Keresés

Részletes keresés

gyorskeresés00 Creative Commons License 2 napja 0 1 30596

Ismerősi körömben volt is két lovag, az egyik sajnos már meghalt.  Vitézt meg annyit ismerek, hogy kis túlzással kijönne belőlük egy szakasz katona :)

Előzmény: Hehe164 (30595)
Hehe164 Creative Commons License 3 napja 0 0 30595

"magyarok is szerezhettek lovagi címet"

 

Szerezhettek?

Szerezhetnek!

 

Öt aktív lovagrend van ma Magyarországon, még saját érdekképviseletük is van. Ez a Lovagrendek Magyar Bizottsága (HCOC).

 

:-)

Előzmény: vörösvári (30594)
vörösvári Creative Commons License 3 napja 0 0 30594

Azért régen is voltak problémák :) Érdekes volt amiket találtál, ezek szerint magyarok is szerezhettek lovagi címet. 

Előzmény: Némedi László __ (30593)
Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 1 30593

folytatása:

Viszont vannak valóságos lovagok, akik semmiképpen sincsenek jogosítva arra, hogy a nevük elé odategyük ezt a szót: »Lovag«. Például tegyük fel, hogy léteznék egy Kovács Mihály nevű máltai lovag; ez valóságos, felszentelt lovag lenne, s az udvari és hivatali ranglistán messze megelőzné például az összes »Lovag Ullmannokat«. Azonban, ha így írná a nevét: »Lovag Kovács Mihály«,ez már kihágás lenne és érette a rendőrbíróság részéről feltétlenül büntetés várna reá, — perese csak feljelentés esetén. Kovács Mihály a maga nevét, címét, rangját csak ebben a formában tüntetheti fel: »Kovács Mihály, máltai lovag«. A lovagi cím nálunk olasz példák után vált népszerűvé. Aki Olaszországban bármily kis lovagkeresztet kap, oda szokta tenni a neve elé: Cav. Ez annyit jelent, hogy »Cavallere". Legújabban azonban, amint ezt tájékoztatásul velem is közölték, ez a »szokás« el van tiltva: a »lovag« címet csak a rendjel megnevezésével együtt Szabad használni, hogy így a rendjeles lovag meg legyen különböztethető attól a honfitársától, aki, ha van rendjele, ha nincs, születésénél fogva a lovagi rendhez tartozik. Persze, sok idő kell hozzá, hogy az új rendet a közönség megszokja, azaz sok büntetést fognak kiróni addig, míg a címek közül valamennyire is rend lesz. A hatóságok minden országban figyelembe veszik az érdekelteknek igen nagyfokú tájékozatlanságát. Sokkal könnyebb egy keresztet megkapni (ha megvannak hozzá az előfeltételek), mint megtanulni, hogy az a kereszt tulajdonképpen micsoda! Gyakran a hatóságok sincsenek tisztában egyik vagy másik címmel, különösen ha külföldi ügyről van szó, inkább hagyják halomra gyűrni az aktákat, semhogy véletlenül valami igazságtalanságot kövessenek el. A népnek mindenesetre vannak vágyai, melyek szinte kielégíthetetlenek. I. Ferenc József csak királyi tanácsosokat és udvari tanácsosokat nevezett ki. Ma már vannak gazdasági, kereskedelmi, kincstári, egészségügyi, állategészségügyi és kormánytanácsosok és főtanácsosok, tehát a rendelkezésre álló címek kereken ötszáz percenttel szaporodtak. Vájjon akkor is szaporodtak volna ha ezt a kormányok nem tartották volna szükségesnek! Dehogy! Éppen ellenkezőleg, a hivatali tapasztalat azt mutatja, hogy a készlet nem kielégítő! Minden Intelligens véleményt tisztelek s a vélemények szabadságát tartva szem előtt, kinek-kinek az egyéni megítélésére bízom, hogy mikor győzedelmeket lett a demokrácia, akkor-e, mikor a gótok és márkik menekültek Franciaországból, vagy amikor Murát Nápoly királya, Bernado, te Svédország királya, Bonaparte pedig Franciaország császára lett!

