Keresés

Részletes keresés

Performen. Creative Commons License 2024.10.22 0 0 375

Itt egy hivatalos Velux videó a motor és napelem cseréről. Ha csak akku packot cserélsz, akkor a napelemet nem kell, így a videó elég nagy része fölösleges, viszont cserébe a kihúzott fekete rudat szét kell szedni, de az elég egyszerű. Illetve többféle napelem van, nekem van újabb és régebb redőnyöm is, itt egy újabb van, plusz nekem nem pont ilyenek a csatlakozó kiosztások, de ez is attól függ, hogy milyen új a csomag. Nekem vannak kb 15 éves napelemes redőnyeim is.

https://www.youtube.com/watch?v=5KqA0i35skk

Előzmény: Gyurco78 (373)
Performen. Creative Commons License 2024.10.22 0 0 374

Sajnos nem tudom a tuti választ. Feszre jónak tűnik, amit írsz. Fizikailag összekötni össze lehet, de kellenek hozzá megfelelő csatlakozók, hacsak nem akarsz szétvágni vezetékeket és forrasztgatni, de akkor eléggé elveszted annak a lehetőségét, hogy visszacsináld a dolgot. Le kellene mérni azt is, hogy a napelemnek mik a paraméterei és ahhoz aztán kinézni, hogy milyen töltőáramkör jó.

Az biztos, hogy ki lehetne próbálni, már csak azért is, mert az én esetemben is ez végül is egy teszt, mert igaz, hogy a hőt jól bíró cellákat használok, de ezen kívül csak annyit tudok róla, hogy kisebb a kapacitása, de arról, hogy pl az redőnymotor üzemét jellemző áramfelvételekre hogy reagál és az eredeti velux pack akkujai milyen áramokra lettek tervezve, fogalmam sincs.

Én nagyon idegenkedem, hogy meleg helyre Lithium akkut rakjak, de utána kell olvasni és ha minden stimmel, akkor ki lehet próbálni.

Ki kell próbálni először a redőnyön kívül is, a motor akkor is működik távirányítóval természetesen. A téli időszak ilyen szempontból amúgy is alkalmasabb a szerelésre, mert ha nem hálószoba ablak, akkor ilyenkor reggel-este maradhat felhúzva akár hetekig is, szóval ki lehet belőle szerelni a motort és bent a lakásban tesztelni. A napelemet mondjuk nem lehet ilyenkor sokáig kiszerelve tartani, mert a lukon beesik az eső...

Előzmény: Gyurco78 (373)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 373

Illetve miért akarsz lithium akkut használni, mit nyernél vele?

Mert 3 db. kell belőle, nem 9. Névleges fesz. 3x3.7=11.1V, ami kb. jó is. A NiMH is teljesen töltve van 1.5V, azaz simán lehet 13V azzal is, szóval a feszültség nem hiszem, hogy gond.

Itt egy adatlap, ezen fel van tüntetve 60 celsius fokon több napos tárolás után a kapacitás:

https://www.powerstream.com/p/INR18650-25R-datasheet.pdf

Amúgy csak érdekesség és kísérletezés kedvéért gondoltam erre. Akkus csavarhúzót már Li-Ionosítottam NiMH-ról, egész jó eredménnyel.

Előzmény: Performen. (372)
Performen. Creative Commons License 2024.10.22 0 0 372

Fontos, hogy nem vagyok a téma szakértője. Amit tudok, azt saját tapasztalatból tudom. Illetve érdemes lenne megnézned, hogy neked milyen akkumulátorod van, régen, 10 évvel ezelőtt még tuti ezt a ZOZ 221 S22 -et rakták a redőnyökbe, de most más a helyzet, azzal nem vagyok tisztában, nekem csak ilyen akkus redőnyeim vannak. A ZOZ 221 S22 -t a Velux 84661 forintért adja.

A kérdés, hogy van olyan lithiumos akku, ami bírja a tartós, több óráig tartó kb 60 fokos hőmérsékletet?

