A csernobili balhé után közvetlenül a Bartók Béla úti Ezermester boltban árulták 200 Ft-ért. Gondoltam, már az alapműszer megéri, a szép bőr tokról nem is beszélve...
Vettem a kicikínaitól telefon fülhallgató csatijába dugható sugárzás detektort. Egy mint egy pendrive, egy 3,5-es jack dugóban végződik.
Nem bírtam ki és szétnyitottam. Benne találtam egy réz fóliával beburkolt kis rudacskát. Kibontva van benne 8 db BC212 tokozású valami. Felirat leszedve. Azon kívül semmi aktív elem. 2-3 nagyon apró (0402-es smd) passzív alkatrész.
De működik. Egy appot kell letölteni. Régi világító számlapos repműszerrel kipróbálva tényleg működik. Persze csak gamma sugárzásra.
A flakonost kapni boltban. Csak pl. 50 gr-ot 100 év alatt sem használok el. Próbára, játéknak vettem a ceruzásat aztán bevált. Nem tudom ez mennyiben tér el a műkörmösök által használttól.
Szilárdságban biztos nem ér el egy 2 komponensű epoxi szintjére, de nagy bugi, hogy apró cseppecskékkel fel lehet építeni kiöntő forma nélkül kisebb hiányokat. Meg nem büdös......
Idáig a "ceruzás" verziót használtam. Most vettem flakonost, kipróbálom azt. A "ceruza" végéből kivett LED-el. Talán annak a hullámhosszában lenne a trükk?
Most csináltam egy bolti 395-405 nm-es 5-mm-es 20 mA-es LED-del is egy próbát. Megnézzük ezek mennyire változnak pár hét alatt.
Érdekes. Nekem van több dolgomban évek óta és szépen tart. Pedig nem egy drága fajta. Mint egy filctoll, egyik végében egy kis csőtoll forma, a másikban egy LED-es kis lampocska.
Nemrég jött egy újabb kis flakon, kipróbálom ezt is.
Előhalászom, évekkel ezelőtt egy nagyfesz mérőfejet szobrászkodtam ki vele.
A kicikínainál kapni UV ragasztót. Teljesen víztiszta, oldószer mentes mézszerű állagú. UV fénnyel megvilágítva erős ragasztást ad és tökéletesen átlátszó. Pár másodperc alatt köt ha UV éri. Akár cseppenként "felépítve" több rétegből kisebb üregeket is ki lehet vele pótolni. Lehet vele venni hozzávaló kis ceruza szerű LED fényforrást is.
Akkor félrehallottam, bocs :) ! Egyetlen egyszer említette a kollégám, és így elkeveredett a sok "kupectrükk" között, amit a suliban nem tanítanak, mégis szükség van rá építés, javítás során.
Egyszer hallottam olyan tippet, hogy a csekély mértékben felhordott Kromofág szépen ragasztja a plexit, és nem ködöli, mint a cianoakrilát pillanatragasztó. Nyersanyagból meg kéne próbálni... Én is vágattam üveget a legmaszekabb maszeknél, régi ampermérőhöz, aminek az üvegét berúgta holmi bakancsos láb. A mutató pedig idomhasábbal kihengerelt huzalból készült, a dekoratív csúcsát egy feketére festett rózsatüske (!) adta :D . Nyugi, nem csak Te vagy fanatikus ;) .
A kb. 10 éves funkciógenerátorom találkozott az anódfeszültséggel, és elhunyt. Digitális volt, használható, de nem az igazi. Gondoltam, nem javítom meg, inkább veszek egy újabbat.
Óriási mértékben javult a technika. Pl. több bites a DA konverter, sokkal szebbek a jelalakok. Még nagyobb frekvenciákon is jól néz ki, több 10 MHz-en.
A legfontosabb javítás maga a frekvencia szintézis. A régi a nem egész számú osztások miatt jitteres éleket produkált, nagyobb frekvenciákon, ahol az előállított jel közelebb van az órajelhez, egészen durván. Az újban kitaláltak valamit, a hiba nagyságrendileg kisebb.
Aztán ez tud mindenféle modulációt, az AM is jól néz ki.
Ez már RF szignálnak is alkalmas, rövidhullámon is. Csak egy csillapító kell a uV tartományra, mert 1mV a minimum kimenet.