Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
A kép szuper,a sztori vicces.Nekem nem Tamással volt talim,hanem a polgárőrök látogattak meg egy alkalommal. És nem sötétben sétáltak hozzám,hanem fényszórós terepjáróval és nem a Balaton partján,hanem a szántóföldön. Csak a munkájukat végezték! :-)
Egyébként egy vicces helyzet is kapcsolódik a képhez. Itt teljesen sötét van, helyesebben csak minimális fény van, nem látsz szabad szemmel. Már bőven dolgoztam, mikor látom jön egy figura a sötétben, meg-megáll kattintgat. Odaér mellém, köszön, kérdezi, nem zavar, ha ő is fotóz. Mondom nem, én az üstököst. Mondja hát ő is, persze, azt érdemes ilyenkor. Ő nem állvánnyal volt, csak kézből fotózott. Eltelt olyan 5 perc, aztán megkérdezte, mi lenne ha belekomponálna a képébe az állványommal. Mondom persze, nyugodtan, engem nem zavar. Elkattintotta, majd megkérdeztem, megnézhetem -e. Mondta persze. Odamentem, mondom tök jó. Kérdezi, megkérdezheti -e a nevem. Mondom. Erre ő, hát én meg a Ladányi Tamás. Hogy érthető legyen: Tamással ezer éve ismerjük egymást, volt közös előadásunk, járt nálam drónt tanulni, stb... Sötétben mindenki egyforma, mit tehetek erről és csak tőszavakban beszéltünk. Ő mondjuk azt mondta, gyanús volt a hangom. Kicsi a világ :) Meg még van sötét partszakasz a Balatonnál.
Igazából az volt a gond, hogy ezt képes volt menet közben csinálni, és semmi figyelmeztetés, csak elment DEC irányba. És hát nem a hátsó udvarban van a távcső, igaz nincs messze se, de azért fel kell öltözni. :D Szóval csak távolról próbáltam rendbe hozni a dolgot, és a PHD2 egyik újraindítása után dobott egy figyelmeztetést, amit nem is értettem elsőre. Pontosan nem emlékszem mi is volt, de az volt a lényege, hogy beállítom e csak az RA tengelyre a bolygatást, mert hogy a mechanika csak RA irányba képes csak korrigálni. Jahh nem is, csináltam egy teljes PHD2 visszaállítást alapbeállításokra, és után jött ez az üzenet. Hirtelen nem is foglalkoztam vele, csak később esett le, hogy a Farkasréti Gyurinál láttam olyat hogy EQ platform és csak RA irányba vezetett. Na ekkor voltam úgy vele, mint ahogy te is, akkor meg kell nézni a csatlakozásokat. Ezért már érdemes volt felöltözni éjjel 2kor. :D Leszedtem a csatlakozókat, USB-t átdugtam egy másik portba, és azóta úgy néz ki jó.
De ha már így alakult, akkor megjegyezném, hogy pár éve mikor "piti" összegért megvettem ezt az EQ6-ot, akkori tulajdonosa azt mondta nekem "Ez valamikor Fényes Lórándé volt!" :D Bár nem tudom mennyire volt ez marketing fogás. :D Az ára tükrözte, hogy emberke szabadulna tőle, de csak tubus nélkül tudtam kipróbálni, úgy forgott meg minden, úgy voltam vele elektronikus hibája nincs, ha mechanikai hibája van, azzal meg megküzdök. Felraktam rá a tubust és már hallottam is, hogy küzd a mechanika, egyenletlen hangja volt nyögött néha alig akart menni. Ugyebár a jelszó az volt, hogy "Most lett rendbe rakva újra zsírozva tökéletes állapotban van, olyan csinálta aki ért hozzá, tegnap még fotóztam vele!" Ettől azért messze volt, mint utólag kiderült, én úgy sejtem nem teljesen értett hozzá aki hozzányúlt. A holtjáték úgy össze volt húzva, hogy volt olyan pont (gondolom ahol kevésbé volt kopott), hogy konkrétan megszorult. Az összes tengelycsapágyazás erőből meghúzva, ezzel meg is feszítve. A kúpos csapágy az annyira meg volt húzva, hogy kézzel alig bírtam eltekerni, azt se értem a kis léptetőmotor hogy tudta forgatni. Igazából én se vagyok profi ilyenben, de azért ez se egy bonyolult eszköz, szétszedtem, érzés szerint beállítottam (egyik csigahajtóművön a bordás szíj kerék a pl ferdén volt rögzítve, pedig peremezve is van, hogy hova kell rakni, az előző emberkének még ez se sikerült rendesen felrakni). Nem mondom, hogy elsőre sikerült beállítani mindent, de azért csak összejött. Szóval ha volt EQ6-R Pro mechanikád, akkor az most lehet, hogy nálam van, és még mindig működik, és jó szolgálatot tesz.
Nekem is volt ilyen. Először mindig a legegyszerűbbtől: roppant érzékeny a kábelekre, ha picit is kontaktos, akkor csinál ilyet. Ha az nem, akkor lehet tovább fejtegetni.
Valaki segítsen nekem, ez most miért van? Egyszerűen a DEC tengelyen nem hajlandó vezetni. A PHD2 nem hajlandó korrigálni hagyja elmenni. RA-ra megy a pulzus és vissza is hozza, de DEC-re nincs pulzus se, DEC-re a pulzus csak akkor megy ha bolygatás van.....
Tegnap semmi baja se volt. Pontosabban már előtte napokban is csinálta, és leszedtem a PHD2-t majd újból felraktam, és hirtelen jó lett, egész éjjel tökéletes volt a vezetés, erre ma megint csinálja.....
(Felénk este 11 után brutálisan nagynak látszott a Hold. Ekkorának még sosem láttuk. Az a baj, hogy éppen utaztunk, s mire hazaértünk, már elkéstem a fotózással. Mindenesetre megdöbbentő volt.)