Keresés

Részletes keresés

_Colin_ Creative Commons License 2025.11.05 0 0 1181

Kubik Annát, az MMA rendes tagját választották Mécs Károly megüresedett helyére az MMA illetékesei. Gratulálok, jó egészséget a Nemzet Művésze cím viseléséhez.

A magam részéről soha nem gondoltam őrá úgy, hogy efféle titulus birtokosa lesz. Pedig hát Budapest díszpolgára, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett, de nekem valahogy mégis hamarabb jutott volna eszembe mondjuk akár még Kassai Ilona is, aki egyébként 62 éven volt Kossuth-díjas - béke poraira.

Törölt nick Creative Commons License 2025.04.26 0 0 1180

És ma Galkó Balázs is meghalt. Tudom, ő se volt a Nemzet Színésze, de neve többször is felmerült

kannibál Kovács Creative Commons License 2025.02.27 -2 0 1173

Nagyon szerettem a színészi játékát és azt is, hogy kiváló szinkronszínész volt.

Előzmény: _Colin_ (1171)
_Colin_ Creative Commons License 2025.02.27 0 0 1171

Elhunyt Mécs Károly, a Nemzet Művésze.
Szép kort ért meg ő is, nyugodjék békében.

A Nemzet Színésze cím kvázi politikai okokból történő ilyetén kibővítése nyomán (is) létrehozott Nemzet Művésze (Színházművészet) elismerést az MMA által egy arra kijelölt Kossuth-díjasokból álló testület tagjai szavazzák meg minden év november 5-i kihirdetéssel az addig megüresedett helyek feltöltése céljából. A kitüntetéssel járó apanázs nagyságrendileg megegyezik a Nemzet Színésze díjazottjainak életjáradékával és maga a titulus is ugyanúgy a halálig szól. Színházművészet kategóriában tíz embernek adományozzák, ebből hatan színművészek, korábban 3-3 volt a nemek aránya, Törőcsik Mari halála után azonban Reviczky Gábort választották be, így a férfiak javára 4-2-re módosult.
Bő 8 hónap múlva tudhatjuk meg, hogy ki lett a Mécs Károly "helyére" kiválasztott, arról fogalmam sincs, hogy a Nemzet Művésze díj jelenlegi színészei (Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Reviczky Gábor) tehetnek-e bármiféle javaslatot, hogy ki legyen az a 65 éven felüli, Kossuth-díjas társuk, aki bekerülhet közéjük, vagy a díjat odaítélők esetleg máshonnan kapnak fülest, hogy kinek lehet helye ott, de a nagyközönség számára tulajdonképpen ugyanúgy biztosíthat afféle közvélemény-felméréses tippelést, hogy szerintük ki lenne érdemes egy ilyen, a Nemzet Színészével bizonyos szempontból teljesen egyenértékű (bár eszmei érték terén szerintem épp a megválasztás módja végett csorbuló) elismerésre.

_Colin_ Creative Commons License 2025.02.27 -1 1 1170

Én elolvastam a topikleírást.
Nem találtam benne, hogy csak és kizárólag arról szólhat egy hozzászólás, hogy ki a fórumozó három tippje a megüresedett helyre, különben meg se szólaljon itt senki, sőt, takaroGGYon a retekbe, mert retardált barom - ez a fajta szívélyes hangnem sem szerepelt a topikleírásban, mint elvárt attitűd, mégis felbukkant itt.

