Csak megnéztem végül, bár erősen megkopott az érdeklődésem a Covenant óta. Hát, ez amolyan húzzunk le még egy rókabőrt a meghatározó franchise alapvetéséről feelinget árasztott.
Semmilyen pluszt nem adott hozzá az Alien univerzumhoz, de az éltes fanok számára fullra tolta a romantikus nosztalgiát egy kb vintage remake formájában. Jelenetről jelenetre megidézve a legendás klasszikust.
Mint ilyen nem is volt olyan rossz, de hát nyilván többre vágyna az ember. Szívesen megismerkednénk ennek a világnak a mozgató rúgóival. Az okokkal, okozatokkal, árnyalhatnánk a xenomorph-okat némi inteligenciával, ami kiemelné őket a kvázi állati ösztönylény sztereotipiából. Aztán a casting-ossal is szívesen elbeszélgettem volna a munkája főbb szempontjairól....stb stb
7/10
Így utólag egyre inkább egyre inkább felértékelődik az a nyomorult Prometheus is.
Najo, de azert minden ertelmes ember tudja mi van a vilagurven es azt, hogy egyburhajo hajomuvebol milyen hofoku gazok aramlanak ki. Ne kezdjuk mar megmagyarazni, hogy az a kezdo jelenet rendben van gumos xenovalert a Nostromo feliratu hajodarabbal.
Hm nem is tudom, megnéztem a pár utolsó filmkockát, eléggé egyben van, sőt kalimpál :)
Ráadásul ezt a jelenetet csak úgy tudták anno megoldani, hogy vizet fújtak ki és megvilágították, ezért se nagyon érzi az ember, hogy szétégett/darabokra robbant.
jah:) valóban. a robbanás csak a tojásokat csinálta ki, meg a királynőt, aki rakta azokat, bár nem tudom honnan került a királynő a Nostromo-ra, talán nem hiába vágták ki a tojásos jelenetet.
szóval Big Chap valóban a mentőkabinból repült ki, majd szépen a begyulladó hajtómű csóvája szanaszét égette. az is logikus, hogy utána élve marad és gubózik egyet:)
szerintem Biga nem arról a gumózásról beszél, hanem ami az űrállomáson történt.
amúgy ennek a filmnek a legnagyobb hibája a hibrid beerőltetésén és másodpercek alatt történő kifejlődésén túl az, ahogyan az első résszel összekötik. Ez a robbanás atomjaira szedte szét a Nostromót és mindent, ami a környezetében volt kábé 2 parszeken belül. Nemhogy még egy gubózódásra képes egyedet hagyjon maga után, vagy egy akkora darab törmeléket, amin a Nostromo neve kivehető:) Ez pont ugyanaz a gyagyaság, mint a star wars-ban, a félbetört, pocsolyába hullott death star darab esete Tóth Marival jelenet.
Engem inkább az zavart, hogy Ripley-t úgy szedi elő a W-Y az Aliens-ben, mint aki tényleg nem tud semmiről, most meg kiderül, a vállalat másik csoportja be is gyűjtötte Big Chap-et...
Az Alien 1-ben asszem találnak levedlett bőröket, ott még valahogy lehetett érezni az idő múlását. Illetve a könyvben tudja a staff, hogy valami rájár az éléskamrára. Szóval ott szerintem azért nem negyed óra alatt ment végbe. Ennek így mi értelme volt? Pláne, ha amúgy voltak ott egyéb alienek még, nem csak ez az egy.
Ian Holmes arca nekem nagyon-nagyon rajzolt benyomást keltett. Később, amikor már csak a kijelzőről beszélt, az OK volt, de amikor ott álltak vele szemben, az gagyi volt. Még a Rogue One-ban kutyázták sokat Leiát, szerintem az jobb volt, nem? Pedig az is már milyen régen volt.
"Kay meghalt"
Biztos ez? Pláne ebben a franchise-ban? :D Pláne, miután még ivott is abból a csoda-lötyiből, ki tudja, milyen erőre kapott attól!
"megölte a hibrid, még talán van egy jelenet, hogy eszik (?) is belőle"
Szerintem ott szopik róla, szóval hogy emlős, érted. Kay korábban még oda is nyúl magának, hogy megindult a tej termelése, de nem anyatej jött, hanem ilyen fekete trutyi. Arra cuppant rá a bébi, de ezt szerencsére nem mutatták...
Szerintem az epizód legjobb újítása amúgy az android volt, úgy mindenestül, az a szál szerintem eléggé rendben volt és a színész is a helyén volt
Szerintem már Bishop se volt autista ("szintetikus vagyok, nem hülye"), Andy azért volt különleges, mert egy ideig a lányt védte az "elsődleges direktívája", aztán ezt változtatta vissza az upgrade a cég védelmére. Érdekes, hogy nem volt semmiféle biztonsági kérdés, hogy "biztos felül akarja írni az elsődleges direktívát?" :)
Néztem egy videóban, nekem eddig nem is tűnt fel, hogy az androidok neve ABC sorrendben jön ahogy látjuk az újabb modelleket/filmeket :)
Ez a báb dolog nekem egyébként tetszett, hogy van még egy fázis, amikor a kis chestburster átalakul. A fejlődési szakaszok tulajdonképpen a kezdetektől nagyon gyorsak, "csak" kimaxolták az újabb filmekben. Érdekes, hogy erre valamelyik filmben igazán szánhattak volna pár percet, hogy mondjuk premier plánban bemutatják, hogy olyan emésztési rendszere van, hogy 99%-ban beépít mindet és szinte szemmel láthatóan növekszik minden falat után :)
Nekem Iam Holmes CG-sítése nem volt zavaró, amúgy is egy androidot játszott ami valahol mégis élettelen...