A pana NiMH akkunak, amit én kinéztem, itt van az adatlapja:

https://energy.panasonic.com/dam/common/content/business/pdf/en/datasheet/nickel-metal/BK120AAHU_Datasheet_EN_240701.pdf

Ha találsz ilyet, akkor lehetne azon gondolkozni, hogy lehet abból 10.8 voltot kihozni, mert a szürke műanyagban lévő elektronikának annyi kell és pl ha azt érzékeli, hogy leesik a fesz, mert kipurcant egy cella, akkor bármelyik távirányító gombra automatice felhúzza a redőnyt, nehogy az legyen, hogy lemerült/tönkrement akkuval lent marad és létrával kelljen kimenned a tetőre... Plusz a töltésvezérlődet valahova el is kell rakni helyileg.

Illetve miért akarsz lithium akkut használni, mit nyernél vele? Mert itt fontos a hőtűrés (hideg, meleg), illetve az élettartam. Az eredeti Velux akkuk tényleg elmennek 10+ évig és bírják a hideget, meleget. A lithium akkuk előnye, hogy nagyobb a töltéssűrűség és alig érzékenyek a memóriaeffektusra. Itt egyik sem számít, mert a rendelkezésre álló hely nagysága adott és lemeríteni szinte sosem fogod az akkukat, mert nem fogod 50-szer fel-le húzogatni a redőnyt valamennyi napsütéses idő nélkül.

Előzmény: Gyurco78 (371)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.10.22 0 0 371

Vajon 3S-be kötött Lithium cellákkal, meg egy 3S-es solar töltésvezérlővel nem lehetne próbálkozni?

Előzmény: Performen. (370)
Performen. Creative Commons License 2024.10.22 0 0 370

Az eredeti velux pack-on ott van a Velux cikkszám: Velux 946933

De ahogy mondtam: Ne vegyetek utángyártottat a neten, akárhol hirdetik, akárhogy odaírják, hogy replacement for Velux 946933, mert mind hulladék. Olvassátok el mindig a review-kat és nézzétek meg, hogy az adott akku bírja-e a 60-70 fokos meleget. Ha nincs odaírva, hogy bírja, akkor az első nyáron tönkremegy (hacsak nem olyan északi fekvésű meredek tető, ahol szinte alig éri a nap, mert ez esetben van esély).

Vagy eredeti Veluxot vegyetek, amit a Velux pofátlanul drágán 80 ezerért árul, vagy vegyetek olyan NiMH akkut, ami bírja a meleget és rakjátok össze vagy rakassátok össze egy céggel. Én a kapacitás kft-vel rakattam össze. A Panasonic BK120AAHU akkukat kb 2 ezer forintért meg lehet venni, ebből 9 darab kell és kb 6-7 ezer forintért összerakják. Az mondjuk 25 ezer forint, kevesebb, mint a Velux pofátlan 80 ezer forintos ára, amivel persze kapsz még egy motort, elektronikát, napelemet, amire semmi szükséged nincs.

Előzmény: Performen. (369)
Performen. Creative Commons License 2024.10.22 0 0 369

Akit érdekel, így néz ki egy eredeti Velux akku pack kibelezve (eredetileg nem látszik ki a rózsaszín rész, hanem csak a fehér borítás, de ez már szét lett szedve). Annyi infó még, hogy azt hiszem, hogy az újabb Velux redőnyökben már más akku pack van, talán a kivezetése is 3 a 2 helyett.

A lenti képen az eredeti akkupack a rózsaszín, csak már át lett rakva az eredeti vezeték az utángyártottra, amiben Panasonic BK120AAHU cellák vannak. Ezek láthatóan keskenyebbek. Majd meglátjuk, hogy ezek bírják-e a meleget, mert a specük szerint bírniuk kellene. A szürke cucc az elektronika, a fekete pedig egy fém tok, amiben legbelül a motor van. Ebbe kell beledugni az akkut és az elektronikát. A motorhoz nem lehet hozzáférni, ahhoz még jobban szét kell szedni, de egy akku cserénél ezt nem kell megtenni, elég csak kicsúsztatni az elektronikát és az akku packot.

