egy budapesti éjszakai klub keres videóst/ fotóst egy rövid szexi promo videoklip filmezésére. A szereplők és a helyszín adott. Jelentkezni a face-off@freemail.hu címen lehet.
Elfogadom, hogy Pécsett ez a helyzet. Nagyon szeretem a helyet, odavalónak tartom magamat, de nagyon örülök, hogy a módszerváltást már nem ott éltem meg.
Árnyékos, félárnyékos helyszín, félig áteresztő derítőlap, az árnyékos területen a derítőlap arany vagy ezüst felületével lehet megvilágítani, kiemelni a párt a háttérből. Nem is ez szokott ilyenkor a probléma lenni, hanem az, hogy nyáron ilyenkor 30 fok van és izzadnak, lejön a smink, fényes lesz az arcuk. Vagy kell egy sminkes is ...
azt szeretném kérdezni, ti hogyan oldjátok meg azon párok problémáját, akik nyáron, konkrétan a déli napsütésben (szó szerint dél, 12-13 óra), szabadtéren szeretnének kreatívot fotóztatni?
Én próbálom őket lebeszélni, felajánlom a költség mentes másik napi kreatívot, de ők nem tudnak vagy akarnak ennyire rugalmasak lenni (bérelt ruha, dupla haj & smink). Jobb híján visszamondom ezeket a megrendeléseket, csak fáj a szívem, mert szimpatikus párok.
Ahogy írod.. a felvevőpiac nem bővül. Sőt céges szinten zsugorodik. A marketing azt követeli meg hogy napi 6 poszt... ezt profi fotókkal nem tudják teljesíteni, így telefonnal megoldják. És rájönnek hogy jó az az embereknek... Maradnak a minőségi kampányok amihez azért kellünk. De már nem alap a színhelyesség... nem alap a normális bemutatás. Jöhetnek a gagyi effektek amitől nem tudod eldönteni hogy a fotó tavasszal, nyáron... vagy ősszel készült. Én most munkához kerestem modelleket. Volt aki azért esett ki a válogatásból a megrendelő részéről mert a "portfóliója" amit küldött ilyen effektezett szutykokból állt. Nem látták a hajszínét. Nem látták a bőre színét... mármint láttak valamit de az nem az volt amit kerestek. És azt már mondani sem mertem hogy amit küldött, az egy tervező kollekció sorozata volt... ahol meg a ruhák színét, anyagát, textúráját sem lehetett látni. Mert a fotós élt a művészi szabadsággal és csinált olyat ami neki tetszett. Ami "divatos". Csak épp nem felel meg a normális elvárásoknak. És csodálkoznak hogy nem megy a bolt... mert aki piros ruhát keres az nem barnás-vöröses fotó alapján fogja meglátni a neki tetszőt. El van ez már cseszve rendesen :)
A fotóskénti megélhetés már régóta nem ízlés kérdése - mármint amilyen fotósok megélnek az ismerettségi körükből ott jó eséllyel le lehet szűrni hogy a vizuális kultúra alapjaiban hiányzik egy jó nagy csoportnál. Nem a jó fotósok tudnak megélni, hanem akik már megteremtették a saját ügyfélkörüket. Tehetséges, de kezdő ismerőseimnél látom hogy már 3-4 éve sem lehetett piacot teremteni. A fb, insta sok esetben egy szép lufi.... hiába van 50e vagy 100e követője, amikor ezek a sima rajongók nem potenciális ügyfelek akkor cseszheti... És általában nem azok. (általánosításnak tűnik.. de itt konkrétan mondjuk 50-100 fotós munkásságából indulok ki)
Papír. Nos az olyan alap ami nélkül legálisan nem lehet dolgozni. 300-400e Ft-ból 2020-ban 6 hónap alatt meg lehetett szerezni. Ez egy átlagos fotósnál első hónapban visszajön. De átlagos fotóson azt kell értenem hogy már jó ideje csinálja, ismerik.. volt bevétele a munkáiból csak nem legálisan.
2020 a legrosszabb évünk volt. Mindössze 3 hónapot dolgoztunk. Munkája az ifjabb fotósoknak és kalandoroknak, csak úgy lesz, ha megtudják szerezni a régi fotósok munkáját...azok meg elmennek karbantartónak vagy portásnak valamelyik iskolába vagy intézményben.
Szervusztok ! Egy régi MTI.-s szakkönyvem van német nyelven, és hű magyar stencil megjelenéssel. Ez a könyv komoly segitség lehet a műtermi alakos felvételezéshez, de már én nem dolgozom ezen a területen, igy eladó, 30eFt, barátilag
Ezt a képet is én csináltam. Nem reklámból vagyok itt. Index nem hoz ügyfeleket. Majd a házamra kirakok egy reklámposztert. Amit megtanultam, hogy nincs értelme így kohozni a minőséget. Az ügyfelek olcsó fényképészt akarnak. Pont nem a tehetősek találtak meg. Inkább érdemees arra koncentrálni, hogy a nyers fájl jó legyen. Én így jártam, hogy mindenki szid és csak a kritikákat kapom, úgy, hogy azért az esküvőért is csak 20.000 Ft-ot kaptam. Mások nyomják százezrekért és nem is csinálnak szép képeket és folyton dícsérik őket, meg ömlengenek róluk.
Ebből mondjuk pont nem derül ki, de ha menyasszonyt is úgy fotózol mint a kutyát akinek egybeolvad a feje a mögötte levő kővel akkor azért elgondolkodnék hogy érdekeljen az ajánlat...
Megvaaan! Fityiszt az agyi érelmészmánafenébennek! Porto Venere, a Szent Péter templomban történt a baleset, a túlpart meg Palmaria szigete, szóval csupa jó hely. Ugyan a tárgy szempontjából mindegy, de a többi képpel együtt már beugrott. A gugli is azt mutatja:).