Az első alkalommal az 50 km/óra feletti gyorshajtásért a szankciók természetesen súlyosak voltak (1500 euró pénzbírság, 6 pont levonása, jogosítvány felfüggesztése), de a járművezető elkerülte a bűnügyi nyilvántartást és a börtönbüntetés veszélyét.
A bűncselekményt csak három éven belüli ismételt hasonló gyorshajtás esetén állapították meg.
Ez most megváltozik.
Azonnali börtönbüntetés jár a gyorshajtásért.
Aki több, mint 50 km/órával túllépi a megengedett maximális sebességet, az bűncselekményt követ el, akkor is, ha erre korábban nem volt precedens.
Tehát nincs „visszaeső” kategória, az alábbi szankciók már az első esettől életbe lépnek:
három hónapos börtönbüntetés
3750 euró bírság
a jármű elkobzása
a vezetői engedély felfüggesztése (legfeljebb három évre)
6 pont levonása.
Az extrém sebességért, mások veszélyeztetéséért hozott szankciók alkalmazása Franciaország egész területén hatályba lépett 2026 január 1-jén.
"A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy az elmúlt évek viszonylatában szokatlanul kemény téli időjárási viszonyokra való tekintettel, az önkormányzati képviselőkkel és politikai frakciókkal egyeztetve, az alpolgármesterekkel közösen Szemereyné Dr. Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere az alábbi döntést hozták:
2026. január 10-től, azaz holnaptól 1 hétig ingyenes lesz a városon belüli közösségi közlekedés. Az autóbuszokon a gépkocsivezetők változatlanul átadják a jegyeket az utasoknak, ám ennek költségét Kecskemét önkormányzata állja."
A BKK-t minden alkalommal meglepetésként éri, hogy hó = utaslemaradás a 21-es családon, ha nincs több indulás vagy nem zavarja végig a 21A-t, ami ugyan van, de elmegy töküresen a Délinél, aztán indulhat a közelharc a 21/221-nél.
Ilyenkor sosem (csak) a pillanatképet kell nézni, hanem a tendenciát. Persze, hogy egy mostani Mercedes kukásautó jobb, mint egy 85-ös Rába, vagy egy modern téli Pirelli, jobb, mint egy korabeli diagonál Taurus, az emberek sokkal jobb téli bakancsokat kapnak most a Dechatlonban, mint anno a Blahán a Corvinban stb. Van egy természetes technológiai fejlődés, ami az említett dolgokon javít, viszont a szervezés nagyon sok területen jóval rosszabb, vagy nincs.
olvasom én is a sok okost, hogy "bezzeg régen....". Oké. Nézzük meg, hogy régen az emberek átlagosan hány km-re a lakhelyüktől dolgoztak, illetve most hány km-re. Nézzük meg, hogy régen téli időben (de úgy általánosan is) adott számú emberre hány súlyos/fatális baleset jutott. Nézzük meg, hogy régen egy ilyen téli napon egy megyei kórház SBO-ja hány végtagtöröttet látott el, meg most hányat lát el. Egyből árnyaltabb lesz a kép.
Még a 2010-es években is láttam teherautókat havat hordani a Dráva utca végénél a rámpához. Most már nem is tudnák ott a Dunába önteni, mióta megépült a sétány.
Ez amúgy biztos, hogy nem igaz, mert ott volt ugye a híres 2013. március 15-i havazás, ami után még március végén is volt egy ha nem is akkora, de a mostani szintet simán elérő havazás.
De voltak azért legutóbb 2017-2018-2019 környékén is hasonlóak, de még az elmúlt 4-5 évben is volt ha nem is 15 centi, de 5-10 igen, amiben ugyanúgy lehetett gyakorolni.
Az már jó lenne, ha a kézimunka nagy részét kiváltaná, a maradékhoz meg hozzá kéne tenni lapáttal. De arra biztos hogy elég lenne, hogy legalább a fő gyalogos útvonalakon csináljunk vele egy ösvényt, ahol két ember elfér egymás mellett normálisan. Mert most még az sincs, és úgy látszik, hogy amíg el nem olvad a hó, nem is lesz. A fő közutak letakarítása után leállt minden hóval kapcsolatos tevékenység, ez teljesen egyértelműen látszik. Simán lehetne már 2 egész napja járni a mellékutcákat, járdákat...stb., de nem, nem és nem.
