A topik a kiskerti almatermesztésről szól, nem kizárva a profi almatermesztők szakvéleményét. Mivel Intenzív almatermesztésnek van topikja, de nem aktív, hátha ez beindul. :)
Lehetséges, ehhez nem értek. Meg kéne kérdezni a szomszédokat, hogy nekik milyen almafáik vannak. Legrosszabb esetben a Florinára lehet oltani egy ágat porzó fajtából.
Megporzás szempontjából nem a Mutsu lehet problémás. Annak ott lesz a Florina. A Florinának kell elérhető távolságra porzó, mert a Mutsu nem tudja megporozni.
Ne izgulj a megporzás miatt, lesz ott alma. A méhecskék egy kilométeres körzetben tevékenykednek (néha még messzebb is elmennek), akad arrafele valahol porzó alma.
A Mutsu magasan a kedvenc almafajtám az összes közül. Ez az egyfajta almafa van a kertemben és mindig nagyon bőven teremnek porzó nélkül is. Úgy kell mindig ritkítani a terméseket, olyan sok van. Gondolom a szomszéd kertekben van pár almafa, azok porozzák.
Szerintem vagy koronába oltás valamilyen (akár több) porzó. vagy a környéken másnak vannak fák amik beporozhatják, vagy a Mutsu esik ki, mert az semmit nem poroz leírás szerint.
Tavaly vettem először ilyen almafajtát a piacon. Nagyon bejött az íze, ezért következő vásárláskor megkérdeztem az árust mi a fajta neve, fel is jegyeztem.
Azóta utánaolvastam és ellentétes dolgokat írnak az ízéről. Sokan közepesnek írják, ami se nem elég édes, se nem elég savas. Persze ízlések és pofonok, ráadásul ugyanaz a fajta más ízű gyümölcsöt teremhet különböző termőhelyen, talajon, időjáráson. Más lehet az íze napsütéses és félárnyékos helyen akár még ugyanabban a kertben is, nemhogy különböző országban termesztve.
Még jobban? Kicsit attól féltem hogy túl öntözés miatt lehet mert heti 3x öntözöm. Pl. pont ma is. Többi fával együtt (szilva, meggy, barack) és ott nincs probléma.
Sziasztok, Idén tavasszal ültetett almafán azt vettem észre, hogy elkezdtek barnulni a levelei. Ez mitől lehet, illetve hogyan tudnám orvosolni? Előre is köszönöm.
Ez bizony tűzelhalás. Jellegzetes tünete az elfeketedő pásztorbotszerűen visszahajló hajtásvég. Ha teheted távolítsd el a hajtásokat a fáról és a kertedből (égetés, fóliazacskóban kuka).
Üdvözlet! A képeken làthatò tünetek alapjàn , mi lehet a probléma!? Nyàri almafa, tele diònyi almàval, nekem monilliás tünetet mutatnak (bàr még almàn nem talàlkoztam monilliàval) . Amitől még tartok esetleg tűzelhalàs? Megtörve az àgakat , szép zöld, tehàt , nedvkeringés rendben. Varasodàs mutathat ilyen àgtüneteket!? Kétszer permetezve eddig chorus+ wuxallal