyet, hogy egész életében betartotta a szabályokat, de Spock miatt minden felad, a karrierjét, amiért egész életében dolgozott, a hajóját és a saját fiát is elveszti, hogy megmentse. Ha egy ismert szabályszegő lenne, vajon nem gyanakodnának már eleve, hogy el fogja lopni a hajót a kérdezősködése után? A Kobayasi Maru-t sem azért csalta el, mert nem törődik a Flotta szabályaival, hanem mert ő az a fajta jó tanuló volt, aki mindent megtanult és még ennek ellenére is puskázik, mert mindennél fontosabb a jó jegy. Kirk-öt soha nem érdekelte az alkalmi szex, mindenféle orioni táncosnőkkel meg pláne nem. Valóban van jó pár rész, ahol Shatner megcsókol nőket, de ha valaki az epizód történetével is foglalkozik, rájön, hogy ez ilyen esetek 70%-ában Kirk akaratától függetlenül történik. Sokszor telepatikusan irányítják, megszállják a testét, elveszti a memóriáját, még olyan is van, hogy egy android nő az építője parancsára demonstratívan csókolja meg. A maradék részekben Kirk kénytelen cselként használni ezt, amikor a saját vagy emberei életét kell megmentenie, az adott epizódokban teljesen logikus módon. Az egész sorozatban összesen, 80 rész alatt 4 alkalommal van olyan, hogy Kirk valóban érdeklődik nők iránt, akikkel ott találkozott. Ebből kettő, Lenore és Odona csak kihasználják, az előbbi a gyilkos apja, Kodos fedezésére, az utóbbi a testében lappangó vírus miatt, szóval azok sem épp romantikus történetek, aztán ott van Edith Keeler a TOS talán legjobb részéből, egy nagyon intelligens és különleges nő ugye, aki látta a részt érti, valamint Rayna, az android lány, de hát ott pont az a rész lényege, hogy Kirk végül nagyon bánja az egészet, tehát nem szokott így viselkedni. De közben ez az a Kirk aki hiába vonzódik Janice Randhez, semmit nem tesz, mert a beosztottja. Ezzel szemben Picard szépen összejött a saját beosztottjaival, nem is egyszer. Kirk a tüköruniverzumban visszautasítja a tükö-Kirk csaját, pedig mindent megtesz hogy elcsábítsa a nő, de Kirk tudja, hogy nem lenne helyénvaló. Őt viszont elég aljas módon használták ki nem is egyszer. Az Elaan nevű nő a könnyében lévő kémiai anyaggal manipulálja és próbálja rávenni népirtásra, Deela meg szaporodásra akarja "használni" egy meddő faj tagjaként és konkrétan halálosan megfenyegeti többször, hogy feküdjön le vele. Ha Kirk nő lenne, a gonosz idegenek meg férfiak, másképp tekintene a közönség mindenre. Szóval a nőfaló Kirk mítosza egy büdös nagy hazugság. A sok csók egyedül azért történt, mert a képeket reklámanyagnak akarták használni, hogy a közönség azt gondolja, hogy románc lesz az epizódban, miközben nem is.

Mégis, sokan vallási szinten hisznek benne, bármennyi bizonyítékot hozhatsz, nem érdekli őket, ebben a hitben nőttek fel. Shatner játéka is ilyen. Shatner a normális jelenetekben teljesen normálisan beszél, nyugodtan és profin irányít. Vannak olyan jelentek, ahol idegenek szállták meg vagy telepatikusan irányítják, olyankor valóban teátrális, de hát egyrészt a TOS összes többi színésze is ilyen, csak ők kevesebb ilyen jelenetet kapnak, másrészt mégis hogyan játszod el, hogy megszállta a tested egy idegen lény? Van is egy videó, ahol Shatner reagál a paródiákra, amiket csináltak róla és nem igazán tetszik neki. A kontextusából kiragadva biztos nevetséges lehet sok TOS jelenet, de nagyon szomorú, hogy egy hivatalos ST részben is csak a kontextusból kiragadott részletekkel azonosítják Shatner játékát.

Előzmény: ron89 (24774)
ron89 Creative Commons License 2025.08.09 0 0 24774

Nem mondom, hogy rossz rész volt, de azért láttunk már ilyen megszálló lényeket máskor is. Ők lesznek az új rosszfiúk, úgy néz ki, még a régi rosszfiúk sem bírják őket, ahogy láthattuk. Más filmekből is merítettek ihletet, az Indiana Jones-ból konkrétan lenyúltak egy jelenetet. :) 

Az Írók csak vígjátékban vagy horrorban tudnak gondolkodni, ebben a részben is szegény "redshirt" nagyon megjárta. A Picard-ban mindenkit lefejeztek, nekem már az is sok volt egy cseppet, most már itt is ilyesmiket kell nézni. Simán 18-as karikás részek lennének ezek a tv-ben. Jövő héten megint jön egy Spock hülyét csinál magából rész?

