Keresés

Részletes keresés

ILDIKO.1234 Creative Commons License 2025.04.07 0 0 480

T. Fórumos Társak

Érdeklődöm:

1. A 4 lakásos társasháznak szükséges-e bejelentkeznie abba a rendshzerbe, amit a törvény előír  május 1.-i határidővel?   Ha igen, kérem küldjék(küldjétek) meg a Törvény erre vonatkozó részét..

Köszönöm, szép napot kívánok ILDIKO.1234

nyárelő Creative Commons License 2025.03.27 0 0 479

Üdv Mindenkinek !

Segítséget kérnék. Felmerült  a közös képviselő leváltása, helyette keresünk olyan képviselőt, aki nem csak a képviseleti díjat szedi be. (A társasház a 11. kerületben van)

Van véleménye valakinek az alábbiakról?

Harsányiné Vrasánszky Ágota Á PLUSZ N Bt Erdőkertes

Társas Komfort Bt Bp. Rákos u.

Köszönöm ha válaszolnak.

nyárelő Creative Commons License 2024.08.28 0 0 478

Üdv!

Sürgős segítségre lenne szükségünk.

Nem fogadtuk el a kk 2023 évi beszámolóját másodszorra sem.

A kk. lemondott, 90 napig viszi tovább az ügyeket, de csak az utalásokat. Ez idő alatt kell új közös képviselőt választanunk.(Ha nem mond le mi is leváltottuk volna.)

3 tagú intézőbizottságot választottunk, de a  kk szerint csak jelölőbizottságot

A közgyűlési jegyzőkönyvet a 2 hitelesítő nem írta alá...megjegyzem: a jelenlegi kk  elkötelezett hívei. Mi van abban az esetben, ha lejár a 90 nap, de nincs még nincs új kk választás ?

Az el nem fogadott beszámoló és új közös képviselő hiánya milyen hátránnyal jár ránk nézve? 

Semmiképpen nem szeretnénk ha kibújhatna az anyagi felelősség alól !

Most már van közös képviselőre jelöltünk, közgyűlés összehívása szükséges, van rá 30 napunk a kilencvenből.

Kérdésem kinek kötelessége összehívni a közgyűlést?

Sajnos számvizsgáló bizottságunk sincs....

Tud valaki segíteni?

Törp Papa Creative Commons License 2024.08.18 0 0 477

Megkérdezhetem, mit derített ki és mennyi idő alatt a rendőrség? 

Nálunk is folyik feljelentés a KK ellen, jún. 4-én lett feljelentve, most aug. közepét írunk, és még nem történt SEMMI!:(

Ugyanúgy garázdálkodik az illető tovább:(.

Előzmény: hentes.. (459)
95 860 00 4914-1 Creative Commons License 2023.07.19 0 0 476

Sziasztok!

P..ll.k Györgyről és az általa vezetett Cenzus Immo Kft.-ről valakinek van referenciája? Új építésű lakóparkban őt választotta meg az építtető a társasház alapításkor, de többünknél már kiverte a biztosítékot, a stílusa undorító (kioktató, arrogáns, mindezt olyan helyesírással, hogy felső tagozatba nem lett volna szabad beengedni), a megkeresésekre nem reagál, finoman szólva sincs a szakmája magaslatán...

Köszi,

fagyalf Creative Commons License 2023.05.25 0 0 475

Saját tulajdonnal rendelkezve igen. A jogszabályokat betartva, adózva utánna természetesen igen.

Üzletszerűnek a nem saját tulajdonú ingatlanon végzett tevékenység minősíthető. 10 éve Én is a ugyanígy vagyok.

