Szellőzős kérdés, de specifikusan konyhai, amit kérdezni szeretnék tőletek. Jobb topikot nem találtam.
Alapvetően ha egy lakásban probléma a konyhai szellőzőn a lenti és fenti lakásokból átszűrődő hang (az elszivóból hallani kb beszédfoszlányt :D), akkor szabad berakni mezei kőzetgyapotos hangtompitót (a zsir nem telti és nem telepedik meg minden károkozó, penész stb?)?
Vagy inkább tudjam le a hangot meg a szagot is egyszere egy motoros zsalumozgatü+légtömör zsaluval? Vagy hiába "légtömör" az a hangot nem fogja meg úgy? 160 méretben a gravitációs légtömör megoldások sem olcsók... akkor inkább egy profi motorosat raknék be, ha már... Találtam ilyen zsalumozgatót, bár a 30sec nyitási idő elég sok szerintem... de addig csak nem ég le az elszivó motorja. Kell egy áramfigyelő kapcsoló relé az elszivóra azt majd az kapcsolja. https://webshop.novreczky.eu/Siemens-GSD321-1A-Zsalumozgato-motor-2Nm-30-sec-23
Akkor nem szóltam, így rendben. Ha a règi is EC venti volt ès az új is akkor az elektronikának tudnia kène. 2 vezetèken megy a táp sárgán megy a 0-10vdc vezèrlőfesz.
Természetesen ez volt az első gondolat, hogy helyettesítsem egy másik ventilátorral. A ventilátoron van gyártó és modellszám: Torin-Sifan SN3-3JB MIB225-063 EC. Nemhogy ezt a ventilátort nem találtam meg, de még az adatlapját se. :/ Rengeteg helyen kerestem hasonló méretekkel ventilátorokat, de nem találtam ilyet. Gondolom a méretének nem szabad eltérnie, mert ez egy házban van, amihez jól kell illeszkednie a jó hatásfok érdekében. Persze a ház is egy speciális, a Brookvent által gyártott műanyag alkatrész.
Utánaszámoltam végül kalkulátorral. A hőcserélőn 460 m3/h-nál ~ 188 Pa nyomásesés van. Így a Vents Vk ec 150 188 Pa nyomásesésnél tud körülbelül 470 m3/h-t. Továbbá a Vents ventilátorral marad 552 Pa a rendszer többi elemeire. A szellőztetőgép gyári adata szerinr pedig tud 610 Pa-t. Úgyhogy valóban a Vk ec 150 jobb választásnak bizonyul.
Van a konyhában is elszívási pont, de távolabb a gáztűzhelytől. Amikor a gáztűzhelyet használjuk, közben megy a páraelszívó. Fürdőszobába pedig nincs elszívási pont, mert nem akartam, hogy a párás levegőt szívja be a gép, ezért ott is egy sima ventilátort használunk, ami akkor működik, amikor fürdünk. Úgy gondolom, hogy nem sok pára juthatott a gépbe a meghibásodás előtt. Itt az egyetlen ok, amiért tönkremehetett, hogy kapott a gép egy feszültségtüskét, ami tönkretette a ventilátor elektronikáját. :(
Gáztűzhelyen főztök és onnan is szívjátok el az elhasznált levegőt ?
Nem arra gondoltam lentebb , hogy kondenzvízben állt folyamatosan a venti , hanem a robbantott rajzot nézve ha jól látom , akkor a motor felé van döntve a venti . Esetleg így lehetett egy kis gond , ha a gáz égéstermék , kondenz esetleg odajuthatott a tengely mellett .
Természetesen lehet akár gyártáshibás is a venti . :-(
Ha EC ventik voltak benne előfordulhat hogy az elektronika lekezeli a másik év ventit is. Vents ok 150 EC asszem 460m3/h, az a baj hogy ezt 0 pa közegellenállással tudja. Ha a szellőztetődnek 460m3/H a lègszállítása, akkor sajnos kevès lesz ez a venti, muszály lesz túlmèretezned a ventit.
Egy sima ventilátor nem megy tönkre egy feszültség kimaradástól! Akkor abban elektronika van! Nem véletlen az ára gondolom.
Valamint megfelelő ellenállás mellett lett összehasonlítva az új ventilátor a régi légszállításával? Vagy a szokásosan megadott 0 Pa melletti, gyakorlatilag szabad kifúvással?
Azért szeretném ezt az utat választani, mert így mind a kettő ventilátort kiváltanám új ventilátorokkal. És ezt még olcsóbban el tudom érni, mintha a Brookventtől rendelnék cserealkatrészt az Egyesült Királyságból.
Az ok az megvan: áramkimaradások voltak a környéken, utána nem működött a gép egyik ventilátora. Ugyan a másiknak nem lett baja, de szeretném azt is cserélni a biztonság kedvéért.
Nem gondoltam arra, hogy a világ hülye, vagy jobbat szeretnék, mint a szellőztetőgép gyártója, csak nyilván elgondolkodik az ember, amikor látja, hogy sokkal drágábban jönne ki, ha a gyártótól rendeli.
Az új ventilátorokat a gép vezérlésébe szeretném bekötni. A kompatibilitást még meg kell néznem. A VK 125-öt azért választottam, mert a szellőztető 460 m3/h-ra képes, a ventilátor 420 m3/h-ra. A VK 150-nel pedig felette lennék, mert az 630 m3/h-t tud. A gépet alacsony fordulaton működtettük, pontos adatom nincs róla, egy potméterrel lehet állítani a fordulatszámát, de körülbelül 1/4-ére volt állítva.
Elnéztem, mert a VK 125 nem a fele légszállítást tudja, hanem a 2/3-át. Az végülis nem nagy különbség. Az már egy jó kérdés lehet amit Zs tett fel. Az a konfiguráció lehet kérdéses, ha a hőcserélő az egyik ágról szívva, a másikról fújva van, mert akkor lehet rá esély hogy deformálódik, legalábbis így első gondolatra.