Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ránézésre az új hajtás olyan, mint őszibarackon a tafrina fertőzés. Nem mondom, hogy az mert fogalmam sincs, hogy citrusokat megtámad-e az a gomba, de ugyanolyan fodrosnak tűnnek a levelek. Lehet csak valami "ártalmatlan" hiánybetegség de biztos ami biztos alapon én tuti levágnám ezt a hajtást és megsemmisíteném. Sokat nem veszítesz vele ha levágod, viszont sokat nyerhetsz ha a további fertőzést megelőzöd.
A barna foltok szerintem napégés nyomai. A leveleken maradt vízcseppek lencseként fókuszálták a napsugarakat és alattuk megfőttek, megégtek azok a levélrészek. Este locsold/párásítsd a citrusokat, vagy olyan napszakban mikor árnyékban vannak...
A Grapefruit fámon milyen betegség lehet? A beszáradt barna részek a leveleken már tavaly ősszel is megvoltak, aztán télen hajtott egy hajtást (kicsit sok volt neki a teleltetőhelyen levő 13 fok) ami teljesen fakó lett.
Ezt nem lehet megmondani, attól függ mennyi esik felétek. A túl sok se jó, mert kimossa a tápanyagokat. Ebben az esetben persze le lehet takarni őket valamivel, amíg esik.
Én ma fogom kihordani őket a szobából. Termés csak a Sorrentói citromon van, de virág majdnem mindegyiken.
-4 fokot még kibírnak, annál hidegebb csak nem lesz már.
Én azt a melléképületben tudnám megoldani, de már behordtam mindent a házba, az emeletre, nem fogom megint hurcipálni ezt a sok nehéz cserepet. Majd jövőre okosabb leszek és a melléképületben teleltetem őket.
Ott csak az a rizikós, ha bejön valami hideg idő, -15, -20 fok, akkor a melléképületben is lemehet a hőmérséklet -5 fokra, ami már rizikós. Viszont ekkora fagy nálunk nem volt már nem is tudom hány éve. Lehet, hogy 10 éve is megvan.
Köszönöm. Én egy fűtetlen szobában teleltetem őket, a hőmérséklet 11 és 15 fok közt van ebben télen. Ez eléggé a teleltetési hőmérséklet felső határa. Amikor 15 fok van, már elkezdenek hullani a levelek. Amikor viszont lemegy 13-14 fokra, akkor a hullás megáll/lecsökken. Az 0-10 fok biztos ideálisabb lenne. Ezt a melléképületben meg tudnám oldani, ott viszont teljesen sötét van egész nap, ráadásul nagyobb hideg esetén ott lemehet a hőmérséklet -2, -3 fokra is, habár ennyi még nem szokott ártani nekik.
A Káláim még kinnt vannak a kertben, azok is kaptak már -3 fokot többször is, de nem viselte meg őket. Pedig fagyérzékeny növény.
Ha megfelel, válaszolok. Több, mint 20 éve tartok citrusokat, némi tapasztalatom van.
Nem a hónap számít, természetesen.
Az első, hogy minél korábban, minél előbb kezdjenek "magukhoz térni".
A jelenlegi teleltető hőmérsékletét veszem figyelembe, nálam 3-10 fok közötti dec, jan, febr.
Tehát kora tavasszal (március elején) azt figyelem az időjárás előrejelzésnél, hogy mikor kezd az éjszakai külső hőmérséklet közel 5 fok vagy felé emelkedni tartósan.
Ezt lehet március közepe is, de figyelni kell.
Ebben van egy kis kockázat, márciusban még előfordul, hogy néhány napra visszajöhet az éjszakai hideg. Nem menjen 0 fok alá.
Akinek néhány darabja van, könnyű helyzetbe van, mert 1-2 éjszakára vissza tudja menteni.
Nekem közel 40 darab, közte nagy dézsások, az már nem megy.
Én java részt a teraszomra viszem, ott kissé védettebb.
De, még egyszer sem volt, hogy fagy érte volna a citrusaimat és a korai kirakást nagyon meghálálják.
Tavasszal már megvettem, szépen van rajta termés és már kezd sárgulni a telelőben. Szerintem most decemberben fogyasztható lesz, kíváncsi leszek az ízére.
Ennél egy limonádé szerű ízre számítok, amit nem kell cukrozni.
De természetesen ég és föld különbség alapban ennek a várható íze és a Sweetie vagy Oroblanco íze között.
Nem tudtam. A legzavaróbb a dologban, hogy látod a cédulát a fácskán, és látod a termést. A cédulán az a fajta zöld citrom van, amit árulnak a boltokban.
Amit kaptam, (a cédulával együtt) a termés meghaladja a 10 centit, hosszúkás és normál citromra hasonlít.
Nem akartam vitát kezdeni, csak valami nem stimmel.
Pont azért fordultam hozzád, mert évek óta olvasom a hozzászólásaidat, ismerem a szakértelmedet.
Buddháról meg annyit: én csak törökülésben láttam szobrot, bár lehet, hogy van álló Buddha szobor is, csak én még nem láttam.
"A sweetie, vagy más néven oroblanco (fehér arany) pedig a pomelo és a grépfrút keresztezésével jött létre. Gyakorlatilag kizárólag Izraelben termesztik. Édes, mag nélküli citrusféle."