Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 1 napja 0 0 33568

Lehetséges, de csak 10 másodpercig láttam, úgyhogy nem figyeltem meg.

Előzmény: hello40 (33567)
hello40 Creative Commons License 2 napja 0 0 33567

Esetleg ilyen hám volt rajta? Mert ha igen, akkor ő is Baráthegyi tanítvány volt!

Előzmény: Csimpolya (33565)
hello40 Creative Commons License 2 napja 0 0 33566

Pontosan, nagyon jól mérted fel a szitut: a dán dogoknak fogalmuk sincs a méretükről! :-))

Csak pár példa:

Előzmény: Csimpolya (33564)
Csimpolya Creative Commons License 2 napja 0 0 33565

Ezzel is kezdhettem volna: egy vezetőkutya is volt a vonaton, még betanítás alatt, de tehetséges tanítványnak bizonyult.

Előzmény: Csimpolya (33564)
Csimpolya Creative Commons License 2 napja 0 0 33564

Csak érdekesség, nem tartozik szorosan a témához. Október 23-án utaztam a Vácra tartó vonaton. Jó sokan voltak, emberek is, kerékpárok is, kutyák is. Az egyiken jót mosolyogtam, mert egy kamaszkorú dán dog volt, aki alighanem azt hitte magáról, hogy öleb, mert unos-untalan próbált a gazdája térdére ülni, mérsékelt sikerrel. Igyekeztem diszkréten magam elé mosolyogni, egyiküket sem akartam megsérteni.  

hello40 Creative Commons License 2 napja 0 0 33563

https://indaevents.hu/e/dogz-falkaseta-2024-december

Az én kutyám bemutatja

DOGZ Mikulás Falkaséta

Decemberben visszatérünk a Ligetbe egy Mikulás-napi közös falkasétára, amelyre várunk mindenkit, aki szeretné átélni az igazi falkaélményt, és több száz kutyával együtt sétálni! A legviccesebb, legötletesebb jelmezeket díjazni fogjuk, érdemes tehát előkészíteni a mikulás sapkákat és egyéb kiegészítőket!

Helyszín Budapest, Városliget

Időpont2024.12.07.

hello40 Creative Commons License 2 napja 0 0 33562

A Viasat 3-on megy egy sorozat "Szerencsés kutya" címmel.

Brendon, a hivatásos kutyakiképző fő célja, hogy kilátástalanságban élő menhelyi kutyáknak új esélyt adjon: a legfontosabbakra megtanítva őket, szerető gazdit találjon nekik.

Nemcsak a korábban utcán élt, bizalmatlan, félős, teljesen képzetlen kutyák sorsának jobbra fordulása miatt érdekesek ezek a történetek, de sokféle tanítási szisztéma praktikus módjai is megtanulhatók belőlük.

Majd minden adásban elmondja, melyik az a 7 parancs, amikre alapvetően fontos minden kutyát megtanítani.

Ezek: ül

marad

fekszik

gyere

elég

lábhoz

ne!

De megmutatta már, hogy milyen módon lehet egy akár kölyköt, akár felnőtt kutyát szobatisztaságra nevelni, pórázhoz szoktatni, számára elsőre félelmetes dolgokra megtanítani stb.

Azonban MINDENT azzal kell kezdeni, hogy elnyerje egy riadt állat bizalmát! Ennek a módszerei: megnyugtatás, sok-sok jele a szeretetnek, türelem, jutalomfalatok és dicséret, megerősítés minden pozitív reagálásra.

hello40 Creative Commons License 2 napja 0 0 33561

Baráthegyéktől:

Garas és Göncöl babakorukban és 8 hetesen

A születésük helyén töltött több mint nyolc hét alatt 7-8 kilogrammos kislegények lettek.

Garas és Göncöl külön foglalkozást igényelnek már, szorgalmasan tanulják az ül, fekszik, marad vezényszavakat is. Fekete bogárszemeikkel képesek mindent elérni… persze csak a megadott kereteken belül. Öthetes koruk óta már kint laknak a kertben, bár a nekik elkülönített kis kertrészt gyorsan kinőtték. Az utolsó itt töltött hetükben már a felnőtt labradorokkal együtt bandáztak a nagy kertben.