Nekem eddig a vígjátéki részek jöttek be jobban, talán ezért is szeretem annyira a Lower Decks-et, a 4. rész is jó volt. Nem volt ez sértő szerintem, Shatner előadásmódját nagyon jól eltalálta Wesley. A nyitójelenet engem szórakoztatott, ezt a sorozatot esküszöm szívesebben nézném mint az Akadémiát.  A végén a bakiparádé az mindent vitt, azt egy párszor megnéztem. :)

Ami eközött  a kettő közt volt , az már más kérdés. Kellett egy rész amiben teljesen mást játszhatnak el a színészek? Volt már egy ilyen az első évadban, mondhatjuk azt is "holofedélzetes" résznek. A történetben sem volt semmi eredeti, a végső csavar is sejthető volt, hogy az lesz ami. A holofedélzet meg pont olyan mint a TNG-ben,? Ne már, legyenek már egy kicsit kreatívabbak az isten szerelmére!

Előzmény: Empok Nor (24772)
tippancs Creative Commons License 2025.08.08 0 0 24773

Valóban az Enterprise sorozat alázattal nyúlt a Star Trekhez. Eleve nem is írták rá, hogy Star Trek két évadig. A kilgonok ragyásfejűek voltak, ahogy minden bizonnyal Roddenberry megálmodta, csak nem volt rá pénz a TOS készítésekor, hiszen később már, az első filmben hasonló volt homlokuk. És még lehetne említeni pár apróságot...

Empok Nor Creative Commons License 2025.08.07 -1 0 24772

Az ötödik részről csak annyit, hogy sikerült a sorozatnak meglepnie. Nem azért mert olyan hű de jó lett volna és nem is azért, mert annyira rossz.

Nem gondoltam volna, hogy lesz olyan rész, ami végre nem egy már eleve ismert Star Trek fajt, bolygót, egy népszerű epizód-típust vagy bármi máshonnan túl nyilvánvalóan lopott dolgot fog összecsapottan bemutatni, mint Star Trek részt. Végre nem untam halálra magam az epizód nézése közben és nem bosszantott fel, hogy hiteltelenül mutatnak be egy már ismert dolgot, megmutatva, hogy lövésük sincs a régi sorozatokról. Ez persze még nem teszi minőségivé vagy értelmessé, meglátjuk, hogy mire fut ki, mehet ez még borzasztó irányba, de most legalább tényleg volt értelme nézni, nem csak azt láttam amit már régi sorozatokban sokkal jobban megcsináltak. Még mindig ott vele az a baj, hogy a tudományosság kicsit már szinte mágia-szerűen van ábrázolva, ahogy olyan nagyon eredetileg sem mondanám, de mégis inkább éreztem ezt a részt valamilyen science-fiction-nek, mint az első epizód óta bármelyiket. Megoldandó probléma, rejtély, profi szakemberek gondolkodnak a megoldáson, nincsenek csöpögős érzelmek, egy karakter sem meséli el, hogy hogyan haltak brutális halált a szülei. Már ennek is lehet örülni.

Empok Nor Creative Commons License 2025.08.05 -1 1 24771

Hatalmas csalódás ez a harmadik évad.

Az első három részről lehet vitatkozni, biztos van, akinek tetszett. De ez az epizód egyszerűen undorító volt számomra.

Világos, hogy olyanok írják, akik nemcsak hogy a részletekre nem odafigyelő közönségnek készítenek "Star Trek-et", de mintha kifejezetten utálnák is a régi Star Treket, főleg az eredeti sorozatot és tele akarják nyomni a fejüket hazugságokkal a régi ST-ek kapcsolatban. Nekem ez a legfőbb gondom a 2005 után készített ST 99%-ával: egyértelmű, hogy nem Star Trek rajongóknak készült.