Performen. Creative Commons License 2024.10.21 0 0 368

"(pl a mi szélességi körünkön egy pontosan déli fekvésű 45 fokos tetőre kb áprilistól szeptemberig süt be a nap)."

helyesen

"(pl a mi szélességi körünkön egy pontosan északi fekvésű 45 fokos tetőre kb áprilistól szeptemberig süt be a nap)."

Előzmény: Performen. (367)
Performen. Creative Commons License 2024.10.21 0 0 367

"Valamint érdekelne, hogy a belső fényvédő róló kontra redőny tapasztalat."

Belső fényzáró rolóra gondoltál, ugye?

Ha hővédelemre kell ilyen, akkor NE vegyél ilyet, mert a belső fényzáró roló a hő ellen szart sem ér. Amire jó az a fényzárás, azt nagyon jól csinálja, mondhatjuk, hogy tökéletesen. De a meleg ellen nem véd, mert a meleg már bejött az ablakon és nem fog visszamenni (csak icipici, ebből a szempontból elhanyagolható része), onnan már nem vered vissza (a magyarázat egyszerű fizika, ha érdekel leírom).

Cserébe, hogy a hő ellen nem véd, cserébe télen esélyes, hogy a lehúzva tartás miatt a pára le fog csapódni az üveg és a fa ablak belső felületén és penészt okoz (szintén fizika a magyarázat :-) de személyes tapasztalat is).

A másik dolog, amit ne vegyél: külső hővédő roló. Szintén szinte semmit sem ér. Ahol talán még jó, az azok a meredekebb északi fekvésű tetők, mert azokat nyáron is egész kis szögben süti a nap De a hatásuk itt is korlátos. (pl a mi szélességi körünkön egy pontosan déli fekvésű 45 fokos tetőre kb áprilistól szeptemberig süt be a nap).

Csak a külső redőny a hatásos a meleg ellen, minden más kamu! És a lehúzott külső redőnyt is ha telibe süti a nap, akkor a redőny barna színe miatti felforrósodása miatt azért az ablak felülete valamennyire felmelegszik, ami melegíti a szobát. De még mindig ez a legjobb megoldás. A többi pénzkidobás!!!

Előzmény: kMuki (361)
Performen. Creative Commons License 2024.10.21 0 0 366

Cseréltesd ki, vagy az egy darab egy hibás termék (hibás a tömítés és így már biztos, hogy nincs argon a rétegek között, vagyis a szigetelése rossz)  vagy ez egy fos termék alapból. Ilyennek nem szabadna történnie.

Előzmény: rruuddii (364)
Performen. Creative Commons License 2024.10.21 0 0 365

Veluxnál tényleg reális hogy kb 10 évig birhatják az akkuk és cserélhetőek az akkumulátorok a napelemes redőnyökben, de egy ilyen csere jelenleg 80 ezer + munkadíj.

Azért is ilyen magas az ára, mert a Velux ezeket az akkumulátorokat külön nem árulja, csak egyben a napelemmel, a motorral és a vezérlő elektronikával. Tudom, mert vettem már ilyet. Ez a Velux szégyene szerintem.

Maga a csere egyébként nem nagy dolog, ha rutinod van, akkor 10 perc. Ha nincs, akkor több :-)

Ha valaki akku packot akar cserélni, akkor semmiképpen nem érdemes a mindenféle utángyártott akku packokat megvenni (ezek olyan 15-20 ezer forintba kerülnek), mert ezek nem bírják a meleget. Némelyikre még rá is írják, hogy pl 40 fokot bírnak, az pedig kevés, max 1 éven belül az ilyenek tönkremennek de inkább pár hónap múlva. Akkor is ha valami német boltból veszed, ezek mind hulladékok. Az amazonon de más oldalon is el lehet olvasni a review-kat, nagyon sok embernek tönkremegy, akik azt írja, hogy milyen szuper, az csak azért van, mert nyilván rövid ideig működnek, amikor még a kommentet írta. Ezt is saját tapasztalatból tudom, mert vettem már ilyet is, de hulladék mind.