Előzmény: Némedi László __ (30592)
Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 30592

1933-as újság:

A legfrissebb konkrét ügyben egy magyar úr agyőztes, akinek lovagi címét kétségbevonták egy bírósági beadványban. Azt olvasom, hogy a belügyminisztérium az illető úr lovagi címét igazolta, s ezért ítélték el az illető úr ellenfelét száz pengőre. Ismétlem, így olvasom. De nem hiszem, mert a belügyminisztérium senkinek a lovagi címét nem igazolhatja. A belügyminisztérium egyszersmind magyar nemesi hatóság is és magyar nemességi ügyekben jelenleg a legfelső fórum, de nem-magyar nemesi ügyekben hivatalos szava nincsen. Magyar lovagi cím pedig nem létezik. Azonban ennek ellenére is vannak magyar urak, akik a »lovag« címet használhatják. Nevezetesen, akik 1882 január elseje előtt a III. osztályú vaskoronarendet kapták, ezen az alapon feltétlenül megkaphatták a »Ritter von« címet is. A diploma mindig németül volt kiállítva, soha magyarul; már ez is kifejezésre juttatta azt, hogy az említett osztrák-velence-lombardiai kitüntetéssel osztrák lovagi cím járt, mégpedig örökletesen, az összes fiutódokra átszállóan. Ezen az alapon például Lovag Freystadtlertől soha nem lehet megvonni, még bírói ítélettel sem, a lovagi címet. Vannak továbbá Lovag Tillmannok és másféle lovagok is. Ezek történetesen mindnyájan egyszersmind magyar nemesek is; nem osztrák, hanem magyar nemesek, de hiába »lovagok«, a magyar nemesi ranglétrán nem előzik meg a legszegényebb magyar bocskoros nemest sem, még akkor sem, ha ez történetesen egy analfabéta csizmadialegény.

Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 30591

Sportországban ki se ismerné lovag Khloyber Oszkárnak, a BSzKRT-pálya igazgatójának 9 éves és egynéhány hónapos kisfiát? Arról nevezetes, hogy minden nagyobb futballmérkőzésen feltűnik kedves gyerekarca és miután szerinte csak a villamos csapat mérkőzései jelentenek nagyobb sporteseményt, Khloyber Viktor a lehetőség szerint a BSzKRT mérkőzésein éli ki alig néhány évre visszanyúló futballszeretetét.

Előzmény: Némedi László __ (30590)
Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 30590

Gömbös és Marsovszky távolmaradása miatt elnapolták a Túrán Szövetkezet igazgatójának sikkasztási perét A Túrán Magyar Háziipari Szövetkezet 1924. év végén sikkasztásért följelentette igazgatóját, Khloyber Oszkárt A feljelentés szerint Khloyber 12 millió értékű rítőt zálogosított el, 8 milliós váltót adott a szövetkezet nevében, a Turul Bajtársi Szövetségtől 2 milliót, többektől 2,3 milliós összegeket vett fel a Túrán Szövetkezet nevében és az összegeket saját céljaira fordította. Khleyber ellen megindult az eljárás.

Előzmény: Némedi László __ (30589)
Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 30589

Lederer vezérigazgató és Baum Imre drabank ügyvédjelölt-ügyésze nem nagyon értették a sorsjáték homályos és zavaros tervezetét, — nem értette talán maga Török sem — de megállapították, hogy a sorsjegyakcióra ráfizetni kizárt dolog. A kitűzött hatalmas nyereményösszegekre ugyanis semmi kész fedezet nem nem volt. Ezért ők aggodalmaskodtak is némileg. Ám annál inkább lelkesedett a szent ügyért egy Khloyber Oszkár nevű úr, akinek ezt a lelkesedését bizonyos anyagiak, nevezetesen négyszázmillió korona kilátásba helyezése tette indokolttá, Török tudniillik négyszázmillió koronát ígért neki, ha megszerzi a sorsjegy kibocsátásához szükséges miniszteri engedélyt.

