Csak szólok, hogy a durrogatástól "világgá ment" ebekre milyen konkrét veszedelem leselkedik még. Gróf Széchenyi Zsigmond, de földmíves tanító(m)mester Fekete István is megírta vala: A vadászbabona szerint, "Újév napján ki kell menni vadászni (a vadászterületre) és el kell ejteni valamit (vadat ugye...) és akkor/attól lesz szerencsés az az induló év!" Ezt egyesek a mai napig komolyan veszik és ki is mennek január elsején. A lakott területektől nem is túl messze eső vadászterületre, ahonnan az előző este és egész éjjel világgá űzte a vadállományt a háborúra hajazó durrogtatás a tűzijátékok özönével, tiltott petárdákkal, de még a horvátországi puskadurrogtatások is áthallanak évtizedek óta... Szóval, kimegy a "hagyományápoló" stüszi és leírja a köröket, vagy felül egy (két) lesre is. Na de a vadak nagyon eltűntek ám ezen időre! És akkor mivel találkozik a vadászterületen? Na mikkel? A szerencsétlen elmenekült kutyákkal, amik a lakott területekről szöktek, csak ők nem oly messzi, mint a szarvasok pl. Aztán, hogy a "kóbor kutya dúvadnak tekintendő és lőhető, sőt kilövendő" a vadászati regula szerint, hát akad bőven "vadász" (...) aki a másnaposan zúgó fejéből áradó lődühét ki is éli azonnal, ha meglátja a kutyát (kutyákat is) a vadászterületen. "Kilövi az ebet" és el is tünteti általában. Mert tart a gazdája haragjától, esetleges bosszújától. (Fűrészeltek be már "hochstand" létráját alulról, mert éppen ott lőtték le az illető 2 német juhász "farkasát" anno! - Az a kilövés amúgy jogos volt. - Csak más vadász esett le majdnem ugye attól a célzott bosszú-merénylettől.)
Nos szóval: Mindenki nagyon ügyeljen a kutyájára, de tényleg! Az ún. hebehurgya (pl. szőkenős típusú) ebgazdik pedig ha január első hetét azzal akarják tölteni, hogy plakátolnak és/vagy a Facebookon hirdetik a kutyuli eltűnését, hát kérjenek meg egy megbízható embör ismerőst és nézzék meg a helyileg illetékes vadászterületek BEÍRÓ KÖNYVÉT, KÖNYVEIT! (Mert aki kimegy vadászni, az köteles oda beírni magát. Biza!)
Tudnék regélni konkrét esetekről, de így a sok év után is: jobb a békesség!
Nem értem, miért ez a nagy cirkusz a nyavalyás petárda miatt. Emberek, jártatok már Bécsben szilveszterkor? Vagy Pozsonyban? Na, ami ott megy , AZ petárdázás, AZOK petárdák. Magyarországon nem is lehetett kapni minőségi petárdát, csak a vacak kis kínai zöldet, meg a Megatresket. A németeknél a petárda nem 3 grammnál, hanem 30 grammnál kezdődik.Az olaszok Cobra 6 nevű terméke (Di Blasio Elio) pedig majdnem 50 gramm flash elegyet tartalmaz. Az emberek mégsem csapnak cirkuszt, hogy "a másik durrogtat, jaj Istenem..." Ilyen a magyar. Nem tudja magát jól érezni, és ha ez a másiknak sikerül, akkor feljelentjük, szaladunk a rendőrségre. Szégyen!
Mint arról beszámoltunk [1], tizenketten sérültek meg, amikor robbanás történt Szigetszentmiklóson, egy pincehelyiségben csütörtök éjjel. Szemtanúk szerint egy pirotechnikai eszköz okozta a tüzet. A tizenkét sérültből egyes hírek szerint hárman sérültek meg súlyosan, más hírek szerint egy embert súlyos-életveszélyes légúti égési sérülésekkel vittek kórházba, egy másik ember pedig súlyos füstmérgezést szenvedett. A többiek könnyebben sérültek.
Nagyon helyes, hulljon a férgese, majd megtanulják a leckét.
Már megint ez a sok infantilis petárdázós köcsög. Nem értem, hogy egy felnőtt ennyire csököttagyú legyen. Már két órája próbáljuk altatni az unokámat .... a két kutyám pedig reszketve ül a sarokban.
