Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Jogantát szívesen ajánlom, nagyon finom, viszonylag nagy szemű szilva, szép hamvaskék színnel, vírusrezisztens. Szilvamoly ellen védekezni kell mindenképp (idén csak csapdával tettem ezt és beválni látszik), kiraktam egy szilvamoly csapdát április eleje-közepe körül, aztán még egyet 2 hónapra rá, nem nagyon láttam így kártételüket, ellenben a csapda sok molyt fogott. Kb 2-3 hete érett le, nagyon korai volt idén, a februári tavasz előrébb hozta egy hónappal. Volt 1-2 szem, amiben barna morzsalékos cucc volt, nem tudom pontosan mi lehet. De ha azt kivágta az ember, attól még ehető. Valamint annyi, hogy kicsit korán virágzik, legalábbis nálunk Dél-Dunántúlon, déli fekvésű részen, kb az őszi-és kopaszbarackkal együtt. Mospilan ment a szilvadarazsak ellen, valamint tetvek ellen is szükséges lefújni nálam, minden évben tetves, volt év, hogy a fél lombkorona tetves volt. Valamint monília ellen fújtam 2x virágzás környékén.
Az én a-ringlóm mindkét oldalról közrefogja egy-egy magasabb fa, tehát van olyan gyümölcs amit nem ér direkt napsütés mégis fekete a mag körül. Ha működne az árnyékolás akkor azok a gyümölcsök amik (nekem most) árnyékban voltak nem lennének rosszak, de azok is hibásak. Ezért nem hiszek az árnyékolásban, lehet az extrém napsugárzás, vagy a túl magas éjszakai hőmérséklet .
Ezen fáim alatt eperültetvény van amit állandóan csepegtetve locsoltam, (és még most is locsolom mert át szeretném őket ültetni az ősszel) ezért a fák gyökere sem szenvedett nedvesség hiányban (szerintem).
A fotó most készült, az árnyékból lehet következtetni a fekvésre.
Az a középen magasodó fa egy kuresia kajszi, a jobb szélen egy cseresznye na ezek között a szilva.
Itt jól látszik a három fa alatt az eper ami most is szép zöld.
Nekem Csákváron van Althann ringlóm. Pontosan ugyanez a gondom.
A gyümölcs belülről kifele, a magtól kifele sötétbarna, olyan mintha rohadt volna, de nem az.
Kifele átmegy zöldba, a héjánál lévő rész ehető, a többi ehetetlen.
MINDEN egyes gyümölcs ilyen.
A fa tökéletes állapotban van. Semmilyen problémája nincs. Folyamatosan locsolva volt, permetezve. Ép és egészséges.
Nem találok hasonló problémát sehol az interneten...
Az egész termés megy a komposztba, emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Az én verzióm az, hogy a gyümölcs a fán megfőtt, vagyis pontosabban a magas UV suárzás és a 38-40 fokos hőmérséklet hatására a mag felforrósodott, ami szétégette a gyömölcsöt - belülről.
Nektek mi a véleményetek erről a katasztrofális helyzetről?
Lehet és ha még nem szurkálták össze a molyok akkor elsősorban a molyok szurkálását kell megakadályozni erre szerintem a legjobb szer a Coragen. Ha már megszúrta akkor az előzőleg említett szer mellett még a Chorus is jó.
Attól függ, hogy honnan nézed. Nem ezt kell lekvárnak használni,sem aszalni. Viszont darabos, nagyszemű. A magyar ízlésnek megfelelő. Szép is. Friss fogyasztásra jó. A piacon szeretik. És korai. Hullik éretten. Nagyobb területet nem szeretnék belőle,mert sietni kellene a szedéssel.
Szerintem inkább cacanska rana. Mert nagyok a termései. Ha normális években július elején érik, akkor nem lepotica. Még egy fontos ismérv: a rana éretten hullik.
Igyekeztem végig lapozni a fórumot, de nem találtam benne "nyomot".
Segítségeteket szeretném kérni egy fajta meghatározásában. Az udvaromon van egy szilvafa és nem ismerem a pontos fajtáját. Nem én ültettem, 15 éve vásároltuk a házzal együtt, akkor is volt már 5-6 éves. Június végén, július elején érik, tehát mostanság, persze időjárásfüggő. Bőtermő és szó szerint óriás termései vannak. Megérve a termés nagyméretű, közepesen kemény, nem olyan leves, hamvas színű és kissé (vagy eléggé ) rücskös a felülete amikor teljesen megérett. A magvától jól elválik. A mag nagyméretű, bordás felületű és kettő vagy 3 részre törik érett korában.
Talán a tojástartós kép a legpontosabb.
Lennétek kedvesek segíteni meghatározni a fajtáját?
Pontosan. Minden jóval előrébb van. Málna, áfonya, kajszi, mindegyik barack, szilva is igen, díszfák előbb lombosodtak, stb. Februárban szinte végig tavasz idő volt, kb áprilisi idő volt, az indított meg ennyire mindent. Állítólag a mérések kezdete óta a legmelegebb február volt.