A kánon szétverését most hagyjuk is, azt már szinte említeni sem érdemes. Emlékeztek arra a TNG-ben, amikor Riker először jár a holofedélzeten, hogy mennyire meg van döbbenve? Vagy amikor Pulaski mondja, hogy sosem volt még ilyen összetett holofedélzeten és kérdezi, hogy hogyan működik? Értem én, hogy a TAS-ban ott volt a Rec room... amiben embereket nem jelenítettek meg egyébként. Teljesen világos, hogy a TNG-ben látott fejlettségű holofedélzet még nem létezett 100 évvel előtte, hogy teljesen röhejes kifogás az, hogy egy időre eltették mert túl veszélyes. Most képzeljük el, hogy mi itt a mai korban egy új okostelefonon el vagyunk ájulva, hogy milyen fejlett, de erre azt mondják, hogy valójában már az 1920-as években fel volt ez találva, csak eltették sok időre. Ilyen fejlettségen álló holofedélzetnek még nem szabadna létezni. Pedig baromi érdekes lett volna a holofedélzet kezdetét látni, ahogy próbálkoznak vele és nem működik rendesen, stb. De nem érdekli őket. Tudják, hogy a régi sorozatokban a klasszikus holofedélzetes részek népszerűek, szóval kell egy ebbe a sorozatba is, valami tessék-lássék módon megmagyarázzák, aztán nézze a hülye csőcselék, úgysem fognak sokat gondolkodni hogy mit és hogy, eszik amit kapnak. Nagyjából így állnak hozzá. Az epizód elején már majdnem ünnepeltem, amikor Pike mondta, hogy Recreation Room, de az Egyes máris hozzáteszi, hogy az nem elég menő név, ezért holofedélzetnek fogják hívni az epizódban (egyébként eredetileg az nem recreation, hanem Recreational room, ami normálisabban hangzik...). Nyilván, hiszen gondolják a készítők, hogy az egyszeri néző a holofedélzetről hallhatott esetleg, akkor így kell hívni, az ismertebb nevén, mert annak a tömegnek készül, nem a régi sorozatokra emlékező igazi Trek rajongóknak. És ez még az epizód legkisebb, legjelentéktelenebb problémás része. 

Mert hogy ez az epizód közben a TOS-ról is akart szólni, ugye mint TV sorozatról. A holofedélzeten lejátszódó történetbe beágyazott 60-as évekbeli science-fiction sorozat a TOS-t próbálta imitálni. És itt lepleződött le az egész. Nézzétek meg azokat a jeleneteket: így gondolkodnak ők az igazi Star Trekről. Az ő szemükben csak egy nevetséges bohózat, kínos, elavult, nem menő, nem vagány, rossz színészkedés, röhejes díszletek. Ennyi jut eszükbe róla. A Kirk-öt reprezentáló kapitány karakter csak egy ordítozó idiótaként van beállítva, akinek minden mondatán nevetni kell, mert annyira rossz színész.

Most gondoljatok bele: ez nem egy paródia, nem a Saturday Night Live. Ez a sorozat eleve azért létezhet, mert a TOS annyira jó volt. Mindent a TOS-nak köszönhetnek és még ők gúnyolódnak rajta? Értem én, majd azt fogja mondani mindenki, hogy "jajj, ez csak vicc, csak fogd fel poénként". Valóban vicc, értem én, csakhogy nem vicces. Én szeretem a TOS-t, nem nevetni rajta, hanem nézni, komolyan venni. Ha valaki más csinál paródiát róla, akkor értem, de nehogy már maga a Star Trek állítsa be viccnek. Az eredeti sorozat pont, hogy azért volt különleges, mert nem volt olyan röhejes, mert nem olyan volt, mint a Lost in Space mondjuk, hanem tényleg komoly témákat feszegetett. Ez a valami inkább egy 30-as vagy 50-es évekre emékeztető sorozat akart volna lenni, de a holotörténet a ruhák alapján mégis a TOS készítésének idején játszódik. A 90-es években a Deep Space Nine teljesen komolyan vette a TOS díszleteket és karaktereket a Trials and Tribble-ations-ben. Az Enterprise nem volt olyan régen, 2005-ben is már biztosan elavultnak látszódhatott a TOS díszlet, de mégis maximális tisztelettel adóztak mindennek a sorozattal kapcsolatban. 

Ebben az epizódban Wiliam Shatner-t, mint színészt és embert taposták meg, állították be nevetség tárgyának és  valami miatt szexistának is. A napnál világosabb, hogy a színész karakter Shatner paródia akart lenni, főleg amikor a végén mondja, hogy az az ő szövege, utalva arra, hogy több színész is állította, hogy Shatner szereti győzködni a rendezőt, hogy adjanak neki több szöveget. Ez a karakter egy szemétláda, aki szerint egy nő nem lehet elsőtiszt, aki mindenféle nőket csábít el és aki állandóan túljátssza a szerepét minden mondatban. Tudjuk jól, hogy ebből egy szó sem igaz, Shatner házas volt és egész más okokból válófélben volt, minden szabad idejét a 3 kislányával töltötte akkoriban. Nem értem, hogy miért kell erről szólnia a Star Treknek, hogy egy 94 éves emberbe tapossanak bele, akinek köszönhetjük az egész Star Trek világot, mert az ő tanácsai alapján írták a második pilot-ot, amit végül megvett a csatorna.