Legalább egyszerre csinálná a sok hülye, éjfélkor az összeset, még látványos is volna.
Az egyik idióta a szomszédom, éppen két órája durrogtat az állat .... jellemzően nyáron veszítette el az állását, egy fizetésből él a 4 fő, de rakétára van pénz .... már vagy kétszázezernél járhat anyagilag, remélem hogy ez volt az utolsó lóvéja és januárban zsírosdeszka ....
Én hiába adok neki nyugtatót. Csak kábultabb tőle, de kábultan, sokkos állapotban is próbál menekülni.
Sok-sok éve minden szilveszterem azzal telik, hogy az állataimat próbálom nyugtatni. És amikor a gyerekem pici volt, akkor ő is félt ilyenkor.
Ha módomban állna, betiltanám mind a tüzijátékokat, mind a petárdázást.
Azok számára, akik efféle szenvedélynek(????) akarnak hódolni, teremtődjön meg ilyen lehetőség, de olyan körülmények között, ahol a többiek állatait-gyerekeit nem félemlítik meg.
Az utóbbi években felénk gyakorlatilag folyamatosan van pufogtatás ilyen - olyan címszóval, mert ma már pl. születésnapra is tüzijáték dukál.
A durrogtatás kedvelői Afganisztánba vagy Irakba is elmehetnek. Oda úgyis akciós utak vannak, csak az odafele utat kell megvenni, mert visszafelé kicsi a valószínűsége, hogy jönni fog.
Én a tűzijátékot nem ellenzem. Ha az nem két hétig tart, hanem dec. 31. éjfélkor. Persze ésszel kell használni, gyerekeknek csak felügyelet mellett. Tavaly mi is vettünk néhány apróságot. Az volt az elgondolás, hogy a 13 éves fiam inkább velem együtt próbálja ki mint a haverokkal titokban. Most kérdeztem tőle, hogy szeretne-e az idén is kilőni néhány csillagot vagy röptetni zümmit, meg pillangót. De azt mondta, nem olyan nagy szám, hagyjuk. Szilveszter éjszaka úgyis lesz egy csomó amit az erkélyről látni lehet, az bőven elég. A petárdának értelmét nem látom, akinek a durrogás hiányzik, az menjen sportlövőnek vagy vadásznak!
Na, már kezdenek hangolni a köcsög petárdások, kutyám meg kezd egyre idegesebb lenni, faszért nem bírnak petárda nélkül szilveszterezni? A seggébe kéne dugni mindnek.... Remélem idén is leviszi pár barom kezét a petárda, hogy egy életre megtanulj a a leckét.
Az idei petárdázásból kimaradok szerintem nem volt időm se zsém erre
Ami volt azt legális helyen vettem vulkán szökőkutat és kb: 2 Xplode telep
Azt vettem ördög patront mert a kutyámnak meg kell szoknia a durrogtatást
Elég jól viseli, alig foglalkozik vele, mintha nem is durrant volna el semmiJ
"De a magam reszerol eltudok kepzelni egy olyan megoldast,hogy a keruletek egy evben 1-2 napra kijeloljenek peldaul egy korbekeritett parkolot ilyen celra.Megfelelo tavolsagra a hazaktol.Ahol arusok es felhasznalok osszejohetnenek nemileg szabalyozott korulmenyek kozott."
Megegyeztünk, legyen így! Most már csak az értelmi fogyatékosokat kell meggyőzni! Az kicsit nehezebb lesz!
"Egyébként már a múltkor javasoltuk a következőt: nyugodtan lehet petárdázni, de ne közterületen, mások testi épségének a kockáztatásával tegyék, akik ebben örömüket lelik"
Mondjuk szerintem kis korultekintessel akar kozteruleten is lehet ugy petardazni,raketazni,hogy minimalis legyen masok zavarasa,mert meg egy zsufoltabb lakonegyedben is lehet tartani 30-50 meter tavolsagot hazaktol,emberektol allatoktol.De a magam reszerol eltudok kepzelni egy olyan megoldast,hogy a keruletek egy evben 1-2 napra kijeloljenek peldaul egy korbekeritett parkolot ilyen celra.Megfelelo tavolsagra a hazaktol.Ahol arusok es felhasznalok osszejohetnenek nemileg szabalyozott korulmenyek kozott.