Keresés

Részletes keresés

jakabab Creative Commons License 2024.12.04 0 0 2764

That's some wild political drama you're describing. The Marcos-Duterte saga is like a never-ending telenovela for Philippine politics. Those family connections and power plays are intense. Not sure if things will actually go down like you're saying, but the political intrigue is definitely real.

Előzmény: kispangit (2762)
btz1983 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 2763

Tiszta Magyarország, 🤣

Előzmény: kispangit (2762)
kispangit Creative Commons License 2024.10.21 0 0 2762

Kiásná és a tengerbe dobná az elnök apjának holttestét a Fülöp-szigeteki alelnök

Mármint Sara Duterte Ferdinand Marcosét, mindezt élő egyenes sajtájon világgá kürtölve.

És ez az elmeháborodott gengszter klán akar 28-ban visszajönni. A gengszter és tolvaj família váltaná a szimpla tolvaj famíliát. Bár ahol az elit 98%-a közönséges bűnöző, nem csoda.

Meg is értem, aki el akar húzni onnan.

kispangit Creative Commons License 2024.10.11 0 0 2761

Csak erős idegzetűeknek: hogyan nem szabad fizetős autópálya-rendszert működtetni (angolul)

Explainer: What to know about RFID for tollways | Inquirer News

kispangit Creative Commons License 2024.09.16 0 0 2760

"figyeltem, hogy b*nak el háziasszonynak kinéző 30-40-es milf-ek percek alatt 10 ezreket.." - utólag belegondolva valszeg a pereputty volt, így mosták a pénzt..:-(

Előzmény: kispangit (2758)
Macroglossa Creative Commons License 2024.09.12 0 1 2759

Valami nagyon mélyre ment :)

Manilán kívül nem voltál?

Mi Manilát következetesen kihagyjuk az általad leírt okok miatt, és nem volt negatív a tapasztalatunk.

Előzmény: kispangit (2758)
kispangit Creative Commons License 2024.09.11 -2 0 2758

Csak még néhány kósza ez+az a Manilának nevezett igazi echte szarkupachoz:

Találkozónk volt (nem nekem személyesen) 1 hotelben, ami tul.képpen 1 kínai gambling bűnbarlang. A város közepén. City of Dreams. Itt minden retket citynek hívnak, ahol van 1 hotel, néhány condominium (lakás), üzlet, kaszinó. Itt mindjárt látszott, hogy az egészből csak a kaszinó a lényeg. Hát itt padlót fogtam: úgy tömködték az 1000 pezósokat a félkarú rablókba, mint a közönséges halandók a buszjegyes automatába az aprót. Volt ATM, rajta a felirat: csak 1000 pesóst ad ki. Az a minimum tét. Leültem, figyeltem, hogy b*nak el háziasszonynak kinéző 30-40-es milf-ek percek alatt 10 ezreket - 1 ilyen nyomorult országban. Ezt az egész helyet porig kéne bombázni, behinteni sóval.

Még az előző elnök, az elmeroggyant gengszter Duterte műve volt ez az egész, aki kiegyezett Kínával az USA ellen, hát ez volt az ellentételezés, meg a POGO-nak nevezett hatalmas alvilági kínai komplexumok a rizsföldek közepén, ahol aztán minden ment, phising, telefonos-internetes csalás, amit akarsz.

Nem volt messzebb ez a bűntanya 15 km-nél, az eljutás módja a következő: kocsival elmentünk a 800 m-re levő üzletközpontba, kocsit ott hagytuk a mélygarázsban, átcaplattunk a hőségben-forgalomban az emeltpályás vonathoz - volt lift!! -, ami az EDSA felett jár, mert az vagy 5x gyorsabb, mint az alatta reménytelenül araszoló járműáradat (már ha felférsz, csúcsidőben reménytelen). A végállomáson le, ki a mocsokba-porba-hőségbe, be 1 közeli hotelbe. Onnan hívtunk 1 taxit, amivel jó 10 perc alatt elvergődtünk a pár km-re levő bűntanyára. Egy jó óra, 15 km....

Nem szépítem, sz*r ez az egész hely, ahogy van.

