Na egy fel evbe tellett, hogy az elhatarozast tett kovesse, meruloforralo vadaszat a KG-n. Hihetetlen allapotok uralkodnak arrafele. Akarcsak az elmult evekben. Kozlekedes: dugo. Piac: tomeg. Kicsi mar az a terulet ehhez. Lehetnenek szelesebbek a ket satorsor kozti utak.
Egyebkent a szokasos. Megint raalt mindenki ugyanarra a termekre - most spec ilyen barkacsbizbaszok - aztan valasztek nuku. meruloforralo nincs. Ment az ittapirosholapiros, a ciganyok uvoltottek, meleg volt es oriasi nyomorgas.
Most olvastam Margócsynál, hogy annak idején (a századfordulóig) 8-10 különféle profilú piac működött a városban. A Széna téren (szintén piactér volt, innen az elnevezés) állítólag még a hetvenes évek elején is voltak tüzifa-, és faáruárusok.
Annak idejen az ottlakok furtak meg a piacot, de par eve odakoltozott a hetvegenkenti regisegvasar, egy csomo limlomot most is lehet ott kapni. Egyszer erdemes megnezni. Azt hiszem kethetetnte szombaton van.
Az volt az igazi nagy hoskorszak, mikor meg az ocskapiac regnalt a Hatzel teren es a Rozsa utca vonzaskorzeteben. Te jo eg mekkorakat piacoltam en ott nagyanyammal.
Ezek a KGST-piacok már régen nem azok, mint voltak. Tele van viszonteladókkal... Kínaiakkal miegymással. Nem véletlen, hogy a nevük is Használt piaccá változott.
Pedig az nagyon rulez volt, ahogy szinte önmagától kialakult a Záhonyi hídtól nem messze. Azok a régi szép napok.
Igen, igen a KGST-piac. Erröl jut eszembe, itt nincs ilyen. Legalább is a közelben. Mi néha Cseh-be megyünk át, ott van hasonló, csak ott csak vietnámi eladók vannak. Na ezt most jól megasz´mondtam...
Nekem volt egy piacos kundschaftom, aki ilyen gagyi elektronikai cuccokkal kereskedett. Minden honapban tisztessegesen fizetett eleg szep summakat... 100 forintos papir penzzel. JO nem? Kepzeljetek el tobb koteg 100-ast. Iszonyu melo volt allandoan vegignyalazni.
Na mindegy. A lenyeg az, hogy a ficko 1 ev alatt ugy megszedte magat az orosz-zsido ismeretsegbol kifolyolag, hogy 2 haz, 3 kocsi meg ilyenek.
Mindezt csak azert mondom, h. ezt nem lehet egyenes uton elerni.
- Eladtam egy lakást (többszörös csere kapcsán kerűlt a nevemre, Népkert u.), egy cigány vette meg, allítólag a KGST egyik kiskirálya volt, két hét múlva lelötték.
- Egy nagyvállalati osztályvezető ismerősöm feladott mindent, ki ment árulni, több tízmillót keresett adómentesen.
- Régebben eltűrtem a KGST-t, 10-20 ezer nyiregyinek adott megélhetést és más választék nem volt.
- Ma vagy legalizálnám, vagy bezárnám. Én tisztességesen adózom, azért sokat, mert 40% helyett is mi fizetünk, + a bűnözés melegágya.
Mondtatok, hogy a Kg.-n atb*sszak az embereket. Ez teny es valo, de aki oda megy, annak szamolnia kell a kockazattal. Es az emberek jarnak oda, igeny van ra, tudjak, hogy bovlit kapnak, de le van sz*rva, mert olcso, es az atlagembert nem erdekli az Szja, meg a jovedeki ado, meg ilyenek.
Es akik jonnek kulfodiek piacozni, elobb utobb beneznek a varosba is, vesznek ezt azt boltokban, adoznak, stb. tehat a Kg nem csak adohianyt okoz, valamennyi bevetelt is.
Ja, es az epitoipari lobbinak nem ertem, mi koze hozza... :-)
Papci!