Ha megnézzük, akkor az eredeti velux akk packra rá van írva, hogy high temp, szóval bírja a magas hőmérsékletet. Ha szétszedjük az akku packot, akkor látható, hogy a Velux Panasonic akkukat használt régen, rá van írva. Egy akku packban 9 darab akku van, többnyire egyszerre csak 1 darab megy tönkre. Én próbáltam azt is, hogy azt az egyet cseréltem ki egy másik akku packból, mert szétszedéskor le lehet tesztelni az akkukat. Persze a cseréhez kell kis ponthegesztő, mert ezek nem forrasztva vannak, hanem hegesztve, mint a lithiumos akkuk. Nekem van, de ha valakinek ilyen nincs, egyes akku boltokban is megcsinálják, csak annak költsége van és a dolog bizonytalansága miatt kérdéses, hogy megéri-e.

Ha megnézzük a panasonic kínálatát, akkor jelenleg a Panasonic BK120AAHU az ami bírja a meleget, rá lehet keresni a specifikációjára, azt hiszem az van ott, hogy tartósan bírja a 60-70 fokot. Nem tudom, hogy most mi van a Velux akku packjában, de azt tudom, hogy a spec szerint ezek az akkuk egy picit keskenyebbek (tehát könnyebben elférnek) és a kapacitásuk is kisebb (spec szerint 1.2 Ah, míg a régi, 10 évvel ezelőtti veluxos akku packban lévők inkább olyan 2.4 Ah körüliek voltak). Ez szerintem nem sok problémát okoz, max kevesebb üzemet bír napfény nélkül, de nem szoktam folyamatosan fel-le mozgatni a redőnyt, szóval én ki fogok próbálni egy ilyet. Egy ilyen cella 2 ezer forint körül van, persze azután még össze is kell szerelni.

A redőnyökhöz, ha nem akkumulátorosak, hanem elektromosak, akkor nem a hálózati 230 voltot kell vezetni, hanem csak egy kisfeszültségű kábelt. De persze emiatt is szét kell barmolni a belteret, az igaz.

A kisfesz kábel - belülről nézve - az ablak jobb felső sarkánál jön ki a redőnyből. Ez a kábel utána egy KUX nevű egységbe megy. Ez egy tápegység, plusz egy kis okosság. A kis okosság azért van, mert egy ilyen KUX-hoz több redőnyt is lehet kötni (emlékeim szerinte talán 4-et) és így elég egy KUX egység, de ez esetben egyszerre csak 1 redőnyt tud mozgatni. Nekünk ilyen is van és 4 redőny van rákötve, ha megnyomod mindegyik távirányítóján pl a felhúzást gyorsan egymás után, akkor egyenként egy redőnyt mozgat, de megjegyzi a megnyomás sorrendjét és végül mindegyiket szépen sorban mozgatja.

rruuddii Creative Commons License 2024.01.11 0 0 364

Én 2017-ben vettem és szereltettem Schindlert saját házunkra. A szarufa köz miatt döntöttünk emellett. Mai napig jól zár az ablak, de az üvegek... a három rétegű üveg a külső és középső között tiszta pára,sőt! áll benne a víz! (most jég, 2024.01.11. -4°C) 17db-ból 17db... beszéljenek a képek..

kissestoth Creative Commons License 2023.10.26 0 0 363

Szia kMuki!

Elnézést a késői válaszért. Hátha másnak is segítség lehet.

A napelemes termékekbe általában 10-15 évig bírják az akkumulátorok. A VELUX esetében ezek a legtöbbször cserélhetők. 

Árnyékolással kapcsolatban, ajánlom az alább cikkemet:
https://tetoablak.hu/tetoablak-arnyekolas

aureliusm1337 Creative Commons License 2023.08.07 0 0 362

Sziasztok!

4db 68 x 140-es muanyag 3 retegu tetoteri ablakot szeretnek kialakittatin cserepes lemezbe. A Schindler-rol nagyon megoszlanak a velemenyek, van aki szerint Velux minoseg felaron, masok szerint sok problema van vele.

