1 kör van az 5 ágyásra szétosztva 25mm kpen-az ágyásban jövök ki majd onnan egy elzárószelep és 22 cső végig.
Ezekszerint mind két megoldás jó lehet, mert szerintem az 500l/h fogyasztás mindkettőnél elérhető.
Bokoröntöző gombából a 2x1m re biztosan belemenne 10 db, a fogyasztása 20-70l így az 5 ágyásra min 1m3 elmegy.
A csepegtetőgombák viszont biztosan nem leszenk jók mert azok most néztem 2l/h fogyasztásúak, biztos nem teszek kis a 10m2 magaságyásba belőlük 250 darabot.
Sziasztok, 5db mmagaságyás automata öntözését tervezgetem, a mérete 2m x 1m és 80cm magas. Jelenleg ott tartok hogy a Hunter rendszermből egy kör vezérelt víz megy mindhez és el kellene döntenem hogyan tovább.
Két dolog között gondolkodok, mert ezek megvalósításához mindenem megvan itthon:
1: 20mm cső(adott,már megvettem) 2-3 csíkban leteszem és bokoröntöző gombákat dugdosok rá terítem le a területet, ebben az esetben sok vizet fog kapni egyszerre.
2: 20mm cső 3-4 csíkban és 6l/h csepegtető gombákkkal fedem le a területet.
Az első megoldást talán egyszerűbbenk találom, de félek hogy kimossa a magokat vagy ilyesmi.
Köszönöm, sorban válaszolok és levonjuk a következtetéseket:
Központi szűrő tiszta? -> tiszta
Lejtős a terület? -> tök egyenes
Hány évesek a testek? -> 2021
Feszíni szivattyúd van? -> aknában van
Hány méter a szívócső? -> foggalmam sincs
Próbáld ki, ezt a zónát kösd be az első portra, pihentetés után ezzel induljon az öntözés. -> kipróbálom, meglátjuk de szerintem 1-6 között már mindenhova lett kötve.
Valószínűleg ez a legnagyobb fogyasztású zónád -> ebben biztos vagyok hogy nem, de a második legnagyobb az viszont biztos, ahogy írtam amint kézzel felhúzok 1 fejet kb 6 másodperc múlva minden fej feljön és tökéletese öntöz gyönyörűen, nincs nyomás vesztésem semmi, centire ahogy ki lett mérve annak idején.
50es pvc cső, benne colos kpe cső és mellette egy szívószál, mert errefele gázos eléggé a víz és nagyon köpköd ha nincs benne. Gumi golyó nincs benne szerintem, de le van szűrőzve.
igen, ezt tudom, de én úgy állítottam be, hogy mintkét zónát soak-ra tettem (5/3), és egyszerre scheduláltam mindkettőt. Ilyenkor lényegében 5percig öntözi az egyiket 5ig a másikat. Ebben az esetben végig mindkettőt 1 baron tolta. Viszont ha külön vettem őket, akkor ugyan megnőtt az öntözési időm (5+3)*8*2-re az 5*8*2 helyett, de a második ciklustól már jól öntözött. Hogy ereszt-e a lábszelep az egy jó kérdés, szerintem szíváskor nem kellene neki, meg ha visszaeresztene akkor folyamatosan töltenem kellene a szivattyút, de simán megy minden indításkor. Mondjuk rá tudok nézni, de szerintem nem ezzel lesz a gond.
Nem a kút helyét kérdeztem, hanem a típusát. Alföldi kút az egy 40-50 mm-es szürke PVC csőből készült kút. Ebben van, egy, vagy két gumi golyó, esetleg réz visszacsapó.
Meg egy update, rajottem mi volt a soak-al a gond. Tobb zona volt a programba rakva, igy a szivattyu folyamatosan ment. Mosz szetszedtem kulon programokra, pufferidovel a programok kozott, igy jol megy mind a ket kor soakkal (kiveve az elso ciklust). Viszont a problema tovabbra is megoldando. Marmint ha lehet.
Megnéztem megint, és kezdem nem érteni. Most a cycle & soak simán ment, mindkét körnél, sőt már az első körben is locsolt (tehát volt már víz a csőben a reggeli locsolás után ami kb ennél a 2 körnél 7 és 8 között történik), de ha reggel indítom cycle & soakkal, akkor mindkettő csak pöszmög, még a második körben is.
SOAK-ot próbáltam már, de ugyanúgy nem megy vele. Illetve itt ugye 5m/3m beállításról beszélünk, mert rövidebbre nem lehet állítani. Kicsit lankás a terület és valahova elfolyik a víz. Eddig nem volt vele gond. Most kezdte kb 1 hónapja. Az egyik az első zóna igen, a másik az utolsó, de öntözésbe nem ezek vannak először öntözve hanem a többi (ezeket direkt a végére raktam be, mert próbálgattam a soakot).
A hibákra:
Szűrő: ez a homokszűrő lenne? Nem, az nem koszos.
Visszacsapó szelep - itt a mágnesszelepre gondolsz? Vagy Hol van benne még visszacsapó szelep?
kis segítséget kérnék. A 6 körömből 2 nem indul el első indításra. A fúvókák nem emelkednek ki, csak maguk mellé nyomják a vizet. Ha leállítom, és ráindítok akkor teljesen jól megy minden. Sajnos a vezérlőmbe - Hunter Hydrawise - nem lehet azt beállítani, hogy előbb menjen 1 percet aztán meg 30-at, szóval ez manuális indítás minden nap, ami kicsit kényelmetlen. Az első indításra a szivattyú 1 baron pörög, a másodikra megy simán 2,5-3 baron. Szivattyú Elpumps JVP 1500B, egy cortex nyomáskapcsoló van mögötte és egy 10l-es hidrofor. A nyomáskompenzált szórófejház megoldás lehet? Vagy Nagyobb hidrofor, vagy mit kellene csinálnom?
Szètszedtem, kitöröltem a gyári zsírt, tettem bele speciális kenőzsírt, 50% al könnyebben mozog kézzel a forgás
Visszatettem....
2.2 bár, és magától nem indult a forgás, kézzel segítettem rá,úgy ment.
Lefolytottam 1 fúvókát, 2,5 bár....olyan fuvoka elindulás amit nem szedtem szét ès állt addig, viszont az újra bekentet kézzel kellett megint rasegiteni
De továbbra sem megy még a körön 1 amelyikhez még nem nyúltam.
Egyszerűen nem tudom mi a baj.
Semmilyen szennyeződést nem látok a forgó egységen.
Ès a non plusz ultra, hogy a körön utolsó hibátlan, utolsó előtti még fos.