Keresés

Részletes keresés

a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2000.06.04 0 0 17
Szia, Orl!

Kissé offtopic, de disconnect után azon morfondíroztam, hogy hányféleképp is adható a saját élet valakiÉRT.
És bár lehet, hogy egyeseknek az agyára megyek már az idézgetéseimmel, de eszembe jutott Szabó Magdának az a regénye, amit az édesanyjáról írt.

"...arra is rájöttem, hogy Jablonczay Lenke nem élt nyolcvankét évet és néhány hónapot, hanem meghalt, fiatalon, épp negyvenkilenc évvel és tizenkét héttel hamarabb, mint a valóságban, meghalt élete harmincharmadik évében, ...azon a napon, amelyen a lánya megszületett. Csaknem harminchárom évet élt, neki-nekifutva a lét ketrecének, felsebezve karját-homlokát, csaknem harminchárom évig kísértette a félénk reménység, talán mégis lesz önálló útja valamerre. 1917. október ötödikén Jablonczay Lenke befejezte önálló létét, tudomásul vette, nem juthat osztályrészéül a regényekből ismert, a gyerekkortól a sírig kisérő, gyönyörű szerelem, de nem lehet belőle zongoraművésznő, nem lehet író sem, nem lehet őbelőle semmi. Azontúl már nem várt több változást, nem is moccant: lecövekelte magát újszülött gyermeke mellé. A napon, melyen életet adott, Jablonczay Lenke megszűnt élni, és bár csaknem ötven évig lélegzett még, attól fogva csak a lányának volt története, Jablonczay Lenkének már nem."

Elnézést a hosszért és az offtopicért.

Előzmény: Törölt nick (15)
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2000.06.03 0 0 16
"Szerintem ezt nem lehet tudni, csak ha mar megtortent. "

egyetértek

:)

Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.03 0 0 15
Haaat persze.
Nem, nem tudom.
Szeretnem azt hinni, hogy a szuleimert igen. Illendo is lenne azt mondani, de nem tudom, adott helyzetben mit tennek. Valszeg igen, de egyaltalan nem vagyok benne biztos.
Lany meg eddig egy volt eletemben, akiert viszont tuti biztos, hogy tuzbe mentem volna. Csakhat annak is vege.
Egyebkent meg szerintem az ilyet nem tudhatjuk elore. Lehet egy hirtelen helyzetben golyo ele ugranek egy vadidegenert is. Szerintem ezt nem lehet tudni, csak ha mar megtortent.
Előzmény: a legkisebb ugrifüles (14)
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2000.06.03 0 0 14
Sajnos nem láttam a filmet...

Te tűzbemennél valakiért? Bárkiért?

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.03 0 0 13
Hat, vegulis arulas, es ha igy fogjuk fel, az karhozat. Orok karhozatot vallalni erte, eleg nehez.
Mondjuk a film nem igy fogta fel, szerintem. De emberileg is eleg nehez dolog ez. Persze emberfuggo. De tuti vannak, akik tuzbemennenek szeretteikert. Ez a Judas ilyen volt.
Előzmény: a legkisebb ugrifüles (12)
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2000.06.03 0 0 12
Háááát, nem tudom, melyik lenne könnyebb....
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.03 0 0 11
Latta valaki Krisztus utolso megkiserteset. Abban Jezus megbeszeli Judassal, hogy el kell, hogy arulja ot, es Judas nem akarja, mert nem tudja. Visszakerdez, hogy 'Te elarolnad a mestered?' Erre azt valaszolja Jezus: 'Nem, ezert osztotta ram Isten a konyebb feladatot'...
Tudom, nem az evangeliumokon alapszik a film, meg hasonlok, de azert elgondolkodtato.
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.29 0 0 10
cserfa: en amikor ezeket a szavakat eloszor olvastam, rögtön arra a következtetésre jutottam, hogy Jézus itt nem a tanítványairól beszél, hanem mindenkiről.
A veszedelemnek fia pedig (ettől függetlenül is) lehet a fenevad is, az antikrisztus is, akár a sátán is:)
Előzmény: CSerfa (1)
vigor Creative Commons License 2000.04.29 0 0 9
Ne sajnáld. Szerintem most tök jól érzi magát.
Előzmény: tódi (8)
tódi Creative Commons License 2000.04.28 0 0 8
Kedves noway!

