Az apró madaraknál szinte minden faj esetében nagy a pusztulási arány.
Ha a széncinegéket nézem, itt nálam minden évben költ 5-6 pár és minden pár három fészekaljat is kiröptet évente, ami páronként átlagosan 20-25, azaz összesen kb 100-150 fiókát jelent.
Következő tavaszra mégis megint csak 10-12 madár marad mert a ragadozók, az időjárás, betegség és egyéb környezeti tényezők (ablaknak repül, elütik, stb) miatt el is pusztul annyi, mint a szaporulat volt. Ők a tápláléklánc alacsonyabb fokán vannak így a nagy utódszámmal kompenzálják a pusztulást és ez így természetes. Viszont közben megfiatalodik a költőállomány, és ez az egésznek a lényege, így tud fennmaradni a faj.
Baj akkor van, ha valami váratlan és nagy területet érintő körülmény hirtelen megváltozik és a "szokásosnál" lényegesen nagyobb pusztítást okoz 1-1 fajnál. Na ilyenkor szokott feltűnni a dolog. Ha lassan és folyamatosan csökken az állomány, azt az emberek általában kevesen és későn érzékelik. Sajnos a legtöbb madárfaj ebbe a kategóriába tartozik...
Hurrá! Képzeld a délutáni esőfelhő előtt itt is megjelent vagy 25-30 molnárfecske a birkalegelő fölött, de úgy negyed óra múltán egy pillanat alatt el is tűntek. Teljesen hangtalanul cikázva vadásztak. Valószínű egy kis vonuló csapat gyorsan "megtankolt" és mentek is tovább...
Szerintem minden évben nagy náluk a pusztulási arány.
10-20 pár költ itt minden évben. Évente kirepül több mint 100db. A következő évben megint ugyan annyian vannak (kicsit több vagy kevesebb)
A szaporodásukban nagy potenciál van. Élelmük is van, mert az utóbbi időben nőt a költésenként kirepülők száma. Ennek ellenére kevesebben vannak. (Emlékszem én is az 50 évvel ezelőtti létszámra.) Ami most nálam van, az minden háznál megvolt. Most csak azon a pár helyen vannak ahol még tartanak valamilyen állatot. De szerintem mindenhol elférne még több is.
A hírek szerint most is sok fecske elpusztult, de ez semmi ahhoz ami úgy 15 éve egy hasonló, több napos lehűlés és esőzés után volt, mert az pont a nyár közepére esett. Szerencsétlen öreg és fiatal madarak elgémberedve, kimerülten ültek a kerítésen, villanydróton és százával estek le, pusztultak el. Mikor már meg lehetett fogni már annyira átfáztak, hogy menthetetlenek voltak. Vagy 2 tucatot szedtem össze és hoztam be gyűrűző zacskóban, hogy kicsit átmelegedjenek, de összesen 2 maradt meg, a többi fél órán belül elpusztult. Nem is heverte ki azt a pusztulást a mai napig a fecskeállomány, legalábbis itt felénk nem. Azóta csak kb harmada lakott fecskefészek van és ez nem írható az állatlétszám csökkenésre, mert mindenhol van ugyanannyi vagy több állat itt a szomszédságban és szúnyog, légy is...
Sajnos meg van bolondulva az időjárás és vele együtt a madárvilág is. Tegnap már néhány daru is jött éjszakázni, pedig az előőrsök csak október 15-20 körül szoktak jelentkezni. Attól tartok az idén nagyon gyorsan átvonulnak, mivel itt már vagy 2 hete befejezték a kukorica aratást és sok helyen már le is szántották a tarlót tartva a további esőzésektől, így éhen maradnak a vonuló a darucsapatok...
Én Baranyában vagyok. Amit írtam azóta én sem láttam egyet sem. Itt is hasonló a menetrend egyébként. Remélhetőleg csak elzavarta őket az eső. Ami itt jól érzi magát most és gőz erővel szaporodik az a vörös vércse, kuvik, egerész ölyv. Már jó ideje pocok invázió van.
