Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
Gratulálok Hegedűs D. Gézának, mert nagyon jó színész, de szerintem a Vígszínház legendái közül Kern András vagy Lukács Sándor jobban megérdemelné. Ráadásul ők idősebbek is.
Fél 11 előtt elsőként Szacsvay László, majd Lehoczky Zsuzsanna, a legutóbb választott Kulka János, Molnár Piroska, Pogány Judit, Bodrogi Gyula és Jordán Tamás érkezett a találkozóra. Majd félórás késéssel Csikos Sándor is ideért a színházba.
Anno együtt kávézgattak, teázgattak reggelente. Ekkor állítólag Hegedűs is bólogatott-panaszkodott, hogy hát nagyon a Katona dominanciája érvényesül a Színműn (mondjuk ez VA elmondása, lehet, hogy füllentett ebben is). Aztán amikor Vidnyánszky megjelent nagy svunggal az SZFE-n, akkor ő is felszólalt ellene.
A viszonyt árnyalja, hogy ifj VA ofője volt (Marton mellett, akinek a viselt dolgairól persze ő sem tudott semmit).
Szerintem - amellett, hogy mindig ügyesen helyezkedett - remek színész, az én ízlésemnek a kelleténél csipetnyivel több manírral (nevezhetjük úgy is, hogy magas szinten műveli a mesterségét, és a felhalmozott tudást érzem néha manírnak).
Gratulálok! Kívánom, hogy viselje a címet jó egészségben, boldogságban, még jó sokáig.
Az jutott eszembe, hogy vajon szokott- e még szerelmes leveleket kapni. Nagyon régen, amikor a pályája indult, Hegedűs Géza, az író mesélte el, hogy miért kérte meg a D. betűre a Vígszínház akkor még ifjú, szőke herceg külsejű művészét. Nos, az idős író a Vígszínház közelében lakott, és egyszer csak arra lett figyelmes, hogy zsákszámra kapja a szerelmes levelet. Először nagyon megörült neki, azt hitte, hogy a fiatal lányok hirtelen rajongani kezdtek az irodalomtörténetért, de hamar rájött a félreértésre. Ekkor kérte meg az ifjú színészt, hogy különböztesse meg a nevét, így lett a nemzet színésze Hegedűs D.
Hát nem mostanában lesz választás. Tudom a nemzet színészei esetén megvárják a temetést és csak utána választanak, de valamiért mindig olyan sokára temetik el. Meg hát nem tudni, hányszor napolják el megint a választást
Amikor itt volt egy grúz rendező, a Szentivánéji álmot rendezte, mondta, hogy neki tériszonya van, és fel nem megy, Szarvas Józsi tutira megy.
Egyébként egy Gothár-filmben lett volna egy vízbe ugró jelenete, de a forgatás közben elmondta, hogy ő a Hortobágyon nőtt fel, így nem tud úszni. Gothár azt hitte, hogy viccel.
Azért Rudolf Péternél sok jelentősebb férfi színész van, aki megkaphatná. Ráadásul ő igazgatói pozícióban van most, szerintem ezt is mérlegelik a szavazók. Én most legjobban Gálffi Lászlónak örülnék.
Már készül a törvénymódosítás, mely szerint ezentúl a nemzet színésze címet személyesen Vidnyánszky Attila fogja adományozni, nehogy ismét trauma érje, ha nem neki kedves személy nyeri el a címet.
Ma meghalt Király Levente, aki 2006-tól volt a Nemet Színésze. a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja volt, a főiskola elvégzésétől nyugdíjas koráig Szegeden játszott. Nekem megadatott, hogy láttam őt színpadon. Valóban nagyszerű színész volt, még ha az országos hírnév el is kerülte. 87 évet élt. Nyugodjon békében!