Keresés

Részletes keresés

kavicsos1964 Creative Commons License 1 napja 0 0 42469

Próbáld csak ki ((::!!

Előzmény: beetee (42468)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 42468

Tamarának? Biztos....

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42467)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 1 napja 0 0 42467

Nem a rákot gyógyítja, hanem potencianövelő hatása van. :-)

Előzmény: AmazingGecko (42466)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 42466

Tamara cseresznyéje van valakinek?

Cseh fajta és csupa jókat írnak róla: kiváló ízű, nagy termésű, hasonló a Germersdorfihoz, de sokkal többet terem, ropogós, gyümölcse sokáig a fán tartható, a hűtőben több hétig eláll és a rákot is gyógyítja.

Ez valóban igaz mind vagy csak marketingszöveg?

kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42465

Lehet én vagyok rosszul összerakva de nyári körtét csak pálinkának ültetnék ! Ki eszik nyáron körtét amikor rengeteg nyáron termő gyümölcs van pont abban az időben amikor érik a nyári körte . Cseresznyék tömkelege ,sárgabarackok ,őszi barackok pl. A téli időre kell szerintem koncentrálni akkor ugyanis semmi sincs gyümölcs csak alma ,de jó társ lehet mellé a téli körték !  Megfigyelés az is hogy a cseresznyékből a rövid szárúakat kell választani mert azok szél állóak nem tudja a termést a szél rázás összeverni és nem károsodik így . Meggyből is létezik ilyen rövidszárú ,ha tudnám mi a neve és ráadásúl korai igazi savanyú megy és szép nagy gyümölcsű és nem kukacos ! Egyet oltottam tavaly de hogy áttelel-e nem tudom ,de még februárban még oltok 3-mat hátha sikerülne ,még van egy alanyom hozzá !

Előzmény: AmazingGecko (42464)
AmazingGecko Creative Commons License 3 napja 0 0 42464

Olvastam valahol, hogy a Bókoló körte a Nyári Kálmán körte egyik változata. Tudja valaki, hogy mi a különbség a kettő között?

Az érési idő a leírás szerint ugyanaz. Külsőben, ízben, állagban van valami különbség?

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/korte/bokolo-korte-533

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/korte/nyari-karman-korte-46

AmazingGecko Creative Commons License 3 napja 0 0 42463

Azt még nem hallottam, hogy a Packham körtét Téli Vilmosnak nevezik. A faiskola, aminek fajtalistáján fel van sorolva a Téli Vilmos, ott fel van sorolva a Packham körte is, szóval elvileg más-más fajtának kellene lenniük.

Igaz ugyanazon a fajtalistán fel van sorolva a Germersdorfi 1, Germersdorfi 3, Germersdorfi 45 és a Schneiders späte Knorpelkirsche is, ami elvileg megegyezik azzal a cseresznyével, ami nálunk Germersdorfi néven fut. Itt viszont lehet, sőt, szinte biztos van is legalább egy kis eltérés, mert nálunk a Germersdorfi fajtakörnek három szelektált klónját árulják, ezek között van kis eltérés méretben, érési időben, az anyafajtától (Schneiders späte Knorpelkirsche) pedig valószínűleg szintén különböznek legalább egy kicsit.

Előzmény: zoli1437 (42460)
AmazingGecko Creative Commons License 3 napja 0 0 42462

Packham nekem is van, remek körte. Két remek, ősrégi fajta keresztezése: Vilmos és Belle Avengine.

https://www.tasteatlas.com/belle-angevine

Tavaly gyönyörűen termett, a poloskák nálam nem bántották.

kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42461

Olyan van nekem ,ízre kiváló ha a poloska nem volna és a fám nem egy törpe gnóm lenne akkor nagyon jó lenne ! De most lett vadama alanyom ,oltás lesz februárba !

zoli1437 Creative Commons License 3 napja 0 0 42460

Valahol a Packhams Triumphról írták, hogy Téli Vilmosnak is nevezik.

A Vilmos az egyik őse.

