Igen, ez pontosan így van, a saját termés íze egészen más, mint az éretlenül leszedett, fél világon átutaztatott, kényszerérett gyümölcsé. Az oltvány mangómat tavaly vettem, s ugyan kötött is, később sajnos elsőre még eldobta a termést. Talán majd idén :-)
Viszont hatalmas élmény volt, hogy saját növényről szedett avokádóból csinálhattunk guacamolét :-)
A japán naspolya esetében sajnos valóban az a helyzet, amit írsz, a virágok alapvetően elfagynak, enyhe tél, jó fekvés vagy leginkább szerencse kell ahhoz, hogy termés is legyen. Igazából maga a növény annyira szép, hogy egyszerűen dísznövények is érdemes tartani.
A saját hazai termés íze messze felülmúlja a félig érett behozott gyümölcsökét.
Két példa: nagyon drágán vettem nagy méretű papaját féli éretten (pedig repülős volt) és messze nem hasonlított a saját kiló feletti papajámhoz, amit teljesen érett állapotban szettem le, saját lime lével meglocsolva fantasztikus zamata volt.
A másik a mangó, amit olcsón üzletben véve nem igazán finom, tavaly saját 3 mangó gyümölcsömet kóstoltam és ég és föld különbség az ízben, a zamatosságban.
Az, hogy a növény átvészeli a telet, tudom.
De a virág hideg-fagytűrése messze a növény fagytűrése alatt van.
Mondjuk a fa kibír -15 fokot és a virág max. -3 fokot.
Ha a virág elfagy (nagyon valószínűnek tartom), termés nem lesz.
Emlékezeteim szerint a tavalyi tél hőmérséklete kevésbé volt nálunk kemény, mint most. Jövő héttől -6 fok éjszakai hőmérséklet várható, a virágoknak nem ideális.
Egyetlen növényem van, ami csak sima virágzó és télen virágzik, Téli Jázmin, na annak mindegy a hideg.
Hosszú évekkel ezelőtt én is a Füvészkertben szerettem bele a japán naspolyába, november hónapban voltam trópus a télben kiállításon, és akkor kezdett virágozni a pálmaház oldalában. Csodálatos illata volt.
Én levágtam egy virág ágat náhány napja a sajátomról, és behoztam vázába rakva kezdett kinyílni a napokban és finom az illata, de hát nem tömeges illatfelhő.
Egy-két éve a Lidl-ben árulták, akkor vettem is, de még éretlen volt, így annak nem volt egy mámor az íze (a magjából van egy magoncom, amitől szabadulni kellene). Én is oltványt vettem, s az első néhány évben télre bementettem a kerti kis házba, de ez a második tél, amit már kint tölt (nagy dézsában, amit már mozgatni is emberpróbáló lenne). A növény amúgy simán átvészeli a teleket, s most tele van virággal. Tavaly megmaradt és beérett rajta 3 szem, így végre meg is tudtam kóstolni a saját termésemet. Az ízét talán leginkább a datolyszilvához tudnám hasonlítani (persze nem teljesen olyan).
Valamikor jó régen, általános iskolás koromban kóstoltam egy szemet. Egy osztálytársam Szíriából jött haza, ott voltak a szülei kiküldetésben. Hozott be a suliba pár szemet, azt mondta rá, hogy musmus. Emlékeim szerint tényleg lédús, de az íze elég semleges, leginkább talán cseresznyeszerű volt. A gyönyörű, aranyszínű magot persze elültettem, ki is kelt, de csak egy nyarat élt a lakótelepi erkélyen.
Én a legfőbb csáberőnek az illatos virágait tartom, egyszer szagoltam a Füvészkertben, az tényleg csodás volt.
Nálunk az egyetlen rettentő különleges növény, nem kimondottan hazai tájakra.
A leírások alapján a növény akár -15 fokot is elvisel, csak egy a gond. Ez a gyönyörű, egzotikus kinézetű fa télen kezd virágozni (november, decebmber) és a virágok sajnos csak néhány fokos fagyot bírnak ki. Ha virágok kibírnák, május körül érnének a különleges, finom gyümölcsei. Lédús, zamatos, sajna én még nem kóstoltam.
Érdekes: Cserimojót, Cukoralmát, Zapotát, többféle marakuját, papaját és sorolhatnám kóstoltam, de japán naspolya terméséhez nem lehetett jutni.
Én nem magoncot, oltványt vettem, közel 8-10 éve.