Előzmény: Némedi László __ (30588)
Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 30588

A fővárosban március végén igen nemesnek és szépnek látszó akció indult meg, amely Horthy-szoborbizottság ven kezdte meg működését s a hazafiasét a jótékony cél jelszavával hozta forgalomba a kormányzónak Strobl-mintázm mellszobrait Az akció ügyvitele, amely a visszaélések sorozatáról tesz tanúságot, ma már rendőrségi vizsgálat tárgya s a bizottság volt tagjai közül egynek-kettőnek a letartóztatása is várható. Az Új Nemzedék munkatársának sikerült bepillantania az akció boszorkánykonyhájába, ahol Csáky-Pallavicini Hippolyt őrgróf háta mögött és nevével visszaélve, zajlottak le a volt bizottsági tagok üzelmek amik annál is sértőbbek a jószleere, mert a nemzetnek a kormányzó iránt érzett dolata aprópénzre való váltásából eredtek. Hazafias cél, mint üzlet Március közeepén történt, hogy Török Pál, Khloyber Oszkár és Baum Imre dr. elhatározták, hogy Horthy-szoborbizottság néven alkalmi egyesületet alapítanak a kormányzó mellszobrának forgalombahozása és terjesztése céljából. Minthogy a hazafias- és jótékonycél jótékony leple alá bujtatott akció a három úr teljes anyagi fölvirágoztatásával kecsegtetett, a március 19-én fölvett jegyzőkönyv szerint

-nem javítottam az OCR-t

Előzmény: vörösvári (30583)
gyorskeresés00 Creative Commons License 3 napja 0 1 30587

Érdekes,  ez színezi a képet,  csak ki ne derüljön a végén, ha utána megy a történetnek mondjuk Ungváry,  hogy égési sérüléseket szenvedett miközben felgyújtottak  egy partizán falut.

 

A megszálló tevékenység, partizánvadászat még mindig feldolgozatlan  téma igazából Magyarországon. Ami biztos,  hogy egyik fél  se volt  ministráns   kisfiú.  Anno azt hiszem Kovpaknál olvastam, hogy tevékenysége közben vasútvolat biztosító magyar megszállókkal is találkozott és viszonylag jó katonának nevezte őket (szemben a szlovákokkal, akik nagy része csak azért nem állt át, mert féltette az otthon maradt családját).

Előzmény: Némedi László __ (30580)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 3 napja 0 0 30586

Egy másik konkrét példa: lovag Arlow Gusztáv (katonatiszt, majd vívómester).

Az apja valami osztrák tábornok volt, ő kapta lovagi címer.

 

Sebastian Ritter von Arlow (1827-1903)

 

Ui.:

Külön magyar címként valószínűleg tényleg nem létezett.

Előzmény: edesviz (30585)
edesviz Creative Commons License 3 napja 0 1 30585

A sematizmusban ezért akad egynéhány lovag https://militaria.hu/rang/?keres=lovag. De a Zárában született, Georg Ludwig Ritter von Trapp apjától örökölte a lovagi címet.    

Hehe164 Creative Commons License 4 napja -1 0 30584

Magyarországon a "lovag" mint önmagában elismert cím, sohasem létezett.

Középkori lovagrendjeink tagjait közjogilag és a nevükkel együtt mindig az "x lovagrend lovagja" címmel nevezték meg iratokban.

(Pl. Sárkányos rend lovagja, Szent György rend lovagja, Johannita rend lovagja ésatöbbi.)

A lovagi cím semmilyen előnyt nem biztosított viselőjének, viszon rengeteg drága kötelezettséggel járt.

A lovagi cím Magyarországon soha nem volt örökölhető. (Legjobb tudomásom szerint máshol sem.)

Előzmény: Némedi László __ (30582)
vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 0 30583

Köszönöm, egész érdekes személyiség lehetett. 

Előzmény: Némedi László __ (30582)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 0 30582

1934es infó:

A menekülő merénylőt elfogták és ekkor derült ki, hogy a lovag Khloyber Oszkár egykori államrendőrségi detektív.

egy másik Khloybernél írták:

„Láttam papírokat, amelyeken a neve mellé ezt a met is beírta. Még a XVII. század elején II. Mátyás adományozta a lovagságot, mert vitézül harcoltak a török ellen. Más kérdés, hogy tudomásom szerint a magyar közjog nem ismeri ezt a címet.”

Előzmény: Némedi László __ (30581)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 0 30581
Előzmény: vörösvári (30579)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 0 30580

ja egy mondat kimaradt, a magyar megszálló csapatoknál szolgált, tehát nem fronton szolgált

Előzmény: Némedi László __ (30578)
vörösvári Creative Commons License 4 napja 0 0 30579

Érdekes ez a lovagi  cím, Németországból vagy Ausztriából jöhetett egyik felmenője. 

