Értem, köszönöm a választ. Úgy vélem megnézek egy ilyen gépet mint mondtam másra is kellene. Nekem a hobbi szintre és csak órázáshoz nem fér bele egy kimondott órás eszterga ami 7 számjegyű mindenestől.
Az a helyzet, hogy a mutatók többsége egyetlen lemezből préselt idom, ahol a mutató-cső rész is a lemez anyagából húzott-préselt, de van olyan "szerelt" mutató is (főleg régi zsebórákon), ahol külön persely az illeszkedő rész. És fel lehet dörzsárazni egy mutatót nagyobb furatúra (külön célszerszámok is vannak ehhez - a mutató befogásához), lehet készíteni kisebb-nagyobb perselyt, ha a mutató elég nagy, át lehet alakítani préselt mutatót perselyesre, stb...
A mutatók dörzsárazásához nem is kell eszterga - az legfeljebb az új perselyek készítéséhez lehet szükséges. Viszont kell/kellhet szegecselő-pad, sok minden.
Nézz szét esetleg a honlapomon, ott az órás szerszámokról is találsz leírásokat. Az ilyen apró munkákhoz egyébként a műszerész esztergák nem alkalmasak, még akkor sem, ha ezeknél a kínaiaknál sokkal precízebb (és többszörös áron kapható) kialakításúak. Ide órás eszterga való, ami meg picike, és természetesen nagyobb munkákhoz alkalmatlan.
Még annyit szeretnék kérdezni hogy a mutatók perselye az csak úgy mond egy sima persely egy pici cső vagy pedig talpas az egyik oldalt? Ézzal az típussal lehet ilyen kicsi perselyt csinálni? Nekem csak nagy 380v os esztergához van valami kicsi tapasztalatom. Ezért is szeretnék egy kisebbet is másabb mukákra meg erre a hobbira.
Ezek az esztergák kis műszerész-esztergák (amúgy ez konkrétan a kínai CJ0618-as alap általános kiseszterga egyik variációja - és ebben az árban-méretben nagyjából ezt kapod mindenféle neveken mindenkitől).
Nekem is van egy (az enyém a Hyundai HYD-300 címszó alatt futó variáció, de ugyanez), és ezen tokokat esztergálok - finom órás munkákhoz ezek nem használhatók. Túl nagyok és nem elég pontosak. Kis dolgokhoz kis órás eszterga kell (abból is van kínai, az a C6104), de az teljesen, tényleg használható módon felszerelve sajnos nem ez az árfekvés. Érdemes nézni használt kis órás esztergákat - bár most már ezek árai is igen húzósak, és ami sokkal nagyobb gond, hogy a mindenféle szükséges kiegészítők beszerzése ritkább típusoknál sokszor kb: reménytelen, miközben ezek nélkül kvázi használhatatlanok. Egy órás esztergánál nem is a pad maga az érték, hanem a jó állapotú és hiánytalan patronsorok, tokmányok, lépcsőstárcsák, támasztó-fúró kiegészítők - sok ezek közül egy csupasz pad alapárának akár a többszörösébe is kerülhet.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni, egy molnija 3602 est szeretnék egy karóra tokba tenni. Csak abba a problémába ütköztem, hogy a korona szár így hosszabb. Hogy lehet megoldani? Tovább vágni a menetet vagy keresni egy új végig menetes szárat? A másik, hogy szeretnék új mutatokat, de az se stimmel. Van ami kissebb van ami nagyobb furatú. A kisebbet feljebb fúrni? A nagyobba pedig valami persely? Milyen megoldások lehetnek?
Köszönóm az OFF-ra adott válaszokat! Bízom benne, hogy nincs menetrögzítő, csak gyárilag jól meghúzták a menetet. Belül van vagy 15:különböző O-gyűrű, amit előbb-utóbb cserélni kell. Csak nem ragadztották össze. Nem tudom jót jelent-e, de ez török, nem kínai.
Valószínűleg van mentrögzítő-ragasztó is a kötésben. És bizony az óraiparban sem kirívóan ritkák az olyan megoldások, amelyeknek köszönhetően az ilyen kapcsolatok végül valójában roncsolás nélkül oldhatatlanná válnak...
Megpróbálkoznék a helyedben még egy hőlégfúvós megoldással, megmelegíteni alaposan, de nem izzásig persze a kötést - a menetrögzítő ilyenkor el szokott engedni.
Ez is OFF, elnézést érte - nem lesz több. Mint írtam nem tudom szétszedni. Nagyon vékony falú a pumpa külső csöve, és hiába fújtam be a menetet WD40-el, nem bírtam/mertem úgy megfogni, hogy meg tudjam forgatni. Attól féltem, hogy behorpad vagy legalábbis ovális lesz. Nincs hozzá megfelelő szerszámom, amivel korrektül meg tudnám fogni. Gyártani kellene hozzá egy átfúrt és felhasított "tuskót" amit ráhúzva és a satuba fogva szét lehetne tekerni, de nincs olyan átmérőjű fúróm amivel tudnék csinálni egy ilyet.
Pedig járhatnál erre. Van egy 250 Bar-os hatsan PCP pumpám amit nem tudok szétszedni. Pedig jó volna, mert elszállt benne valamelyik tömítés (O-gyűrű) és csak minden harmadik-negyedik lenyomásra sűrít. Gondolom ilyennel is foglalkozták már... :)
nem áldozott le,én hobbiból most csinálom a 4.-et. + vagy 5 kakukkost csináltam idén. az orosz jantarból meg a fene tudja mennyit. csak mostanság nem járok pesten,és időm ritkán van. most egy luch 1356-os női kvarcot rakok össze,de ez is cumi kategória... :-))