Én védem a hazait. Tejet is mindig pöttyöset veszek, bár ennek sajnos, most, hogy Debrecen megvette a Szabolcstejet már lokálisan sem sok jelentőssége van.
Nagyon is tevecc.
Ha felszamolna akkor a vallalkozok kozerzete is jobb lenne. Milyen dolog az, h egy reszrol az APEH bekemenyit, vergodik, buntet mostmar minden kis piti dologert. A polgarmesteri hivatal is hajtja kemenyen befele az adoit.
Megjegyzem mind az APEH-et, mind a polg. hiv. adosait uszitjak az emberekre a nagyobb bevetel miatt. Meg tan kapnak is jutalekot. Eppen ezert csak azokban az ugyekben jarnak el kemenyen, ahol bevetel varhato. A nem behajthato ugyek ugyanis rontjak a statisztikat.
Mikozben mintha az a legnagyobb rendjen lenne a KGST-piac ado es szamlanelkul el es virul.
Tobb okbol is 2szinu tarsadalomban elunk. Es a KGST piac meglete is jol bizonyitja.
A kofa-, es az epitoipar lobbi uralja Nyiregyhazat.
Sziasztok!
A KGST szerintem legalább olyan káros mint a multik.Bajt hoz a becsületes emberekre.
Tönkre teszi a becsületes kiskereskedőt,kisvállalkozót.
A csalás és a bűnözés fészke.
Ha,az állam nem tenne annyi terhet a kereskedők vállára,akkor a legális városi üzletek is olcsóbban tudnának árusítani.
Hol fizet a zug árus adót,bérletidíjat,TB-t,SZJA-t,munkaadói és munkavállalóijárulékot és VÁM-ot.
Olcsóbb?! nem.Csak a portékája nem viseli ezeket a terheket.
DE!! Ha felszámolnák a helyzet akkor sem változna,mivel ez senkinek sem érdeke.
Nem magadból induljál ki! A nénike, aki az unokának akar a nyudíjból spórolt pénzen edzőcipőt venni és egy silány termékkel átverik akkor mi van? Természetesen pro és kontra is lehetne érvelni a végtelenségig, mert ugyebár a szegénység táplálja és tartja fent az ilyen piacokat. Egyebkent a márkahamisítással nekem semmi bajon, mert amig egy tajvani futószalagon a délelőttös műszak adidas-t gyárt, lehet ugyanott délután adimas márkájú az előzőhöz teljesen hasonló cipóket gyártanak! Vegyesek az érzelmeim ilyenkor, mert egy adidas vagy egy nagy márka iszonyatosan magas árakkal dolgozik, melyben inkább csak a fílinget fizetjük meg. Öt nem sajnálom! De pl. egy hazai gyártó aki modjuk jó minőséget, olcsóbban állít elő és nincs pénze a horribilis reklámkapmpányokra. Ö bele tud bukni egy márkahamisítási akcióba. Szóval védjük a hazait!
Igaz!
Mindannyiunkat meglopnak az adocsalassal, nem adnak szmlat stb. De a masik oldalon van, aki csak innen tud vasarolni, mert a boltban mar nem tudna szamlaval megvenni. Nem ertem mi bajod a markahamisitassal. Aki kimegy azt - hacsak nem teljesen hulye - akkor nem csapjak be, hisz mindenki tudja, hogy bovlit arulnak. Az meg nekem nem faj, ha a nyugati markak tulajait egy kicsit megkarositjak. A forgalom iszonyatos, ezt alairom. Bar en mindig kisvonattal megyek az allomasrol (8:12-kor talan, ha jol csalodom), vagy biciklivel. (bar van annyira kalandos akciojelenetekkel tarkitott, mint atmenni a Dozsa Gyorgy egyik oldalarol a masikra.)
Forgalmi dugó, bűnözés, korrupció, márkahamisítás, silány minőség (de rohadt olcsón). A városi kereskedők rákényszerülnek a versenyre (esetleg tisztességtelenül is).
Papci ellenzi. En es Wamzer szertjuk. Szerintem utanozhatatlan keleti feelingje van. Forgatag! Aruboseg! Nyelvi kavalkad! Kalandos utazasi lehetoseg!
Nektek mi a velemenyetek?