Előzmény: kispangit (2757)
kispangit Creative Commons License 2024.09.10 -3 1 2757

Ördög Nóra: Manilában elképesztően sokan alszanak az utcán éjszaka, nagyon ijesztő | 24.hu

"Így alszanak kint az utcán. Ezt egyszerűen nem akarom elhinni! A bolt mellett, kint az utcán, a földön…"

Naja, amikor 'magyarék' belecsöppennek a való világba. De 1et kell értenem.

Sajnos ez az ország 1 igazi patkányfészek szeméttelep, Manila pedig a legélhetetlenebb szemétdomb egész DK-Ázsiában, most ráadásul fel van túrva az egész hatalmas építkezések miatt. Már Vietnám is messze elhúzott tőle. Az odautazást 1általán nem tudom jó szívvel ajánlani senkinek, ha ennyi pénzt rászán az ember, legyen inkább Thaiföld, Bali, Vietnám, Kambodzsa, akármi, ide elmenni puszta pénzkidobás, semmi sem működik, minden lenyúlósan túlárazva, még a helyiek is mennek inkább Hongkongba, Tajvanra, olcsóbban kijön, még az egzotikum sincs meg, mert ott is templomokat találni, a konyha pár kivétellel egy jellegtelen semmi, fegyveres komcsik/iszlamisták, vulkánok, árvizek, földrengések, korrupció, por, hőség, szar utak, szaros járdák (ha vannak), robogós rablók - kihagytam valamit?

Innen mindenki csak menekül, valóságos ökölharc folyik a kórházi nővérképzésbe bejutásért, aztán ahogy megvan a papír, már pattannak is le Kanadába, USA, Ausztrália, Új-Záland, Európa. Diplomás házicselédek tömkelege a Közel-Keleten, akiket aztán úgy kell tepsiben hazahozni, mert kvázi büntetlenül 1xűen agyonverik/felgyújtják/lesavazzák az arabok, ha olyan kedvük van.

Szóval ide csak a megszállott kalandvágyók jöjjenek.

kispangit Creative Commons License 2024.07.08 -1 0 2756

Én jobban tartok a TB-től, mint ezektől

Előzmény: Sandorson (2752)
Macroglossa Creative Commons License 2024.07.06 -1 0 2755

Ez a légkondi agyonhűtés nekünk is beütött.

Cebu City-ből mentünk busszal Oslob-ba, volt benti hőmérője a busznak, volt, amikor 13 fokot mutatott...

A buszvezető meg a kalauz törölközővel a fejükön ültek, hogy kibírják, de nem vették lejjebb akkor se

Előzmény: Sandorson (2750)
Sandorson Creative Commons License 2024.07.06 0 0 2754

Pont azt írtam én is, hogy tőlünk sem kérték. A Covid utáni időszakban lehetett ennek jelentősége. Vissza ezért nem fordítottak senkit korábban sem, max. a reptéren töltötte ki.

Maga a rendszer névlegesen még megvan: https://etravel.gov.ph/

Előzmény: Macroglossa (2753)
Macroglossa Creative Commons License 2024.07.05 -1 1 2753

Lemaradtam valamiről?

Tavaly voltunk Cebun, és nem emlékszem, hogy bárhová is beregisztráltuk volna, azt se tudtam, hogy kell.

Teljesen simán mentünk át az útlevél-kontrolon percek alatt, a filippínók amúgy se kötekedő fajta, meg este is volt, de kb. ránéztek, mosoly, pecsét, ennyi volt.

Előzmény: Sandorson (2752)
Sandorson Creative Commons License 2024.07.05 -1 0 2752

Szia!

1. Mi nem adattunk be semmit. Kötelező védőoltás nincsen, de – pláne, ha távolabbi, ritkábban látogatott helyszínek is szerepelnek az útitervben – ajánlott lehet néhány oltás (pl. Hepa A és B, tífusz).

2. Igen, regeltünk mi is, de nem kérték el a bevándorlásnál a kapott kódot; viszont a rendszerükben lehet, hogy nézik, hogy megtörtént-e a reg. Általános és szokványos kérdésekre kellett felelni (pl. foglalkozás jellege, útlevéladatok, megbetegegés a közelmúltban, stb.)