Most komolyan ezen az idióta lapátos hómunkás dolgon agyal mindenki? Maximum a házak előtt lenne jelentősége, ahol a helyiek dolga a takarítás, de ott meg a közösképviselet dolga megszervezni. Azon kívül meg annyira ördögtől való lenne, hogy minden kerületnek lenne 4-5 db ilyen járdán használható kiskocsija, ami kidobja oldalra a havat (fogalmam sincs, hogy mi a pontos neve)? Nem azt mondom, hogy azonnal el kéne takarítani mindenhonnan a havat a leesés után 1mp-cel, de most már ott tartunk, hogy 3 napja esett az utolsó hó (meg most esik megint éppen újra), és teljesen nyilvánvalóan látszik, hogy a legfőbb autós és buszos útvonalak letakarításán kívül bele van szarva az egészbe, leállt a folyamat teljesen. 2 napja nem csinálnak már sehol semmit, fő gyalogos útvonalakon is csak kitaposott ösvények vannak.
Amúgy meg a hónak egy másik érdekes hozadéka, hogy most meg lehet figyelni, mennyi parkolót foglalnak a hétvégi autók, amiken vastagon áll még a hó, mert kb. vasárnap óta hozzá sem nyúlt senki. Ránézésre kb. 50%.
"A téli útviszonyok, a várható ónos eső és a szombati munkanap miatt Paks Város vezetése – a Paksi Közlekedési Kft.-vel egyeztetve – rendkívüli intézkedést hozott: péntek déltől hétfő estig mindenki számára díjmentessé tesszük a közösségi közlekedést.
A döntés célja, hogy a csúszós utakon és a hideg időben mindenki biztonságban juthasson el úti céljához, enyhítve ezzel a városi forgalom zsúfoltságát.
Meddig tart az ingyenes időszak?
A kedvezmény pénteken (január 9.) 12:00 órakor lép életbe és hétfőn (január 12.) üzemzárásig tart. Ebben az időszakban mindenki jegy és bérlet váltása és felmutatása nélkül, korlátlanul használhatja a Paksi Közlekedési Kft. járatait.
Miért döntöttünk így?
Biztonság: Az előrejelzések szerint a fagyos időjárás mellé ónos eső is érkezhet.
Segítség a munkába járáshoz: Mivel ezen a héten a szombat is munkanap, szeretnénk megkönnyíteni a munkába és iskolába járók dolgát.
Kevesebb autó: Arra kérjük a lakosságot, hogy aki teheti, hagyja otthon az autóját, és válassza a biztonságos, környezetbarát elektromos buszokat."
A lépésben haladó autók is csúszkáltak a körforgalomban.
(Erre jön a nem kell autóba ülni mondat.)
>Nem alapvető emberi jog az azonnali síkosságmentesség.
Persze, látom, hogy ez az új álláspont, elegendő a Facebookra kiposztolni egy hólapátos polgármesteri képet, hogy mindent megtettünk és a megyeszékhelyi főútvonalon 8.00 után elkezdeni a síkosságmentesítést,
bár ugye akkor is minek, hiszen senkinek sincs "joga" síkosságmentesen közlekedni.
Csak azért ezt ne adjuk már úgy elő, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon soha-sehol nem volt síkosságmentesítés havazáskor és mégis mindenki milyen jól megvolt hóangyalka és hóember készítéssel, nem siettet sehová.
Ott nagyon más volt a helyet Budapesthez is meg a mostani helyzethez képest is.
A fő különbség : Nem 20-30 cm hó esett mint most hanem 70-90-110 cm hó.
Bár akkoriban sokkal töb géppel, hókotróval, hómaróval, hóseprővel, stb. rendelkeztek a Közúti igazgatóságok mint ma, nem győzték a munkát.
A Néphadserget pedig csak vasárnap késő este riadóztatták amikor már kb. 50 órája esett a hó.
Joó ez sokat segített.
voltak látványos esetek amiért a TV riporterek lelkesedtek.
PTSz-szel szállított szűlő nő vagy kenyér.
Ez a firkászok álma.
de nem ez volt a lényeg hanem az, hogy a néphadsereg hétfőn reggel kiálíitott sok ezer (!) lapátos katonát és több szász 6x6 kerékképletű teherautót.
