Sziasztok! Van két magról nevelt császárfám (az egyik 2, a másik másfél méteres), amik már feleslegesen nőnek a kertünkben, mivel van már egy óriási fám, ami kb. 6 méteres. Szívesen odaadom őket ingyen annak, aki eljön értük és kiássa őket. Lőrinciben, Heves megyében lakom. Akit érdekel a dolog, írjon a bukfenc12@gmail.com email címre. Időpont egyeztetés szükséges.
Kíváncsi lennék az itteni császárfa tulajoknak mi a tapasztalata arról hogy kipusztít mindent a fa maga körül, nem marad meg semmi, mert sokszor olvasni ilyet Facebook csoportokban.
Nálam 3 fa van viszonylag közel egymás mellett és mindig szép sűrű zöld fű volt alatta, és gyökérhajtásokat se hozott a 6 év alatt csak 1-et.
Ezek magról szaporított fák, nem a szuper nemesített Shang Thong hibridek.
Van ötletetek hogy mi lehet a baja? Tavaly szeptemberben ültettem, edsig gyönyörűen fejlődött, idén már több mint 1m-t mőtt, aztán kb mét hete 1x elkezdtek sárgulni az alsó levelei és azóta pedig lekókadt az összes. 2 marék pétisót kapott kb 2 hetente és sosem tocsogott a vízben. Tudmátok segíteni, hogy mi lehet a gond? Mintha őszt érezene. Az egyértelmű hogy ezeket leveleket már le fogja dobni, de van szerintetek esély hogy jövőre újra kihajt vagy ennek kampec? Köszönöm előre is a segítségetek! Üdv. Dávid
Mostanában nagyos sok császárfa hullatja a lesárgult levelét.Víz és tápanyag hiány szokott a legfőbb ok lenni. Összetett műtrágyát meg nagyon sok vizet igényel, sajnos sok idő kell neki hogy megálljon a hullása.
Sziasztok! Van egy 4-5éves kb 8m átmérőjű császárfánk,idén térkövezés miatt a baloldalán a gyökereit el kellett távolítani,legalábbis ami 50cm nél nem volt mélyebben, ezek között volt comb vastagságú is ami a felszinről indult lefelé. Eddig semmit nem vettem észre a fán , de most egy ideje a kisebb leveleit hullatja le sargulva, és talán egyre jobban! Úgy tudom ezek nagyon szívós fák, előfordulhat hogy ki szárad,vagy csak a 37⁰ os meleg miatt van ez?
Szeretnék segítséget, véleményt kérni. Szépen fejlődő fa 5-6 ága letört utóbbi 1-2 hétben. :( Nem mászott rá macska, semmi idegenkezűség nem volt. Volt néhány nap erős széllel, én erre gondoltam, de a portán van más fa is, illetve egy másik szép nagy császárfa aminek egyetlen ága sem sérült, tört, stb. Amelyikről ágak törtek találtam rajta poloskákat, nem nagy számban, pár darabot, levél fonákján petéket. Vagy kétszer permeteztem őket káliszappanos vízzel, nem tudom a töréshez van-e köze, de mivel a többi fánál is csináltam és semmi negatív változás szerintem nincs. Szmorú vagyok, mert nagyon szépen fejlődött eddig is és tavaly is tört le ága, de akkor macska ugrált fel, most tutira nem az volt, vannak kamerák, mindent visszanéztem. A képek:
Köszönöm szépen a választ! Tavaly kb. egy évesen vettem a fácskát, akkor kb. velem volt egy magaságú, 170-180 cm. Tavasszal vissza lett vágva. Jövőre még vissza kell vágnom megint, vagy csak ha mondjuk görbén nő?