Keresés

Részletes keresés

boris73 Creative Commons License 2024.07.26 -1 0 13810

Mi is négyszer voltunk, hasonló tapasztalatokkal és megyünk még a téli szünetben is. ;-) Mirador El Tabonal Negro-nál érdemes megnézni egy holdfázis naptárat és esetleg akkor felmenni amikor nincs fent a hold. A Guachince-t meg feljegyeztem, a Carne de Cabrat nem szoktuk kihagyni. :-) 

Köszi a beszámolót!

Előzmény: utazó61 (13809)
utazó61 Creative Commons License 2024.07.25 -1 0 13809

Sziasztok!

Negyedszer is megjöttünk-talán végleg- Teneriféről. Ezúttal két hete töltöttünk el ezen a csodálatos helyen.  Ez alatt 2 nap volt, amikor ,,nyaraltunk”, a többi napon mindig mentünk valahová.

Csak felsorolás-szerűen a teljesség igénye nélkül:

-Siam Park, Loro Park, hajózás Los Gigantesből, Orotava-Icod los Vinos-Garachiko, a keleti részen babérerdő túra kétszer is, minden irányból felmentünk a Teidére-mindegyik út kicsit másért lenyűgöző, Santa Cruz de Tenerife+ fürdés Las Teresitas  strandon, Candellaria, andalgás de La Lagunában, Puerto de la Cruz-ban két fél napot is ,, városnéztünk”-itt volt a szállásunk. Egyik este napnyugta előtt felmentünk Roques de Garciához-csodálatos volt a naplemente. Utána átmentünk a Tabonal Negro kilátóhoz csillagos eget nézni. Tíz óra is elmúlt, mire teljes sötétség lett, de aztán a látvány!!! Életemben nem láttam ennyi csillagot és ilyen tisztán.

A szállásunk a Club Tarahal volt, a város keleti szélén. Már voltunk itt, több dolog szólt ellene, mint mellette, de a tetőmedence mellől csodálatos a panoráma a Teidére és az óceánra. Parkolóhely mindig volt 100 m-en belül, ez volt a legnagyobb előnye.

Egyik nap elmentünk egy helyi családi étterembe-Guachince Casa Lito Santa Ursulában. Nem szabad kihagyni egy ilyen éttermet! Hárman megebédeltünk 35 Eu-ból.  Két Carne de Cabra, egy Ropa Vieja, vörösbor, üdítő. Gyors kiszolgálás, nagyon jó ételek. Nem kell megijedni a helyi ízektől, egy másik étteremben nyulat ettem, az is nagy bejött. A tenger gyümölcsei közül a garnéla és a tonhal jön be…de mint tudjuk, ízlésről nem nyitunk vitát. Odafelé malagai átszállással mentünk, az óvárosban ebédeltünk paellát. Igen!!! Tenerifén azért nem volt olyan.

Árakról: itthon sokat vásárolunk a Lidlben, kint is ezt preferáltuk az összehasonlíthatóság miatt. A gyümölcs-zöldség-csomagolt nyershús vonal drágább, minden mást hasonló, vagy kisebb áron találtunk meg.Sör: San Miguel 1L-es1,5 Eu, akciósan 1,30.

 Benzinből a legdrágább 1,40 Eu, az átlag 1,26 -1,27 Eu, a legolcsóbb 1,18 Eu volt.

Az időjárásról: a két hét alatt az utolsó három nap kivételével nem volt 29 C foknál melegebb-az északi parton-, de a Teide-fennsíkon 2400m-en volt 32 is!

Utazás: odafelé pénteken reggel Wizz-zel Malaga, este tovább Ryan-nel. Értelmezhetően olcsóbb volt, mint a Wizz közvetlen. Haza szombaton Ryan, a pénteki Wizzhez képest annyival olcsóbb volt, hogy a különbözet ¼-e fedezte a + egy éjszakát. Persze minden ár arra a napra igaz, amikor a repjegyeket vettük!

Autóbérlés: tulajdonképpen bérautó nélkül is megoldható, csak nagyon precízen kell tervezni minden napot. Mi szeretünk spontán döntéseket hozni a napi programról a hajnali 9 órás reggeli után. A Cicar és az Autoreisen megvolt, idén az Autoplus nyert. Ezeknél nincs kaució, alap a második sofőr. Tudomásul kell venni a feltételeiket, az a jobb, amelyik az adott időszakra jobb árat ad.

