Keresés

Részletes keresés

trakisbandi Creative Commons License 2024.11.30 0 0 9056

Üdv !

Szerintem a cseresznyefa legyen szép magas.

Nekem is van vele problémám, kissé gyenge az árgendszere a terheléshez képest.

Ezért fel kötözéssel próbálom olyan irányba terelni ami nekem tetszik.

Azért lehet hogy a fa fog győzni.

A szedés még megoldható.

Előzmény: Ali-bá (9053)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.18 0 0 9055

Nekem is van egy nagy cseresznyefám, egy kb. 15 éves B. Burlat. Sosem metszettük, így megnőtt vagy 6 méteresre. Se permetezni nem lehet, se leszedni a termést a tetejéről. Onnan a madarak eszik le. Tavaly június elején visszavágtam egy alsó ágat a felére, mert nagyon hosszú volt. Úgy voltam vele, hogy a termés leszedést összekötöm a visszavágással. Sajnos nem jött be. A termést ugyan leszedtem, de az ág teljesen kiszáradt. Gondolom az időponttal volt gond, november és február között kellett volna visszavágni, nem júniusban. És a sebet is le kellett volna kezelni. Jól gondolom?

Előzmény: Mizsike (9054)
Mizsike Creative Commons License 2024.11.18 0 0 9054

Köszönöm a választ. Az alábbi képen lévő fáról lenne szó. 

(Valamiért mobilról nem enged bejelentkezni, pedig az első hozzászólást arról küldetem.)

Előzmény: Ali-bá (9047)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.18 0 1 9053

Szándékomban van oltani.

Előzmény: AmazingGecko (9052)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.18 0 1 9052

Ez jó ötlet. Te nem telepíted újra ezt a fajtát?

Előzmény: Ali-bá (9051)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.17 0 1 9051

Egy kis ágvéget oltsál be egy meglévő fádba a most vettről. Jó esetben a következő évben megmutatja mit terem.

Előzmény: AmazingGecko (9050)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.17 0 0 9050

Sajnálom. Én 3 évvel ezelőtt rendeltem 2 tövet a Sweet Gardentől. Tavaly termett először pár szemet. Pirosat... Magyarul átvertek. 5000ft/db áron kaptam két ismeretlen cseresznyefát. A termése finom, teljesen rendben van, de annyira szerettem volna megkóstolni a Napóleoni ropogóst. 3 évet vártam a semmire... Most rendelek egy másik kertészettől, de az megint 3 év, mire terem.

Előzmény: Ali-bá (9049)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.16 0 0 9049

Semennyit. Évekkel ezelőtt oda lett.

Előzmény: AmazingGecko (9048)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.16 0 0 9048

Ali bá, mennyit termett idén a Napóleoni ropogósod?

Előzmény: Ali-bá (9047)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.16 0 0 9047

Bátran csinálhatod most. Kissé ferde vágásokat csinálj, hogy lefolyjon az eső róla. Ne legyen szakadt a seb (ellen bevágás) és feltétlenül sebkezelést is alkalmazz. Ha oldalág felett vágsz és minden évben lekened a sebet akkor nem korhad be.

Előzmény: Mizsike (9046)
Mizsike Creative Commons License 2024.11.16 0 0 9046

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 3 éve vettünk egy kertes házat ,ahol van egy cseresznyefa is. Sajnos az előző tulaj engedte nagyon magasra nőni szerintem teljesen feleslegesen. Csak beárnyékolja a kertet ,és az összes többi fát ,a tetejéről pedig úgysem lehet leszedni a cseresznyét. Szeretném drasztikusan visszavágni a tetejét.
Sokat olvastam, hogy mikor lehet ilyen vissza vágást csinálni, de nem jutok dűlőre. Általában azt írják, hogy tél vége után kell az ilyen jellegű visszavágásokat csinálni ,máshol pedig azt ,hogy a fagy beállta előtt, tehát például most is el lehet végezni. Nektek mi a véleményetek,  mikor kellene megcsinálnom?  Még most a tél beállta előtt vagy várjam meg a kora tavaszt?
Előre is köszönöm a javaslatokat. 

AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.12 0 0 9045
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.12 0 0 9044

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/cseresznye/jedinkai-feher-uvegcseresznye-2560

https://novenyfutar.hu/termek/jedinkai-borostyan-cseresznye/

Erről a cseresznyéről mit lehet tudni? Csak ezt a két találatot találtam róla és nem is biztos, hogy ugyanaz a fajta.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.04 0 1 9043

Csak beszerezni lesz nehéz, mert nem sok kertészet árulja.

Előzmény: Ali-bá (9042)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.04 0 1 9042

Jó a Jaboulay!  Érésben egészen közel áll a Bigarreuhoz.

Előzmény: AmazingGecko (9041)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.04 0 0 9041

Sziasztok!

A Jaboulay cseresznyefát mennyire ajánljátok házikertbe? Ez a fajta teljesen kimaradt az életemből, sosem kóstoltam még. Vagy legalábbis nem tudok róla. Kertészetekben sem szoktam látni, hogy árulják.

Mifelénk a Bigarreu burlat jellemző, mint korai fajta, késeinek meg a Germersdorfi.

Nickolas76 Creative Commons License 2024.10.26 0 0 9040

A sűlt hús is akkor finom ha piros :D

Előzmény: memorix (7701)
sujgojo Creative Commons License 2024.10.18 0 0 9039

az a furcsa, hogy ez a meddo fa kb. egyszerre viragzik egy korai cseresznyevel, es mig az gyakran tele van, ezen csak nehany szem. 

es egyebkent is rengeteg cseresznye, vadcseresznye, meggy viragzik a kozvetlen kozelben, de ez sem segit.

Előzmény: zoli1437 (9038)
zoli1437 Creative Commons License 2024.10.17 0 1 9038

A virágzási időre is figyelj. Itt elég nagyok a különbségek. Nálam a véletlenen múlott, hogy a közel egyszerre virágzók kerültek közel egymáshoz.

A Vanról jutott eszembe, mert az kezdi a sort.

Előzmény: sujgojo (9037)
sujgojo Creative Commons License 2024.10.17 0 0 9037

koszonom a valaszokat! akkor nem felek a sajmegy alanytol. 

a meglevo sarjazo fa mr 15 eves, meg mindig egbe toro fuggoleges vazagakkal. metszeset mar feladtam. nem terem. talan porzo hiany miatt. ezert is lenne most a Hedelfingen es a Van. bar sajnos fajtajat illetoen vannak ketsegeim, mert Carmenre emlekszem, de nem ugy nez ki, ha van rajta par szem. de ugy latom fenti ket fa eleg sokat poroz, talan jo lesz erre is

Előzmény: zoli1437 (9036)
zoli1437 Creative Commons License 2024.10.17 0 1 9036

Nálam egy magoncra oltott fánál akkor jelentek meg a sarjak, amikor erősen visszavágtam. Szerintem ha bármi okból a lombhoz képest több a gyökér így is próbálja pótolni.

Előzmény: sujgojo (9032)
pintjano Creative Commons License 2024.10.16 0 0 9035

Lányomnál van egy cseresznye sajmeggy alanyon--arról tudom, hogy hajt

nagy elánnal az alany. Igaz már pusztulóban van a fa, bár még sokáig fogja birni

ránézésre, alig van benne beteg ág.

üdv PJ

Ugy tudom--mástól-- hogy magról van ültetve akkor elvileg nem hoz sarjat, de lehet ennek

nem mondták meg, hogy ne hozzon sarjat

Előzmény: Ali-bá (9034)
Ali-bá Creative Commons License 2024.10.16 0 1 9034

Én jártem úgy, hogy meggyfa saRjára oltottam cseresznyét, és az sarjadt. A sajmeggyre és a vadcseresznyére oltott fa nem szokott sarjakat nevelni. Honnan származik az a fa?

sujgojo Creative Commons License 2024.10.16 0 0 9033

vagy lehet, hogy pont a vadcseresznye alany okozza?

sujgojo Creative Commons License 2024.10.16 0 0 9032

tehat, az hogy egy cseresznye fa korul intenziven jelennek meg a sarjak, nem az alanytol fugg, hanem valami mastol?