De még ennél is visszataszítóbb a Pike által játszott író karakter, aki 100%-ban Gene Roddenberry volt, a szemüveg, a ruha és még a beszédének a hangja is, ő is tulajdonképpen egy zavarodott, hisztis bohócnak volt beállítva. A holotörténetben persze azt is hozzá kellett tenni, hogy eredetileg ez valami csodás, társadalmi témákat feszegető sorozat lett volna, de eladták magukat... ez is úgy hangzik, mintha a The Cage című elő pilot-ra tekintenének úgy ezek az írók, mint igazi Star Trekre és a TOS elkészítésével meg eladták magukat, mert ott már nem nő volt az elsőtiszt... Így tekintenek ennek a sorozatnak írói a TOS-ra.

De ezeken kívül volt ebben az epizódban még egy mondat, nálam ez verte ki a biztosítékot végleg, ez tényleg feldühített. Amikor a Chapel megjelenését használó színésznő karakter arra panaszkodik, hogy túl rövid szoknyákban kell szerepelnie!!! Ezek az írók vajon tényleg ennyire ostobák vagy történelemhamisításról van szó? Tényleg nem tudják, hogy az eredeti sorozatban a nők eredetileg nadrágban játszottak volna, de maguk a NŐK lobbiztak, hogy inkább miniszoknyát hordhassanak, mivel ez a szexuális felszabadulás jelképe volt a prűd amerikai konvervatívokkal szemben abban az időben? Grace Lee Whitney és Nichelle Nichols (Rand és Uhura) érték el, hogy a nők hordhassanak rövid szoknyát. A 60-as években, a szexuális forradalom idején egy független, erős és feminista színésznő, ami ez a karakter akart lenni pont, hogy minél rövidebb szoknyát akart volna. 

Ezzel a mondattal nemcsak a két fantasztikus TOS színésznőt köpték szembe, hanem milliónyi fiatal nőt és férfit, akik a 60-as éveben igenis a szexualitás körüli tabuk ellen lázadtak fel. Értem én, hogy manapság mindenki minden oldalon a szexuális ellenforradalomban, bocsánat, a visszafogott és szaudi-barát öltözködés híve, mert az egyik oldal szerint az "kihívó" öltözet a gonosz nyugati városi szabados élet romlottságának szimbóluma a másik oldal szerint ez az öltözködés a férfiuralom kiszolgálása és egyébként is sértő az iszlámra, szóval összeállt a nagykoalíció, de azt azért el lehetne fogadni, hogy a történelem során volt, hogy mások másképp gondolták ezt a dolgot, a 60-as években például pont így volt.

Ezek után ne tegyék be nekem az az Uhura által alakított holokaraktert oda, hogy elmondja hogy miről is szól a Star Trek és milyen inspiráló. Merthogy nagyon jól hangzik, csak hát ezek a részek pont nem erről szóltak. És persze így akarják megvédeni magukat, hogy utána azt mondják: jajj, nem kell ezt komolyan venni, ez csak szeretetteljes csipkelődés, ez igazából egy "szerelmes levél" a TOS-nak... De valóban az lenne? Csak azért, mert vicces akar lenni, nem lehet kritizálni? Szerelmes levél-e az, ha azt írom egy nőnek, hogy "dagadt vagy és ronda is, de hát én így is szeretlek, ahhahaha"?

Nekem ebből a részből a mérhetetlen képmutatás jött le. Egyrészt röhögnek a régi Star Treken, Roddenberry-n és Shatner-en, de közben az egész epizód folyamatosan a régi részekből lop, a TNG Sherlock Holmes-os részéből egy az egyben vették át az alapötletet és még a holofedélzet kifejezést is használják, mert azért mégiscsak kellenek a régi jó bevált elemek ebből a röhejes régi ST-ből. Legyen csak 20. századi könyezetbe helyezett bűnügyi program, mint a Dixon Hill és a Sherlock Holmes, nehogy bármilyen kockázatot kelljen vállalni vagy eredeti ötlettel előállni.

gunji jackdaw Creative Commons License 2025.07.31 0 0 24770

Az elgondolás az, hogy ennyi járhatott le most az Amazonnál. Igen, magyar felirattal jött mind, meg az ENT vissza végig szinkronnal.
Kíváncsi leszek, hogy ősszel jön-e hozzá szinkron.

Előzmény: ron89 (24769)
ron89 Creative Commons License 2025.07.31 0 0 24769

Ez jó hír! A Lower Decks többi évada is jön valamikor? Az 1-2. évad volt látható az Amazon Prime-on, jó lenne ha a többi is legálisan nézhető lenne, nem kellene vitorlázgatni a tengereken. :) Magyar felirattal jöttek?