Előzmény: Kis Éva 25 (473)
Kis Éva 25 Creative Commons License 2023.01.24 -1 0 473

Lenne egy kérdésem. 2023 májustól lehetek-e közös képviselő, úgy, mhogy nincs meg a végezettséget igazoló papírom, de a Társasházban tulajdonos vagok. 22 péve vagyok ennek a háznak a közös képviselője-.- MGEVÁLASZTOTTAN- kölltségtérítést kapok a háztól, de nem fvizetést . Ez üzletszerünek számít?????  Várom válaszotokat: ÜÓdvözlettel? Kis Éva

Törölt nick Creative Commons License 2023.01.13 0 1 472

2019 január 1. től az Igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartoznak a lakásszövetkezetek működésével kapcsolatos  problémaknak a bejelentése:

lakossag@im.gov.hu

Nem elegendő ha csak a Társasházkezelők Országos  Szövetsége fele jelzik a lakók a szövekezetük működésével kapcsolatos problémaikat.

-Probléma van a lakásszövetkezet  működésével annak alkamazottaival

-Szövetkezet alkamazottai többszöri felszolitás ellenére se hajlandók a munkájukat végezni.

-Szarnak a kezelésük alá tartózó lakóépületek lakóközösségeinek a fejére.

-Hülyének nézik a kezelésük alá tartozó épületek lakóit

-Karbantartással állagmegóvással kapcsolatos munkájukat nem végzik el (Ami miatt anno mint ún; " LakásFENNTARTÓszövetkezet " -ként létrejöttek)

-lakók aláirása/ belegyezése/megkérdezése nélkül az épület műszaki rendszerében olyan " engedély nélküli " átalakitást végzett a szövetkezet ami hátrányosan érinti az épület lakóit.

- a lakóépület építésekor az akkor  hatályban lévő  szabvány szerint kiépített kialakított mindig is jól működő műszaki rendszerben:

- az épületben lakók engedélye aláirása belegyezése nélkül vagyis " Engedély nélküli " módosítást átalakítást  ,kivitelezést hajtott  végre  a szövetkezet az épület műszaki rendszerén ami olyan kárt okozott a lakóépületbe , ami az  épület lakóit  hátrányosan érinti

-Szövetkezet által a saját kezelésük alatt álló lakóépületeken   elkövetett " szándékos károkozás " .  

Előzmény: ddis1 (462)
csakeszi Creative Commons License 2022.08.18 0 0 471

Megbízható és szakszerű duguláselhárításra van szüksége Vác területén? Ne keressen tovább! Hívja a Csongrádi duguláselhárítás Vác tapasztalt csapatát.

Mi rendelkezünk a megfelelő tudással, gépekkel és tapasztalattal ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan távolítsuk el a dugulásokat az ingatlanában, így biztosítva, hogy Ön a lehető leghamarabb folytathassa a mindennapi életét. Versenyképes árainkkal biztos lehet benne, hogy a legjobb ár-érték arányt kapja. Hívjon minket még ma, vagy akár kérjen egy telefonos tanácsadást!

Előzmény: Frossnag (467)
ha7at Creative Commons License 2022.03.18 0 0 470

Sziasztok! 

Többlakásos társasház központi fütéssel. 

A fütésért havonta fizetünk, a fütés meghibásodott a fütés üzemeltetésével van egy megbizott személy ö szedi afütés költséget ö felel afütés üzemeltetésért is. 

A kérdésem az lenne ha a lakásokban elhelyezett felszállo vezetékek cseréjét kinek kell fizetni ? A csövek több lakás fütését látják el és arrol vannak a radiátor leágazások. 

Mind a fütésért felelös üzembentarto , mind a közösképviselö a lakokra háritaná.  

Az külön öröm hogy egy fütetlen lakásért ugyan ugy szedik a fütés költségét és nem hajlanduak a lakoknak visszafizetni abfeztetett fütés költséget. 

Ha nem sikerül megegyezni akkor kihez lehet jogorvoslatért fordulni? 

Köszönöm a tanácsokat . 

SEGITSETEK!

Törölt nick Creative Commons License 2022.01.30 0 0 469

Mi is pont így jártunk, sajnos.

Előzmény: zugloinap (468)
zugloinap Creative Commons License 2022.01.25 0 0 468

Szép napot!

A katasztrófavédelemtől jött egy végzés, hogy a kémény hibáját elhárítottam-e, nyilatkozzak, stb.