Tudnatok segiteni a dontesben? Sok korabbi komment panaszkodik, lehet, hogy regen voltak gyartasi nehezsegeik de mara mar jobbak a termekeik? Esetleg tudtok Schindlerhez szakembert ajanlani aki beepit Budapesten?

Udv: Aurelius

kMuki Creative Commons License 2023.05.24 0 0 361

Sziasztok!

Velux napelemes termékei mennyire megbízhatóak, időtállóak? Van egy tetőtéri ablakom keleti fekvéssel, plusz kettő nyugatival (3 rétegűek). Mindegyik csak létráról elérhető, hálózati áram kábelezésével nem barmolnám szét ismét a mennyezetet.

Valamint érdekelne, hogy a belső fényvédő róló kontra redőny tapasztalat. Ha konkrét déli oldalaim lennének egyértelműen redőny, de így hogy keleti-nyugati elhelyezés nem állandó a nap "betűzése".

Köszönöm a választ.

Téli nap Creative Commons License 2023.05.14 0 0 360

Így van  !

Előzmény: -BigBlackDog- (358)
kissestoth Creative Commons License 2023.05.12 0 0 359

Szia -BigBlackDog-!

Nekem a saját házamban poiuretán bevonatú fa tetőablakok vannak. Ezeket a típusú tetőablakok 2003 óta vannak forgalomban Magyarországon. Egy-egy esetet eltekintve nem szokott probléma lenni velük. Én a legtöbb esetben ezt szoktam ajánlani.

A tetőablakok anyagairól ebben a cikkemben olvashatsz többet:
https://tetoablak.hu/tetoablak-osszehasonlitas#t4

Üdv.,
Gergő

Előzmény: -BigBlackDog- (358)
-BigBlackDog- Creative Commons License 2023.03.28 0 0 358

Sziasztok!

Műanyag bevonatos fa tetőablakokkal van valakinek hosszabb távú tapasztalata? Fürdőbe lenne beépítve, fa ablakokat elengedtük. Viszont a műanyag bevonatos esetén van némi félelmem, hogy 5-10 év alatt elkezd a fa berohadni a műanyag bevonat alatt (amit nagyon nem is lehet látni, ha jól sejtem).

bacskait Creative Commons License 2023.02.12 0 0 357

Szia!

küldtem az oldalatokon egy árajánlatkérést.

Van 3db Velux FVI-8 és 1db FVI-3 amit cserélnünk kellene, mert elég rosszul zárnak már.

Vagy tud valaki Tata környékén olyan embert, aki megnézi mit lehet velük tenni?

Az FVI-3 fürdőszobában van és az egyik oldalon beleér nyitáskor a gipszkartonba.

Meg magasan vannak a kilincsek a család többi tagjának, úgyhogy alsókilncses lenne jó.

Előzmény: kissestoth (356)
kissestoth Creative Commons License 2022.10.09 0 0 356

Szia Frank Slade!

Közben már látom, hogy felvetted a kollégáimmal a kapcsolatot. :)

Előzmény: Frank Slade (355)
Frank Slade Creative Commons License 2022.10.03 0 0 355

Köszönöm, azt már előtte olvastam :)

A két déli kisebbnél 74 és 81 cm a két szarufatávolság (felette van még padlás, ott tudtam mérni), az északinál 75 és 83. Azt láttam, hogy a nagyobbaknak van jobb hőszigetelésük, vagy ez nem feltétlenül igaz?

Hallgatok a szakmai véleményre. Solymáron vállaltok kivitelezést? Tartalék cserepünk van, az a fele nem gond, a másik oldal problémásabb (lambéria), de ezt sajnos meg kell oldani (mármint a cserét), mert jelen állapotában nem maradhat.

Vagy ha a linken keresztül megkereslek titeket, akkor az a tisztább?

Előzmény: kissestoth (354)
kissestoth Creative Commons License 2022.10.02 0 0 354

Szia Frank Slade!