Előzmény: gunji jackdaw (24768)
gunji jackdaw Creative Commons License 2025.07.30 0 1 24768

Húha, most kéne valami jó kis click-bait felvezetés ehhez: Picard S1-S2 és Lower Decks S1-S2 a SkyShowTime-on feliratosan!

Empok Nor Creative Commons License 2025.07.27 -1 0 24767

Ja, bocs, akkor lelőttem a poént neked. (Mondjuk ahhoz nem volt elég jó, hogy ez óriási veszteség legyen. :))

Sajnos folyamatosan az az érzésem, hogy itt vannak ezek az írók, aki egészen egyszerűen nem tudják hogy hogyan kell egy történetnek ívet adni, ahogy felvetnek valamit és aztán abból az epizód végén annak megfelelő jelentőségű eredmény vagy magyarázat legyen. De talán még ennél is nagyobb probléma, hogy nem tudom másképp fogalmazni: túl sokszor van olyan érzésem, hogy ez direkt az igénytelen és nem túl okos közönségnek készül.

Hatásvadász, olcsó érzelmek, könnyek, nagy látvány, de kevés tartalom, nem igazán kifejtett történeti elemek és állandó ellentmondások, logikai bukfencek, aki kicsit alaposabban odafigyel a részletekre, annak ez nagyon zavaró. Pedig micsoda lehetőségek lennének itt, ha tudnának jól írni. Mennyi potenciál.

A hídon semmi fegyelem, mintha egy csapat középiskolás tini menne az űrben, ha nem tetszik Pike parancsa, röhögcsélve nem teljesítik és el is küldik a fenébe. Végre a harmadik rész végén volt egy pillanat, amikor újra a Star Trek világban éreztem magam pár perce, mert az egyik szereplőt katonásan lehordták és megbüntették, ahogy az a régi sorozatokban sokszor előfordult. Amikor még Kirk is Spock-ot munka közben "tudmányos tiszt"-nek hívta. De nem hiszem, hogy gyakran lesz ilyen. Ezek az írók nem hisznek a parancsnoki rangsorban, a professzionalizmusban vagy abban, hogy az akción és a csepegő érzelmeken kívül bármivel el lehet egy sorozatot adni. 

Amikor a második részben Chapel elkezd arról beszélni, hogy még neki is meghalt az anyja, hátralöktem magam és hangosan röhögtem a szomorú eseményen. Mert csak arra tudtam gondolni, hogy: ilyen nincs. Hogy már megint ez, hogy ez már röhejes, ahogy ebben a sorozatban minden karakter körül égig érő hullahegyek vannak. Csak Spock-nak a szüleit és bátyját kénytelenek életben tartani, mert "sajnos" róluk tudjuk, hogy túlélik ezeket az időket. De szívük szerint a 2009-es JJ Abrams univerzumot követnék, ahol Spock anyja is kipurcant, mert persze hogy igen.

Spock karakterét semmilyen szinten nem értik, állandóan azt érzem, mintha ha Spock-al kapcsolatos mítoszok alapján írnák Spock-ot, nem a valódi karakter alapján. Az igazi Spock egy nyugodt, magabiztos, kicsit büszke és gyakran szarkasztikus karakter volt, aki nagyon is értette az emberi érzelmeket. Amikor McCoy viccelődött vele, azonnal értette, arcokat vágott, mosolygott (persze finoman) és persze vissza is lőtt. Az igazi Spock nem egy android volt, nem Data és nem is autista. Az igazi Spock az emberi szólásokat is értette, csak nem használta és nevetségesnek tartotta. Amikor visszakérdezett egy szólásra, utána megismételte, direkt hangsúlyozva, hogy milyen röhejesen tartja. A Star Trek Continues ezt zseniális módon vette át. Ez volt Spock, az igazi Spock. Nem egy ilyen naiv elveszett lélek, aki a vicceknek mindig a tárgya.

És ez már sokszor nem is science-fiction. Ezekben a sorozatokban a tudomány inkább működik úgy, mint a varázslat, a harmadik részben majd figyeld meg azt a bizonyos magyarázatot a mohákról... Most emiatt a zombis téma miatt direkt megnéztem az Enterprise epizódot. Ott ennek a történeti elemnek jelentősége van az egész évad története szempontjából, nem valami töltelék rész a "móka" kedvéért, ezért tökéletesen illeszkedik a sorozatba a műfaja ellenére is, a fő karakterek eltérő reakciója a helyzetre mindegyiknek szép karakterívet ad a részen belül is. Star Trekhez méltó módon a morális, etikai szempontok állandóan ott lebegnek. És a poén, hogy ez egy maximum közepes Enterprise rész, sőt, egy gyengébb Enterprise rész. És mégis történetmesélés terén simán veri a 2009 óta csinált Star Trekek 95%-át. Egy felejthető Enterprise rész.