Én is délen vagyok (Csongrád megye), de itt most valahogy semmi fecskemozgás. Dankasirályok hada fogdos valamit a levegőben, meg néha itt köröznek a hollók, réti sasok, illetve esténként röpködnek a tarlóra kijáró nyári ludak és néhány denevér is cikázik alkonyatkor, de fecskének nyoma sincs sem nappal a legelő fölött, sem este a nádasba éjszakázni igyekvőket nem látni... :-(
De örülök, hogy más vidéken még itt van néhány.:-)
Nekem elég jeles nap a szeptember 30 és mióta figyelem a madarakat (aminek már több mint 50 éve) az első fecskék mindig itt voltak április 1-én és az utolsók szeptember 30-án (de néha még október első napjaiban is.)
Én délen vagyok. Itt hamarább érkeznek és hamarább befejezik a második költést. Az utoljára kiröpülő 2-3 fészekalj valamivel az eső előtt repült ki. (füsti fecske) Azoknál lehetett probléma. A többiek már augusztus közepén elkezdték a vonulást. Azt nem tudom északabbra milyen a menetrendjük. Én csak késői vonuláskor látom őket. Remélhetően azért a nagy részük el tudott/tud vonulni.
Molnárfecske itt eleve nagyon kevés volt. Már költéshez sem voltak itt normál létszámban. Ami volt az időben el tudott menni.
Tisztában vagyok vele, hogy a fecskék zöme már elment de az eső előtt még több fészeknél etettek a molnárfecskék a boltnál, most meg nagy a csend. Az északabbról átrepülő kisebb-nagyobb csapatok is itt szoktak megpihenni, éjszakázni a Csaj-tó nádasaiban, de hiába lesem 2 napja az eget - semmi... :-(
Úgy tűnik az idén szeptember 19-én hagyta el nálam a légteret az utolsó gyurgyalagcsapat...
Fecskét viszont sajnos nem látok. Borisz sajnos legyilkolta az utolsókat, pedig az utóbbi 50 évben még szeptember 30-án is mindig láttam legalább 1-2 példányt... :-(
Szóval, nem is tudom mivel kezdjem..? Valójában szinte családi nyomásra, vagy kényszrüségből léptem bele, hisz manapság már közvetlen távolabbi, de közelebbi rokonaimtól is ott tudtam első kézből informálódni.. :-/ Nem pont ez, de olykor van érzékelhető haszna, vagy inkább némi előnye, de az biztos és már tapasztaltam, hogy ez a FB, nem éppen az egzakt tudományok leányoldala, de még csak nem is az építő, vagy előremutató vonulat! :( Ott minden lehet az ember, csak okos nem! Vannak akik full 24 h-ban ráérnek arra, hogy máshonnan behozott f@szságokkal tolják az észt, a másik réteg meg karrierépítésre, alapítvány támogatásokra, vagy ingyen reklámokra használja. No és a vicceskedő, meg "fantasztikus/elképesztő/ledöbbentő..stb. oldalakat ugyancsak a reklámcégek tartják életben! :( Valójában szánalom az egész! A kekeckedésüket teljesen jól látod, tőlünk minden információt megpróbálnak kicsalni, de mikor észlelünk valami konkrét hibát, trollkodást, vagy kamu oldalt, nem hogy semmit nem csinálnak, de még válaszra sem méltatnak! :( Kétszer ki akartam már pattanni onnan, de lebeszéltek...
Örülök, hogy megvagy. Már komolyan aggódtam, olyan régi volt az utolsó bejegyzésed. :-)
Én meg egyre ritkábban (kb fél évente) f@szbókolok. Megutáltam azt a kémprogramot mikor fél évig azzal nyaggatott, hogy "hol készült a fotó". Még e-mailokat is küldözgetett a külső levelezőmbe. Hiába írtam, hogy a "ház mögött", neki a település is kellett volna. De mi köze hozzá? Majd megadom a pontos helyet annak akinek akarom...
Vagyok még, vagyok még! :) Sokáig ellenálltam, de végül sajnos engem is besodort ez a fránya facebook.. :) Ott aztán olyan információ kavalkádba kerül az ember fia, hogy ki sem lehet szinte kavarodni belüle.. :) Persze madaras vonatkozás is akad ott bőven, meg szinte minden volt madaras cimbora is ott lebzsel már.. :-/
Még mindig elfogy naponta egy pohár napraforgómag. Ide szoktak a balkáni gerlék, akik héjastól eszik a magot és már szarkák is jönnek. Ez az erdei pinty szotyikómába ette magát...