Szerintem Júdásnak nem az volt a fő bűne, hogy elárulta Jézust! A fő probléma az, hogy nem volt hozzá elég ereje? hite?, hogy odaálljon Jézus keresztje alá és bocsánatot kérjen. Hanem elment és felakasztotta magát! Ezt nem vádként mondom, mert nem tudom én eltudnám-e hordozni azt a terhet amit neki kellett hordoznia, de ha lett volna annyi ereje, hite, hogy bocsánatot kérjen biztos vagyok benne, hogy megkapta volna. De így nem tudom mi lett, lesz a sorsa! Én sajnálom szegényt!
Tódi

Előzmény: noway (7)
noway Creative Commons License 2000.04.28 0 0 7
Tulajdonképpen mit is értünk az alatt, hogy Júdás elárulta Jézust? Azt, hogy a halálát okozta, vagy azt, hogy a halálát akarta okozni (és sikerült is neki)?

Az első eset finoman fogalmazva nem túl hihető, a második meg az igazságos Isten képével elletntétes. (persze, tudom, a fél Biblia ellentétes vele, de mégis...) Mi lehet akkor pl. azzal a szerencsétlennel, aki felszögezte Jézust? Végülis ő még közvetlenebbül okozta a halálát...

Tehát ha mondjuk Aranyviktor verziója helyes (már ami Júdás motivációját illeti), és Júdás nem akart ártani Jézusnak, csak ki akarta kényszeríteni, hogy a papok vagy Róma ellen forduljon, akkor ez, bár nyilvánvalóan nem helyes cselekedet tőle, de azért aligha olyan súlyú, hogy emiatt elkárhozzon...
(Azért azt is csak Amerikában merik megcsinálni, hogy teljesen nyilvánvalóan kitalált, kb. szappanopera-stílusban megfogalmazott történetet állítanak be eredetinek - legalább az látszana, hogy igyekszik hihető lenni...)

Továbbmenve, ha mondjuk a Krisztus utolsó megkísértése c. film verziója az igazi, akkor ez Júdás részéről kimondottan hősies tett volt...

Egyébként pedig, ha Jézus azért jött e világra, hogy megmentsen minket, akkor a saját tanítványát mért nem tudta megmenteni? A Bibliából kiderül, hogy előre látta, mi fog történni, nyilván intézhette volna úgy a dolgot, hogy az árulásra ne legyen szükség. (Nehogy azt mondjátok, hogy a szabad akarat miatt, mert elsírom magam!)

fél-off: ha Júdás tényleg azért árulta el Jézust, mert értette a kereszthalál jelentőségét, és tudta, hogy neki kell azt előidéznie, és a végén még a pokolra is jutott az egészért, az jó példa az önzetlenség topicban keresett teljesen önzetlen cselekedetre...

kanka Creative Commons License 2000.04.28 0 0 6
Kedves CSerfa!

Minden porcikam tiltakozik az altalad felvazolt gondolatmenet ellen.
Tudom, hiaba probalnam neked elmagyarazni, ezert elegedj meg ezzel a kijelentessel.
Udv
kanka

Előzmény: CSerfa (5)
CSerfa Creative Commons License 2000.04.27 0 0 5
Kedves tódi!