Gondolom ezzel sokan jártak így. És nincs mese, többszázer ft-ot ki kell pengetni.

És ami a legfelháborítóbb ebben az egészben, hogy a kéményseprők sunyi módon beírogatják a 2E jelzéseket a tanúsítványokra, érdemi tájékoztatás nélkül. Holott észbe kell kapni és új felülvizsgálatot kell kérni, mert sok esetben nem biztos, hogy indokolt a hiba, nem okoz életveszélyt, megfelelő a hűzás, és CO jelzőt sem írnak elő.

Képzelem, hogy a sok kisnyugdíjast is megszívatnak ezzel.

Legalább valamiféle papíros tájékoztatást nyomnának a a gyanútlan tulaj kezébe, hogy mit tehet, hova fordulhat ha nem ért egyet a kéményseprő beírásával? A következő kollega nyilván beírja ugyanazt a hibát. Aztán jön a hatósági eljárás megfenyegetve hogy lekapcsolják a készüléket a működőképes kéményről és vagy állj át elektromos fűtésre vagy félmillióért huzass be egy csövet. Ami durván egy lerablás, mert egyes, kivételezett csoportoknak adott állami támogatások felhúzzák az árat a kéménybéleltető szakik. 

Nektek mi a tapasztalatotok?

Frossnag Creative Commons License 2022.01.01 0 0 467

Kicsit talán elkéstem a válasszal.

Nem mindegy, hogy a szomszéd beázása mit jelent: hogy most nála jött fel a víz a lefolyókon keresztül, vagy pedig valahonnan a falból szivárog.
Ha az utóbbi, akkor a tisztítás során megsérülhetett a cső, ha pedig az előbbi, akkor talán az történhetett, hogy elhárították a dugulást, de a csövet nem tisztították ki teljesen, így a szűkületet okozó lerakódás többsége ott maradt. Ez sajnos elég gyakori jelenség.

Bővebb infó a lefolyócsövek tisztításáról itt.

Másik lehetőség, hogy valamilyen a lefolyóba beesett tárgy okozta a dugulást, ami arrébb került az elhárítás során, és lentebb újra beszorult.

Ilyen esetekben a bontás előtt megérheti kérni először egy kamerás csővizsgálatot, a hiba jellegének/helyének meghatározására.

Lehet hogy kiderülne, hogy csak nem volt rendesen kitisztítva a cső, és emiatt igazán nem kell bontani, mert ha így van, akkor gyakran egy kis extra tisztítással kezelhető a probléma.

Ha jól értettem a leírás alapján, akkor a társasház közös vezetékben volt a gond, ezért a közös képviselővel kellene megtárgyalni a dolgot. Lehet hogy van neki amúgy egy bejáratott és megbízható szerelője, úgyhogy már csak ezért is megérné beszélni vele. Emellett a korábbi dugulások elhárításának megszervezése, és finanszírozása is a társasház dolga lett volna. Ha kár keletkezett valamelyik lakásban a dugulás miatt, akkor jó eséllyel abban is a társasház lesz a felelős.

Ádámszki Gyula duguláselhárító

Előzmény: MoocA (428)
akhu91 Creative Commons License 2021.09.28 0 0 466

Sziasztok!

A társasházi lépcsőház villamos felszálló vezetékének felújítását tervezzük. Tervezzük, mert a panelépülettel egyidős, a mai energia igényeket már nem tudja kielégíteni. Ellenben a felújítás nagyjábóli tervezése is problémás, mert a közös képviseletet ellátó cég még nem jártas ebben. Van olyan, akinél már volt ilyen felújítás akár közös képviselőként, akár ingatlan tulajdonosként és írna ennek menetéről? Nem is a költsége, sokkal inkább az adminisztrációs része és a jogszabályi háttere érdekelne.

Törölt nick Creative Commons License 2021.08.14 0 0 465

Ha sikkasztás gyanuja áll fent akkor a rendőrségen. Vagy a lakoközösségnek le kell váltania. És uj képviselőt megbizni.  mi leváltottuk a lakogyülésen.