A kölyköket 8-9 hetes korukban helyezzük ki a kölyöknevelő családokhoz. Addigra megkapják már az első oltásaikat, és sikeresen átesnek minden orvosi vizsgálaton és kezelésen, ami elengedhetetlen a költözésükhöz. Várja őket a nagyvilág, az új szerető családjuk, akik egy-másfél éves korukig terelgetik majd a lépteiket.

Garas és Göncöl tüneményes kiskutyák. Tökéletesen egészségesek, formásak, és már most is látszik rajtuk, hogy keresik az ember társaságát, kifejezetten együttműködőek. Vezető munkára születettek, és most elindulnak ezen a nemes úton. Másfél-két év múlva már egy látássérült embertársunk életét segítik és aranyozzák be.

hello40 Creative Commons License 4 napja 0 0 33560

Több hét kihagyás után - Bea vidéken, ill., külföldi bemutatón volt, meg az okt. 23. miatt - ma végre megtarthattuk a klubban a kutyás programot.

Nem vittem fényképezőgépet, de a velünk lévő másfél éves, fekete szőrű Gaiáról és a 6 hónapos fehér másik puliról, Kölesről korábban csináltam már fotókat.

hello40 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 33559

Ugyancsak Baráthegyiéktől:

Furmint a sokoldalú kiskutya Két hete költözött be az életükbe ez a cuki szörnyecske, és mindenkit levesz a lábáról. Furmint kedves és kíváncsi kiskutya, de a kellő mértékben akaratos, és a csínytevés sem áll távol tőle. Kölyöknevelőit, Forgács Tímeát és Bacsa Ákost kérdeztük róla.

Szinte átalussza a napot, a legszívesebben az ölünkbe bújva, viszont amikor ébren van, olyan aktív, hogy csak győzzük a tempót. Sokat sétálunk vele a szabadban és a városban, hogy mindent megismerjen. Ügyesen sétál pórázon, több vezényszót megtanult már, pl. lábhoz, fekszik, ül.

hello40 Creative Commons License 2024.10.18 0 0 33558

Ez nagyszerű:

https://www.youtube.com/watch?v=qYXMA3FrNig

Így segít a fényérzékelő a látássérülteknek

hello26 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 33557

Ma Gaia volt velünk. Nem hozok fotót, már ismeri őt, aki szokta nézni a róla kêszített kêpeimet.

hello40 Creative Commons License 2024.10.02 0 0 33556

Ja, azt elfelejtettem leírni: ha hirtelenjében nem ismertetek rá -  az eddigi pulibundáját Bea lenyíratta arra a fazonra, amilyet a többi pulija is visel, és amely alkalmasabb segítőkutyaként funkcionálnia.

Előzmény: hello40 (33555)
hello40 Creative Commons License 2024.10.02 0 0 33555

Ma is az 5 hónapos fehér puli, Köles volt velünk. Egy energiabomba. A jutalomfalatnak már az illatára is lázba jön, szinte mindenre hajlandó, de még sok mindent nem tanult meg, úgyhogy ezzel motiválva gyakoroltattuk vele az ül, fekszik, marad, nem instrukciók végrehajtását. Hivatalosan ezeket parancsszavaknak hívják, de én szándékosan nem használom ezt a kifejezést, mert ugyan határozott hangsúllyal, de kedvesen és nem parancsoló hangon mondjuk neki ezeket a teendőit. Első esetben nehezebben érjük el nála a teljesítését, de villámgyorsan rájön, mit várunk tőle, és onnantól szinte azonnal megteszi! Okos kis cukorfalat - nem véletlen, hiszen puli!

hello40 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 33554

https://barathegyisegitokutya.hu/harom-kolyokcsapat-egy-idoben

Sosem volt még példa arra, hogy egy időben három alom labrador kölyök nevelkedjen az iskolánknál. Az is különleges, hogy mind a három anyakutya először szült. A kölykök egészségesek és szépen fejlődnek. Malina, Azúr és Topáz gondosan nevelik őket. A négy lány és a hét fiú most bemutatkozik mindenkinek.

Malina kölykei:

https://www.youtube.com/watch?v=4th5F_b10vQ

Azúr kölykei:

https://www.youtube.com/watch?v=DzC6WW7nuvA

Topáz kölykei:

https://www.youtube.com/watch?v=DFJAFhYjW8g

hello40 Creative Commons License 2024.09.21 0 0 33553

Most olvasom - borzasztóan sajnálom az állatokat - egyáltalán hová tudnak menekülni?