De még ha így is lenne, akkor is tökéletesen megállja a helyét kannibál Kovács azon érvelése, hogy Harkányi Endre neve gyakran merült fel az elmúlt húsz év során a topik címében feltett kérdésre, hogy "Ki legyen a Nemzet Színésze?" - erről szól ugyanis a topik, a leírás szerint is ugyebár, hogy az itt megszólalók szerint ki érdemes a nemzet színésze titulusra és meggyőződésem, amit a konkrét számok is igazolnak, hogy széles körben volt elfogadott az a nézet, miszerint Harkányi Endre igazán megérdemelné, hogy ő legyen a Nemzet Színésze.
És amikor húsz éven keresztül sok-sok haláleset után mindig felmerül a neve, mint örök esélyes, mint a közönség egyik kedvence, hogy ő egy Nemzet Színésze kaliber, legyen ő a következő (a topik címére választ adva), akkor a sajnálatos halálesete igenis ide kívánkozik, hogy megemlékezzünk arról, aki a topik címében feltett kérdésre számtalanszor, sokak részéről volt a válasz.
Ha valami méltatlan itt, ebben a topikban Harkányi Endre nevének említésével kapcsolatban, akkor az a "takaroggyál a retekbe" színvonalú prosztó, türhő reakció, ami köpedelem, úgynevezett faszparaszt suttyók sajátja, ezektől pedig nehéz jogosnak érezni bármilyen kioktatást, hogy mi idevaló és mi nem, mikor megnyilvánulásukkal tökéletesen bizonyítják, hogy leginkább és elsősorban ők maguk azok, akik totálisan nem idevalóak.

Nyugodjék békében Harkányi Endre, köszönünk neki mindent, szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy bár örökös esélyesként végül sosem sikerült bekerülnie a 12 tagú grémiumba, de ezen cím nélkül is egy ország kedvence volt.

Előzmény: chat fou (1169)
chat fou Creative Commons License 2025.02.24 -3 1 1169

Egyébként még mindig nem olvastad el a topikleírást? 

Előzmény: kannibál Kovács (1168)
kannibál Kovács Creative Commons License 2025.02.24 -2 0 1168

Valóban nem volt a Nemzet Színésze, ugyanakkor érdemes beütni a keresőbe a nevét és kiderül, hogy milyen sokan vetették már fel a nevét a topik rendszeres látogatói közül.

Egyébként sokkal jobban megérdemelte volna a címet, mint mondjuk Csikos Sándor.

Előzmény: chat fou (1167)
chat fou Creative Commons License 2025.02.24 -4 2 1167

Javaslom elolvasni és értelmezni a topikleírást. 

Előzmény: kannibál Kovács (1165)
kannibál Kovács Creative Commons License 2025.02.23 -2 1 1165

Az egyike azoknak, akik lehettek volna.

Előzmény: chat fou (1163)
chat fou Creative Commons License 2025.02.23 -4 0 1163

Nyugodjék békében. 

De nem volt a Nemzet Színésze. 

Előzmény: kannibál Kovács (1162)
kannibál Kovács Creative Commons License 2025.02.23 -1 1 1162

Elhunyt Harkányi Endre.

janderka Creative Commons License 2025.02.19 -1 2 1161

Végülis hülyének lenni valóban alapjog. És te ezzel bátran élsz is. 

Előzmény: Törölt nick (1160)
Törölt nick Creative Commons License 2025.02.14 0 0 1160

De azért személyeskedni se kéne!

Előzmény: vanda62 (1158)
vanda62 Creative Commons License 2025.02.03 -1 1 1159

A nemzet színészei is felemelték az szavukat az örökségért. 

https://index.hu/kultur/2025/02/03/gobbi-hilda-villa-vegakarat-nemzet-szinesze-leve-vegrendelet/

vanda62 Creative Commons License 2025.01.26 -1 3 1158

Igazad van, jogod van rendes magyarázatra, nemcsak egy pikírt megjegyzésre.

Ez egy művészeti topik, aki ide ír, attól elvárható, hogy átgondolja a bejegyzését és ellenőrizze a valóságtartalmát. Tiszteletlenség az olvasókkal szemben rendszeresen hamis, ellenőrizetlen tartalmú hozzászólásásokkal megszórni a topikot. Ezért martalak le. 