Még az időjárásról: mindenkinek más a hőérzete. A két hét alatt az északi parton –az utolsó három napot kivéve- 29C fok volt a mért csúcs. Azért többnek éreztük. A Teidén 2400m-en 33C fok. Azt meg pláne többnek éreztük! 2022-ben szeptember 3. hetében voltunk, négy napig esett az eső. A helyiek sem értették, megnyugtattuk őket, mi hoztuk ajándékba. 2016-ban január utolsó hetében voltunk, melegebb volt, mint idén. Két héttel később 2000m felett esett a hó. Szóval időjárást senki nem tud előre jósolni, utólag meg nem illik az észt osztani.

Na, ez a rövid változat. Ha olvasok a témában kérdést, szívesen válaszolok, de minden utazó csak a saját idejében megélt tapasztalatait tudja megosztani, nem kell senkibe beleszállni, mert máskor valaki mást tapasztalt!

Jeff. Creative Commons License 2024.07.23 0 0 13808

Nem a "pontos kiszámíthatóság" hiányáról írtam, hanem a "szubjektív" saját hőérzetemről, amit megtapasztaltam!

Ha, bárhová elmentem, így Madeirára is, az ottani jelentések jó arányban fedték a megtapasztalt hőérzetemet az adott helyszínen is! Tenerifén kevésbé.

Nem a különleges mikroklímájú terület ingadozó hőjét vettem alapul, hanem például általam megjárt városok, óceánpartok, vagy strandok, öblök átlag hőérzetét vs mért hőmérsékleteit.

 

 

Előzmény: forceberg_avs (13807)
forceberg_avs Creative Commons License 2024.07.23 -1 0 13807

A pontos kiszámíthatóság nem létezik, sehol. Ahhoz képest nekünk a kocsi novemberben Madeirán volt, hogy 31-et mutatott.

A magas hőelnyelésű területeken nem lesz hővös, ilyen az összes település, mert minden beton és aszfalt.

Egyébként jön pár olyan nap, hogy estére befelhősödik, reggelre meg kitisztul, aztán kész is a meleghullám.

Előzmény: Jeff. (13806)
Jeff. Creative Commons License 2024.07.23 -1 1 13806

Ma, hajnali egy óra után landolt a gépünk idehaza, tehát friss az infóm. Az időjárási oldalakon mutatott adatokat látva és ott a helyszínen átélve már jóval többet érez az ember. Annak a tudatában mentünk Tenerifébe mi is, hogy esetleg csak néhány fokkal lesz több, mint Madeirán volt. Csalódtunk, mert a valóság nem ezt mutatta! Én is nézegettem az infókat, de szinte sehol nem prognosztizáltak 28-29 foknál többet. Ennek ellenére az utcákon elhelyezett hőmérséklet mutatók az elmúlt héten többször is 35-36 fokokat mutattak, sőt láttam 38 fokot is kiírva, úgy hogy 26-28 körülit írtak azokra a napokra. A hőérzetem is inkább ehhez volt valósabb. Nem sok különbséget éreztem az ottani és az elmúlt hetek itthoni időjárása között. A telefonod által készített guglis adatokat én is láttam már kint, de délutánra már mindenki "menekült" az árnyékos részekre. A napsugarak hatását komolyan kell venni, mert extrém veszélyes már kisebb időtávon is alatta tartózkodni. Hajnalra mindig visszahűl a levegő kellemessé, de a szállásokat csak légkondival érdemes foglalni. A ventilátor oda kevés, de a mobilklíma a zajossága miatt sem ajánlatos, főleg éjszakára. Ahogyan írtad is, télen visszafogottabb lehet a meleg a nyárihoz képest. Előfordulhat akkor is "kilengések" az évszakhoz képest, de nyáron már könnyen megmarja azt, aki kimondottan keresi Tenerifén is az itthoni még kellemesen elviselt 26-27 fokokat. Örök Tavasz szigetének nevezik ezt a szigetet is, de megtapasztaltam most, hogy ez csak Madeirára vonatkozik a szó legszorosabb értelmében. Madeirán az év minden hónapjában kiegyenlített, kellemesen enyhe, tavaszias időjárás van. Tenerifén, inkább májustól októberig strandon kibírható nyaralóidőre számíthatnak a nagyobb melegeket kedvelők. Ha, még egyszer mennék, akkor csak Puerto de la Cruzba foglalnék szállást. Ez a legjobb, legszebb, legérdekesebb, legizgalmasabb város a szigeten, sok kiváló strandolási lehetőséggel. A hőmérséklet is egy-két fokkal kedvezőbb lehet, de múlt pénteken ott is durván meleg volt. La Lagunában viszont kellemes meleg fogadott bennünket viszonylag nem sok látnivalóval. Természetesen ez csak az én véleményem. De, akik szeretnek a nagy melegben nyaralni, azoknak az egyik legjobb desztináció a nyári időszakban.

Előzmény: m.robi (13800)
utazó61 Creative Commons License 2024.07.22 -1 1 13805

Szia mindenkinek!