Már NEM feltétel a Covid elleni oltottság, így bizonyítani sem kell azt.

Előzmény: Fodesz88 (2751)
Fodesz88 Creative Commons License 2024.07.05 -1 0 2751

Köszönjük a sok hasznos infót. Lehetne két kérdésem utazás előtti témában?

1: Javasolt-e bármilyen oltást beadatni Fülöp Szigetekre utazás előtt?

2: etravel-en utazás előtt 72 órán belül be kell regisztrálni ha jól tudom. Itt milyen kérdésekre kell választ adni? Feltétel, hogy legyen covid elleni oltásod? Ha igen kell-e valahogy bizonyítani?

Köszönöm előre is a választ!

Fodesz

Előzmény: Sandorson (2750)
Sandorson Creative Commons License 2024.06.13 -1 2 2750

Jól sikerült az utunk, Air China nem produkált anomáliát sem negatív, sem pozitív irányba, korrekt volt minden. A belső repülésekhez használt Cebuval sem adódott gond, praktikusan és gond nélkül zajlott a 3 út, Philippine Airlines OK volt, bár extrém túlhűtött.

Manila megérte az országba érkezés utáni / hazautazás előtti 1-1 plusz napot (Pasay negyedbeli szállás tökéletes logisztika). Intramuros kellemes, de azért annyira nem találtuk unikálisnak. Nekünk Binondo, Divisoria, ill. Tutuban környéke érdekesebb volt a természetes lüktetésével, színes piacaival meg a nagy rumlival. :)

Bohol remek választás volt, gyönyörű a természet a sziget belsejében, a Dumaluan Beach Panglaon pedig elképesztően szép nulla zsúfoltsággal (v.ö. Alona). A Loboc folyó feletti zipline mindenképpen ajánlott.

Az Oceanjet kompja Bohol-Cebu között nem túl nagy élmény, extrém túlhűtött, kényelmetlen székek, de eljut vele az ember a célpontba, szóval a lényegre megfelelő.

Cebu városa nekünk tetszett, de ez szubjektív, érdekes volt a Carbon Market és környéke, beleértve a Calderon St. ínyenceknek igazi helyi hangulattal. Utóbbi szegényebb negyed, igazi ellenkép pl. a Taoist Temple környéki utcák. Oda is meg sok egyéb helyre Grab-bel jutottunk el, remekül működött Manilában és Cebu Cityben is. Persze kipróbáltuk a Jeepney-t is, kár kihagyni. :)

Palawan szigetére szántuk a legtöbb időt, bár Puerto Princessában nem maradtunk sokat, az egyetlen teljes napunkon elmotoroztunk a Talaudyong Beach-re (Pakpak-Lauin) https://maps.app.goo.gl/TTFk6hSWyGopVon78

Itt teljes nyugi és gyönyörű környezet, főleg helyiek látogatják.

Az ötórás kisbuszuzás El Nido-ba viszonylag megterhelő, itt jobban elfáradt a 6 évesünk mint az egész úton bármikor, beleértve a Frankfurt-Peking repülőutat is.

El Nidoban kipróbáltuk a nagyon szép, de elég szeles, ezért hullámos Nacpan-t 1 napra (tuktuk), de a legjobb élmény a Las Cabanas Beach volt, itt is max. napnyugtakor voltak többen, de akkor sem volt zsúfolt.

„A”-Tour megvolt, szeles nap volt, így sznorkelre nem ideális, de Miniloc Island (különösen Big Lagoon kajakozás) emlékezetessé tette a napot.

A február második fele, március eleje 2 és fél hétben csak egy napon volt tartós eső, ez Boholon. Manilában volt a legnagyobb forróság.

Pár rosszabb kaja élmény mellett általában jókat ettünk, néhány egészen frankó Bulalo és Sinigang levesezéssel. A San Miguel Light meg sokszor jól jött a forróságban.

Átverési kísérletben nem igazán volt részünk, igazából őszintén kedves volt a legtöbb ember, akivel kapcsolatba kerültünk. Valóban hihetetlenül kényelmes érzés, hogy mindenki beszél angolul.