Dél-Buda állja a sarat, pontosabban a vizet, Budafok, Tétény és a Kopaszi-gát alacsonyabban fekvő részeit azonban elborította az ár. A Káldor Adolf utcai aluljáróból a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. dolgozói kiszivattyúzták a vizet, úgy néz ki, a nagytétényi Horgásztelep is megmenekül, a Háros-sziget természetvédelmi területét azonban elöntötte a Duna, az őzek, vaddisznók, rókák, nyulak menekülnek a máskor háborítatlan vadonból.

hello40 Creative Commons License 2024.09.20 0 0 33552

Csányi Vilmos is kinn lesz a Könyvfesztiválon - megvásárolható és dedikálja Jankáról szóló könyvét is.

Előzmény: hello40 (33544)
Csimpolya Creative Commons License 2024.09.20 0 0 33551

Köszönöm! Lusta voltam utánaolvasni, pedig megérte volna! 

Előzmény: hello40 (33550)
hello40 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 33550
Előzmény: hello40 (33549)
hello40 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 33549

Még egy infó:

"Márvány talpazaton, széken ül a vak Teiresziász, kinyújtott kezében bottal, előtte kutyája. Sajnos, a botot időközben ellopták."

Előzmény: hello40 (33548)
hello40 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 33548

Mikor még tudtam metrózni (mozgólépcsők!), sokszor láttam ezt a szobrot, de bevallom, azon túl, hogy rápillantottam, nem gondolkoztam el a jelentésén - zömmel időm se jutott rá, szálltam be a megérkező szerelvénybe. De most, hogy mondod, tényleg érdekes.

Ezt olvasom róla a Google-n:

A szobor Oláh Mátyás László alkotása, ez volt a diplomamunkája a Képzőművészeti Egyetemen. 2005-ben került ki a Kossuth téri metróállomásra. Az alapötletet a BKV egyik piktogramja adta, ami a látássérültek helyét jelezte. Az ülő férfiből a görög mitológiai alak, Teiresziasz, a vak jós lett.

2018. aug. 20.

Előzmény: Csimpolya (33547)
Csimpolya Creative Commons License 2024.09.19 0 0 33547

TEgnap a metró Kossuth téri állomásán jártunk, és némi meghökkenéssel szemléltünk egy bronzszobrot. Ezen egy széken ülő, félmeztelen, jobb kezét előrenyújtó férfi volt, előtte pedig egy kutya, alighanem labrador. Az eléggé kopott felirat szerint ő Teireziász, a vak jós az Antigonéból. Nem nagyon értettem, miért került ide, elvégre - legalábbis Sophokles szerint - a jóst a dédunokája, esetleg az unokája vezette. No és mit keres egy metróállomáson? Az viszont biztos, hogy a kutyust jó sokan simogatták, mert szép fényes volt a háta meg a füle!

hello40 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 33546

Ma Gabóval Lego, Beával az 5 hónapos fehér puli Köles volt velünk. Egyik tüneményesebb, mint a másik, csudára élveztem a velük töltött időt!

már viszi a kosarat!           nagyon szép a feje                          Köles érdeklődik minden iránt                         nem ásít, nevet!

Bea ölbe kapta, én meg gyorsan megörökítettem!

hello40 Creative Commons License 2024.09.11 0 0 33545

Ma ismét a másfél éves border collie Lego volt velünk. Gazdájával és kiképzőjével megmutatták, mi mindent tanult a legutóbbi találkozásunk óta: kérésre mindenkinek odaviszi a kiskosarát - legalábbis így szólt a tájékoztatás róla.

Csakhogy - én megint második voltam a sorban -, miután ezt sikerrel megcsinálta, onnantól bárki hívta, az én ölembe tette újra és újra a kosarat!

Már mindenki nevetett rajta. Hiába, na, érezte belőlem a felé áradó szeretetemet, és ez visszavonzotta hozzám! :-))

Ezt a vonzalmát kihasználva, úgy döntöttem, hogy a többiekkel ellentétben én nem viszek magammal jutalomfalatot, ösztönzőként, mikor sétálni vittem, mégis nagyon szépen jött mellettem, és mikor megállítottam és leültettem, azt is első szóra megcsinálta. Aztán, mikor visszaértünk, csak akkor kapta meg a jutalmát érte. Nagyon jó fej kutya, de a border collie-k híresek is az intelligenciájukról.

hello40 Creative Commons License 2024.09.10 -1 0 33544

Élményekben gazdag, boldog, mindvégig odaadó figyelemben és szeretetben telt élete volt, akárcsak elődeinek, Bukfencnek és Jeromosnak, akiknek az emlékét szintén könyvek őrzik.