Megjöttünk a negyedik tenerifei nyaralásunkról. Majd írok egy kis beszámolőt, most csak a legutóbbi kérdésekre válasz: Puerto de la Cruz-ban voltunk két hetet, / Club Tarahal, a város szélén, de legalább van parkoló /az első tíz napon nem volt több 29 C foknál-a városban. Volt olyan nap, hogy a Teidén kb 2400 m magasban 32 C fok volt!

Voltunk január végén is, szeptember közepén is, ilyen volt az idő. Kivéve 2023-ban, akkor egy hétből négy napig esett az eső-szeptember végén. De akkor sem volt hideg!

Nyáron inkább a tömeg a ciki, az is inkább a parkolóhely miatt.

Az északi oldal mindig nyugisabb, élhetőbb. Kis gyerekkel azért a déli oldalon talán egyszerűbb, több a gyerekeknek való program.

edkedk Creative Commons License 2024.07.20 -1 1 13804

30 fok fölé nemigen megy a hőmérséklet még a déli oldalon sem. Ritkán előfordul hőhullám, de nem feltétlenül nyáron.

Előzmény: m.robi (13799)
edkedk Creative Commons License 2024.07.20 -1 1 13803

Nyáron sincs brutális meleg, főleg az északi oldalon.

Előzmény: m.robi (13802)
m.robi Creative Commons License 2024.07.20 -2 0 13802

Úgy tudom, hogy több mikro klíma van a szigeten. Lehet olyan hely, ahol 40-45C van, de van ahol csak 25C.

Azt sem tudom, hogy hova szeretnénk menni. 16 éve voltunk már voltunk december elején. Az paradés volt.

Azóta viszont van 2 gyerek, nyári szünet lenne az ideális, de félek a brutális melegtől.

Ezért érdeklődök a hőmérséklet után. 

Esetleg van olyan hely, amit tudtok ajánlani? 

Előzmény: 19colin61 (13801)
19colin61 Creative Commons License 2024.07.20 -1 0 13801

Jobb ha a városra keresel rá .. nem mindegy hova mentek

m.robi Creative Commons License 2024.07.19 0 0 13800

Előzmény: Jahno (13798)
m.robi Creative Commons License 2024.07.19 -2 0 13799

Én is így tudom, de pont ma néztem az időjárás jelentést. Max 30-32C-ot írt. Én azt nagyon keveslem. Ezért érdeklődtem.

Előzmény: Jahno (13798)
Jahno Creative Commons License 2024.07.19 -1 1 13798

Mindent megtalálod éves/napi bontásban az időjárásos oldalakon. Én ki sem bírnám, eddig csak vovember végén meg január elején voltam Tenerifén, az pont jó.

Előzmény: m.robi (13797)
m.robi Creative Commons License 2024.07.19 -2 0 13797

Sziasztok.

Lenne 1 kérdésem. Mennyire van így júliusban meleg a szigeten? Illetve az óceán milyen meleg?

utazó61 Creative Commons License 2024.05.20 -1 0 13795

Negyedszer megyünk Tenerifére, júliusban. Siam Park: ősszel-télen nem volt kérdés, hogy 2x csúszunk mindenen.

Júliusban esélyes, hogy nem érünk a végére -egyszer?

vuz Creative Commons License 2024.05.13 -1 0 13794

Köszi, persze, így is hatalmas élmény lesz, az orka meg a fókashow is szuper lesz, szóval semmi gond. Maximum elmegyünk delfinlesre, ami eredetileg nem volt tervben. 

Előzmény: PHX Valley (13792)
utazó61 Creative Commons License 2024.05.11 -1 1 13793

És ott még vizes élmény is van!

Előzmény: PHX Valley (13792)
PHX Valley Creative Commons License 2024.05.11 -1 1 13792

Mondd a gyerekeknek, hogy az orkák érdekesebbek. Szeretni fogják azokat is...

Előzmény: vuz (13791)
vuz Creative Commons License 2024.05.11 0 0 13791

Köszi szépen, hát ez nem jó hír. 

Előzmény: dodive (13790)
dodive Creative Commons License 2024.05.10 0 0 13790

Április 15. - május 24. között zárva a delfin medence.

https://www.loroparque.com/en/

Előzmény: vuz (13788)
Akár Kati Creative Commons License 2024.05.10 -1 0 13789

Május 24-ig nem működik.

Előzmény: vuz (13788)
vuz Creative Commons License 2024.05.10 0 0 13788

Persze, nyilván, ez esélytelen, de mégis valamelyik parkolórészről ezt olvastam hogy elvileg 2 órás időtartam. Amit nem tudom hogy hogyan mérnek illetve szankcionálnak, ezért próbáltam itt utánajárni. De majd élesben kiderül nemsokára.