Előzmény: ddis1 (462)
ddis1 Creative Commons License 2021.08.07 0 1 462

ÉS a lényeg, hol lehet feljelentést, panaszt tenni egy társasház tevékenysége ellen?

Felettes szerv, személy?

ddis1 Creative Commons License 2021.08.07 0 0 461

Üdv!

Valaki tud tanácsot adni a következőkben.

Társasház nem fizeti ki a csőszereleő vállalkozót és csak hiteget, hogy jönnek a csőtörést javítani (strang). Ne a lakóval szórakozzanak. Strangot társasház kötelessége javíttatni.

Tud e valaki ajánlani Óbudai régi téglaházba jó kivitelezőt, cső és visszaépítés?

Ha kifüggesztem írásban a társasház lépcsőházába a véleményem a képviselet és társairól, joguk van e leszedni a papírt? Persze konkrét eset, saját vélemény kultúráltan? Nehogy belefusson hasonló történetbe más lakó is.

Törölt nick Creative Commons License 2021.08.07 0 2 460

Valahogy nem igazán szeretem a közösképviselöket. 

Előzmény: hentes.. (459)
hentes.. Creative Commons License 2021.08.06 0 1 459

Azért ez felháboritô. Mi tavaly levàltottuk a kõzösképviselöt mert nem tudott elszàmolni tizegynéhàny millioval. Rendõrségi ügy lett belöle.

Előzmény: Cafard (458)
Cafard Creative Commons License 2021.08.06 0 1 458

Szerintem is, mivel közös helyiségről van szó. Írtam nekik levelet is, de még csak válaszra sem méltatnak. Az ajtó meg tárva nyitva, mivel nem megy be a helyére, LÓG és bármikor kiszakadhat a helyéről. A gondnok meg elérhetetlen napok óta. Erről ennyit. Csak fizetem és fizetem a közösköltséget de nem tudom mire, mert látszata, szóval látszata az nincs. SAJNOS EZ VAN! Elkeserít. 

Egyébként itt a lakótelepen érdeklődtem ismerősöknél, és mondták, hogy nekik is volt már probléma ezzel az ajtóval, hisz az ajtók kora átlagosan 45 év és a használat során kopnak, na mindegy és náluk a közösképvidelő szó nélkül intézkedett a javításukról és ők is megerősítik annak a tényét, hogy az az ajtó az nem a tulajdonom, tehát nem nekem kell a javításáról gondoskodni. 

Sajnos ezt a mi házkezelőnk a FOLDANA Kft. megkérdőjelezi és rám próbálja hárítani a javítás költségét, meg hát eleve azt, hogy én javíttassam meg, én keressek lakatost, stb............... NEVETSÉGES!!!! Akkor minek fizetem, tényleg, minek fizetem a közösköltséget. Nem értem. Ráadásul így ilyen állapotban ez az ajtó életveszélyes is. LÓG! Tonnás vasajtó! 

Messziről kerüljétek el a Foldana Kft-ét. CSAK BEHAJT!!! Semmit nem csinál. Hagyja lerohadni a házat. Ha gond van, akkor meg mossa kezeit. EZ A TAPASZTALATOM. Egy havi közösköltségtartozást már közjegyzőnek ad át. Persze nem figyelmezteti a lakót, hogy van elmaradása, nem rögtön közjegyzőtől kap a lakó levelet. 1 havi elmaradás esetén. 

Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.06 -1 1 457

Szerintem akkor közösköltség. Vannak olyan lakotelepi panelok ahol a lakok kezdtek maguknak folyoso lezàro ajtokat felszerelni. 👍👍👍

Előzmény: Cafard (456)
Cafard Creative Commons License 2021.08.06 0 2 456

Nem a lakók tették oda. Ezeket a házakat ezekkel az ajtókkal adták át hajdanán. 