Ezeken a teherautókon általában nem volt hótoló lapát de árokból kihúzni bárkit jók voltak.
És volt munkájuk bőven mert sok száz autó, tgk, busz volt addigra az árkokban.
Vidéken a hófúvások, átfújások miatt még több napig voltak elzárt falvak, lezárt útszakaszok.
hétfő reggeltől már működtek a különböző segítő szervezetek.
De a péntek déltől vasárnap éjfélig eltelt kb. 60 órás állami, kormányzati csendre, tesze-toszaságra, intézkedés nélküliségre nincs mentség.
nem lett volna ilyen hirhedt az ügy a történet ha az első 60 órában a kormány kiabál, adásokat szakíttat meg, felhívásokat tesz közzé, magyarul mozgósítja a lakosságot az üzemeket.
"mindig sikerült reggelre megtisztítani, mire ott átbukdácsolnak az iskolások, akkor most már miért nem."
Emlékeim szerint "hómunkások"-at toboroztak, akik szemmel látható összegért cserében pikk-pakk lelapátolták a kritikus pontokat. Tehát volt bevetve élő, emberi munka is rendesen.
Olvasom a saját városi és a szomszéd városi Facebook csoportot is, folyamatosan összecsapnak a 2 tábor, a "régen is volt hó és akkor nem sírt senki, hanem csak örült" és a "miért nem képesek most eltakarítani a havat" tábor kommentelői. Vannak szép képek is még délelőtt is letakarítatlan főútvonalakról, teljesen sík úton keresztbe fordult csuklós buszról, stb.
Nekem ez a komment fejezi ki a lényeget:
"2026 van, szerintem nem az elvárásaink nőttek, hanem látjuk azt, hogy már az sem működik éppen, ami 15 évvel ezelőtt működött. "
Én már megértem jópár hóesést, még az 1987-es nagy havazást is.
Az elmúlt évtizedekben, ha kinéztünk éjjel az ablakon, hogy esik-e a hó, miután belefeledkeztünk a hópihék játékának követésébe hamarosan bejött a képbe a sárga villogójával a Városgazdálkodás (egyik) tolólapos IFÁja, ami szorgosan rótta a köreit a város útjain, szinte egyedül az éjszakában. Volt tolólpos Multicar is a szélesebb járdákra.
Reggel a főútak sónedvesek voltak, a főbb mellékutcák hókásásak. Az óvodába, iskolába nem volt érdemes szánkóval húzatni magam, később pedig az én gyerekemet azzal húzni, mert a járda legkésőbb hazajövetre fekete, vagy enyhén latyakos volt, nem lehetett rajta húzni a szánkót.
Most péntek van. A hét elején esett a nagyobb hó. Biztosan dolgozik valami gép a városban, de nem tudnám megmondani, hogy milyen típusú, mert én az elmúlt 5 napban nem találkoztam vele, pedig most sem csak otthon ültem.
Autóvezetőként néha tapasztalom jó időben is, hogy idősebbek integetnek a zebra széléről, hogy ne álljak meg, menjek tovább.
Most a nagy havazás utáni reggelen a szokásomtól eltérően én is így tettem a kedves lassító autósnak integettem az egyik korábbi évtizedekben (még) takarított utca végén a zebránál, hogy ne álljon meg nekem.
Fékezett így is, kb. 20-as tempóról a letaposott havas úton, a fékút vége a zebra után volt :(
Aztán persze, ha elüt hibás leszek én is, ő is, csak éppen a síkosságmentesítés hiánya nem.
Bennem mégis az a kérdés motoszkál, hogy ha ezt a kereszteződést az elmúlt 50 év hóesései után mindig sikerült reggelre megtisztítani, mire ott átbukdácsolnak az iskolások, akkor most már miért nem.
a többségében ZIL teherautók eleve 40-50 litert fogyasztottak 100 km-ként.
De ha leengedte a toló lapátot és toló üzemmódba kapcsolt, kis sebességgel akkor a menetlevélen szorzó számmal kellett felszorozni a megtett km-t ami ilyenkor majdnem 100% volt.
Tehát felemelt hókotró lapáttal ment 50 km-t a városban akkor - ha nem látta meg ellenőr - 100 km-re kiszámolt üzemanyagot (benzint) vehetett fel, legálisan.
egy napi kb. 10 órás műszak után ez igen szép summa volt.