Ultettem egy Robusta ("kozeperos novekedesu") birs suhangot, es idejekoran nekialltam kideriteni hogy hogyan kellene metszeni. Marmint van-e hozza fajtaspecifikus tanacs.
A Birsbirtok (szemre) 80-100cm-es torzsmagassaga tunik a szimpatiku arany kozeputnak, ok lathatoan jol erzik magukat vele. De altalanossagban birsre mindent IS lattam a neten, 30-40cm-tol a Megyeriszabolcs mellmagassagaig.
Ha van barkinek epito jellegu kommentje, megkoszonom. Koszonom. :)
A puhább gyümölcsök, zöldségek lezüretelése után, nálam megjelentek a birseken a márványpoloskák. Mit tapasztalsz, tudnak ezen a gyümölcsön is kárt okozni a szívogatásukkal?
lehet, hogy a kandírozás passzolna a birshez leginkább. tegnap csináltam meg az utolsó kört lekvárnak, illetve egy fazék kompótnak, úgyhogy majd jövőre.
ja, tényleg nagyon hamar megvan a lekvár mondjuk a szilvához képest. én egyébként mindenhogyan szeretem, viszont se a kompótnál, se a sajtnál, se a lekvárnál nem érzem azt, hogy maradéktalanul sikerült volna azt az aromát/illatot továbbvinni, ami a friss gyümölcsben megvan. arra gondoltam, hogy meg kéne próbálni aszalni, hátha úgy jobban megmaradnak az eredeti aromák.
A sajtot kis adagokban mikróban sűrítem be, akkor hamar megvan, készre sűríthető és nem pöfög. Püspökkenyérbe nélkülözhetetlen! Magában ritkán eszem, de süteményekbe nagyon finom.
Nálunk is lekvárból kell több. Barackunk nincs, abba is birslekvár kerül, amibe egyébként barackot szokás használni. Teljesen jó.
Főként cefrének viszik. De étkezésre is kopogat. Befőtt, lekvár,sajt ,kompót az irány. A lekvár nagyon hálás,mert nem kell agyonfőzni. A sajtnál én jobban is szeretem. És kevesebb cukor is kell hozzá.