Kay meghalt, megölte a hibrid, még talán van egy jelenet, hogy eszik (?) is belőle. Ez egyébként fura volt, mert az Alien 4 hibridje meg odavolt Ripley anyuért, Kay nem volt ilyen szerencsés.
Egyébként a hibrid, hát, nem is tudom... Amikor néztem a filmet, egy kicsit kirántott az élményből. Igazából nem tudtam eldönteni, nevetséges vagy hátborzongató, vagy mindkettő egyszerre. Utána viszont megnéztem pár videót/olvastam Bobróczky Róbertről és valahogy utólag - elismerve, hogy sokak mellett én is azt hittem először, hogy CG vagy legalábbis valami animatronic trükk - most inkább tetszik. A xenomorphokat már megszoktuk, szinte ismerősök, ez a hibrid visszahozott némi valódi idegen feelinget.
Végülis az, hogy a Weyland-Yutani már az Alien idejében kutatgat, az nem volt meglepő, bár Big Chap újrafelhasználás annyira nem tetszett, de egye fene, el nem rontotta az első két részt, talán sikerült is neki nagyobb perspektívába helyezni. (Na ez nem sikerült szerintem jól a Prométheusznak/Scottnak).
Na ja, de összességében én is úgy gondolom, hogy nem rossz film ez, de nélküle is meglettünk volna (meg főleg a Covenant nélkül). Persze hagytak annyi kérdőjelet, furcsaságot (szerintem is tuti volt királynő is ott valahol) hogy azért valószínűleg megnézném a folytatást :)
Egyébként arra is gondoltam, hogy a kis xeno, akinek megtalálják a levedlett bőrét, az nem ugyanaz, mint amelyik utána kikel abból a bábból. És akkor mégsem nő fel olyan gyorsan, csak egy picit megtévesztik a nézőt. Ahogy a film második felében csillió nagy xeno is előkerül valahonnan... illetve kell legyen egy királynő is a hajón
Talán azon az alien-folyosón kellett volna végigmenni, amin hőseink végül inkább visszafordulnak.
Ennek miért nem lett olyan címe, mint a régieknek, hogy mittudomén, Mégsem halt meg a halál? (csak elbújt!) (Mondjuk asszem már az ultra-szar Covenantnak sem volt ilyen kreatív címe)
Az eleje, ehh... Nem tetszett, hogy most meg az első rész végét írták felül. Viszont a design meg a hangulat kifogástalan. Tojok én rá, hogy fanservice, ez nem az! Ez Alien design, akolmeleg, otthonos a fényképezés meg minden, nekem ez védjegyesen Alien, el a kezekkel!
A deep fake (?) zsákos Bilbónál azért sajnos felszisszentem. Olyan előrehaladott már ez a technológia, nem? Akkor ez miért nézett ki már megint ilyen gagyin? No de mindegy, a filmen az ilyesmi nem ront. A kínos hőmérős-lopakodás viszont igen. Meg az is, amikor 17 perc alatt (még be is mondják!) két és fél méteres, végleges méretet ölt az újszülőtt, 15 centis baby xenomorph.
Aztán valahogy itt talajt is veszít az addig egészen jól működő film, kezdik tényleg fullba nyomni a fanservice-t meg a világon mindent. Túl sok Alien kerül elő (de akkor miért kellett olyan sok időt tölteni azzal az eggyel?), a sav kerülgetés már vegytiszta Super Mario. Mondjuk az viszont elég jó poén, hogy az űrhajóba még a Moszkva tér is befért :D Aztán szerintem a végét egy olyan 3 endinggel elegánsabban is elmondhatták volna. Értem én, hogy kényszeresen mindig valami újat kell kitalálni az Alien filmbe, de valami ilyesmi már volt a 4. részben is és már az is szar volt! A zenéje viszont nagyon jó, aaaa... Benjamin Wallfish <3
Illetve tetszett még a főszereplő lány is és az android is telitalálat.
Összességében azt gondolom már rég, hogy nincs ennyi ebben a franchise-ban. Minél többet magyarázzák (Prometheus sux!) teljességgel feleslegesen, annál kevésbé érdekes. Ez a Romulus sem ad már a világon semmit, de az átlag Alien folytatásoknál bőven jobb és kb a feléig teljesen jól éreztem magamat közben tőle.
egy érdekes gondolat, spoileres: ügye van a néger robot, aki valamiért ilyen autista robot. de a szoftver frissítéssel csúcs-értelmes tökösrobot lesz belőle. na most ügye a legtöbb ember fejében az AI valamiféle marha okos de autista-jellegű értelmes entitásként él, amit a SW mutatott be nagyon jól (lásd C3PO stb, a disney persze ezt is elcseszte, ott már nem autista-jellegűek a robotok). tehát az új alien film kicsit ezt a témát is pedzegeti... hogy jó lesz szembe néznünk azzal hogy bizony az AI nem autista valami lesz...
alien romolus: nekem tetszett. nem egy kiemelkedő alkotás, de egész jó. a legvége jelenet amikor a "főgonoszt" legyőzik, az kissé semmilyen volt. a néger robot jó volt, abból sokkal többet kihozhattak volna.
Lassan a rejtély/misztikum áttolódik a xenomorph-ról a black goo-ra. Arról le lehet húzni még pár bőrt, hogy milyen xenók alakulhatnak ki.
Bár nem tudom, ez most misztikum vagy egy baromi nagy következetlenség :) A black goo-ból ha egy engineer issza meg, egy egész bolygónyi élet lesz vagy ha megfertőzi, akkor deacon, ha egy random nő belövi magának, akkor egy slendermorph, ha fertőzött férfi megtermékenyíti akkor óriáspolip....
Szóval ebben a black goo-ban benne van az enginer+xeno DNS-e és ahhoz keveredik még a host DNS?