Előzmény: Ali-bá (9031)
Ali-bá Creative Commons License 2024.10.16 0 0 9031

A Sajmeggy nem azonos a megyy saRjakkal. Az egy külön fajta.

Előzmény: sujgojo (9030)
sujgojo Creative Commons License 2024.10.16 0 0 9030

Nem csak megenni hanem ultetni is kell a  cseresznyet, miert olyan nagy a csond itt?:) most kezdtek arusitani a szabadgyokeru csemeteket.

Lenne egy altalanos kerdesem. A sajmegy alany az, amitol sarjak jelennek meg a fa korul akar tobb meterre is a torzstol? Nekem a sok fam kozul csak egy ilyen, persze mar nem tudom melyik milyen alanyon volt. Most viszont szeretnek meg ket cseresznyet, Van es Hedelfingeni orias es azt latom, hogy szinte csak sajmegyen termelik oket es a tobbi cseresznyet is.

Mit gondoltok es mit lehet tenni a sarjakkal azonkivul, hogy kivagom? Valami tartos, de konnyu megoldas erdekelne:)

Es akkor a vadcseresznyes oltvanynak annyi? pedig azt olvastam, hogy azok a fak hosszabb eletuek.

Kotyvalix Creative Commons License 2024.07.17 0 0 9029

Sziasztok,

A sok cseresznye fajtát ismerőkhöz fordulok segítségért egy cseresznye fajta beazonosításához.

Túl nagyra nőtt fámon a termés 90%-a elérhetetlen, ültetnék helyette ugyanolyan vagy nagyon hasonló fajtát de nem tudom milyen fajta ez.

Ma az AL**-ban vettem Török Napoleon cseresznyét. Ez sötétpiros, ez nem a sárgáspiros Bigarreau Napoleon.

Meglepetésemre gyakorlatilag mindenben (szinte) ugyanolyan mint az én fámon termő gyümölcs.

Sötétpiros héjú és húsú, kemény, ropogós, lédús, édes-savas, fűszeres ízű.

Közületek többen valószinüleg már ettek Török Napoleon-t.

Ez a fajta melyik, Magyarországon kapható fajtára hasonlít leginkább?

Az idén volt alkalmam venni, szedni, kóstolni Carmen-t, Vera-t, Kordia-t. Egyik sem az én fajtám.

Köszönöm: Zsolt

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.13 0 0 9028

Ma vettem egy láda Érdi bőtermőt, de nem az első osztályúból, hanem a rázottból. Sok repedt és hibás volt benne, de csak 600 ft volt kilója és házhoz is hozták.

Ilyen finom meggyet nem sokszor ettem életemben! Édes, zamatos, nagyszemű.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (9019)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.06.10 0 2 9027

Cseresznyével (Sunburst) nekem sem volt bajom, Volt rajta poloska, de nem sok és az esetleges szúrások sem okoztak szinte semmi moníliafertőzést.

Ahol ez tömeges volt (poloska és a monília is), az a meggy.

A Mospilan esetében nem tudok vagy akarok belemenni vitába, hogy mennyi ideig tart a hatása. Egy hétig biztosan, ami önmagában (jóval) több, mint a Karate.

Ha úgy ítéled meg, hogy a kipermetezett Mospilan hatása egy hétig tart, semmi nem akadályoz meg abban, hogy a 8. napon Karate-val is rápermetezel, akkor tutira mentél és a Mospilan 14 napos ÉVI-jébe még mindig belefértél.

Előzmény: cfoto (9025)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!