"de ha összetolom a szerkezetet és elengedem a gombot, akkor is szétugrik."
Persze, hogy szétugrik, így kell működnie, ettől önbeálló.
Az összenyomhatóság csak a beszerelés miatt szükséges.
Hát....a gátló gyártmány kérdése nem könnyű. A legtöbb szerelőnek van egy kedvence, de alapvetően mára már mindegyik lutri egy kicsit. Régen a Sachs nagy név és jó márka volt, mostanában meg belefutottam jópárszor vacak termékükbe. :-(
A Kayaba volt még anno a minőség, de azóta másoktól már hallottam arra is panaszkodni, úgyhogy nekem tuti tippem nincsen sajnos erre. :-(
Megnéztem a kiszerelt bowdent. Van rajta gomb. Működik is, de ha összetolom a szerkezetet és elengedem a gombot, akkor is szétugrik. Mindegy. Hátsó csillapítókat cserélnék, melyik vált be/a gyári elképesztő drága/ TRW esetleg?
Kicsit összepakoltam a sufiban a lomokat, és találtam pár dolgot, ami megmaradt a Xsara után :( kormánymű, bal első ajtókilincs, ajtóhatároló, felújítást kérő de kocogtatásra működő indítómotor, bontatlan zacsiban hátsó rugalmas fékcső. Ha valakinek kellene, Pécs közelében lakom, és 2 hatos pakk Dreherért átadnám ;)
Ez ugyan nem Xsara, de a lényege ugyanaz: kb ilyesmi módon lehet összenyomni, visszafele meg önbeálló. Léteznek olyan utángyártott bovdenek is, amiket nem lehet oldani (egyszerűen, csak nagyon macerásan, szétszedve) , ebben az esetben gomb nincsen a végénél és jobb cserélni egy gombos kivitelre mint szenvedni vele.
A pedálnál a fehér hengerbe meg kell nyomni valami pöcköt, ekkor elengedi a feszítést és visszaáll alap helyzetbe (vásárláskori).
Kuplung csere után sokáig kell nyomkodni vagy elkezdeni használni ha lehet és meg kell várni amíg újra felfeszíti magát.
Nekem ez kb. 100 kinyomás után történt meg, napi szinten használtam így volt kb. 10 nap amire beállt.
Ne lepődj meg elsőre éppen csak 1-2 cm-re felengeded és ugrani fog a kocsi, ezt az állást nagyjából félútra - középre kell beállítsa. Ha ide nem áll be akkor bowden csere kopás miatt.
Éveket állt az autó mozdulatlanul. Csak a km biztos benne, meg, hogy nem volt nagyobb sérülés. De, hogy az előző tulaj hogy bánt a bal lábával, fogalmam sincs. Ami biztos, hogy amikor kinyomom a kuplungot, pattan egy nagyot és visszaugrik a helyére. Ha kézzel visszaállítom, dettó.
Első körben kuplung bowden csere, ha a hiba továbbra is fennáll akkor kuplung csere és ellenőrizni a kiemelő villát, és annak a tengelyét, mert az szét tud kopni felújításra.
Ha kuplungot cserélsz mindenképpen szett-ben cseréld és féltengely szimmeringek, főtengely szimmering és váltó nyeles tengely szimmeringet is cserélj.
Az előzmények, megvettem az autót, váltóolajat cseréltem, bal oldali féltengely szimeringet/szivárgott, meg kicsúszott a féltengely, amikor a törött rugót cseréltem / vettem hozzá új szervópumpát, azt is lecseréltem. Jött a motorolaj, szűrő és jutalomként most ez a kuplungbowden talán? Rengeteget állt az autó, szinte ingyen jött. Szerencsére szeretem a régi autókat, de ezt most nem értem.
Kedves tapasztal Citroenes tulajok. Magyarázza el légyszi valaki, hogy az miért van, hogy kinyomom a kuplungot, egy nagyot pattan a pedálnál, visszaugrik a kuplung, a pedál beragad. A köv. próbálkozásnál dettó. Szerencsére olajcsere után a garázsban. Lekaptam a pedált, de nem értem mi van. bent a kábel nem ugrik vissza, de a kuplungnál igen.
Az alatt, hogy nem megy az utas foglaltság érzékelő, mit értesz? Mindig azt érzékeli, hogy van utas ( ez nem gond, mert ha baj van, nyílik a légzsák, és ha ekkora a baj, akkor azt ne sajnáljuk...) ellenben ha folyton "nincs utas" az baj!
Nekem 1-es Xsara van, szerintem a tiéd nagyon más. Nekem hangképzés sosincs, az öv bekap solasra is csak piros lámpa figyelmeztet.