Szvsz nem kell ezt ragozni, szabad akaratából tette, Jézus csak bejelentette, hogy egyik apostola elárulja. Péterről is bejelentette. Péterért könyörgött, mert csak egy fia volt a veszedelemnek, azaz, ha Júdás volt az, Péter más nem lehetett. Péter tehát idővel megtért. Júdás meg elveszett. Szabad akaratából. Nem kellet ezt elvégeznie, hanem magától tette. Ahogy magától volt tolvaj is. Azaz törvénytipró (tízparancsolat).
És persze, hogy lehet viselni a terhet. Életünket is tartozunk Krisztusért adni. Nem, hogy eláruljuk!
Péter meg nem halálra adta az Urat, ha el is árulta. Ne mosd össze a kettőt. János írta, van nem halálos bűn is. Péter nem halálos bűnt követett el, Júdás igen. És Jézus ezt mindig tudta. A föld is.

Szvsz ez nagyon egyszerű.
(A másik topicba én nem megyek.)

CSerfa

Előzmény: tódi (3)
tódi Creative Commons License 2000.04.27 0 0 4
Mindenkitől elnézést kérek, nem vettem észre a Judas sorsa a tulvilágon topicot!
Én is átvándorlok oda!
Léket neki!
Tódi
tódi Creative Commons License 2000.04.27 0 0 3
Kedves Cserfa!

Szerintem ez nem ilyen egyszerű! Mivel Péter is elárulta az Urat, mégsem mondja senki, hogy kárhozat fia. Másodszor Júdásnak "küldetése" volt, hogy elárulja Őt!
És akkor felteheti Ő a kérdést miért pont nekem kellet ezt elvégeznem! Az Ő bűne
Szerintem az, hogy nem tudott bocsánatot kérni! De lehet -e elviselni azt a terhet, amit neki kellet elviselnie? Csakis Krisztussal együtt! De Ő azt hitte mint az összes tanítvány, hogy Krisztus meghalt!
Tódi

Előzmény: CSerfa (1)
csapo Creative Commons License 2000.04.27 0 0 2
Júdás sorsa a túlvilágon ugyanaz lett mint Csipkerózsikának.
Előzmény: tódi (-)
CSerfa Creative Commons License 2000.04.27 0 0 1
Kedves tódi!

Nem értelek. Hiszen Jézus, akié az ítélet, a következőket mondta: [Ján. 17.12] "Mikor velök valék a világon, én megtartám őket a te nevedben; a kiket nékem adtál, megőrizém, és senki el nem veszett közülök, csak a veszedelemnek fia, hogy az írás beteljesüljön."

Tehát Júdás elveszett.

Nem értelek, hiszen [1 Pét. 4.18] "És ha az igaz is alig tartatik meg, hová lesz az istentelen és bűnös?"

Hogyan juthat eszedbe hát, hogy Júdás számára lehetséges a felmentés? (Már, ha a Biblia igaz.)

Aztán, figyeld meg, kérlek, Júdás távozása után beszélt Jézus a János evangélium szerint az új parancsolatról és általában minden hatalomról és ígéretről, melyeke tanítványai kaptak. Ezekből Júdás mind kimaradt. Gondolom, okkal.

Ján. [13.30-31] "Az pedig, mihelyt a falatot elvevé, azonnal kiméne: vala pedig éjszaka. Mikor azért kiment vala, monda Jézus: Most dicsőítteték meg az embernek Fia, az Isten is megdicsőítteték ő benne."

CSerfa

Előzmény: tódi (-)
kanka Creative Commons License 2000.04.27 0 0 0
Előzmény: tódi (-)
tódi Creative Commons License 2000.04.27 0 0 topiknyitó

Valamikor az ifi órákon sokszor beszélgettünk, vitatkoztunk Júdás szerepéről, sorsáról! Érdekelne a ti véleményetek! Mi lesz Júdás sorsa: kárhozat, vagy üdvözülni fog? Ha kárhozat, akkor miért? Ha ítélet, akkor miért? És most Húsvét közelében ismét felvetült bennem a kérdés!
Tódi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!