Globo Telecom sim-kártyákat vettünk fillérekért (nem a reptéren, sőt a Pasay-beli 7/11 boltokban sem volt, hanem egy Lawson-ban: https://maps.app.goo.gl/aLLMPEysDSRzECKd9 ) , párszáz Ft-nak megfelelő összegért 10 GB netet, meg ingyen belföldi híváslehetőséget vettünk rá a Globo appból.

Akit érdekel, a képek:

Manila: https://www.flickr.com/photos/sandorson/albums/72177720315380554/

Bohol: https://www.flickr.com/photos/sandorson/albums/72177720315583621/

Cebu City: https://www.flickr.com/photos/sandorson/albums/72177720315669223/

Palawan: https://www.flickr.com/photos/sandorson/albums/72177720315903369/

kispangit Creative Commons License 2024.04.30 -1 0 2749
kispangit Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 2748

Ti jobban ismeritek, mint én:-))) Airside shuttle? Hm, nem is hallottam róla...A landside-ot láttam a maga valójában, de csak tök véletlenül pillantottam meg a káoszban. Gondolom, tele van, mint az imakönyv, mint itt minden, ami mozog. És ha beáll a forgalom (és az bezony beáll, mert itt az a természetes állapot), idegtépően hosszú vánszorgás, mire eljut a céljáig.

Jellemző, hogy már arra sem emléx, melyik terminálom volt - ebben az országban gyorsan törlődik minden memória.

A Grabbel abszolút 1etértek, ez a 300 is okésnak tűnik.

Előzmény: Sandorson (2747)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.24 0 0 2747

Az airside busz használata feltételekhez kötött, ha jól tudom. A landside shuttle meg óránként jár és hajlamos a zsúfoltságra: https://hellomanilaairport.com/manila-airport-terminal-transfer-bus/

Sztem nekünk a gyerekkel az egynapos út után testhezálóbb lesz a Grab a szállásig. :)

Előzmény: pannn (2746)
pannn Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 2746

Van ingyenes shuttle busz, ha jól tudom. Nekünk ez a terv.

Előzmény: Sandorson (2745)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 2745

A T1 érkezési szinten kimegyünk és Grab az alkalmazásból rendelve. Ha nem megy a net valami miatt, akkor ott egy Grab Booth is és készpénz.

A T3 melletti szállásig (Newport Blvd.) 300 peso alatti összeget kalkulál a Grab még a 6-személyesre is. Ez a terv.

Előzmény: kispangit (2744)
kispangit Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 2744

Ó, T1? Hotel merre van? T3-nál? A túlvégen? Akkor készülj fel lelkiekben, mert az az őskáosz, ami fogad, csak az ősrobbanáshoz hasonlítható:-) Bangkok 1 fényévvel jár előrébb.

Taxis hiénákkal vigyázni, akik már a terminálon elkezdenek leszólítgatni, azokat azonnal elhajtani - be se szabadna nekik oda menni, de hát itt dühöng a korrupció. Kint vannak rendes taxik, meg a Grab. MÁS NINCS. (ill. van, de totál átláthatatlan) Most volt 1 botrány, tajvaniak akartak átmenni 1ik terminálról a másikra, beültek 1 hiénához, 10 ezer peso. Felvették az egészet. 1 mókus az anyósülésen hátrafordult, és közölte, hogy 10 rongy. Aztán nemtom, mi lett a vége, fogadok, semmi, pár napra eltűnt a "vállalkozó", aztán folytatta, ahol abbahagyta.

És esély sincs rá, hogy ez belátható időn belül megváltozzon, 30 éve is ugyanez volt, azóta csak a forgalom nőtt, meg dugóból lett több.

Előzmény: Sandorson (2740)
kispangit Creative Commons License 2024.01.24 0 0 2743

Ezt meg tudom erősíteni, engem is óva intettek, hogy a reptéren váltsak, de meglepődve láttam, hogy nem is rossz az árfolyam.

