Ezaz hogy ez miatt nem kétszer fogják használni hanem ahányszor csak lehet ! Meg még a mezőgazdasági boltok is rátesznek hogy csak ezt adják ,többször is ha mást nem tudnak adni .
Azzal talán nem tud annyi kárt okozni a "jóember".
Itt a probléma a rezisztencia kialakulása, ezért nem szabad egy szezonban kettőnél többször használni. Ezt nem akadályozza, ha csak a legkisebbet veheti meg az ember, attól még akárhányszor tudja használni. A megoldás a szerrotáció lenne, de az összes alternatívát elvették már.
Pár éve volt olyan, hogy kivonták a forgalomból a megfizethető árú csigairtót, a bevezetett új fajta meg háromszor annyiba került... Mindig úgy ügyeskednek, hogy ők járjanak jól. De hát ilyen a kapitalizmus, nincs mit tenni.
Köszi! Hát nálunk vagy túl fiatal valaki, vagy túl öreg, nekem pedig ínhüvelygyulladásom van, szóval erre embert kell fogadni. Ráadásul a kertben is van több kivágandó öreg, beteg fa, de azoknak nem fogom kiásatni a gyökerét, majd elrohad úgy 50 év alatt...
Ott meg tudom oldani, hogy az új fácskát 1 méterrel arrébb ültetem, csak az utcán nem megy ez az említett okok miatt.
Nyilván az is benne van, hogy több pénzt akasszanak le, de szerintem ez csak egy része. Tavaly először az összes kiszerelést átrakták II-esbe, aztán valahogy elérték, hogy visszarakják legalább a kis kiszerelést III-asba. Azzal talán nem tud annyi kárt okozni a "jóember". Sajnos sok a hozzá nem értő, utána nem olvasó, érdeklődő. Fújkodnak ész nélkül az emberek. Aztán ha megkérdeznéd mire, mi ellen, nem tudná megmondani. De hátha nem vesz az 1200-1500 Ft-os 4g-ből 15-20 db-ot és nem fújkod vele szét mindent. Sok gazdaboltos/szomszéd/ismerős azt ajánl ám mindenre, keverd be valami gombaölővel, aztán had szóljon, fújd az összes fára fenológiai állapottól és kártevőktől függetlenül. Sokan nem értenek hozzá, de akkor legalább olvasna, érdeklődne utána egy tényleg hozzáértőtől, vagy hiteles helyről. Nem azt mondom, hogy az ilyen emberek vannak többségben, de nagyon sokan vannak. Itt a fórumtársak is gondos gazdák, ez fel sem merülhet senkiben, hogy ne így lenne. :) Persze aki tényleg becsülettel és hozzáértéssel csinálja, csak nincs zöldkönyve, annak szívás, hogy 2-3x annyira jön ki árban.
Közönséges ásó ami éles simán kiviszi ,ha nagy gyökér lenne egy kiélezett vasrud megoldja egy kis ültető gödörnél . Vagy fejszés csákány . Nem szokott nagyon mélyre menni a gyökérzet a tápanyagok a sekélyes részeken vannak a vízzel együtt . Nemrég vettem ki egy 15cm almafát fél óra alatt kint volt tövestől 8cm vaskosabb gyökere nem volt a többi csak 1-2cm volt jórészt . 20cm alatt meg nem is volt semmi sem !
A házam előtt van egy 20 éves szilvafa, ami Sharka-vírusos, mindig zölden lehullik a termése, ami esetleg beérik, az is rossz minőségű, ezért szeretném kivágni.
A probléma az, hogy a pótlásnak szánt facsemetét 20 centivel a régi fa mellé tudom csak ültetni. Arrébb nem, mert egyik oldalon már túl közel lenne a szomszédhoz, a másik oldalon pedig egy nagy beton "szarkofág" van, valami telefonnal kapcsolatos dolog.
20 centivel a régi fa mellett a föld nyilván tele van vastag gyökerekkel. Milyen szerkezettel lehetne kiásni egy 30x30 vagy 40x40 centis ültetőgödröt? Kézi erővel egészen biztosan nem tudjuk.
De biztos van valamilyen ásó/véső/fúró gép féleség, habár sosem használtunk még ilyet.
Bigarreu burlat mentes, általában a Szomolyai is, de abba már néha belemehet. Sajnos vettem már olyan Szomolyait, aminek a 100%-a kukacos volt. Elég annyi, hogy pár nappal tovább marad a fán (ha valaki feketén szereti) vagy mondjuk 1-2 héttel korábban jön a tavasz, mint pl. tavaly.
A június 5 után érő fajták (így nagy kedvencem, a Germersdorfi is) viszont mind érintettek lehetnek.
Most, hogy kivonták a Mospilant, mivel lehet permetezni a cseresznyelégy ellen?
A globalizáció elhoztanekünk az amerikai keleti cseresznyelegyet (Rhagoletis cingulata) is. Ez szereti a társbérletet, több lárva is élhet egyetlen gyümölcsban.
Az ürömtea tényleg elriasztja a cseresznyelegyeket?