A Roto ablakok sem csereszabatosak a PETA ablakokkal.

Annyiról van szó, hogy a ROTO tetőablakból van 74cm széles és a PETA tetőablakokból is volt 74 cm széles. Ebben az esetben meg kell nézni, hogy mekkora a szarufaköz.

Amenyiben nagyobb, mint 82 cm, akkor a 78 cm széles tetőablakok is beférnek, ha viszont kisebb, akkor csak a ROTO 74 cm széles ablakát, vagy a többi gyártó 66 cm széles tetőablakát lehet beépíteni. Én a kisebbet szoktam javasolni, hogy a tetőablak és a szarufa közt is lehessen hőszigetelni.

A PETA tetőablak csere során a belső káva minden esetben cserére szorul, még akkor is, ha ugyan olyan széles ablak kerül beépítésre, hiszen a beépítési mélység az nem fog stimmelni.

Röviden:

A PETA tetőablak csere során a tetőfedő anyagot és a belső kávaburkolatot is meg kell bontani, majd azt helyre kell állítani. 
Látatlanban a 74 cm széles ablakaid helyére 66 cm széles ablakot lenne érdemes beépíteni a jó hőszigetelés érdekében.
A 85 cm széles ablakod helyére pedig 74 vagy 78 cm széles ablak kellene.

Tetőablak választás előtt az alábbi cikk elolvasását javaslom:
https://tetoablak.hu/tetoablak-osszehasonlitas

Remélem tudtam segíteni!

Előzmény: Frank Slade (353)
Frank Slade Creative Commons License 2022.10.01 0 0 353

Sziasztok!

Van 4 db tetőablakunk, mind csereérett. Egyrészt kb 30 évesek, Peta ablakok ennek minden hátrányával, másrészt korhadnak is, és most előkerült a hőszigetelés is, mint szempont.

3 féle méretünk van, a petaablakcsere honlap alapján kerekítve:

peta gr4 740 x 1120 mm (elvileg) 2 db (déli oldal)
Peta Gr5 - 740 * 1450 mm (elvileg) (északi oldal)
Peta gr6 - 850 x 1120 mm (elvileg) (északi oldal)

Egyrészt azt olvastam, hogy a roto az gyakorlatilag csereszabatos vele, veluxból nem láttam ezt a méretet - bár állítólag lehetne egyedit gyártatni. (a legnagyobbra lenne a rotonak a legdrágább verziója, de az 1 ablaknál a félmillió ft-ot kicsit soknak érzem, de ha ez a realitás, próbálom elfogadni).

Illetve van valami ökölszabály, hogy a beépítés kb mennyi /ablak, ha így nagyjából csereszabatos? (természetesen nem látatlan árajánlatot várok, csak valamit, amivel tudok tervezni). Bramac tetőcserép van egyébként, ha ez számít.

A kérdés, hogy milyen ablakot ajánlotok? A két déli oldali ablak cseréje lenne a sürgősebb (tavasszal tesznek fel napelemet, és jó lenne, ha utána már nem kéne bántani a tetőt). Jó lenne valami jó kompromisszumot találni - nem fizetnék 2x annyit minimálisan jobb hőszigetelésért, de épeszű keretek között szeretném a legjobbat.

Köszi minden tanácsot :)

kissestoth Creative Commons License 2022.08.04 0 0 352

Szia Kalapács 01,

A Roto tetőablakoknál, ha kiegészítőt vagy árnyékolt szeretnél rendelni, akkor a piros adattáblában lévő adatokat add meg.
A te esetedben ezt: WDF629T HCT 7/16 
Ebből már tudjuk,hogy ez egy előző generációs Roto tetőablak, ami középen billenő, fából készült, 2-rtg. üvegezésű, 74 cm x 160 cm méretű tetőablak.
A kód további részéből az is kiderül, hogy 2006 januári gyártású.
Ha még aktuális, akkor a https://tetoablak.hu weboldalon tudsz árajánlatot kérni fényzáró rolóra.

