Annyira intuitív a rádió használata, hogy a leírását direkt el sem olvastam, az lsb/usb módot a mode gomb váltja. Ott voltam gondban hogy "clarifier" hogyan van ha 1 kHz-es a lépésköz, de egyszerűen csak megvilágosodott hogy csak úgy lehet ha a hangoló encoder gombját benyomom, és tényleg, átmegy finomhangolás üzemmódba 25Hz lépésközzel.
Néztem még okosabb típusokat is amiben internet rádió is van meg érintőképernyő, de az már nekem túl sok a jóból.
A megadott oldalon csak egy helyen láttam kompatibilitásról írni, szerintem erre gondoltál: "Si4732 and si4735 are compatible. Users can change the chip by themselves, and the software is compatible." és "1..30 MHz"-et nem láttam. Ez annyit jelent, hogy a család több tagja kompatibilis egymással (mivel a 4735-ből többféle is létezik más altípusokkal). A 4735-nek kicsit tágabb a frekitartománya, de lehet, hogy cserében más nincs rajta - most nincs rá időm. Volt egy összehasonlító táblázat valahol, én annak alapján választottam ki a számomra legtöbbet tudót.
Egyébként érdekes, hogy ennyi év után divatos lett ez a chip, talán mert tágasabb helyeken nem tud a műsorszóró rádiózás kihalni (még a kínai külföldnek szóló adásokon túl is). És mert alamilyen trükkel SSB-t is tud (bár fogalmam sincs, hogyan, lehet-e U/LSB-t kapcsolni, mekkora a lépésköz, és el lehet-e köztük hangolni a vevőt) - annak idején ez nem volt még meg, az adatlapokon nincs rajta. Én az RDS miatt válogattam, főleg az érdekelt. Ott is van buktató.
Éjszaka terjed jól ide a Navtex, akkor meg szerencsére Solt nem ad. Bármilyen jobb rádióval sima ügy akár 1500 km-re lévő állomások vétele is, nálam például egy arra a frekire tökéletesen alkalmatlan cb antennával is.
Ez döntően a vételi hely zavar helyzetétől függ. Egy panelházban teljesen mindegy milyen rádió. Amikor 10 méteren belül 20 kapcsüz firlefranc ricsajozik.
Más világ egy lakott helytől és távvezetékektől messzi kis vidéki kitelepülés.
Szerintem itthon esélytelen, csak recsegés fog jönni 518kHz-en, 490kHz-en szintén...
HA5IW vevője nem olvasta ezt a véleményt, pár éve láttam nála a hegyen működni, ő építette rendelésre. Itthon a nehézséget inkább a solti 540kHz-es zavaróadó jelenti.
A legközelebbi állomás is 600km-re van és annak hivatalosan fele ennyi a hatótávja. Szerintem itthon esélytelen, csak recsegés fog jönni 518kHz-en, 490kHz-en szintén. Persze építhetnél egy 10 elemes Yagi-t.. :P
Konkrétan azt írja hogy Si4732 kompatibilis, de 100kHz-től 30MHz-ig megy, a rejtély csak annyi, hogy 510-520kHz miért maradt ki belőle - ami a NAVTEXT miatt érdekelt volna.
Ma is próbálgattam, egészen jól vett 14MHz-en SSB adást a saját teleszkóp antennájával is. 27.555-ön is szépen vesz. Gondolom egy ki-be kapcsolható preszelektor előerősítővel még jót tenne neki.
Annyira azért nem nagy rejtély: ebből is sejthető, hogy Si4732-es chip van benne, vagy valamelyik társa abból a családból - akad pár, eggyel én is építettem rádiót valamikor. Idézem a 4732 pdf-jét:
"Features - Worldwide FM band support (64–108 MHz) - Worldwide AM band support (520–1710 kHz) - SW band support (2.3–26.1 MHz) - LW band support (153–279 kHz)"
Az 1250-gyel nekem is ez az egyetlen bajom, behallgatásokhoz viszont kiváló (ha megszoktad az agyament hangolását) a Kenwood R300, amit még szegény Falus Lacitól kaptam...
Ha az ellenállomások a beállításokban megadták az engedélyt, automatikusan megkapják az értesítést emailben. Máskülönben időközönként le kell kérni nekik (nálam a logvezető program intézi a kijelölt qsok feltöltését, valamint egyezteti és jelöli az eqsl igazolások állapotát. Ezek az eqsl igazolások felhasználhatók pld. a WAZ diplomához, kinyomtatva.
Regisztráltam az eqsl.cc-n. Feltöltöttem az ADIF fájlt a qso-imról, és kitöltöttem a qsl lapomat.
Kérdésem, hogy ezután a site automatikusan kiküldi a qsl lapokat a megfelelő szintén regisztrált partnereknek, vagy ehhez kell még valamit csinálnom? (Az Inbox-omban ott van a rengeteg kapott qsl lap.)