Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Tegnap tettem el körtelekvárt. Pucolás-magozás után 5 kg volt tisztán a körte. Lereszeltem nagylyukún, tettem hozzá 1 kg cukrot 5 csomag Dr Oetker 3:1 dzsemfixxel. Forrás után 3 percig kellett volna főzni a leírás szerint, de annyira híg volt, hogy kereken 1 órán át kellett főznöm! Ezalatt a felére összement.
Mit rontottam el? Finom lett amúgy és jó állagú, de vitamin gondolom nem sok maradt benne... A színe meg csúnya sötétbarna.
Tehettem volna bele egy kiló almát is, de úgy voltam vele, hogy a körtelekvár az készüljön körtéből.
Sziasztok! A körtefám fura dolgot produkál (Packaham's amúgy). Bőven érleli a körtéket, de pár idei hajtáson érdekes virágokat hoz. Ezek a virágok nagyon hosszú virágszáron nőnek, mind felfelé néz. Mi okozhatja ezt a fura virágzást így nyár közepén?
Én még nem hallottam róla, de ez nem jelenti azt ,hogy esetleg rossz. Talán valami új kertészet.
Én 3 helyen szoktam vásárolni ami biztos megbízható . Itt a helyi kertészet Siklóson , DM kertészet Egerág , és a New Garden Óbuda . Weben még nem rendeltem csemetét, jobban szeretem látni mit veszek , és válogatni is tudok...
Véletlen futottam bele ebbe az oldalba. Tudtok róla valamit?
Ami furcsa, hogy az összes gyümölcsfa leírása és fotója a Tündérkertek oldalról lett lemásolva. Az árak viszont jóval kedvezőbbek. Viszont így, hogy minden lopottnak tűnik, nem nagyon van bizodalmam bennük. Rendelt már valaki tőlük?
Vedd ki, vágd meg a gyökerét és ha él, fehér és nem barna, pláne, ha valahol fehér kis gyokérkezdeményt látsz, ültesd vissza (ha sajnálod) és vágjál le a koronájából is. (Én így csinálnám, mert minden élőt sajnálok elpusztítani. Ha jó fát akarsz gyorsan, akkor csere egy konténeressel most.)
Idén március 2 án ültettem ezt a szabadgyökerű Bosc kobak körte csemetét.
Vissza vágtam az alsó ágakat a felére, meg a magasságából kb 20 cm, és 1-2 cm a vastagabb gyökérzetből.
Hozott pár kis méretű levelet április elején... most kb 2 hete észre vettem ,hogy a levelek kezdenek összemenni és elszáradni. Vágtam egy pár centis részt az egyik ágból és nincs barnulás , teljesen zöld belül..
Annyi ennek a fának ? Vehetek újat ? Vagy várjak hátha magához tér pár hónap után?
Gróf Széchenyi–Wolkenstein Ernőné: A törpe gyümölcsfák ültetése és gondozása [Bp. (1930), c. könyvében birs alanyon szaporítandónak véli a Clapp kedveltje körtefajtát. Ezen az alanyon, talán, a tűzelhalás hamarabb "ráharap". Számomra a piros változat jobb ízűnek tűnik...
Üdvözlettel: MF a Nagy EU-s Kerítésen túlról, a Délvidékről
Üdv. Itt fölvideken a clapp kedvelte körte fajtát majdnem mindenhol birsre oltják. Én is vásároltam 4 csemete belőlük Ba29 birs lányon. Sajnos most olvastam hogy a clappot nemlehet termeszteni birs én.
A kérdésem az hogy tudnak erről valamit, tapasztalat?
Az első hármat, meg a Svájci nadrágot nem ismerem. A többi van. A Dr Guyot Gyula a Vilmos előtt érik.
Conference jó. Téli esperest nálam a poloskák teszik tönkre, egyébként jó. Hardenpont vajkörte meg érzékeny valamire (talán a tűzelhalásra), azon kívül jó. Ami még figyelmet érdemelhet, az a Fétel apát.
Koraiban ami nem szottyosodik az a Bohusné vajkörtéje, bár nem túl méretes, de elég hosszan érik.
Kövecsesedés ellen öntözéssel lehet védekezni. Azt mindegyik meghálálja.
szerbusz! Köszönöm a tippet! A család kedvence! abból már van egy idősebb fa 10+ évvel és most vettünk még 2 csemetét. És még van a kertben 2 szabad helyünk, ahhoz keresünk valami hasonló tulajdonsággal bíró lehetőleg téli körtét, ami nem szottyosodik, lehetőleg nem kövecses... Ha nem téli az se baj, de minnél késöbbi. A korábbi hozzászólásban írt Erika, Dicolor, Carmen fajtákat azért említettem, mivel ezekről viszonylag jókat irtak itt a fórumon. Neked valami tapasztalatod a fenti hárommal van már? Vagy most képbe kerültek az alábbiak: Conference, Svájci nadrág (csak a kinézete miat), Dr Guyot Gyula, Téli esperes, Harden vajkörte. Segítséged köszönöm szépen.
Szervusztok! Segítségeteket kérném szépen azzal kapcsolatosan, hogy szeretnék 2 db körtefát, oltványt vásárolni. Azaz keresek olyan kertészetet, aki postázni is tudna kettő csemetét. Amit keresek: Carmen, Erika, illetve dicolor fajták. Esetleg ha valami más hasonló nagy szemű, vajkörtét tudtok ajánlani azt szívesen veszem, már van Vilmos, Boskobak, xenia, Ilonka,… A legtöbb kertészetből megvásárolható tipikus körték. Ajánlásokat, kertészeteket, linkeket nagyon szépen köszönöm.
Videót mindenki csinálhat. (Én egyből láttam a bácsinál bizonytalanságot. Egy gyakorlott kertésznek nem gond egy szemet jól megvágni. Másutt is volt mikor amikor ő sem mondott biztosra valamit.) Mindenki tévedhet a legjobb akarat mellett is.
Nézzél sok azonos témájú videót a felugró kínálatból, aztán alakíts ki saját véleményt, módszert.
Szisztok! Aki szokott körtét szemezni, tudna segíteni. Ebben a videóban 3.20-3.45 között esik szó a szemen maradt levélnyélről. Én úgy tudtam, a sikeres eredést az jelzi, ha ez a levélnyél leesik, vagy érintésre lepattan - pár nappal a szemzés után. A videóban viszont pont az ellenkezője hangzik el. Körténél másképp működne?
Anyósom szomszéd telekhatáron volt egy finom pándi meggy, ami átnyúlt permeteztem, szüreteltem. Fiatalok megvették, mi volt az első?… kivágták, de úgy hogy a törzsét meghagyták hogy a májusfát legyen mihez kikötni.