Sikerült ismét észlelni az üstököst. Ma este nagyon jó ég volt, és jól látható volt szabadszemmel is, amíg nem ment le a szmötyibe.A kép 19 perc expó idő. A felszerelés most is Canon 70D, 150-600 Tamron G2 300 mm állásban, f/6.3, ISO 2000, 19 db 1 perces kép és 10 dark összege. 2024.10.20 17:20 UT.
hetfon hajnal f3-kor mentem ki a falu vegere. sajnos mar ott is epitkeznek, kezd egyre jobban fenyszennyezett lenni. ettol fuggetlenul kb 20 perc alatt also hangon 10-et szamoltam ossze a perseidakbol. az egyik egy erosebb, talan tuzgombnek nevezett formacio volt.
Plato kráter és környezete. A meteor újság ajánlatában szerepel a Montes Recti, azonban a rossz nyugodtság miatt nem tudtam nagyobb nyújtást a a Rectire.
Köszönöm a válaszodat. Ezekbe a különbségekre nem gondoltam,mert eddig a csillag ív fotózáson kívül nem mélyedtem bele az Asztro fotózásba. Szóval a két kifejezésnek is most nézek utána amit említettél😔😔
Szia! Sajnos én nem tudok okos tanácsot mondani. A mechanika szerintem jó, go-to is van benne. A fotózásnál a képek stackelésénél a képmezőt manuálisan kell beállítani, ez az azimutális állvány hátránya. Nekem eq tehát ekvatoriális mechanikám van. Üdv!
Szia! Én azt gondolom a fotóról, hogy kicsit még élőképen élesíteni kellett volna. A kép túl van exponálva. Azért életlenebb a keleti oldala mert ott világosabb, jobban beégett mint a terminátor vonala.
A 300 mm-es objektívtől nagyon sok részlet egyéként nem várható, a nagy kráterk óceánok azonosíthatók.
Egy hete fotózta a holdat, azóta kicsit meghízott... :-)
Nikon D3300-as APSC géppel fotózok. Van egy FF-es Nikon 70-300 obim, ráadásul csak vázmotoros géppel lenne AF, így marad a manuális tekergetés. Az az érdekes, hogy a kép egyik fele éles(ebb) az árnyékos oldal felől a krátereknél, a másik meg homályos a Hold pereménél... :-(
Ennyire rosszul rajzolna az objektív a kisebb érzékelőre?
Mondjuk az is érdekes, hogy Live view-ben is élesebb a kép, mint amit exponálás után visszanézek...
Szia! Én is több alkalommal kerestem, fotóztam. A napokban tapasztalt por miatt lehetetlen volt. Április 2.-án azonban a front után kitisztult a lég és ismét elindítottam a fotózást. Két sorozatot készítettem itt a kisebb számú expóból dolgoztam fel az üstököst. Adatok a képen.
elvileg ma lett volna a legutobbi idopont, amikor meg lathato. neztem de vagy lekestem, vagy nem volt lathato. idonkent erosen felhos reszek, idonkent lukak mutatkoztak. szoval egyelore ennyi.
Szia! Én még Hold mentes este kerestem fel. Binoklival (10x50) könnyebben jött az Androméda gx mint a tökös. Fontos, hogy tudja az észlelő a pontos helyét. Fotóztam is, 85 mm obival, de sajnos csapni való lett az élesség, azért látható a fotón. Néhány Hold fotó, ha érdekel. :
tegnap este viszont jo ido volt. szuperul lehettt latni az oriont, jobbra a holdat. vittem egy okullart, de sajna a tokos nem volt lathato. tul remeg a kezem.
keszultem az estere is, de sajnos bejott az idojosok feltetelezese. estefele a hold sarloja meg epp, hogy lathato volt, de a tobbi egitest mar nem. a ho vegen meg remenykedem a tokosben.