Előzmény: ron89 (24766)
ron89 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 24766

A 3. részt nem néztem még meg, arról nem tudok véleményt mondani.

Az a plusz 6 millió dollár fedezi  gondolom az irgalmatlan sok CGI-t.  :) Én beérném kevesebbel is , nem kellene mindennek ilyen csilivilinek lennie. Néha a kevesebb több lenne. Ott van pl. a rengeteg új hajó, amit látsz kb. 0,1 mp-ig a képernyőn, de azt is legalább 6 vágással, nehogy már rendesen meg lehessen nézni.

Nekem lassan kezd hiányozni a régi sorozatokból, hogy ugyanazt a 3 vágóképet adták be a hajókról, de azt legalább rendesen lehetett látni.

Kicsit kevesebb effekt, kicsivel több rész, mondjuk 15/évad, az jó lenne.

24765

De mijaza női jem'hadar? [fejvakarós smiley]

Az valami klingon/jemhadar hibrid akarna lenni, ha jól olvastam. Az már nem számít, hogy a jemhadar nem szaporodik, tenyésztik őket. Majd meg lesz magyarázva, hogy eltelt 800 év, megváltoztak a dolgok, stb.

Ahogy nézem ezt a videót, nem lesz hiány a lelkizésből , sírásból sem.  Az egyik főszereplő is természetesen árva lesz, remélem lesz egy-két transz/leszbi/they-them meg a tökömtudja milyen karakter is.

Jett Reno meg jön a Discovery-ből? Akinek annyi a karaktere, hogy vicces egysorosokat nyög be? Na ne már! Amúgy nem úgy volt, hogy a másik idegesítő arc, Tilly jön át onnan? Őt kukázták ezekszerint.

Kis pozitívum, hogy rendes klingonok lesznek, nem a Disco-s izék, meg persze a Doktor. Remélem emlékeztetni fog a Voyageres karakterére, nem csinálnak belőle is valami kifacsart változatot.

Nagyon nem lennék meglepve, ha csak egy évadot élne meg az a sorozat.

Előzmény: Empok Nor (24764)
gunji jackdaw Creative Commons License 2025.07.27 0 0 24765

Egy csipet 4. évad: https://www.youtube.com/watch?v=Az-cm8gmKSM LOL :D

És a Starfleet Academy: https://www.youtube.com/watch?v=VkBU8lvXm7M 
De mijaza női jem'hadar? [fejvakarós smiley]

Empok Nor Creative Commons License 2025.07.26 -1 0 24764

A harmadik részről:

Sosem tartozott kedvenceim közé "zombis film" műfaj.

De ha már azt csináljuk, akkor igazság szerint az Enterprise sorozat 22 évvel ezelőtt ezt százszor félelmetesebben, sötétebben és a "ST tudományt" tekintve hihetőbben adta elő! Mégis most mindenki úgy csinál a közösségi médiában, mintha ez valami baromi kreatív és egyedi dolog lett volna, egy epizódban, ahol ez maximum C vagy D történetszál volt. 

Az Enterprise 3. évadának egy átlag epizódjára tudod mennyit költöttek? 1,3 millió dollárt. Az még mai árfolyamra átszámítva is valahol 2 és 2,3 millió körül lenne. Ezzel szemben egy átlagos Strange New Worlds epizód 7-8 millió dollárba kerül. Hogy a fenébe lehet, hogy ennyivel kevesebb pénzből ennyivel jobb tudott lenni a 2005 előtti Star Trek?! És most nem csak arról beszélek, hogy jobb volt a történet, mert az világos, de hát az egész epizód atmoszférája, vágása, megvilágítása. A hajók, bolygók vizuális megjelenítése sokkal jobb manapság, de ennyi, semmi másban nem jobb, már ha konkrétan ezt a részt vetjük össze az Enterprise zombis részével.

Érdekesség egyébként, hogy azt a részt pont Terry Matalas írta, aki a Picard 3. évadáért felelős...

Előzmény: ron89 (24763)
ron89 Creative Commons License 2025.07.20 -1 0 24763

Az internet sötét bugyraiban elmerülve megnéztem az új részeket. (Köszi Paramount, így kell harcolni a kalózkodás ellen?).

Nem spoilerezek el semmit, de az első résztől nem voltam elájulva, valahogy olyan összecsapott érzést keltett. Meg kellett volna előtte nézni az évadzárót mert volt amire már nem emlékeztem. A végső megoldás sem volt túl eredeti, láttunk már ilyet korábban. A rész végén meg egy kicsit túltolták az érzelmességet, eléggé csöpögős lett, legalábbis számomra.

Azt a karaktert sajnos nem írták ki , akit nagyon utálok, pedig egyszer úgy nézett ki, hogy vége, de sajnos nem.

