Ha van valami birsed, arra nagyon könnyű oltani. Az első naspolyaoltásomat anno olyan vesszővel csináltam, amin már 6-8 centis hajtások is voltak, mert egy ismerősnek akkor jutott eszébe, hogy oltóágat ígért. Mindhárom oltás megfogta. A vesszők alsó részét használtam, ahol még voltak alig kihajtott rügyek.
(Idén termett vagy 3 diszperzites vödörrel, és szépek is lettek annak ellenére, hogy egyszer se öntöztem egyik helyen se.)
A Pinova alma rezisztens, finom, golden típusú alma, érdemes ritkítani a nagyobb alma méret miatt. Lemosó permetezéssel el van. Lombkoronát az első 1-4 évben érdemes kialakítani .
Nekem a Gödöllöikertészetből van. Most ott nem lehet kapni. A kiskert.com lehet rendelni. A rügymutációja az Evelina fajta. Az is nagyon jó fajta.
Mi nagyon szeretjük közel 30 kg termet a fa. Katlan kialakítású. Ha bemész a Lidl, Aldiba ott is lehet kapni ilyen almát, ott meg tudod kóstolni. Ha ízlik akkor érdemes 1 -t berakni a kertedbe. Sima mezei kertészetbe nem kapható.
Valami közegbe beletetted a naspolyát, vagy csak úgy magában gyökeresedett meg? Épp én is a naspolyán filozom, mert a gyümölcsét nagyon kedvelem (szomszéd adott éppen).
Egy gyümölcs közepéből vessző fejlődött, aztán annak a tetején is termett egy kisebb szem. (De azt sajnos letörtem és a többi közé dobtam, mire észrevettem, hogy miről van szó.) Az eredeti szem apró maradt.
Egyébként az aszály ellenére, és a 0 locsolás ellenére is elég tűrhető lett a termés mérete.
Tavaly vettem először ilyen almafajtát a piacon. Nagyon bejött az íze, ezért következő vásárláskor megkérdeztem az árust mi a fajta neve, fel is jegyeztem.
Azóta utánaolvastam és ellentétes dolgokat írnak az ízéről. Sokan közepesnek írják, ami se nem elég édes, se nem elég savas. Persze ízlések és pofonok, ráadásul ugyanaz a fajta más ízű gyümölcsöt teremhet különböző termőhelyen, talajon, időjáráson. Más lehet az íze napsütéses és félárnyékos helyen akár még ugyanabban a kertben is, nemhogy különböző országokban termesztve.
3 éve vettem két Penyigei/Nemtudom szilvafát a Gödöllői kertészettől. Az egyik termett idén 3 szemet, de iszonyat aprók voltak, meggy méretűek. Ez normális? Tudom, hogy ez aprószemű szilvafajta, de ennyire?
Vagy csak az első termés miatt lettek ilyen aprók??
Sziasztok, nem tudom jó helyen járok-e, de szeretnék hozzájutni néhány Conference körte oltó vesszőhöz. Ha valaki tud segíteni megköszönöm, költségeket állom.
Vettünk egy családi házat, amihez tartozik jópár gyümölcsfa (szilva, körte, dió, cseresznye), amelyek láthatóan évek óta nem voltak rendesen metszve. Plusz most már igen jelentős mennyiségű termék potyogott le és rohad a fák alatt. A felújítás és költözés miatt idén még nem tudtunk a fákkal érdemben foglalkozni.
A kérdésem az lenne, hogyan tudnél elindulni azzal kapcsolatban, hogy mit is kell kezdeni egy fával, hogy érdemes metszeni, hogy lehet (idő)hatékonyan összegyűjteni a lepotyogott termést, stb.
Van erre valami olyan könyv, amit érdemes beszerezni, elolvasni?
Császár körtéből igen sok fajta van, az igazi szeptemberi érésű, fája igen lassan fejlődik vadkörtén is. Esetleg tudnál képet küldeni a bírtokodban lévőről? Móri császár = Pap körte; Bőr körte = Kormos körte = Alexander körte = Bosc kobak stb. egy fajta több néven gyakori jelenség és még a más nyelveken való megnevezésekről nem beszéltünk...
Üdv szeretnék csinálni egy fajtagyüjteményt első sorban alma, körte fajtákból akinek esetleg van valami régi fajtája és adna belöle oltovesszöt az irjon bátran. Elore is koszonom
Csengődi csokros fám hatalmas növésű, hogy visszafogjam, 2 éve drasztikusan visszametszettem. Pfff, ilyen mézga ömlenyt fától még nem láttam, mindenhol nyomta ki, de sehol egy sérülés, csak úgy a bőrén keresztül. Ez valami védekezés lehet, aztán simán kiheverte.
Köszönöm szépen a választ. Kár, hogy nem lehet videót csatolni, mert azon látni lehetne, hogy mennyire puha zselés az anyag. Egyáltalán nem ragad és nem folyik. Olyan, mint a karácsony környékén készült jó házi kocsonya. /stílusosan karácsony előtt 😁/ Ezért gondoltam, hogy nem mézga.
A baj, hogy ha mindenhol visszavágom, akkor nem sok marad a fából.