Előzmény: Némedi László __ (30578)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 1 30578

nem off, bár politikainak tűnik:

 

előkerült Orbán Balázs dédapja a sajtóban

lovag Khloyber Oszkár

itt az anyag az elítéléséről:

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Fogoly/31988/view/?image=0&bbox=913%2C-4699%2C9523%2C769

 

de ami miatt itt felhoztam, itt a veszteségi jelentés róla:

 

A 40. gyalogezredben szolgált, amely ebben az időben (nagy valószínűséggel - Ungvári könyv alapján) a 18. tartalékhadosztály része volt (VII. hadtest) , és az ukrán banditák (?) ellen harcolt, és halt meg 1943.dec.18-án.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 4 napja 0 0 30577

Fettich, László <- Reinerth (Reichsamt für Vorgeschichte) <- Rosenberg (Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg) =

NSDAP (ERR egyenruha, német (hivatali) rangjelzés nélkül)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (30576)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 4 napja 0 0 30576

Köszönöm a szakértést!

A német pártegyenruhát 2 magyar régész -- Fettich Nándor és László Gyula -- viseli, amikor a magyar kormány megbízásából segített az ERR-nek Kijevben.

 

Ezen a képen lehet a legjobban tanulmányozni a magyarok által viselt változatot: 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Bundesarchiv_Bild_146-1977-030-23,_Minsk,_Einsatzstab_Reichsleiter_Rosenberg.jpg

 

* tányérsapka;

* kétsoros zubbony (rangjelzés nélkül);

* kabát (rangjelzés nélkül).

Előzmény: 6174 (30575)
6174 Creative Commons License 5 napja 0 1 30575

Nem katonai egyenruha, hanem a NSDAP, azaz a náci párt egyik egyenruhája.

Ezt a párton belül egy speciális különítmény viselte, az Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, ők voltak felelősek a megszállt területek kulturális javainak begyűjtéséért.

Itt olvashatsz róluk (angolul) + fényképek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Reichsleiter_Rosenberg_Taskforce

 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (30574)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 5 napja 0 0 30574

Kíváncsi lennék, hogy mit lehet megállapítani erről az egyenruháról?

(Azon túl, hogy: a) német; b) tiszti, de nincsen rajta rangjelzés.

 A kép 1941 decemberében készült a megszállt Kijevben.)

 

 

Meg erről:

http://3.bp.blogspot.com/-ystWElaMWOU/TZ9jghyUjnI/AAAAAAAAAb8/FCKEtYRRQR4/s1600/F%25C3%25A9nyk%25C3%25A9p0348.jpg

 

Jobbról a 2 ember egyenruhája az érdekes.

Herr Nick Creative Commons License 2024.09.20 0 0 30573

Szia!

Az első(felül lévő) kép magyar leventékről készült, ez ami biztos. 

 

Egy forrás szerint szerint:

"1940. Bevonuló leventék Erdélyben"

https://www.erdekesvilag.hu/ritkan-lathato-tortenelmi-fotok-magyarorszagrol/

Előzmény: Atis57 (30568)
Némedi László __ Creative Commons License 2024.09.15 0 1 30572
Előzmény: Atis57 (30571)
Atis57 Creative Commons License 2024.09.15 -1 0 30571

Sziasztok!

 

Voltak ilyen "magyar katonák" is ?

 

Atis57 Creative Commons License 2024.08.30 0 0 30570

Szia!

 Köszi!   Ez a határváltás annyira nem "köztudott".

Előzmény: 6174 (30569)
6174 Creative Commons License 2024.08.29 0 1 30569

A határ az az egykori csehszlovák-lengyel határ, amely 1938-tól, a Felvidék visszacsatolásától magyar-lengyel határ lett. (A határjelző oszlopon még látható a csehszlovák oroszlános címer.)

A jobboldalon álló katona magyar (ha jól látom hadnagy), a másik lengyel.

Előzmény: Atis57 (30568)
Atis57 Creative Commons License 2024.08.29 0 0 30568

Sziasztok!

 II VH  fényképek között voltak...

 

Ez milyen magyar alakulat lehetett?

 

 

illettve ez a határ?

 

gyorskeresés00 Creative Commons License 2024.08.26 0 0 30567

Az elmaradt sorsfordítás  nyomában - 1944-ben ezen a napon érte el a Magyar királyság határát a szovjet hadsereg Székelyföldön. 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=522910973630925&set=a.288793213709370

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!