Előzmény: Törölt nick (1156)
vanda62 Creative Commons License 2025.01.26 -1 0 1157

Egyetértek. Most néztem meg a Kvartett felvételét, együtt játszott Börcsök Enikővel es Kernnel. Nagyszerűek voltak mindhárman, de tényleg Hegedűs volt a legjobb. Engem teljesen letaglózott. 

Előzmény: Tonio 2.0 (1140)
vanda62 Creative Commons License 2025.01.26 -2 1 1154

két eset lehetséges: 

1) Csak szerepelni szeretne, azért ír ide. 

2) Ő az egyetlen magyarul tudó fórumozó, aki nincs jóban a Google-val, aki pedig minden netező jó barátja. 

Előzmény: janderka (1153)
janderka Creative Commons License 2025.01.26 -2 0 1153

Nemazér, de ha te tényéeg ekkora fogalmatlan egy hüye vagy, mint ahogy mutatod, akkoir minek jársz ide? Szivacc minket, vagy mi a here? 

Előzmény: Törölt nick (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.24 0 0 1152

Én úgy emlékeztem, hogy tavaly lett Benedek Miklós helyett hosszas huzavona után

Előzmény: vanda62 (1151)
vanda62 Creative Commons License 2025.01.24 -1 0 1151
Előzmény: Törölt nick (1150)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.24 -1 0 1150

És ma Lukács Andor is meghalt. Ő viszont, úgy tudom, tényleg a Nemzet Színésze volt, úgyhogy most újra aktuális lett a topik címében szereplő kérdés

vanda62 Creative Commons License 2025.01.19 -1 0 1149

Nem, helyette választották be Udvaros Dorottyát. 

Előzmény: Törölt nick (1148)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.19 0 0 1148

Nem ő lett tavalyelőtt Máthé Erzsi helyett?

Előzmény: vanda62 (1147)
vanda62 Creative Commons License 2025.01.19 0 1 1147

Nehéz megmondani, hogy vajon miért nem, de nem volt tag. 

Karácsony előtt volt egy akció e-színház portálon, hogy nem egészen nyolcezer forintzért három előadásra lehetett befizetni. Én a Macskajáték 2012-es előadását, a Kvartettet és a Nép ellenségét választottam.

https://eszinhaz.hu/hu

A Macskajátékot tegnap néztem meg, 2012-es felvétel volt az Örkényből. Elképesztően jó volt, a nemzet színészeivel, Orbánnét Pogány Judit, a nővérét Molnár Piroska, a jobb napokat látott Don Juant, Csermlényi Viktort Jordán Tamás játszotta, Orbánné riválisát Paulát, Csomós Mari. Csermlényi édesanyját Békés Itala, Egérkét, az albérlőt Kerekes Éva. Ha legközelebb műsoron lesz, érdemes lesz megnézni, mert rendkívüli elődás volt. 

Előzmény: Törölt nick (1146)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.17 -2 0 1146

Az, hogy megint lehet tippelni, hogy ki legyen a Nemzet Színésze helyette

Előzmény: janderka (1145)
janderka Creative Commons License 2025.01.16 0 0 1145

Isten nyugtassa. De ehhez a topikhoz mi köze e szomorú esetnek?

Előzmény: Törölt nick (1144)
Törölt nick Creative Commons License 2025.01.14 0 0 1144

Újabb haláleset: meghalt Békés Itala

vanda62 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 1143

Most néztem meg a Pedig én jó anya voltamot. Hihetetlenül megrendítő, átlényegült előadás volt. Nagyon régen láttam ennyire tökéletes átlényegülést, az Egy őrült naplóját Darvas Ivánnal. 

Előzmény: Huckleberry 2 (935)
janderka Creative Commons License 2024.11.07 -1 2 1142

Másik szakosztály, haver!

Előzmény: Törölt nick (1141)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.06 -1 0 1141

Sajnos már Forgács Gábor se lesz a Nemzet színésze 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!