Bár a fizikai létük sokkal rövidebb volt, mint ahogy szerető gazdájuk remélte és szerette volna, de őket Csányi professzor úr már halhatatlanokká tette.

Ha majd valamelyest begyógyul a Janka elvesztése okozta lelki seb, szerintem a professzor úrnak egy,k már nem fiatal menhelyi kutyát kellene örökbe fogadnia, hogy megszépítse vele mindkettejük hátra lévő  éveit.

Előzmény: Csimpolya (33543)
Csimpolya Creative Commons License 2024.09.08 0 0 33543

Részvétem a professzor úrnak, egy szerető és szeretetre méltó társat veszített el!

Előzmény: hello40 (33541)
hello40 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 33542

Az idézett kötet:

és az újabb  kiadása (ez van meg nekem is, dedikálva):

Kapható különböző bolthálózatokban jelenleg is.

Előzmény: hello40 (33541)
hello40 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 33541

https://www.azenkutyam.hu/elet/csanyi-vilmos-janka/    :-((

Szeptember 1-jén, kétnapos szenvedés után elhunyt Csányi Vilmos kutyája, Janka. Miként az etológus Az Én Kutyámat tájékoztatta, 11 esztendős kedvence hasában nagy méretű szarkómás daganatot találtak, amely már több áttétet adott, emiatt az állatot nem lehetett megoperálni.

A szeretett társ elvesztése súlyosan érintette a professzort, aki a kutyák viselkedéskutatásának úttörőjeként vált ismertté világszerte.

Jankáról is könyv született

Miként az etológus valamennyi kutyájáról, úgy Jankáról is írt könyvet Édes Janka címmel. A műben többek között az is kiderül, milyen meghitt rítusok kapcsolták össze a professzort és négylábú társát.

Az egyik ismétlődő esemény, hogy mielőtt lefekszünk, én mindig elbúcsúzom Jankától, megsimítom, köszönök. Egy alkalommal megjöttek a fiamék Angliából, nagy családi élet, nyüzsgés, Manó. Janka emberszeretet-igénye tökéletesen kielégítve, aktívan vesz részt a társalgásban. Éjfél felé én elfáradok, elnézést kérek és lefekszem, de az ajtóm résnyire nyitva, sötét van. Úgy öt perc múlva puha lépteket hallok, nyílik az ajtó, Janka. Odajön az ágyamhoz, és szabályosan puszit ad, megnyalja a homlokom, azután azonnal megy vissza a többiekhez.
Ez már valami!

Őszinte részvétem a professzor úrnak!

hello40 Creative Commons License 2024.09.05 0 0 33540

Sűrű napom volt tegnap, csak most hozom a tegnapi kutyás programunk fotóit: Noémi a mindnyájunk által jól ismert és szeretett Maya kutyája mellé beújított neki egy "hugicát", aki a Szofi nevet kapta. Ugyanaz a keverék kutyafajta, mint Maya, csak az egyik őse duplán azonos fajta - ez a dúsabb szőrén mutatkozik meg, ami egyáltalán nem hullik - tehát szőr allergiásoknak is kiváló választás.

Ahogy figyeltem őket: már most látszik, hogy a kicsi hamar le fogja uralni Mayát, aki egy szelídebb, béketűrőbb típus. Noémi szerint, otthon Maya sokszor féltékeny Szofira, de ha valahol vannak, szinte büszke rá, hogy a kicsi mennyire figyeli őt, és igyekszik eltanulni mindent tőle! :-))

Csimpolya Creative Commons License 2024.09.04 0 0 33539

Kivárom, mi lesz a vége! A helyzet gyorsan változhat. Ha zuhog, én sem megyek sehová, de pár csöpp eső nem tarthat vissza. Remélem, ha esik is, nem egész nap, de mint írtam, addig változhat a jóslat, és alighanem változik is. Számomra némi vigasz, hogy a Budafoki Borfesztivál háromnapos, még nem döntöttem, mikor is megyek.   

Előzmény: hello40 (33538)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!