Előzmény: AmazingGecko (42456)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42459

Árpával érő nekünk volt nem elállós és szó szerint árpába kellett tenni hogy szép sárga legyen . De ezek már a poloska miatt nem biztos hogy jó választás ,mert a téli körtém is már mind tönkre ment még az a kevés 3 vedernyi is nagyrészt a szemétben végezte a poloskaszívogatások miatti rohadások miatt . Pedig ezt október 1-jén kell leszedni és betárolni ez akkor még olyan mint a beton ,beleharapni nem tudsz ,még is megszurkálja az a retek . Majd már az lesz hogy Topázzal lefújom 2 héttel a leszedés előtt hogy ha seb van rajta le legyen fertőtlenítve mert azért ennek a körtének áprilisig el kéne álljon ,de a decembert se éri meg legtöbbször ,most is kb 10darab van belőle ,de holnap áthozom és megeszem mind ha megöl is !

kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42458

A sárga vagy fakó cseresznyék közepes ízűek ami felénk volt az egy picit ha nem volt teljesen érett akkor kissé kesernyés ízű volt ,éretten már édes kissé roppanós ! Berakni használtuk arra nagyon jó volt .

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 4 napja 0 0 42457

"mindegyik alatt van valamilyen vetemény vagy gyümölcstermő bokor"

Hát ez innentől növényvédőszeres védekezés szempontjából már a lehetetlen kategória!

Előzmény: AmazingGecko (42455)
AmazingGecko Creative Commons License 4 napja 0 0 42456

Off topik, de tudnátok infót adni a következő gyümölcsökről? Elsősorban íz érdekelne, illetve, hogy van-e olyan rossz tulajdonságuk, ami miatt nem érdemes beszerezni őket. A nyári körték szotyósodnk, tudom, de azoknál ez normális. A citromsárga cseresznyéknek viszont el nem tudom képzelni milyen íze lehet.

Meggy: Turmalin

Körte: Szép Heléna, Téli Vilmos (Ezekről semmilyen infót nem találtam), Arabitka, Árpával érő, Búzával érő, Mézes körte, Talgar, Noszvaji búzás, Spadone di Salerno, Remetehegyi körte, Kedves körte

Alma: Fuji

Cseresznye: Bigarreu moreau, Bigarreu reverchon, Disznódi fűszeres, Jaboulay, Badacsonyi óriás, Regina, Techlovan, Kordia, citromsárga cseresznyék (Dönissens Gelbe Knorpelkirsche, Cserszegi mézes, Jedinkai borostyán stb.)

AmazingGecko Creative Commons License 4 napja 0 0 42455

Sajnos igazad van abban, hogy nagyon-nagyon nehéz megoldani, gyakorlatilag lehetetlen! Mert helyhiány miatt nagyon sűrűn vannak a fák és mindegyik alatt van valamilyen vetemény vagy gyümölcstermő bokor. Tökéletes megoldás nincs, kompromisszumokat kell kötni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42453)
zoli1437 Creative Commons License 4 napja 0 0 42454

Ma elmentem egy dió ültetvény mellett. Minden fán volt egy flakon valamilyen csalianyaggal.

Kérdés, hogy mivel, mi ellen védekeztek és milyen eredménnyel?

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 4 napja 0 2 42453

"A rovarirtószer, legyen az felszívódó vagy kontakt, igazából bárhova megy, ott jó helyen van. Ha megy az almafára, szilvára,meggyre, cseresznyére, kajszira, körtére is, annál jobb. Csak érésben levő gyümölcsre ne menjen. Ha véletlen megy, akkor pedig kivárjuk az élelmezés egészségügyi várakozási időt."

Ezt nem tudom, hogyan oldod meg? Tételezzük fel azt az "optimális" esetet, hogy nincs veteményed -pl zöldségfélékkel- a kertben 10 méteren belül, csak nem virágzó füvesített terület. Csak szomszédos egyéb gyümölcsfák...