"A legnagyobb gondot a cseresznyelégy kártétele jelentette és jelenti még most is. Nagyon sok levelet kaptam, ezért írásban válaszoltam a kérdésekre, amit jónéhány újságban közhasznúvá tettem: „A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi L.) szinte kizárólagos tápnövénye a cseresznye, kisebb mértékben a meggy. Minden cseresznyefán előfordul, főleg a meleg helyeken. A kifejlődött, három-négy milliméter hosszúságú, jellegzetes szárnymintázatú, a tor mögött elhelyezkedő sárga színű pajzsot viselő egyedei a talajban telelő bábból a tavaszi hőmérséklet tizenkét fok fölé emelkedésénél, áprilistól kelnek ki. A talaj nedvességtartalma, fekvése, árnyékoltsága közvetve, a báb körüli talajréteg felmelegedése révén befolyásolja a kikelést.
A bábból előbújó legyek a talaj felszínén valamilyen magasabb ponton napoznak néhány órát, hogy szárnyaik repülőképesek legyenek, és elnyerjék jellegzetes színüket. Távolra nem szívesen repülnek, a fakorona csúcsán, a levelek fonákján és az árnyékban levő gyümölcsökön tartózkodnak. Párosodásuk már a kikeléskor elkezdődik, de a nőstények csak táplálékfelvétel után válnak termékennyé. Kelés után öt-tíz nap múlva a nőstény a gyümölcs héja alá egyesével rakja le tojásait, és potrohával körkörösen bevonja illatával a cseresznyét, jelezve, hogy az már ’foglalt’. A tojásokból kikelnek az öt-hét milliméter hosszú, két-három milliméter széles fehér, majd sárgásfehér nyüvek, majd fejlődésüket befejezve és károsítva a gyümölcsöt, kifurakodva a talaj felső öt centiméteres rétegében bábbá alakulnak. A bábok egy része a következő tavaszon, más része csak két év múlva fejlődik léggyé. A természetkedvelő védekezést a cseresznyelégy életmódjának ismeretében végezzük. A fa alatti talajhőmérsékletet „sátorcsapdával” előbbre hozva a rajzás idejére és mértékére következtethetünk. A talaj vastagabb takarásával késleltethetjük a felmelegedést, hogy a lárvák később keljenek. A várható kelés idejére a fa alatti talajt folyamatosan gereblyézve, a kikelő, napozó legyeket gyérítjük. A cseresznyefa koronájába ragasztóval bekent, sárga lapokat függesszünk. Cseresznyeszedés után távolítsuk el, mert egyéb rovarokat is összefognak. Április végétől permetezzük a gyümölcsöket ürömteával, hogy elriasszuk a peterakástól a legyeket. Az ürömteát 30 g fehérüröm-szárítmányból tíz liter vízben forrázva készítjük. Hígítás nélkül alkalmazzuk. A termést idejében szüreteljük le. A lehullott gyümölcsöket szedjük fel, ha van baromfink, engedjük a kertbe, a nyüveket, legyeket összekapkodva állati fehérjéhez juttatjuk őket. Reményt keltő annak az illatanyagnak az előállítása, amivel a nőstények bevonják a már tojásukat tartalmazó gyümölcsöt. Ez esetben, ha betartják az ösztönük parancsolta szabályokat, nem rakják le a már ’foglalt’ gyümölcsbe tojásaikat.”"
Nem vagyok korodbeli (35 éves vagyok). De már én is azt érzékelem, hogy nem jó világ felé tartunk. Azt látom, amit te mondasz. Megy az eszetlen térkövezés, beépítés, magamutogatás, presztízs az autó. Az emberek nincsenek kint az udvaron, csak amíg levágják az angol gyepet, vagy fürdenek a medencéjükben, fát alig ültetnek (ha ültetnek, azt is kertész), stb. Én nem szívesen élnék így. Tisztelet egyébként a kivételnek, mert azért még szerencsére sokan vannak, akik nem így élnek. Sokkal többre tartom a hozzád hasonlóakat és utóbbiakat, mint az előzőeket.
Én sem vagyok egy tipikus "régi falusi ember". De nagyon szeretek a kertben tenni-venni, a gyümölcsfáinkkal, bogyósokkal foglalkozni, metszeni, füvet nyírni, ültetni, locsolni, nyírni ezt meg azt, de néha még gazolni is, és nem angol gyepem van. Haszonállatunk nincs, városban szerintem lassan már senkinél. Zöldségünk csak azért nincs jelenleg, mert anyósnak meg szüleimnek annyi van, hogy 3x elég nekünk is. De helyette folyamatosan ültetek, amíg még van hely, fákat, virágokat, növényeket, sokszor az asszony agyára menve. Gyerekeimet is erre szoktatom rá (1 és 4 évesek), hogy sokat legyünk kint, találják fel magukat az udvaron. Kint vagyunk 35 fokban és 0 fokban is, sokszor sötétben is, ha levegőzésre van szükségük. Élvezzék a kertben levést, a 4 éves gyermekem pl. már ültetni, levelest összeszedni segít, stb, amire megkérem, és ő is élvezi. Sajnos egyre ritkább, aki így neveli a gyermekét. Na de nem megbántva, degradálva senkit. Mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné. Én így érzem jónak, így élvezem.
Ebben az évben örültünk a sok gyümölcsnek, ettük, ittuk a levét is, meg is lett az ára. Felszaladt a vércukor szint, most már se gyümölcs, se ital . Hasonlóan Békés, boldog Karácsonyt, és Eredményekben gazdag, boldog újévet kívánok, minden kedves kertbarátnak!
Ha költöznöm kell keresni foglak ((::!! Itt viszont egyre több ! Még a helyi romák is azt mondták ide több roma nem kell már ,beszóltak az önkormányzatnak ez miatt !