Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Nekem is van egy nagy cseresznyefám, egy kb. 15 éves B. Burlat. Sosem metszettük, így megnőtt vagy 6 méteresre. Se permetezni nem lehet, se leszedni a termést a tetejéről. Onnan a madarak eszik le. Tavaly június elején visszavágtam egy alsó ágat a felére, mert nagyon hosszú volt. Úgy voltam vele, hogy a termés leszedést összekötöm a visszavágással. Sajnos nem jött be. A termést ugyan leszedtem, de az ág teljesen kiszáradt. Gondolom az időponttal volt gond, november és február között kellett volna visszavágni, nem júniusban. És a sebet is le kellett volna kezelni. Jól gondolom?
Sajnálom. Én 3 évvel ezelőtt rendeltem 2 tövet a Sweet Gardentől. Tavaly termett először pár szemet. Pirosat... Magyarul átvertek. 5000ft/db áron kaptam két ismeretlen cseresznyefát. A termése finom, teljesen rendben van, de annyira szerettem volna megkóstolni a Napóleoni ropogóst. 3 évet vártam a semmire... Most rendelek egy másik kertészettől, de az megint 3 év, mire terem.
Bátran csinálhatod most. Kissé ferde vágásokat csinálj, hogy lefolyjon az eső róla. Ne legyen szakadt a seb (ellen bevágás) és feltétlenül sebkezelést is alkalmazz. Ha oldalág felett vágsz és minden évben lekened a sebet akkor nem korhad be.
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. 3 éve vettünk egy kertes házat ,ahol van egy cseresznyefa is. Sajnos az előző tulaj engedte nagyon magasra nőni szerintem teljesen feleslegesen. Csak beárnyékolja a kertet ,és az összes többi fát ,a tetejéről pedig úgysem lehet leszedni a cseresznyét. Szeretném drasztikusan visszavágni a tetejét. Sokat olvastam, hogy mikor lehet ilyen vissza vágást csinálni, de nem jutok dűlőre. Általában azt írják, hogy tél vége után kell az ilyen jellegű visszavágásokat csinálni ,máshol pedig azt ,hogy a fagy beállta előtt, tehát például most is el lehet végezni. Nektek mi a véleményetek, mikor kellene megcsinálnom? Még most a tél beállta előtt vagy várjam meg a kora tavaszt? Előre is köszönöm a javaslatokat.
A Jaboulay cseresznyefát mennyire ajánljátok házikertbe? Ez a fajta teljesen kimaradt az életemből, sosem kóstoltam még. Vagy legalábbis nem tudok róla. Kertészetekben sem szoktam látni, hogy árulják.
Mifelénk a Bigarreu burlat jellemző, mint korai fajta, késeinek meg a Germersdorfi.
koszonom a valaszokat! akkor nem felek a sajmegy alanytol.
a meglevo sarjazo fa mr 15 eves, meg mindig egbe toro fuggoleges vazagakkal. metszeset mar feladtam. nem terem. talan porzo hiany miatt. ezert is lenne most a Hedelfingen es a Van. bar sajnos fajtajat illetoen vannak ketsegeim, mert Carmenre emlekszem, de nem ugy nez ki, ha van rajta par szem. de ugy latom fenti ket fa eleg sokat poroz, talan jo lesz erre is
Nálam egy magoncra oltott fánál akkor jelentek meg a sarjak, amikor erősen visszavágtam. Szerintem ha bármi okból a lombhoz képest több a gyökér így is próbálja pótolni.
Én jártem úgy, hogy meggyfa saRjára oltottam cseresznyét, és az sarjadt. A sajmeggyre és a vadcseresznyére oltott fa nem szokott sarjakat nevelni. Honnan származik az a fa?
Nem csak megenni hanem ultetni is kell a cseresznyet, miert olyan nagy a csond itt?:) most kezdtek arusitani a szabadgyokeru csemeteket.
Lenne egy altalanos kerdesem. A sajmegy alany az, amitol sarjak jelennek meg a fa korul akar tobb meterre is a torzstol? Nekem a sok fam kozul csak egy ilyen, persze mar nem tudom melyik milyen alanyon volt. Most viszont szeretnek meg ket cseresznyet, Van es Hedelfingeni orias es azt latom, hogy szinte csak sajmegyen termelik oket es a tobbi cseresznyet is.
Mit gondoltok es mit lehet tenni a sarjakkal azonkivul, hogy kivagom? Valami tartos, de konnyu megoldas erdekelne:)
Es akkor a vadcseresznyes oltvanynak annyi? pedig azt olvastam, hogy azok a fak hosszabb eletuek.
Ma vettem egy láda Érdi bőtermőt, de nem az első osztályúból, hanem a rázottból. Sok repedt és hibás volt benne, de csak 600 ft volt kilója és házhoz is hozták.
Ilyen finom meggyet nem sokszor ettem életemben! Édes, zamatos, nagyszemű.
Cseresznyével (Sunburst) nekem sem volt bajom, Volt rajta poloska, de nem sok és az esetleges szúrások sem okoztak szinte semmi moníliafertőzést.
Ahol ez tömeges volt (poloska és a monília is), az a meggy.
A Mospilan esetében nem tudok vagy akarok belemenni vitába, hogy mennyi ideig tart a hatása. Egy hétig biztosan, ami önmagában (jóval) több, mint a Karate.
Ha úgy ítéled meg, hogy a kipermetezett Mospilan hatása egy hétig tart, semmi nem akadályoz meg abban, hogy a 8. napon Karate-val is rápermetezel, akkor tutira mentél és a Mospilan 14 napos ÉVI-jébe még mindig belefértél.