A második rész már jobban tetszett, kicsit olyan Lower Decks-es beütése volt. Egy jó régi ismerős jött vissza, akiről az is kiderült hogy egy másik, hasonlóan régi ismerős valakije. Ezzel egy rajongói teóriát is kanonizáltak. :)

Ahogy nézem a részek címeit, Spocknak nem sok komoly epizódja lesz, úgy látszik vígjáték szereplőt csinálnak belőle az írók.

Empok Nor Creative Commons License 2025.07.19 -1 0 24762

A másik nézőpont pedig, hogy Mr Kurtzman tol túl dolgokat, én pedig leírást adok erről. :)

Előzmény: Mlle. Grenelle (24760)
Empok Nor Creative Commons License 2025.07.19 -1 0 24761

A hozzászólásom tartalmazza is ezt az információt, ha valóban végigolvastad. Értem, hogy nem a filmet értékelik. Nagyon jól szerkesztették a hangot rajta. De nem csak az kéne hogy számítson, hogy ki hogyan dolgozik, hanem az is fontos, hogy min. Ha nagyon elegánsan felöltözve megyek el bankot rabolni, mindenkivel udvarias vagyok és a rablás előtt segítek a buszon az öreg néninek, az attól még rablás. Nem az öltözködésemre kéne fókuszálni. Azaz, jól hangot szerkeszteni egy ilyen filmhez valójában bűn, hiszen népszerűsíti ezt a borzalmat minőséginek tűnő külsőségekkel. Azért nem kéne rá Emmy-t adni, hogy egy valamire való hangmérnök kétszer is meggondolja legközelebb, hogy elvállal-e munkát ennél a csapatnál. Ha nem vállalja el, akkor keresniük kell egy kevésbé tehetséges embert a feladatra, amitől még kevésbé lesz jó a következő ilyen film, azaz vagy más irányba mennek, vagy csődbe. A kritikusi szakmának ez lenne a feladata, a minőségi filmgyártást kikényszeríteni, nem beletörődni hogy ezek a filmek vannak. Egy ilyen filmhez ne járjon elismerés, mert akkor csak jön a következő ilyen. A legtöbb embernek csak annyi fog lejönni, hogy Emmy-t kaptak.

Előzmény: Bateman (24759)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2025.07.16 0 0 24760

Mr. Nor elég erőteljesen túltol dolgokat.

Előzmény: Bateman (24759)
Bateman Creative Commons License 2025.07.16 0 0 24759

azért nem a legjobb filmre jelölték, ha megnézed:)

Előzmény: Empok Nor (24758)
Empok Nor Creative Commons License 2025.07.15 -1 0 24758

Emmy díjra jelölték a 31-es Szekciót. Rendben, kapja csak meg, csak akkor utólag adjuk Hitlernek is egy Béke Nobel Díjat, ha lehet, csak ennyit kérek, így igazságos.

Persze, értem én hogy hangszerkesztésre kapták a jelölést. Mintha egy tál lócitrom Michelin-csillagot kapna az ízléses tálalásra. 

Empok Nor Creative Commons License 2025.06.12 -1 1 24757

A Paramount Star Trek legyen is leáldozóban, ha később igazi ST-et akarunk látni.

Ahogy korábban is írtam, a Picard 3. évada és a beígért utána jövő sorozat, a Legacy Terry Matalas víziója volt, a Lower Decks Mike McMahané, a SNW jobb részeit pedig azok a tehetséges írók és rendezők hozták össze, akik kaptak egy kis teret, mert Kurtzman másra figyelt. Már a Star Trek Beyond-nál is ez volt. 

Látható, hogy bármilyen értékes ST tartalom az elmúlt 20 évben nem Kurtzman miatt, hanem Kurtzman ELLENÉRE készült el, olyan emberek miatt, akik árral szemben, széllel szemben csempésztek minőséget a halál komolyan mondom, szerintem 11 éves gyerek szintjén lévő felnőtt ember által igazgatott franchise-ba. 

Szerintem ez lehet a remény: a 31-es szekció történelmi mértékű bukása után, ha az Akadémia is megbukik, Kurtzman fő projektje, akkor talán egyszerűen pénzügyi okok miatt új kézbe kerülhet a Star Trek, mondjuk olyanok kezébe, akik értenek is a minőségi íráshoz. Annyi tehetséges író, rendező van, csak lehetőség kéne nekik. Csak érjen véget ez a rossz rémálom, hogy az elgondolkodtató koncepcióiról ismert világot egy olyan ember vezeti, aki bevallottam sosem értette és nem is szerette. Talán akkor még az én életemben lesz újra igazi ST.