Előzmény: Törölt nick (454)
Cafard Creative Commons License 2021.08.06 0 2 455

Ezeket a vasajtókat 1976-ban a 43. számú Építőipari Vállalat építette be, a házz építése során. Minden szinten van ebből az ajtóból kettő darab, hisz a lépcsőházról a közös folyosókat ezek a vasajtók választják el. 

Előzmény: Törölt nick (454)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.06 -1 1 454

Szerintem az az ajtó eredetileg nem volt ott. A folyosó lakó tették oda saját pénzből. Ha ez igy van akkor tényleg az ott lakók terhe.

Előzmény: Cafard (453)
Cafard Creative Commons License 2021.08.04 0 2 453

Kedves fórumozók! 

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben. 

10. emeletes panelházban lakom. SAJNOS! Újhegyi lakótelep. Szóval a lépcsőházban szinteként négy lakás van. Egyik oldalon két lakás. A másik oldalon két lakás. Mindkét oldalon a két lakás egy nyitott loggiáról nyílik. Nevezzük ezt közös folyosónak. A két lakás közös folyosóját egy-egy üveges vasajtó választja el a lépcsőháztól. Lényeg, hogy ez a vasajtó mivel 45 éves, szóval meghalt, leszakadó félben van, nem lehet bezárni, nem látja el a funkcióját. LÓG! Küsszőbbe ütközik, nem megy be a helyére. Felhívtam a közösképvseletet ellátó Kft-ét, ahol a probémmra azt a választ kaptam, hogy nekik a közös folyosó ajtajához semmi közük. Annak a javítása az ott lakó, élő 2 darab lakástulajdonosra tartozik. Mivel azt az ajtót csak az a két lakó használja. 

Ez mennyire normális? Most én hívjak lakatost és én csináltassam meg a saját pénzemen, a közös folyosó ajtaját? Az nem a lépcsőház része?

A házzal kapcsoaltos szmsz-el nem rendelkezem. Nem is kaptam soha, pedig 30 éve itt lakom. 

Ennyi erővel ha a lift ajtó romlik el, akkor arra is mondhatják ugyanazt, hogy azt a szinten a négy lakó használja, javíttassa meg a négy lakó. Vagy, ha beázik a tető, akkor a tizediken élő négy lakó dobja össze a pénzt és csináltassa meg a tetőt?

EZ NORMÁLIS? 

Egyébként a Foldana Kft-ről van szó. 

Mit tehetek? 

bkklazadoja Creative Commons License 2021.08.03 0 0 452

A közüzemi szolgáltatások díjait tartalmazó hirdetményben közzétételre került a víz mérési különbözete. Ez egy meglepően magas összeg, ~200.000 Ft, annak ellenére, hogy a vízfogyasztás mérése lakásonként történik mellékmérőkkel.
A társasházi közgyűlésen többen is jeleztük a közös képviselőnek, hogy ez elfogadhatatlanul magas érték, sokszoros emelkedés az elmúlt évekhez képest. Utánajárást ígért, ami sajnos nem valósult meg, de nem ez a kérdés tárgya.
A tulajdonosokkal egymás között beszélve felmerült, hogy van olyan lakás, ahol a tulajnak nincs szerződése a vízhasználatra, így mellékmérője sincsen.
Kérdésemre a közös képviselő elmondta, hogy a mellékmérő nélküli lakás tulajdonosa átalányt fizet(2018 óta), amit ebből még le kell vonni. Ez azért érdekes, mert a megkapott társasházi elszámolásban a 2020-as évre ez a ~200.000 Ft terhelésként jelenik meg. Pedig a tulajdonosok száma alapján felosztott kiadás nem ennyi, az átalány összege alapján ennek több, mint a felét átalány formájában 1 fő fizeti meg.
A másik, számunkra kérdéses pont ennek fényében, hogy a 2019-ben képződött jelentős megtakarítás sem jelenik meg az elszámolásban jóváírásként. Ugyanis a 2019-es elszámolásban közzétett mérési különbözetnek a befizetett átalány a többszöröse.
Nyilvánvalóan a Számvizsgáló Bizottság nem gazdasági szakemberekből áll, így ennek átlátása nem várható el 3 főtől.
Ki tudhat ilyen esetben segíteni, kihez lehet fordulni?