Mospilan még látszólag elmegy, mert eléggé általános szer (sajnos), de azért ez sem kóser, ha van kiszóródás más növényekre. Ez olyan, mintha azt is permetezted volna, ráadásul félig-meddig... Ha a Mospilan évi két alkalommal használható, abból következik a következő probléma. A gyümölcsfákat (és általában a növényeket) más kártevők ellen más időpontban kell permetezni. Ha ehhez tartod magad, akkor konkrétan már nem teljesül a kiszóródás miatt az évi kétszeri használat korlátozás, ráadásul a kiszóródás miatti korlátozott vagy gyengébb dózis miatt még talán erősödik is a rezisztencia kialakulásának a veszélye.

Erre is utaltam előző hozzászólásomban, amikor a kiszóródás veszélyére hívtam fel a figyelmet.

És akkor a kiszóródásról még pár fontos dolog!

Az amit ti kiszóródásnak gondoltok, az csak egy kis része a tényleges kiszóródásnak. Sokkal nagyobb távolságra eljutnak a permetfelhő mikrocseppek, mint azt itt sokan feltételezitek! Nekem az akkumulátoros háti permetezőmnél is megvan a fától számított 5-10 méter a legkisebb, alig észrevehető szellőben! Márpedig teljes (totális) szélcsend nagyon ritkán van vagy inkább nincs, mert még éjjel is van számunkra észlelhetetlen feláramlása a melegebb talaj által "fűtött" levegőnek! Ha ti "szélcsendben" robbanómotoros permetezővel 10 méterre fellövitek a permetfelhőt, akkor az bizony elmegy simán 20 métert! Ha kételkedsz abban amit mondtam, permetezzél úgy ahogy én szoktam, éjjel reflektorral vagy erős fejlámpával megvilágítva. Először meglepődtök, aztán gyorsan felveszitek a maszkot... És ez csak egy jóindulatú figyelmeztetés a részemről!

Ha pedig közben a szél is lengedezik, akkor akaratlanul biztos beszórjátok a környéket. Ezért korlátozott a motoros permetezők lakott településen történő használata!

Igazából a legjobb, ha nem hagyjuk megnőni akkorára a fát, ami a normál védekezést ellehetetleníti vagy tudomásul vesszük, hogy a teteje az ellenségé. Vagy a tetejét létráról permetezed, mint én is szoktam. Igaz a kiszóródás kockázata ezzel csak mérsékelten csökken.

Előzmény: AmazingGecko (42451)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 42452

Nálam is hasonló a helyzet csak a macskából van 11 darab ! hihihihihihi ! Kimentek reggel mind mostmeg folyamatosan ejtőernyőznek befelé a hideg nem tetszett nekik ! A kazánházban lakik 7 cica, 3 állandóan bent van ,1 meg néha jön az olyan gazdátlan cica !

Előzmény: AmazingGecko (42451)
AmazingGecko Creative Commons License 4 napja 0 0 42451

Nálam a diófa a kert közepén van, nem is túl nagy még, talán 5 méteres. Kb. 15 éves. A szomszédok 20 méterrel odébb vannak, őket nem érinti a permetezés, mellesleg ők is permeteznek. Sosem szóltak még a permetezés miatt. Háziállataim nincsenek a macskákon kívül, ők addig a házban vannak természetesen.

"Legalább 90%-ban nem tudod megoldani, hogy ne érintsen más kultúrát, virágzó növényt."

A rovarirtószer, legyen az felszívódó vagy kontakt, igazából bárhova megy, ott jó helyen van. Ha megy az almafára, szilvára,meggyre, cseresznyére, kajszira, körtére is, annál jobb. Csak érésben levő gyümölcsre ne menjen. Ha véletlen megy, akkor pedig kivárjuk az élelmezés egészségügyi várakozási időt.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42450)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 4 napja -1 0 42450

Motoros permetezővel lakott településen permetezni nagyon rizikós a nagy kiszóródás miatt. Legalább 90%-ban nem tudod megoldani, hogy ne érintsen más kultúrát, virágzó növényt, háziállatokat.

Szerencsés az, akinek olyan szomszédjai vannak, akik szó nélkül tűrik. Többek között ez is fontos része a zöldkönyves tanfolyamnak.