Kártyás fizetés már nagyjából müxik majd mindenhol, taxikban még nem. Kp esetén ha jól sejtem, 25 centávó az alap, ahhoz kerekítenek, de talán csak felfelé...50 centávós talán nincs is, ahogy 2 pesós érme se, 1 után az 5 jön, de 20 pesós érme van. Eléggé ki kell nyitnia az embernek a szemét, hogy melyik érme micsoda, mert a 25 centávóstól a 10-esig mind ugyanúgy néz ki, csak méretben alig más. A 20-as érme már végre ilyen rezes izé, a többi mind nikkel. Meg van sima kör 5-ös, meg olyan sokszögű is, meg még a régi rezes is forgalomban van, ember legyen a talpán, aki ezt átlátja, olyan káoszos ez, mint az egész ország:-)) Én megvonnám az évvégi jutalmát, aki ezt így tervezte meg, a régi jobb vót..A papírpénzek legalább átláthatóak, aránylag normálisan is néznek ki - van még mit elcseszni:-))

Előzmény: pannn (2741)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 2742

Köszi, akkor tényleg nincs nagy tétje a választásnak.

Előzmény: pannn (2741)
pannn Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 2741

T3 volt, szinte az osszes valtonal ennyi volt, a legroszabb amit lattam 55.35, a legjobb (mar keson) 55.60, a tobbseg 55.50 volt. Szerintem  varosban sem jobb, mert ekkor az xe 55.95-t mutatott.

Előzmény: Sandorson (2740)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.22 0 0 2740

Ez elég jó árfolyam reptérihez képest, 100 USD esetén 1 USD alatti különbség egy városihoz képest. Ez amúgy melyik váltó, Lulu?

Mi T1-re érkezünk. 

Előzmény: pannn (2739)
pannn Creative Commons License 2024.01.22 0 0 2739

A repteren 1 usd 55.50 Php.

Előzmény: Sandorson (2738)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.22 0 0 2738

Ahogy nézem Manilában, az Intramuros-hoz legközelebbi pénzváltók többsége a Mabini St. környékén van, a Rizal Parktól délre, van ott bárkinek már kipróbált? Persze jobb lenne a szállásunk (Pasay, NAIA 3 közelében), de ott csak a reptérit láttam, gondolom annak megfelelően lehúzós árfolyammal.

kispangit Creative Commons License 2024.01.19 0 0 2737

Az a korzó a leégett főpostánál: most láttam a híradóban, hogy az elnök ott valamit felavatott, vannak flancos 3 ágú kovácsolt kandeláberek, meg szökőkutak, utóbbiak nemtom minek, helyet foglalnak, meg gépészetet kellett alájuk telepíteni, majd tarthatják karban, inkább lett volna a korzó szélesebb. Kiülős helyek is vannak, este biztos jó, csak aztán onnan hazavergődni érdekes mutatvány.

Előzmény: kispangit (2731)
Sandorson Creative Commons License 2024.01.11 0 0 2736

Rakok a Grabre egyenleget, nálunk nincs filippínó állampolgár a G-Cash-hez.

San Mig Light tesztelve lesz, az biztos. :)

Előzmény: kispangit (2735)
kispangit Creative Commons License 2024.01.11 0 1 2735

Ok.

2: Fürdeni mindenképp, minden triciklis ismeri, onnan vissza se gond, ott állnak sorban.

4: Asszony használja a Grab-et. Ő vagy kp-vel, vagy ezzel a híres G-Cash-sel fizet, illetve lehet még rátenni 1enleget is. Tán bankkártyát is lehet rendelni mögé, de ezzel ott senki nem él, túl sok a hekker. Valami szingapúri cég.

5: Weboldal 3 napot ír. Nemtom, papír alapú van-e még, meg akinek nincs okostelója, az mit csinál, mondjuk ki lehet nyomtatni, web-alapú, nincs appja, de így is macera. De asszem ha végképp elfelejti az ember, érkezéskor is meg lehet csinálni, csak megy vele az idő, gyerek sír, asszony nyűgös, ember már a medencénél sörözne:-)))) (San Mig Light ölég jó, könnyű itóka)

A 3-asról szembe a "flancos hotelsor" felé van valami gyalogos felüljáró, ha ott szálltok meg, bár lehet, h fel kell mászni az indulási szintre.

Előzmény: Sandorson (2734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!