minorastra Creative Commons License 2021.02.04 0 0 451

Társasházunkban 105 albetétes van. A ház 100 éves, több éves állagmegóvási és karbantartási munka maradt el. Az elmaradt fenntartások  megvalósítására nagy összegű hitelt kell felvenni. A lakók nem kis része nyugdíjas, aki sem korábban, sem ma nem akar hitelt felvenni. Meddig lehet ezt a lakóknak csinálni, hogy folyton elutasítják a lakóház karbantartását. A lakástulajdonosok mennyi hányadának kell megszavaznia azt, hogy a hitel felvehető legyen. Elutasítás esetén milyen jogi lehetősége van azoknak, akik a hitelfelvételt támogatták.

lenovo1 Creative Commons License 2020.10.30 0 0 450

Fórumozók, tudna valaki megoldást? Két társasházi ügyvédnél is jártunk, mindkettő egymástól függetlenül azt javasolta költözzünk el a házból, nem igazán szeretnénk!

Tényállás röviden: Nagy társasház Bp. belvárosában, 120 albetétes, melyből a nagyobb részben lakások vannak, a kisebb részben 4 tulajdonos kezében különféle üzletek. Tulajdoni arányok:70-30%, a lakások javára. Az utóbbi években nagyvonalú felújítások történtek a házban 130 MFt-ot meghaladó összegben, melyekhez már banki hitelt is fel kellett venni.  Ezek nagyobb részben a nagy üzlettulajdonosok érdekében történtek,-közművek bővítése-, közgyűlési határozattal. Sajnos a lakások tulajdonosai nem jöttek el kellő számban a közgyűlésre, ezért az üzletek tulajdonosai némi többséggel megszavazták a hitelfelvételt.Sőt újabb és újabb felújítási igényekkel áltak elő, ami további nagy összegű hitel felvételét vetiti előre. A lakások tulajdonosainak igen nagy része külföldön tartózkodik, ezért képtelenség megjelenésüket biztosítani, különösen mostanában. Ezt a helyzetet a közös képviselet a nagy tulajdonosokkal karöltve maximálisan kihasználja a lakástulajdonosok kárára. Ennek következtében az üzletek tulajdonosai tulajdonképpen a lakások tulajdonosaival karöltve, anyagi hozzájárulásukkal újitatják fel boltjaikhoz tartozó, és csak az azok érdekeit szolgáló közműveiket. 

A kérdés az lenne, miként lehetne megszabadulni a boltosoktól,miután az érdekeink közel sem hasonlóak,-az egyik erre hajlamos lenne,- de a többi mereven elzárkózik.

A közgyűlés határozatának  biróságon történő megtámadásának lehetősége ismerős számunkra, de jelen esetben nem járható, mert a hitelfelvételre nincs halasztó hatállyal, az itélet meghozásáig, már el is költik a hitel összegét.

Szóval erre a gondunkra keresünk megoldást, ötletet, tanácsot, bármit, mert jelenleg csak mi lakók, és lakástulajdonosok csak fizetünk a hitelek miatt 32%-al megnövekedett közös költséget. 

muti54 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 449

Tisztújító közgyűlés kitűzve az utolsó határnapra, 09. 16-ra :-( Meghívó faliújságon, napirendi pontok között van idei felújítási terv is. Mai napig nem kaptunk írásos előterjesztést. Ez szabályos?

fagyalf Creative Commons License 2020.08.14 0 0 448

Minden építés átalakítás engedélyköteles, pont a statikailag fontos dolgok miatt. Saját tulajdonú lakóingatlannál , amiben csak Te laksz nem szükséges, de ép emberi ésszel, valaki hozzá értővel megnézeti azt is az ember, nehogy teherhordó falat üssön ki.

Előzmény: muti54 (446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!