Előzmény: ron89 (24756)
ron89 Creative Commons License 2025.06.12 0 0 24756

Na pont megelőztél, most akartam én is írni erről. Jó nagy gáz lehet a Paramountnál, ha már 10 részt se tudnak finanszírozni, le kellett venni 6 részre. Annyiból jó ez a hír, hogy így a készítők el tudják varrni a szálakat, nem az lesz mint a Discovery-nél, hogy a forgatás vége után szólnak, hogy ''ja egyébként el vagytok kaszálva''.

Arra kíváncsi leszek mi lesz a vége, Pike bekerül a székbe, Kirköt látjuk kapitányként? Előkészítenek egy TOS remake-t? Nagyon remélem, hogy nem.

Elég durva, hogy 2 éve még 5 sorozat ment párhuzamosan, mostanra meg maradt egy, és azt is kinyírják. Összesen 46 része lesz az SNW-nek, ez 1,5 évad TNG, valahogy nem az igazi ez a streaminges irány, ami most van. Nagyon leáldozóban van a Star Treknek, az akadémiás sorozat nem nagyon hoz lázba engem sem, főleg hogy a Disco idejében fog játszódni.

A 3. évad nálunk 2,5 hét késéssel lesz látható, júl. 17. helyett csak aug. 4-től lesz a Skyshowtime-on. Miért kell ennyit várni?

Előzmény: Empok Nor (24755)
Empok Nor Creative Commons License 2025.06.12 -1 0 24755

Bejelentették, hogy 5. évada is lesz a SNW-nek, de csak 6 epizóddal. És azt is, hogy az lesz az utolsó évad. Ez azért nagyon durva, hogy még csak 2 évad ment le, de már garanciát adnak arra, hogy összesen hány évad lesz, hány résszel.

Annak mondjuk örülök, hogy nem húzzák el nagyon. Egyrészt mivel ez a sorozat TOS szereplőkre is épül, minden évaddal, minden résszel csak nő az esélye, hogy a kontinuitást a sárba fogják tiporni, hogy egyre kevésbé lehessen elhinni egy TOS-t odafigyelve néző valakinek, hogy ezek ugyanazok a karakterek lennének. Így legalább szépen el lesznek varrva a szálak és nem kell évadokon át Spock-ot, Uhurát, Chapelt, Kirk-öt tárgyalni, hogy újabb és újabb ellentmondások szülessenek.

Arról nem is beszélve, hogy ha sem Lower Decks, sem a beígért Legacy, sem a SNW, akkor az legalább tiszta helyzet, nem kell nyitottan állnom a modern Star Trekhez, hanem tudom, hogy az Akadémia nevű Kurtzman hulladék van és ilyen 31-es szekció filmek és így legalább teljes erőbedobással utálhatom és küzdhetek ellene...

tippancs Creative Commons License 2025.06.09 -1 1 24754

Olyan ritkán nézek előzeteseket, hogy mondhatom, nem nézek előzeteseket. Nagyon megtévesztő lehet.

Empok Nor Creative Commons License 2025.06.08 -1 0 24753

Akinek az kelti fel a figyelmét, hogy nagy betűkkel oda van téve, hogy new romances és new worlds, annak egy tanácsom van: NE Star Treket nézzen. Mert a sorozatok 99% ez. Mi meg had nézzünk már rendes Star Treket.

Empok Nor Creative Commons License 2025.06.08 -1 0 24752

Mi ez az új előzetes a SNW-ről? Én kezdem elveszíteni a hitem. Mi az, hogy "new adventures", "new romances" meg ilyenek, mintha egy 90-es évekbeli gagyi kalandsorozat lenne. Mindenhol akció és poénok, akció és poénok, meg melodráma, mintha egy Marvel előzetest néznék! Na nem már. Ez egy science-fiction sorozat kéne, hogy legyen, valami érdemileg egyedi és érdekes koncepciót kéne, hogy az előzetesben bedobjanak. Vagy nagyon rosszul vágták össze vagy maga az évad lesz rossz.

És ez alapján a videó alapján azt kell hinnem, hogy Korby-t valami szemétládaként akarják ábrázolni. Tudtam, hogy baj lesz ebből, hogy behozzák a sorozatba. De a TOS résznek, amiben benne volt, pont az volt a lényege, hogy emberi testben JÓ, kedves ember volt. Erre kiválasztottak egy olyan szemétnek kinéző színészt, aki Spock az előzetesben megüt??? És majd gondolom úgy állítják be, hogy ellopta szegény Spock elől Christine-t.... 

Csalódás: https://www.youtube.com/watch?v=cwqPH7UhKYI

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2025.05.25 0 0 24751

ron89 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 24750

Shakespeare- t csak úgy olvasunk! Ezt mindenki tudja. :)

Előzmény: TtK (24749)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!