Frissítés. Mivel hűl az idő és melegebb már nemigen lesz, ma téliesítettem a medencénket. Amikor a fagytesteket pakoltam kifelé a gépházból, kiugrált alóluk egy mini béka. Lehet, hogy ott akart áttelelni vagy csak eltévedt? Mindenesetre visszavittem a tóba, beszélgessen még a többiekkel. Utána bementem a medencébe a befúvókat ledugózni. Valami nekiütődött a lábamnak. Egy másik mini béka. Hozzá már háló kellett, a vízben puszta kézzel nem tudtam elkapni. Őkelme is ment vissza a többiek közé. :) Nem tudom mit szeretnek a klóros vízben, de egészen világos homokszínű volt, míg a tóban levők zöldek/barnásak.
Hol telelnek a tavi békafajok ha a tóban nincs iszap és ládák sem növényekkel? Állítólag 20 cmmélyen ássák be iszapba magukat. De mi van akkor ha nincs iszap? A tó körül a kövek alatt telelnek át? Azoktól kérdezem akiinél vannak tavibékák.
Annak az 5 db-nak a tagja, amelyeket ugy 16-18 eve raktam a toba.
Nem beteg, vagy legalabbis nem latszik. Csak oreg. Allitolag 20-25 evig elnek. Meg elojon es eszik, de napkozben a vizinovenyekben van egy helyben, ami egy domolykora nem jellemzo.
Mar akkor is min 15 cm-esek voltak, amikor betelepitettem oket.
Itthon 3 békafajta a "valódi" béka, a kis- és a nagy tavi béka, valamint ezek hibridje a kecskebéka. Ezek egész életüket a víz közelében töltik. Az összes többi, erdei és mocsári békák, varangyok, unkák csak szaporodni mennek a vízbe, utána szétszélednek a környékem és legközeléebb megint csak szaporodni jönnek vissza.
Tegnap volt szerencsém látni, ahogy valamelyik süllő vadászott a tavamban! Pánikban spricceltek szét a snecik. Ilyenre nem volt eddig példa, nem volt rá okuk.
De nem ettol fogassullo, hanem ilyen fajta. A masik sullofaj a kősüllő. Ennek is vannak fogai, de nincs kapofoga. Kisebb termetu is, mas a csikozasa. Itthon ez a ket fajta oshonos.
Egyebkent ma horgasztam es fogtam egy majdnem 30 cm-es kosullot. Ezt is hazahoztam es betelepitettem a tavamba.
Kerti tavasoknál mindig probléma, hogyan tudják több-kevesebb sikerrel átteleltetni. Azt el tudom képzelni, hogy pl. a Palicsi tóba tavasszal bedobott néhány tövet valaki és mostanra tömegesen elszaporodott. De elvben a tél folyamán ki is pusztul, ha tartósan 15 °C alá megy a vízhőfok. Tavaszra nem marad élő példány. Bár lehet, hogy egyre inkább alkalmazkodni fog, és már 10°-os vízben is jól érzi magát.
Kb 70m2 a felület, a tó még egy éves sincs, kicsik/fiatalok a növények. FB csoportban írták, hogy a kilógó tófólia, sok kavics is nagy felületen párologtat. De arra gyanakszom, hogy rosszul állítottam be az időzítőt (nem három órát ment, hanem 24-3-at-véletlenül a kivételt állítottam be) és valahol picit túlfolyhatott a szűrőtónál v a vízesésnél és 7 nap alatt ennyi elment, a szűrőtó létesítése előtt nem volt ilyen gondom a nyáron. Holnap átnézem, tanulság, ha nem megy semmi ez az egy hét alatt, megúszom a vízveszteséget, max egy hétig nincs keringtetés. (bár most legalább kiderült, hogy gond van)
Ilyen időben mennyi vízzel öntözöl meg egy kerti növényt? Tóban mennyi van? Mekkora felületen párolog? Nekem méter magas nád van benne meg minden, annak igénye van. Egy árnyékban lévő Vidor tavirózsa is látványosan fogyaszt.