Ezt meg kell kérdezni szakembertől, nem egyforma a helyzet. Van amelyik élethosszig tart, de pl. a tetanuszra azt mondták, az sem mindegy, hogy prevencióként kaptad meg, vagy valamilyen sérülés után. Egyik esetben 5 év, a másikban 10 év a hatása.
Kötelező védőoltás elvileg nincs, ha Európából érkezel. Viszont kérhetnek oltásokat, ha valamelyik másik afrikai országból mész oda. Sőt, olyat is olvastam, hogy akkor is kekeckedtek a határon, ha csak átszálltál mondjuk Etiópiában.
Mi több oltást is felvettünk, igaz, a nejem orvos, és van ismerősünk, aki az oltóközpontban dolgozik, vannak ajánlások. Tulajdonképpen azért is, mert készülünk amúgy is más egzotikus országokba, ahol esetleg kötelező lesz, akkor meg érdemes egy piszkos kézzel az ajánlott oltásokat is beadatni. Hepatitis A, tífusz, Diperte, sárgaláz - ezeket kaptuk meg. Célszerű nemzetközi oltási igazolványba ezeket beíratni, más országokban kellhet. Nem volt olcsó, mellesleg.
Vittünk magunkkal Malarone tablettát is malária ellen, de nem kellett bevennünk (eddig). Állítólag akár másfél évig is lappanghat, de most már talán túl vagyunk a veszélyen. Eladnám ezt a tablettát féláron (7.000,-Ft-ért), ha valaki szereti a biztonságot. Még nagyon sokáig él a szavatossága, megnézem pontosan, ha kell.
Ja, hát elég kellemetlen, amikor ott állsz a reptéren a morcos ügyintézőnél, és azt mondják, hogy hiába fizettél be 50$-t, mert nem jó a telefonos kód. Ennyit megért egy papírlap.
Esetleg tanulságul az utókornak kipróbálhatod a telefont, aztán ha baj van, előhúzod a papírt is.
Mivel olvastam, hogy ti sikeresen beutaztatok az online kért vízummal, a következő kérdés merült fel bennem:
Időben kértük és ma jóváhagyták a vízumkérelmünket.
Ez alábbit, hogy értelmeztétek? Milyen formában kell átadni nekik?
"You are kindly requested to submit these documents (Notification and Visa Grant Notice) to the immigraton officer at the entry point upon arrival to Tanzania for your entry clearance."
Nyomtassam ki? Vagy lecsippantja a rajta lévő vonalkódot, ha telefonon mutatom?
"2024 október 1-től minden Zanzibárra látogatónak (a lakosok kivételével) kötelezően beérkező utasbiztosítással kell rendelkeznie a Zanzibar Insurance Corporation-től."
Vízumot itt tudsz intézni online némi angol tudással, be is lehet fizetni a díjat bankkártyával. Érdemes korán kezdeni, ha itt akarod intézni, kellett 1-2 hét, mire megjött. Mi itt szereztük be, de ezzel majdnem egyedül voltunk a legtöbben sorba álltak a reptéren leszálláskor.
Hogy mit tudsz és érdemes megnézni arról sokat olvashatsz ezen a fórumon is. Nem nagy kaland végigolvasni akár minden bejegyzést, nem olyan hosszú. Az is sokat segít, ha csak pár oldalt olvasol vissza. Aztán jobban fogod tudni, miről érdemes többet kérdezni.
Nem kamu oldal, a Zanzibár/Tanzánia utazói csoportban is sokat posztoltak Zanzibári kirándulások oldal nevében. Nekem ennyit írt hogy befejezték. Ha jól emlékszem a Laci írt vissza. Most nézegetem még a Zanzibári Magyar Központ facebook oldalt, megpróbálom velük is felvenni a kapcsolatot.
Szia! Bár tudom hogy nem tőlem kérdezted, de Zanzibári kirándulások néven van fenn a facebookon. Nekem sikerült velük messenger üzenetet váltani, de azt írták, hogy befejezték a kirándulások szervezését. Mi január végén fogunk menni és én is keresgélek.