Ezért írtam a monokultúrákat, mert ott ez nem probléma, valamint egy nagyobb egybefüggő terület kártevő mentesítése hatásosabb, mint egy-egy kiskertben.

Előzmény: AmazingGecko (42446)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 42449

Akkora fa itt már nincsen azt a tornádó vagy 15 évvel ezelőtt mindet kidöntötte tövestől a tűzoltók vágták miszlikbe a háztetőkről ! Jó ha 12-méteres ha van mind itt körülöttem . A viharok lecsonkolják őket rendszeresen . A szomszédban az akácokat is csonkig törték mind ,nem is bántam de a sarjakat megint meghagyta !

Előzmény: öreg_néne_b (42448)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 42448

Ha egy 20+ méteres diófát permetezel, akkor nagyon kevés az a 15 méter, aminél messzebb nem lehet a szomszéd.

Előzmény: kavicsos1964 (42447)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 42447

Itt azért 30 méterenként van ház hosszra meg 50-70 méter a kert ! A kertlábakon meg csak a gaz nöl más semmi ,még lekaszálva is csak akkor van ha én levágom kézi kaszával hobbiból ,nagy kárt nem tudnának okozni a permetezéssel a másik utca felé 100 méterig üres telek van kb 200 méter hosszan ,bár az egyikben már van némi kisfa ültetve amiket a 2 év alatt már a felét cserélték mert elhaltak a szakszerű permetezésnek köszönhetően ,vagy a nyúl elrágta tőben és befalta ,de az őz is meg meg metszi őket !

Előzmény: öreg_néne_b (42444)
AmazingGecko Creative Commons License 4 napja 0 0 42446

Miért ne lehetne megvédeni? Két Mospilanos permetezés elég a dióburokfúró légy ellen. Egy július végén, egy augusztus közepén.

Mivel a diófák többsége nagy, ezért a motoros permetező jöhet szóba. Nem kell feltétlenül venni, én mindig a szomszédtól kérem kölcsön. Akinek sok magas fa van a kertjében és pénze is van rá, az természetesen vehet.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42445)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 4 napja 0 1 42445

Különálló (kiskertekben) diófákat szvsz nem lehet már megvédeni.

Tudomásul kell venni, hogy csak a nagy monokultúrákban van esély diótermésre, ahol nagy területen és tervezetten védekeznek.

A szomszéd telken három nagy diófa van. Régen zsákszámra gyűjtötték. Most beszéltem a szomszédasszonnyal, "talán egy vajlinggal" szedett össze tavaly. Ehhez képest iszonyú koszt csinálnak, gondolkodik a kivágásukon, csak az is drága. Igaz ő biztos nem permetezi.

Örülnék, ha mennének, mert sok levél átjön hozzám és nem a postás hozza ( szomszéd is postás volt nyugdíjig... :-) ), hanem az őszi viharos szél.

A tavamból nem győzöm a dióleveleket kiszedni.

Előzmény: kavicsos1964 (42442)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 42444

Semmivel. Hacsak nem akarod a fél utcát beteríteni permetezőszerrel.

AmazingGecko Creative Commons License 5 napja 0 0 42443

Szerintem Mospilannal, mert az 2 hétig hat. Ezt ki lehet egészíteni kontakt rovarölővel. A molyok gyérítésére az is megfelel, kiegészítésként.

kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 42442

De akkor mivel permetezzen ? Mert itt felénk körülöttem 4 diófa van de azokon 2 db épkézláb dió nem temett már évek óta !

Előzmény: öreg_néne_b (42441)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 42441

Házikertben soha.

Előzmény: AmazingGecko (42438)
kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 42440

Létezik szerintem előrejelzés azt kell adoptálni a megfigyelésekkel ,ha a kezdeti szakaszban alkamazod amikor lerakja a lárvát ,vagy a tojást de az sem hátrány ha már kikelt a Mospilan utol éri csak gombaölőt is adagolj mellé a sebet fertőtleníteni . Lehet nem is annyira a kukac a baj hanem a rágás elfertőződése valami gomba által .

Előzmény: AmazingGecko (42439)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!