Keresés

Részletes keresés

boldog7 Creative Commons License 2024.06.22 0 0 4

Mit okoz az ha a háziorvosnak az asszísztense tévedésből a Bisoprlol 2.5 mg helyett 5 mg írt fel, és a betege ezt szedte már egy hónapja? A beteget közben műteni kellett volna, de elmaradt a műtét, mivel a pulzusa kritikán aluli volt. Ezt miből lehet megállapítani? És hogyan kezelhető?

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.15 0 0 3

Muszáj ide betennem, mert nincs magasvérnyomás topik !!!

 

Magas vérnyomás: megvan a hiányzó láncszem
2004. szeptember 16., csütörtök, 16:10
A cikk betűmérete : kisebb nagyobb

Amerikai kutatók egy olyan, eddig ismeretlen hírvivőanyagot azonosítottak az agyban, amely feltehetően szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A felfedezés vérnyomásproblémákra ható új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé.


Ajánlat Szív- és érrendszeri betegségek: új felmérés a lakosság állapotáról
Közel a magas vérnyomás génjeihez
Cukorbetegség: a baj nem jár egyedül
A cukorbetegség lehetséges szövődményei között általában valamilyen érrendszeri megbetegedést találunk.

Szakmai körökben évtizedek óta ismert, hogy az agyban található egyik speciális receptor ingerlése következtében a vérerek átmérője csökken, a vérnyomás nő. A receptorhoz kapcsolódó, és ezáltal ezt a folyamatot kiváltó molekulát azonban nem sikerült azonosítani.

A New York-i Mount Sinai Orvosegyetemen patkány-, marha- és humán szövetmintákon végzett vizsgálatok derítetek fény arra, hogy a receptorokhoz az ún. "IAA-RP" neurotranszmitter (hírvivőanyag) kapcsolódik. "Most, hogy végre azonosítottuk a molekulát, lehetőségünk nyílik a blokkolására" - mutat rá a kutatást vezető George Prell. Igen gyakran nem ismerhető fel, mi is okozza valójában a magas vérnyomást. A kutatók szerint ezen esetek hátterében feltehetően az újonnan felfedezett hírvivőanyag túlsúlya állhat. A hipertónia kezelésében jelenleg alkalmazott legtöbb gyógyszer tulajdonsága, hogy egyszerre több különböző receptorra hatnak, vagyis a kívánt hatás elérése mellett számos mellékhatásuk van.

Mivel azonban az IAA-RP a vérnyomás szabályozása mellett egyidejűleg az inzulin kiválasztására is hat, a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Prell és munkatársai azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a hírvivőanyag a két népbetegség közt régóta keresett összekötő kapocs. Kutatásukról a PNAS online kiadása számolt be.

Cseh Júlia

[origo]

 

magasvérnyomással küszködő viszont sok van !%!!

 

:)

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.20 0 0 2
Igen.
Családtagom műtötték 2x .
Dr.Lengyel Máriához menj.
:)
ladis Creative Commons License 2002.01.01 0 0 1
.
ladis Creative Commons License 2001.12.27 0 0 0
Senki?
ladis Creative Commons License 2001.12.27 0 0 topiknyitó
Édesapámat napokon belül műteni fogják a fenti intézetben. Van valakinek valamilyen ismerete a helyről és esetleg a műtétek körüli "szokásokról"? (Ércserét fognak végezni a szívében)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!