2 évet dézsában tartottam és télen a pincében, de iszonyúan kezdett nőni, így pince fala közelében, védett helyre ültettem ki minimum6 éve.
Első években télire takargatta, semmi nem fagyott, hozta az óriás fényes leveleit, de nem virágzott.
2024. novemberben jelentek meg rajta temérdek fürtös virágok. Szurkoltam, hogy bírják ki a -2-3 fokos hideget. Néhány fürtöt likacsos hálóval betakartam.
Csak hát egyre hidegebb várható, nem tudom mi lesz ebből tavaszra. Í gy aztán nem lesz kóstoló.
Szerintem oltott japán naspolyát lehet kapni, ha már oltott mangót lehetett kapni.
Japán naspolya fát mennyire éri meg venni? Szép a fa, valamennyire fagytűrő is, de a lényeg, hogy mennyire finom a gyümölcse?
A másik meg az, hogy idehaza többnyire magoncokokat, magcsemetéket árulnak, azoknak meg gondolom kisebb/gyengébb minőségű a termése. Oltott, nemes Japán naspolyát lehet kapni idehaza?
Pekándió: tényleg nem megy bele a dióburokfúró légy kukaca?
Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.
Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.
kelenvölgyi díszfaiskola jó, sokféle egzotikus gyümölcsfájuk van. Mondjuk indián banán ha jól látom most pont nincs de időnként szokott lenni. Plusz dmkert is jó.
Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc". Ez mit jelent?
Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.
Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?
Nekem is van 2 db Nikita gyümölcsből magonc, és egy ismeretlen datolyaszilva magonca. Vannak vásárolt és saját oltványok is datolyaszilvából is, de kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle.
Auchanban vásárolt datolyaszilvában talált magokat ültettem el, s most van két csemetém. Ezekből az anyagyümölcsnek megfelelő termés várható vajon, vagy csak valami apró korcs?
Nekem gyepbe vannak ültetve, és vígan elvannak. Az igaz, hogy ameddig kicsik voltak, a tövük takarva volt fűnyesedékkel egy koronacsurgónyi méretben, de olyan méter-másfél méter után már intézte magának a gyeptelenítést, mert mikortól leárnyékolta saját tövét, a fű se nőtt ki alatta.
A kapálógépezéshez tapasztalat híján, csak okoskodok. Szerintem sekélyen gyökerezik a gyökereinek egy (jó) része.... Mint a fenyő.
Már két nagy Indián banán fát kivágtam, a törzsnél ki is ástam. de sarjadzik a bent maradt rész. Nem kicsit, nagyon! olyan 8 méterre is tört elő sarj az eredeti helyétől!!! Szóval megszabadulni sem egyszerű egy-egy idős példánytól.
Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem eltartható, nem, vagy korlátozottan feldolgozható, és mindig van másik hagyományos, nekünk finomabb gyümölcs az érési idejében, tehát csak a helyet foglalja. Egyébként díszfának elmegy a szép nagy leveleivel.
Nem kell kapálgatni, nekem körbe vannak mulcsolva kb 1 m átmérőjű körben azon túl fű van. Teremnek mint a bolondgomba. És a gyümölcse szerintem elképesztően finom.
Nem szereti a teljes napfényt, eredeti élőhelyén is inkább cserjeszint. Víz kell neki de nem extrém sok
Ezt olvastam az egyik kertészeti oldalon. Ez tényleg igaz?
"Rendszeresen visszatérő panasz, hogy az indián banán növény nem fejlődik megfelelően. Az indián banán igen érzékeny a gyomos, füves területre! Mindenféle gyomot, gyepet, lucernát és egyéb gizgazt (!) távol kell tartani az ültetést követő, legalább 2 évben, a növény 1-2 méter sugarú (vagyis 2-4 méter átmérőjű!) körzetéből, illetve gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, ami száraz idő esetén 10-15 liter víz, heti 3 alkalommal! Az alapos öntözés egyik feltétele az ültetéskor megfelelően kialakított tányér! Nálunk gyepbe és kapálógépezett területre is került ültetésre Asimina. A gyepben a növények 50-100 centis magasságot tudtak elérni 10 év alatt (!!!), ezalatt az első két évben kapálógépezett területen évi 50 centi volt az átlagos növekedés, és a harmadik évtől már megjelentek az első virágok is! A fiatal növények az első terméseket még általában eldobják, de 4-5 éves koruktól már szépen teremnek! Szóval megéri a fáradságot!"