Másik kérdés: igaz hogy jelenleg nem működik a delfines medence a Loro Parque-ban? Mármint az, ahol a delfin show-t tartják. Állítólag felújítják és talán május végén valamikor lesz újra. Nyilván ettől még elmegyünk a Loro Parque-ba, csak akkor ezt előre beadagolom a gyereknek hogy ne is számítson rá. Köszi!

Előzmény: forceberg_avs (13787)
forceberg_avs Creative Commons License 2024.05.08 -1 0 13787

Aki 2 óra alatt megjárja a szurdokot le-fel, annak külön gratulálok! :D

Előzmény: vuz (13786)
vuz Creative Commons License 2024.05.08 -1 0 13786

Köszi szépen a válaszokat mindenkinek a Masca-parkolás témában. Május 19-én megyünk a túrára, 9-re szól a jegy, elvileg 8.30-ra kell ott lenni. Bízom benne hogy lesz parkoló, csak mondom ez zavart meg hogy néhol (már nem is tudom hol) azt olvastam hogy a parkolás korlátozva van 2 órás időtartamra, ami nyilván nem elegendő nekünk. Nincs ilyen időkorlát szerintetek?

Előzmény: boris73 (13785)
boris73 Creative Commons License 2024.05.08 -1 1 13785

2x tavaszi, 2x őszi szünetben voltunk eddig, ahogy írják korán van még parkoló, később szívás, de az úgy általában mindenhol a szigeten... Egyszer úgy mentünk Mascába, hogy fenn az üvegtigrisnél - ami pár hete nem volt ott - leraktuk az autót és lesétáltunk, megérte, kb 4 km, visszafelé meg van buszjárat, azzal visszamentünk az autóig. Jegyet a soförtől vettünk.

Így: 

https://www.google.hu/maps/dir/Mirador+de+Cherfe,+TF-436,+38690+Santiago+del+Teide,+Santa+Cruz+de+Tenerife,+Spanyolorsz%C3%A1g/''/@28.3024821,-16.8374045,16z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0xc6a8bda2038a1a7:0xc0e96d8e8ba73b69!2m2!1d-16.8238577!2d28.2996791!1m5!1m1!1s0xc6a8bca1a312e8b:0x4683763d4fe3fc9d!2m2!1d-16.8406506!2d28.3055216!3e2?hl=hu&entry=ttu

 

Előzmény: vuz (13781)
PHX Valley Creative Commons License 2024.05.07 -2 1 13784

Mi biztos, hogy fél kilencnél később mentünk, és még simán volt. Utána már sokasodtak a népek.

Viszont az is számíthat, az év melyik szakaszában nézzük: mi pár éve június közepén voltunk, az egész szigetre nem volt jellemző a tumultus, amire alapból előzetesen számítottunk...

Előzmény: forceberg_avs (13783)
forceberg_avs Creative Commons License 2024.05.07 -2 1 13783

Van 8:30-as turnus is. Legalábbis februárban volt, mert nekünk 8:30-as időpontunk volt. :)

A kis parkoló a körforgónál kb. 30 férőhelyes. Ha ott van hely, nem kell xarakodni. 8-ra odaértünk, akkor még alig volt autó.

Előzmény: PHX Valley (13782)
PHX Valley Creative Commons License 2024.05.07 -3 1 13782

Fél kilenckor tuti lesz parkolótok, ne aggódj.

Előzmény: vuz (13781)
vuz Creative Commons License 2024.05.07 -1 0 13781

Ötödszörre is mentek majd? Ez igen! :) 

Köszi, megnézem majd a videókat.

Masca-ban mennyire gáz a parkolás? Korán fogunk menni, fél 9-re kell odaérnünk (sikerült foglalnunk helyet a szurdoktúrára). Talán ilyen korán még találunk értelmes helyet, csak azt olvastam hogy a parkolás valamelyik részen 2 órás időtartamra van korlátozva, ez igaz?

Előzmény: boris73 (13780)
boris73 Creative Commons License 2024.04.30 0 2 13780

Téli szünetben megyünk ötödszörre is, szilveszterezni még nem voltunk. :-)

Ebben a videómban van a Teide túra:

https://youtu.be/S8xwkKjA2tI?si=_ezsWlFoyjIzY0HQ

 

Ebben meg a PR-TF8, három grácia, tudtam drónozni is.

https://youtu.be/T8KukvRHlrY?si=PLKFG8rj6axswmKX

 

Itt meg a Chamorga – Montana Tafada – Punta de Anaga pl

https://youtu.be/OMpFHmiPl2Y?si=BPi-tJwI2n4wH7jY

 

Előzmény: vuz (13772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!