Előzmény: Kalapács 01 (350)
Centi the real Creative Commons License 2022.07.20 0 0 351

Schindler FBA78x140-es (KRU) ablakhoz keresek KÜLSŐ hővédő rolót. (3 db)

Ugyanehhez az ablakhoz - ugyan van szúnyogháló (Rolós belső, ami a falkivágásra illeszkedik) de szakadtak a hálók.  Tud valaki baráti áron ilyen szervizelésével foglalkozót?  (a keretek le vannak szerelve, bárhova el tudom vinni Budapesten. )

Nem szeretnék újat venni, mert nem szeretek szemetet termelni. 

Köszi:

Cm

Kalapács 01 Creative Commons License 2022.05.12 0 0 350

Sziasztok 

Tetőtéri lakásba költöztünk .

Idáig abban a hiszemben voltak , hogy velux tetötéri ablakok vannak beépitve .

Tervrajzon ezek vannak .

De most vettem szemügyre az ablakokat , a piros kis műanyag fülecske mögött , mindenhonnan hiányzik a matrica . Lekopott vagy lekaparták fene se tudja .

2007 es a társasház 

egyik ablakán viszont találtam cimkét:

WDF629T HCT 7/16 ALLPRO 01A706

www.ROTO-Frank.com 203-60

Én ugy gondolom , hogy ez a roto r6-os ablakja lesz  ?

A többi is az gondolom , van ahol rossz a fényzáró roló minek a méretét kell megadni , az ablaküveg vagy a fa tok méretét ? 

kissestoth Creative Commons License 2022.03.22 0 0 349

Szia Józsi,
Az Opti és a Rooflite ablakok nagy része úgynevezett vékonytokos ablak, ami azt jelenti, hogy a cserépléc felső síkjától kb1,5cm-r lóg be a tetősíkba. Onnan ismered fel a vékonytokos tetőablakokat, hogy a kilincs nincs gyárilag felszerelve, mert kilóg a tetőablak síkjából. Emiatt a beépítőnek kell utólag felcsavaroznia. Ettől függetlenül nem rossz ablakok ezek, de magamnak lakóházba nem építeném be, mert nehézkes az ablak és a belső burkolat találkozásánál jól hőszigetelni. Ellenben nyaralóba, padlásba bevilágító ablaknak, garázsba tökéletesek ezek az ablakok is. Egyébként a 2000-es évek elején a VELUX GZL 1054-es ablakok is ilyen vékonytokosak voltak.

Keress rá a "Nagy tetőablak összehasonlítás" -ra az interneten. Azt a cikket én írtam, sokmindenre választ találsz benne. 
Üdv.,
Gergő

Előzmény: KotJozsi (348)
KotJozsi Creative Commons License 2022.02.27 0 0 348

Sziasztok. 

Tetőter beépítés előtt állok.

Nem tudom melyik gyártó ablakát vegyem meg.

Az apróhirdetésekben 98%-ban velux ablakokat cserélnek le.

Optilight-ot, Rooflite-ot stb. nem hirdetnek. Mi lehet az oka? 

amatőr2 Creative Commons License 2022.01.10 0 0 347

Szia!

Köszönöm szépen a válaszodat, egyelőre más okokból "jegelem" a témát. :)

Előzmény: kissestoth (346)
kissestoth Creative Commons License 2022.01.05 0 0 346

Szia,

Nyilván anyagilag nem biztos, hogy megéri. DE! Komfortosabb lesz az ablak.
Azaz, nem fogja úgy sugározni a hideget az üvegfelület, amikor kint mínuszok lesznek. 
Kisebb eséllyel fog párásodni az üveg. Persze, ha szauna van a lakásban, akkor mindegy :)
Jobb lesz a hangszigetelése.

Elvileg kompatibilis lesz. GLU 08 nincs, GLU MK08 van. 
Ha a mostani ablakod teljes kódja GLU MK08 0051, akkor GLU MK08 0061 vagy GLU MK08 0064-es ablakot kell venned.

Üdv.,
Gergő

Előzmény: amatőr2 (345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!